Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Θεία Λειτουργία σε αφρικανική διάλεκτο







Με αφορμή την συμπλήρωση 17 ετών από την κοίμηση του αοιδίμου Μητροπολίτου Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κυρού Θεοδώρου (+ 17-01-1997) στην σημερινή Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία έγινε Μνημόσυνο αφιερωμένο στην Μνήμη του συλλειτουργούντων του Αρχιμανδρίτη του Αλεξανδρινού Θρόνου π. Μακάριου με τους Αφρικανούς Ιερείς, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο και τον Πρεσβύτερο π. Παύλο και τον Διάκονο π.Σαμουήλ. Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν ομάδα Ουγκαντέζων νέων, φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Ο Παύλος, ο Ιωσήφ, ο Αριστοτέλης και ο Γιάννης και μετέφεραν νοερά τους πιστούς στην Αφρικανική Ήπειρο με τους ύμνους και τα εκκλησιαστικά λόγια των Ιερέων και του Διακόνου στην τοπική τους γλώσσα!





Στο επίκαιρο, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο Κήρυγμα, νουθέτησε τους πιστούς ο  Αρχιμανδρίτης π. Μακαριος και αναφερόμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο είπε ότι στα χρόνια αυτά πού πέρασαν, με σοφία και σύνεση, διάκριση, υπομονή και καρτερικότητα, με επιμονή και πίστη, χάραξε και χαράσσει νέους δρόμους ιεραποστολικής μαρτυρίας υψώνοντας ψηλά τον πήχη για όλους μας πρεσβυτέρους, διακόνους, μοναχούς και λαϊκούς.


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καμπάλας Θεόδωρος Ναγκιάμα γεννήθηκε στο Τουεγιάνζε Μπουλυμέζι της Ουγκάντας στις 3 Μαρτίου 1924. Στις 22 Δεκεμβρίου 1972 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ναυκράτιδος, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως. Το 1992 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Ουγκάντας. Στις 28 Νοεμβρίου 1994 εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας. Εκοιμήθη στις 17 Ιανουαρίου 1997.






Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article16672


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου