Romfea.gr
ROMFEA.GR | Με τις ευχές και ευλογίες της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ και τη δέουσα κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου, ο οποίος και στο πέρας της πανηγύρεως εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Παρόντες ήταν ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αλεξανδρος Κώνστας, μέλη της Διπλωματικής μας αντιπροσωπείας και άλλοι διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννης Δύντσικος και τα μέλη αυτής και οι εναπομείναντες πλέον λιγοστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τυνησίας από την πρωτεύουσα, αλλά και από την Σούσα και άλλες πόλεις.
Στην περιοδεία του σε Ορθόδοξες ενορίες της χώρας, μπιζέρτα (¨Αγιος Αλέξανδρος) και Σφαξ (Τρεις Ιεράρχες), ο τοπικός Ποιμενάρχης Σεβ. κ. Αλέξιος συναντήθηκε με τους εκασταχού λίγους πιστούς και τους εστήριξε με πατρικούς λόγους υπομονής και καρτερίας κατά το παράδειγμα της Υπεραγίας μας Θεοτόκου, ιδιαιτέρως στην δύσκολη για τη χώρα περίοδο των τρομοκρατικών κτυπημάτων και της ωμής φονταμενταλιστικής θρησκευτικής βίας, αλλά και του αισθήματος φόβου, που επικρατεί παντού.
Στην πόλη Σφαξ επιθεώρησε τις εργασίες επισκευής του Ιερού Ναού και έδωσε τις δέουσες οδηγίες σε θέματα που αφορούν στο Ναό.
Στο πέρασμά του από την πόλη Σούσα, όπου προ μηνών είχε τελέσει την πρώτη Ορθόδοξη Λειτουργία για τους ελαχίστους πιστούς εκεί, επισκέφτηκε το ξενοδοχείο στο σοτ Μέριεμ και εναπέθεσε λίγα λουλούδια στο σημείο του μακελειού προσευχόμενος για την ανάπαυση των θυμάτων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ετόνισε την υπερθεολογική σημασία της Κοιμήσεως της Παναγίας μας Μητέρας, που ενσταλάζεται με νοήματα μεν υψηλά, τρόπους όμως απλούς και ανθρωποπαθείς μέσα στις καρδιές των πιστών.
Όπου γης η Εκκλησία μας εορτάζει σαν το δεύτερο Πάσχα, το Πάσχα του καλοκαιριού.
Ετόνισε δε ότι ο Θάνατός της δεν είναι Θάνατος, αλλά Κοίμηση, επειδή είναι την ίδια στιγμή ζωηφόρος, με μετάβαση σε ουράνια και αθάνατη ζωή και, όπως λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, η μνήμη αυτού είναι για εμάς τους πιστούς χαρμόσυνη εορτή και παγκόσμια πανήγυρις.
Και όπως ψάλλουμε, οι μεν Απόστολοι προπέμπουν, συνεργούν, ακολουθούν και συμπράττουν μαζί με όλους, όσοι εγκωμιάζουν το Θεοδόχο εκείνο Σώμα, ο δε Κύριός μας Σαβαώθ και Υιός Της είναι συμπαρών και του εναποθέτει το θεοφόρο πνεύμα της.
Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ζήτησε να προσευχηθούν όλοι μαζί ενώπιον της Παναγίας της καλωσύνης και της στοργής, της επιείκειας και των οικτιρμών, να στρέψη και να ρίξη τα πέπλα της προστασίας της σ αυτή την σχεδόν αόρατη γεωγραφική ορθόδοξη κουκίδα, στους εμπερίστατους ανθρώπους αυτής της περιοχής, να δώση πλούσια τα χαρίσματά της, αλλά και την λύση των δεινών των εδώ αλλά και των Ελλήνων της αγαπημένης μας πατρίδας.
Προέτρεψε δε όλους τα δάκρυα, που ίσως κυλούν στη μορφή της, να τα δούμε σαν δάκρυα ελπίδας και καρτερικότητας έως την επόμενη ανάταση του γένους μας , που κατ΄αυτάς δεινοπαθεί τα εκούσια και ηθελημένα δεινά των λαθών του, κάνοντας ίσως για μια ακόμη φορά το λάθος της επιπόλαιης και βιαστικής ανάγνωσης της Ιστορίας του, χωρίς την, ως ώφειλε, κριτική του εμβάθυνση σε αυτή.
Η Παναγιά μας, είπε, δεν δακρύζει σήμερα εδώ μες στις καρδιές μας από απαξίωση στα παιδιά της για τις αμαρτίες τους, αλλά κλαίει από ζέουσα προσευχή για μας.
Μας αγαπάει. Ας την αγαπάμε και ας περιμένουμε με ελπίδα κοντά της τους καρπούς αυτής της αμφίδρομης αγάπης.
Μετά το τέλος της πανηγύρεως οργανώθηκε από την ελληνική κοινότητα μια παραδοσιακή γιορτή για το αντάμωμα των Ελλήνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου