Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής: " Ποιοι είμαστε; "

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής


Ποιοι είμαστε
Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής αποτελεί υποστηρικτικό οργανισμό αφιερωμένο στη στήριξη των προσπαθειών των Oρθόδοξων Iεραποστόλων σε όλο τον κόσμο. Είναι φιλανθρωπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, πνευματικώς υποκείμενο στην Εκκλησία της Ελλάδος, διοικητικώς ανεξάρτητο και η νόμιμη διαχείριση των οικονομικών του ελέγχεται κάθε χρόνο από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ιδρύθηκε το 1963 με την επωνυμία «Οι Φίλοι της Ουγκάντας» από το φλογερό ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο (1903-1972), ο οποίος το 1961 άνοιξε τους δρόμους της σύγχρονης Ιεραποστολής στην Αφρική, ταξιδεύοντας στην Ουγκάντα. Οι πρωτόγνωρες εμπειρίες και οι επιτακτικές ανάγκες που αντιμετώπισε ανάγκασαν τον π. Χρυσόστομο να γράψει σε πνευματικούς του φίλους:
«Βοηθήστε με. Ο κόσμος εδώ διψά για την Ορθοδοξία, για το Χριστό, και συγχρόνως πεινά».
Μια ομάδα φίλων του ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και συγκρότησαν το πρώτο ιεραποστολικό σωματείο στην Ελλάδα με σκοπό να τον στηρίξουν ηθικά και υλικά στην εκπλήρωση του ιεραποστολικού του έργου. Εξ αρχής, η κύρια δραστηριότητά μας υπήρξε η συγκέντρωση και αποστολή χρημάτων για τις ανάγκες της Ιεραποστολής, αλλά και η διάδοση του μηνύματος της Ιεραποστολής στην ελληνική κοινωνία.
Ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος βαπτίζει παιδιά στην Ουγκάντα


Το 1978, το Σωματείο μας πήρε το σημερινό του όνομα και με διευρυμένο το σκοπό του συνεχίζει να προσφέρει ηθική και υλική συμπαράσταση στους Ορθόδοξους ιεραποστόλους στην Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική.
Πρώτος και κύριος στόχος της Ιεραποστολής είναι να διαδώσει το Ευαγγέλιο, τη χαρμόσυνη αγγελία «Χριστός Ανέστη», και να οδηγήσει κάθε ψυχή ανεξαρτήτως φυλής και γλώσσας στον τελικό προορισμό της, την Ουράνια Βασιλεία. Είναι ο ίδιος ακριβώς στόχος που έχει και η Εκκλησία. Κι αυτό, γιατί όπως πολύ σωστά έχει λεχθεί:
«Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή».
Παράλληλα με την ιεραποστολική δράση, όμως, οι ιεραπόστολοι παρέχουν και έργο φιλανθρωπικό στις χώρες όπου διακονούν, ανακουφίζοντας από τη φτώχεια και τον πόνο τους αναξιοπαθούντες, δημιουργώντας ορφανοτροφεία, σχολεία και ιατρικά κέντρα, οργανώνοντας συσσίτια, διανοίγοντας πηγάδια, ή οργανώνοντας άλλους τρόπους βοήθειας, κατά περίπτωση.
Σε όλα αυτά υπήρξαμε συμπαραστάτες από την αρχή και για αυτό η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και εξέχοντα μέλη της έχουν τιμηθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την προσφορά τους. Το πλέον τιμημένο και διακεκριμένο πρόσωπο είναι ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαδημητρακόπουλος, μεγάλος ευεργέτης της Αδελφότητας, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του Μεγάλου Χαρτουλαρίου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με το σταυρό του Αγίου Μάρκου από τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Νικόλαο και Πέτρο. Τιμητικές διακρίσεις έχουν λάβει και οι κ. Κωνσταντίνος Δαουδάκης, Πρόεδρος, ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητας και επί μισό αιώνα εργάτης της Ιεραποστολής, Βάιος Πράντζος, τέως Πρόεδρος της Αδελφότητας, και Νόστης Ψαρράς, Αντιπρόεδρος.
Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της Αδελφότητας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, χωρίς καμία αμοιβή. Εξ άλλου, η καλύτερη ανταμοιβή για μας είναι να γνωρίζουμε, ότι με τη δική σας βοήθεια οι Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι σώζουν ψυχές. Ας συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε.
MG3

https://ierapostoles.gr/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου