Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τα παιδιά της Τανζανίας ελπίζουν και περιμένουν... Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή συνεχίζει το Έργο της

Συσσίτιο παιδιών στην Τανζανία

Η Τανζανία είναι µία χώρα της ανατολικής Αφρικής οκτώ φορές µεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα. Το AIDS αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα για το φτωχό λαό της. Η Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, δια του Σεβ. κ. Δηµητρίου και των Ιεραποστόλων Αρχιµ. Φώτιου Χατζηαντωνίου & Μιχαήλ Δάνιου, συµµετέχει στον καθηµερινό πόνο των Αφρικανών αδελφών µας στην Τανζανία διανέµοντας φαρµακευτική περίθαλψη σε εκατοντάδες ασθενείς του AIDS και σε άλλους αρρώστους.
Έχει επίσης δηµιουργήσει εννέα σχολεία σε διάφορες περιοχές και πόλεις. Δηµοτικά, Γυµνάσια και Λύκεια, που ακόµη και σήµερα κτίζονται µε την υποστήριξη ευαίσθητοποιηµένων δωρητών, παραδίνονται στην κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των µαθητών της φυλής Μασσάι.
Η Μητρόπολη καταβάλλει τα δίδακτρα για πολλούς Ορθόδοξους άπορους µαθητές κάθε σχολική περίοδο. Ανοίγει αρκετά πηγάδια µε πόσιµο νερό, καθώς τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν βρύσες. Προσφέρει καθηµερινά ένα ποτήρι γάλα και µπισκότα σε διακόσια πενήντα πεινασµένα παιδιά και κάθε Κυριακή φαγητό σε εκατοντάδες µικρούς και µεγάλους.
Βοηθάει τους είκοσι Ορθόδοξους αφρικανούς ιερείς πνευµατικά, ώστε να γίνουν καλοί πνευµατικοί πατέρες και να πάρουν τη σκυτάλη της Ιεραποστολής. Αυτό όµως θέλει µεγάλο πνευµατικό αγώνα και χρόνο. Από υλικής πλευράς, έχει κτίσει πολλά πρεσβυτέρια για τους ιερείς και φροντίζει για τα αναγκαία καθηµερινά τους τρόφιµα.
Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τους αφρικανούς να κάθονται ήσυχα στην εκκλησία, να κοινωνούν µε τάξη το Σώµα και το Αίµα του Χριστού, να λένε όλοι µαζί το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ηµών», να δίνουν τα χέρια τους, όταν ο ιερέας λεεί: «αγαπήσωµεν αλλήλους» και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας να ψέλνουν τόσο όµορφα το «Αγνή Παρθένε». Με τη χάρη του Θεού έχουνε κτισθεί τριάντα ιεροί ναοί και γίνονται χιλιάδες βαπτίσεις.
Ωστόσο, οι ανάγκες και οι πειρασµοί εξακολουθούν να υπάρχουν για τα φτωχά και ταλαιπωρηµένα παιδιά, που περπατάνε ξυπόλητα στους δρόµους, αλλά πάντοτε τα βλέπεις να είναι χαρούµενα και να σου χαµογελούν.
Είναι αξιοθαύµαστο πως µόνο η Ορθόδοξη Ιεραποστολή κατάφερε να γίνει αρωγός, να σταθεί πλάι σε αυτά τα παιδιά και σ” αυτούς τους δυστυχισµένους ανθρώπους. Δίνοντας εµείς κάτι ελάχιστο σ” αυτά τα χαρούµενα προσωπάκια γεµίζουµε από τη χαρά της προσφοράς, που είναι µια από τις ωραιότερες στιγµές για κάθε Ορθόδοξο χριστιανό.
Ας προσευχόµαστε όλοι γι” αυτούς τους ανθρώπους να δίνει ο Θεός υγεία στους Αφρικανούς αδελφούς µας αλλά και στους Έλληνες ιεραποστόλους µας, που µε κίνδυνο της ζωής τους αγωνίζονται, για να δώσουν µαρτυρία Ορθοδοξίας και Ελλάδος.
Μαρία Βρακά
Βρεφονηπιοκόµος
 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εικόνες από την Ιεραποστολή στην Κένυα

Σκέψεις για την Ιεραποστολή ...

 

Νίκου Νησιώτη, Πάντα τα Έθνη 19,
Γ΄ Τρίμηνο 1986, σελ. 3

Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας αναφορικά με την ιεραποστολική δεν είναι οι οργανωμένες αποστολές, η ανάπτυξη και αύξηση τους· αλλά οι ιεραπόστολοι, οι εμπνευσμένοι και ενθουσιώδεις «αναχωρητές »...

Η εκκλησία, στην ισχυρή ιεραποστολική της έκφραση, δεν βασιζόταν ποτέ τόσο σε οργανισμούς ή ιεραποστολικές επιτροπές ή εταιρείες, αλλά σ' εκείνα τα πρόσωπα που ήταν έτοιμα να φύγουν και να αφήσουν τα πάντα στο εγκόσμιο περιβάλλον τους, διότι δεν μπορούσαν ν' αντισταθούν στην εσωτερική ώθηση που λάμβαναν μέσα από την εκκλησιαστική τους κοινότητα».


«Δεν μπορούμε να αποχωρίσουμε την ιεραποστολή από την εκκλησιολογική συζήτηση σχετικά με την φύση της Εκκλησίας και την ενότητα της. Η ιεραποστολή είναι η εκπλήρωση αυτής της συζήτησης καθώς και η δύναμη της».

«...πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ εκκλησιακής (ecclesial) ιεραποστολής και εκκλησιαστικού ιμπεριαλισμού. Η πρώτη είναι η αληθινή κίνηση από μέσα από την χαρισματική ζωή της Εκκλησίας, δι ' ενός προσώπου που είναι αφιερωμένο στην Εκκλησία και που αγωνίζεται να ενσωματώσει τον μη-χριστιανό στη Μία Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις τοπικές του συνθήκες και την ανθρώπινη κατάσταση του. Δεν δρα μέσα από ένα ιδιαίτερο ιεραποστολικό σώμα, αλλά εξ ονόματος του σώματος του Χριστού που είναι η Εκκλησία Του. Ο δεύτερος πάει με τον σκοπό να διακονήσει και να μαρτυρήσει, αλλά λειτουργεί μέσα από φιλανθρωπικές οργανώσεις και κηρύσσει μαζί με το Ευαγγέλιο ένα ωρισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, το οποίο του φαίνεται ότι είναι Χριστιανικό. Διακινδυνεύει τη μεταφορά, μαζί με το Ευαγγέλιο, κοσμικών στοιχείων και την επιβολή τους ως απαραίτητων μέσων ή σημείων του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Διακονώντας μπορεί να παρουσιάζει τον δικό του πολιτισμό. Αυτό το είδος της καλά οργανωμένης και οικονομικά ενισχυμένης ιεραποστολικής δραστηριότητας διακινδυνεύει το κήρυγμα ενός ευρωπαϊκού ή αμερικανικού Ευαγγελίου και καλεί τους ανθρώπους να μιμηθούν τον ευρωπαϊκό ή αμερικανικό τρόπο ζωής, απορροφώντας έτσι το Ευαγγέλιο μέσα στο δικό του πολιτιστικό υπόβαθρο. Τούτο συμβαίνει ιδίως όταν η ιεραποστολή διενεργείται από ομάδες, που ήδη, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, έχουν απαρνηθεί τα ουσιαστικά μέσα της μυστηριακής ζωής της αποστολικής Εκκλησίας ή όταν διενεργείται σε μέρη όπου εργάζονται ιεραποστολικά άλλες εκκλησίες. Αυτές είναι ιεραποστολές μιας ριζικής μορφής: ενώ πάντα διακονούν την υπόθεση του κηρύγματος του λόγου του Θεού, δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως μολυσμένες από ιμπεριαλιστικές, ομολογιακές και εθνικιστικές τάσεις.

Η πραγματική αποστολικότητα της Βίβλου βασίζεται στην φτώχεια του Αποστόλου, στην αδυναμία του, που δεν έχει τα μέσα για την ίδια του την επιβίωση, αλλά τρέφεται ακόμα κι από εκείνους στους οποίους κηρύσσει. Αλλά το όπλο του είναι παντοδύναμο: ο Λόγος του Θεού κι ακόμα, η Χάρη του Θεού που μεταδίδεται από το Άγιο Πνεύμα».
 

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ενθρόνιση Επισκόπου Μπουρούντι Ιννοκέντιου

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
bourou
 
Την 24η Φεβρουαρίου 2013., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Καμπάλας κ. Ιωνά και του Θεοφιλ. Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου.
Στην Ευχαριστιακή Σύναξη, παρέστησαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ρωσίας και του Βελγίου, ο Σεβ. Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Μπουζουμπούρας, σύσσωμη η ελληνική παροικία, καθώς και πλήθος αφρικανών πιστών από το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.
Για τον λόγο αυτό, η Θεία Λειτουργία ετελέσθη εκτός από τα ελληνικά, στα γαλλικά, σουαχίλι, κικούγιου, αγγλικά και ρωσικά.
Προ της απολύσεως της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, η Α.Θ.Μ. εχειροθέτησε εις Πνευματικόν, τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Τιμόθεον Ntumba ο οποίος διακονεί στην περιοχή Bunia του ανατολικού Congo, και απένειμε το Οφφίκιον του Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, στον Ιεραπόστολο Μοναχό π. Δαμασκηνό Γρηγοριάτη, ο οποίος δραστηριοποιείται ιεραποστολικά στο Μπουρούντι πλέον της δεκαετίας και έχει μεταφράσει πολλά υμνολογικά κείμενα στα σουαχίλι.bourou2
Ακόμη, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Εντιμ. Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στο Μπουρούντι, κ. Γεώργιο Κουκούλη, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Μπουζουμπούρας κ. Χρήστο Καμπέρη και στην κ. Αικ. Κρατούνη.
Ακολούθως, ετέλεσε την Ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου, ο οποίος κατάγεται από την Ουγκάντα και διαδέχθηκε στην διαποίμανση της Ιεράς Επισκοπής, τον νυν Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ.Σάββα. Στον ίδιο Καθεδρικό Ναό πρό 55ετίας είχε ενθρονισθεί και ο τότε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Κυπριανός.
Στον ενθρονιζόμενο Επίσκοπο, ο Μακ. Πατριάρχης είπε ότι η Αλεξανδρινή Εκκλησία και ο Αφρικανικός Λαός προσδοκούν πολλά από το προσωπό του, αλλά είναι βέβαιος ότι θα καταφέρει να σηκώσει επάξια την διαποίμανση της νεοσύστατης αυτής Ιεράς Επαρχίας του Θρόνου.
Με την σειρά του ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ.Ιννοκέντιος ευχαρίστησε την Α.Θ.Μ. και την Ιερά Σύνοδο για την τιμή και την εμπιστοσύνη προς την ελαχιστότητά του, τονίζοντας ότι θα δώσει τον εαυτό του ολόκληρο στην διακονία των ταλαιπωρημένων ανθρώπων των δύο αυτών χωρών, ενώ κύριο μέλημά του θα είναι η οργάνωση της έμπρακτης αγάπης και της χριστιανικής αλληλεγγύης προς άπαντας αδιακρίτως.
Μετά το πέρας της Ενθρονίσεως, στον προαύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού, ο Μακ. Πατριάρχης παρακολούθησε υπαίθρια εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Εκκλησία, με παραδασιακούς αφρικάνικους χωρούς και τραγούδια.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, η Α.Θ.Μ., περατώσασα αισίως την πρώτη της Ποιμαντική επίσκεψη στο Μπουρούντι, ανεχώρησε αεροπορικώς για την Κένυα, από όπου τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει στην Πατριαρχική Καθέδρα στην Αλεξάνδρεια.
 
Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης
 

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κοντά στα ορφανά του εμφυλίου πολέμου στο Μπουρούντι

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας



 
 
Την 23η Φεβρουαρίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο και λοιπούς συνεργάτες του Ιεραποστολικού έργου στην Μπουζουμπούρα, επισκέφθηκε στην περιοχή Buramata τον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί με την συνεργασία της Κυβερνήσεως του Μπουρούντι, της Ιεράς Επισκοπής και της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί της Καρδιάς» από την Ελλάδα, και φιλοξενεί 600 ορφανά παιδιά, θύματα του εμφυλίου πολέμου του παρελθόντος.
Στην συγκινητική υποδοχή, τα μικρά παιδιά τραγουδούσαν και αγκάλιαζαν τον Μακ. Πατριάρχη, ενώ του προσέφεραν και αναμνηστικά δώρα.
Αμέσως μετά την Δοξολογία που εψάλη στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου, η Α.Θ.Μ.,απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τα παιδιά, συνεχάρη το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου του Ορφανοτροφείου και είχε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες για την βελτίωση του προσφερομένου έργου,ενώ πρότεινε και τη δημιουργία φάρμας για τις ανάγκες σίτησης του Ορφανοτροφείου, δωρίζοντας ο ίδιος τα χρήματα για την αγορά των πρώτων ζώων.

Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης


Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=903#prettyPhoto
http://www.amen.gr/article12587

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

H θρησκευτική κατάσταση στο Καμερούν και η παρουσία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

Η έρευνά μας συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη πληθυσμιακή και θρησκευτική κατάσταση σε διάφορες χώρες του πλανήτη, να δείξουμε τη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να ευαισθητοποιήσουμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου να ενεργοποιηθούν στο τομέα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και να την ενισχύσουν με προσευχή, με εθελοντική προσφορά και οικονομική ενίσχυση-δωρεές. Σήμερα, θα δούμε τη θρησκευτική κατάσταση στο Καμερούν, όπου εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Καμερούν. Σε μια χώρα που ξεπέρασε τα 20.000.000 κατοίκους, το 70% ανήκει σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση ( ρωμαιοκαθολικοί 38%, προτεστάντες 26%, άλλες χριστιανικές αιρέσεις 4% ), οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν το21% του πληθυσμού, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλες θρησκείες ( αφρικανικές, Μπαχάι κλπ ) ή δεν θρησκεύουν. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Καμερούν αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Καμερούν, μιας Μητρόπολης που περιλαμβάνει, σήμερα, 4 κράτη και 1 νησί,δηλαδή, το Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ισημερινή Γουινέα και τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε . Από τα 5 συνολικά κράτη, ορθόδοξες εκκλησίες και κοινότητες υπάρχουν στα τρία πρώτα, με λίγους Ορθόδοξους Ιερείς να διακονούν σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διακονήσουν τις δεκάδες χιλιάδες βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών σε τρία κράτη ( Καμερούν, Τσάντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ). Το Τσάντ, με πληθυσμό πάνω από 10.000.000 κατοίκους, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πληθυσμό πάνω από 4.400.000 κατοίκους, έχουν μόνο 3 Ορθόδοξους ιερείς στη διακονία των λαών αυτών ! Και, φυσικά, η έλλειψη ορθόδοξων ιεραποστολικών συνεργατών είναι ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί τους Ιεραποστόλους, οι οποίοι “φωνάζουν” σε αυτιά ” μη ακουόντων” !

Είμαστε στο έτος 2013 μετά Χριστό και χώρες, όπως η Ισημερινή Γουινέα ( κάτοικοι 685.000 ), τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ( κάτοικοι 185.000 ) δεν έχουν Ορθόδοξη Εκκλησία και ιεραποστολή! Γιατί ; Όταν οι πιο ακραίες χριστιανικές σέκτες του 19ου και 20ου αιώνα έχουν “ιεραποστόλους”, σχεδόν, σε όλα τα κράτη και τα νησιωτικά κράτη, γιατί η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, που υπάρχει από το 33 μ.Χ, απουσιάζει από αυτά ; Τι κάνουν τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, οι Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες και Μητροπόλεις ; Πως βοηθούμε, με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική ενίσχυση τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών ; Πότε θα κατανοήσουμε ότι το πρώτιστο καθήκον της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας ( Eastern Orthodox Church ) , με 300.000.000 πιστούς σε όλο το κόσμο, είναι το ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ, με τη μαρτυρία της πρώτης, πρωτοχριστιανικής, αρχαίας, αγίας, καθολικής, αποστολικής, Ορθόδοξης Εκκλησίας ;
 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Επισκοπή Μπουρούντι

Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης
bourounti
Την 21η Φεβρουαρίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, περατώσας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως στην Τανζανία, αφίχθη μεταμεσονυκτίως, στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του Μπουρούντι και έδρα της Ιεράς Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας για να πραγματοποιήσει την πρώτη του ιεραποστολική επίσκεψη στην χώρα αυτή, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη, Ηγούμενο της Π. Ι. Μονής Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.
Τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν στον αερολιμένα της Μπουζουμπούρας, ο Θεοφ.Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Ιννοκέντιος, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ.Ahmed Ismail El Mahs, ο Διευθυντής του Πρωτοκόλλου του Κυβερνήσεως κ.Butoyi, ο Επίτ.Πρόξενος της Ελλάδος κ.Γεώργιος Κουκούλης και ο Ιερός Κλήρος της Επισκοπής.
Την επομένη, 22α Φεβρουαρίου πρώτη ημέρα της ποιμαντικής επισκέψεως της Α.Θ.Μ., ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έγινε δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως του Μπουρούντι κ.Rufyikiri Gervais, απουσιάζοντος εκτάκτως του Εξοχ.Προέδρου της χώρας στο εξωτερικό.
Στην συνάντηση αυτή, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του διότι επισκέπτεται το Μπουρούντι για πρώτη φορά, και ανεφέρθη στο γεγονός της επικείμενης ενθρονίσεως του νέου Επισκόπου, Θεοφιλεστάτου κ.Ιννοκεντίου, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή.
Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εικόνα ευημερίας που παρουσιάζει η χώρα και ευχήθηκε για την πρόοδο της.

Με τη σειρά του, ο Εξοχ. Αντιπρόεδρος καλωσόρισε εγκάρδια την Α.Θ.Μ., υπεσχέθη ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ζήτησε τις ευχές του Μακαριωτάτου για ειρήνη και πρόοδο του Λαού του Μπουρούντι που τόσο δοκιμάσθηκε κατά το παρελθόν.
Αμέσως μετά ο Μακ. Πατριάρχης και ο Εξοχ. Αντιπρόεδρος έδωσαν συνέντευξη τύπου προς τα Μ.Μ.Ε.

Εν συνεχεία, η Α.Θ.Μ. επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην περιοχή Sanik και ξεναγήθηκε στο παρακείμενο Ιεραποστολικό Κέντρο, όπου δημιουργείται Σχολή Κατηχητών και Τεχνολογικό Ινστιτούτο.

Ακολούθως, επιθεώρησε την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Tsarama, δωρεά της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, καθώς και την ευρισκόμενη παραπλεύρως του Ναού Πολυκλινική.

Τέλος, το εσπέρας της ιδίας ημέρας παρευρέθη στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου στο Μπουρούντι κ.Attia Abou Elnaga και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις πολλών χωρών, μεταξύ αυτών της Αμερικής, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά.
 
bourounti1
 
bourounti5
 

Πάθος και Ανάσταση στην Αφρική... Καμερούν (2012)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
 
Μικρογραφία1:13:58
 

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Οι δύο Ορθόδοξες Μητροπόλεις στην Τανζανία

 Αρχείο:Flag of Tanzania.svg   Αρχείο:Coat of arms of Tanzania.svg
 
 
 
 
Η Τανζανία είναι χώρα της Ανατολικής Αφρικής με έκταση 945.087 τετρ. χλμ. (συμπεριλαμβάνει τα νησιά Μάφια, Πέμπα και Ζανζιβάρη) και πληθυσμό 42,484,000 κατοίκους[1]. Συνορεύει βόρεια με την Ουγκάντα και την Κένυα, δυτικά με τη Ρουάντα, το Μπουρουντί και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και νότια με τη Ζάμπια, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό. Η Τανζανία μοιράζεται με τις γειτονικές της χώρες δύο από τις μεγαλύτερες λίμνες της Αφρικής, στο βορά τη Λίμνη Βικτόρια και στη δύση τη Λίμνη Τανγκανίκα. Το 1/3 της χώρας είναι εθνικά πάρκα και καταφύγια θηραμάτων. Στο έδαφος της βρίσκεται το υψηλότερο όρος της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο.
 
 
 
 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΥΑΝΖΑΣ

Έδρα: Μποκόμπα της Τανζανίας


 
Ο Σεβ.Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος εγεννήθη την 18η Μαρτίου 1963 στο BULOPA, BUSOGA, UGANDA. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1996). Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1996 και Πρεσβύτερος το έτος 1996. Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας (1996-1997) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας (1997-1999). Εξελέγη Επαρχιούχος Επίσκοπος Μπουκόμπας την 23η Νοεμβρίου 1999 και χειροτονήθηκε την 11η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους υπό του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ΄. Την 23η Νοεμβρίου 2007 η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας ανυψώθη σε Μητρόπολη, υπό τον τίτλο Μουάνζας. 



P.O.Box 1704, Bukoba
TANZANIA
Τηλ. & Φαξ: +255-28-2561161

E-mail
: orthodoxtz@bukobaonline.com
 
 
 
 
 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Έδρα: Νταρ Ες Σαλαάμ Τανζανίας


 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως, Yπέρτιμος και Έξαρχος ‘Ανατολικής Τανζανίας και Σεϋχελλών κ. Δημήτριος (κατά κόσμον Θεμιστοκλής Ζαχαρέγκας), εγεννήθη στον Σοχό Θεσσαλονίκης το έτος 1965. Εσπούδασε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το έτος 1989 ενετάχθη στην Ιεραποστολική Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ-Θάρρι της Ρόδου Διηκόνησε ιεραποστολικά από το 1992 σε Μαδαγασκάρη, Ινδία, Χόνγκ Κόνγκ και Φιλιππίνες και ανέπτυξε αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Χόνγκ Κόνγκ κ. Νικήτα το 1999. Ενετάχθη στον Κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου. Ελαβε μέρος σε πλείστες Ειρηνικές Επισκέψεις και Ιεραποστολικές Περιοδείες του Πατριάρχου ανά τον κόσμο. Μητροπολίτης Καμερούν εξελέγη την 16ην Σεπτεμβρίου 2002 υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου παμψηφεί, χειροτονηθείς από του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου Ζ’ την 6ην Οκτωβρίου 2002. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου την 27ην Οκτωβρίου 2004.
Η Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη της Τανζανίας & των Σεϋχελλών νήσων.
 
P.O.Box 1090 ,Dar Es Salaam TANZANIA
Τηλ: +255-713466266, Φαξ: +255-222600151
w-site. orthodoxtanzania.com
 
 
 
 
 

Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου

 

 
 
 
Προς τους Συνεργάτες και Φίλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με την χάριν του Θεού και την ευλογίαν του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, δια πρώτην φορά προβαίνουμε εις την έκδοσιν εγκολπίου ημερολογίου του σωτηρίου έτους 2013. Σκοπός της εκδόσεως αυτής είναι η ενημέρωσις των αγαπητών φίλων που στηρίζουν το Ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Μαδαγασκάρης, αλλά και άλλων ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Η έκδοσις αυτή είναι μια περίληψις των ταπεινών μας προσπαθειών στην ανάθεση των μεγάλων ευθυνών που έχουμε αναλάβει υπό του Σεπτού Ποιμενάρχου μας. Η ιεραποστολή ισοδυναμεί με συνέπεια στο καθήκον, αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Η Ιεραποστολή είναι ένα επιπλέον μυστήριο στα μυστήρια της εκκλησίας μας και πρέπει να γίνεται με φόβο Θεού. Δεν πρέπει να είναι πάρεργο αλλά το κυρίως έργο.

Είναι συνέχεια του έργου της αποστολής της Εκκλησίας μας. Είναι εντολή του Θεού προς τους Αποστόλους «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούςεις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη’ 19-20), και κατ’ επέκτασιν και σ’ εμάς, έως ότου θα υπάρχει ο κόσμος αυτός. Η εκκλησία ως θεοσύστατος οργανισμός έχει υποχρέωση να μεριμνά δια την σωτηρία ολόκληρου του ανθρώπινου γένους έως εσχάτου της γης.Όλοι οι άνθρωποι είναι πλάσματα του Θεού, ανεξαρτήτως φυλής και γλώσσης και οι κατέχοντες την αλήθεια έχουμε ιεράν υποχρέωσιν να τη μεταδώσουμε και στους μη γνωρίζοντες, τους εγγύς και τους μακράν αδελφούς μας. Η φλόγα για την σωτηρία των αδελφών μας πρέπει να καίει μέσα μας και να μας ελέγχει η συνείδησίς μας, όταν αμελούμε αυτό το ιερόν καθήκον της σωτηρίας των αδελφών μας, που στον 21ο αιώνα ζουν στην άγνοια και στο πνευματικό σκοτάδι. Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που είπε ο Κύριος στο ευαγγέλιό Του, ότι «χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ. ιε' 7) και το του Απ. Παύλου ότι «ουαί δε μοι εστίν εάν μη ευαγγελίζομαι» (Α’ Κορ. θ’ 16-17). Ασφαλώς με όλα τα ανωτέρω δεν εννοούμε ότι η σωτηρία όλου του κόσμου εξαρτάται από εμάς –μοι γένοιτο. Πάντοτε προπορεύεται η χάρις και το έλεος του Παρακλήτου Πνεύματος κι εμείς ακολουθούμε ως όργανα του Θεού.

Η προσευχή όλων των χριστιανών πρέπει να συνοδεύει τους ιεραποστολικώς εργαζομένους, που μάχονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζουν πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες.

Ας παρακαλούμεν επίσης τον Θεό, να παρουσιάσει και άλλα πρόσωπα εργάτας εις τον αμπελώνα Του, διότι πράγματι ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι.

Το δε νέον έτος που θα ανατείλει, ταπεινά ευχόμεθα να είναι ειρηνικόν και ευλογημένον παρά Κυρίου, να είναι μεστόν πνευματικών έργων και πλούσιον εις καρποφορία. Η ορθοδοξία να καταλαμβάνει συνεχώς έδαφος και πολλές ψυχές να γνωρίσουν τον Μόνον Αληθινόν Θεόν και να γίνουν δια του Αγίου Βαπτίσματος παιδιά του Θεού κατά χάριν.
Γένοιτο
Με την εν Χριστώ αγάπη
Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος
 
 
Το έργο της Επισκοπής

Η ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη προσφέρει:
  • Πρωινό γάλα και μπισκότα σε 1200 παιδιά. Το πρώτο, ίσως και το μοναδικό γεύμα της ημέρας.
  • Τρόφιμα σε πάμφτωχες οικογένειες. Συγκεντρώνονται διανύοντας πολύ μακρινές αποστάσεις για να τα προμηθευτούν.
  • Ρούχα, τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα σε εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δεκάδες ασθενείς καθημερινά.
  • Δωρεάν εκπαίδευση. Η ιεραποστολή χτίζει και συντηρεί σχολεία, πληρώνει μισθούς των δασκάλων και προσφέρει στα παιδιά τσάντες και γραφική ύλη.
  • Ενοίκια σπιτιών και κατασκευή μικρών σπιτιών σε αστέγους, ποδήλατα, οικιακά αγαθά κ.ά.
Έχει ανεγείρει:
    Γηροκομείο
  • Βρεφοκομείο
  • Ναούς, ιατρεία, σχολεία όλων των βαθμίδων, δεξαμενές νερού κ.ά.
  • Επίσης κατασκευάζει ορφανοτροφείο θηλέων για να προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια και να τους προσφέρει τροφή, ασφάλεια και μόρφωση.
 
Εκπαίδευση
Η Επισκοπή έχει κτίσει, συντηρεί και λειτουργεί δύο νηπιαγωγεία, δέκα δημοτικά, ένα Γυμνάσιο, δύο Λύκεια και μία Αγροτική Σχολή. Αυτή τη στιγμή κτίζει ένα Λύκειο ακόμη στην περιοχή Ampany. Δίνει υποτροφίες σε 350 μαθητές και 3 φοιτητές.

Σχολές κοπτικής – ραπτικής και κεντήματος
Στις Σχολές αυτές φοιτούν νεαρές κοπέλες με σκοπό να αποκτήσουν ένα εφόδιο ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια από την εργασία τους. Οι Σχολές είναι τρεις και φοιτούν 20 μαθήτριες σε κάθε μία από αυτές για 6 μήνες. Η Ιερά Επισκοπή επιθυμεί να δημιουργήσει και άλλες Σχολές.

 
Νερό: το μεγάλο πρόβλημα
Προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε με νερό τα χωριά. Έχουμε 3 πηγάδια, 6 δεξαμενές και προσπαθούμε να κατασκευάσουμε και άλλες σε απομακρυσμένα, άνυδρα χωριά. Οι δεξαμενές τροφοδοτούνται από την υδροφόρα της Επισκοπής, προσφορά από την Ελλάδα.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Οι κλινικές είναι δύο στο Antananarivo και στο Tulear. Καλύπτουν 45 ασθενείς την ημέρα και τους προσφέρουν τα φάρμακα δωρεάν. Υπό ανέγερσιν είναι άλλες δύο.Επισκέπτες γιατροί από Κύπρο και Ελλάδα κάνουν εξορμήσεις στην επαρχία, σε χωριά που δεν έχει φθάσει ποτέ γιατρός.
Νοσήλεια παρέχονται σε όσους χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

 
 
Αγάπη και συμπαράσταση προς την Ιεραποστολή
Η οικονομική βοήθεια που δεχόμαστε προέρχεται από Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και Αυστραλία. Έργα υποδομής, λειτουργικά έξοδα, μισθοί είναι προσφορά αγάπης φιλάνθρωπων δωρητών που μας στηρίζουν.
Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια δημιουργίας υποδομών ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί.
Εφέτος εκτός από το ξυλουργείο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο σιδηρουργείο το οποίο κατασκευάζει όλα τα αναγκαία για τα κτίρια της Επισκοπής.Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε δεξαμενές νερού 25-30.000 λίτρων, ώστε να τροφοδοτούμε με την υδροφόρα με νερό τα χωριά.
Το κόστος κάθε δεξαμενής είναι 10.000 Ευρώ. Είναι έργα πνοής που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους εδώ που τόσο υποφέρουν.
Στα τελευταία container υπήρχαν τόνοι τρόφιμα, εκκλησιαστικά είδη, 16 τόνοι σίδερα, αντλίες νερού και εκατοντάδες μέτρα σωλήνες για την μεταφορά νερού, ηλεκτρικά εργαλεία. Επίσης παραλαμβάνουμε έτοιμα σακιά ώστε να παραδοθούν άμεσα στις οικογένειες. Τα σακιά αυτά περιλαμβάνουν ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κ.ά. Η εργασία αυτή ήταν δυσβάσταχτη σε εμάς λόγω ελλείψεως εθελοντών.

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Κύριό μας γιατί μας στηρίζει πάντοτε μέσα σε πάμπολλες δυσκολίες και προβλήματα. Ευχαριστούμε για την αγάπη σας, γιατί εν μέσω μεγάλης κρίσης μας ενισχύεται με πολύτιμα αγαθά και οικονομική βοήθεια ώστε να συνεχίσουμε τη διακονία μας.
 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Ισίδωρο Σαλάκο...




του Νίκου Παπαχρήστου

Μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς οδύνης Ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί φίλοι «αποχαιρέτησαν», το βροχερό και μελαγχολικό πρωινό της Τρίτης, τον αγαπητό και πάντοτε χαμογελαστό μακαριστό Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Σαλάκο. Η εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη, στην ενορία που υποδέχθηκε, ανάθρεψε πνευματικά και τελικά είπε το ύστατο χαίρε στο δικό της παιδί, τον δικό της Ισίδωρο.
Πρόσωπα βουβά, μάτια δακρυσμένα. Ο Ναός γεμάτος ασφυκτικά. Ο πόνος διάχυτος, διαγραφόταν στα πρόσωπα της μητέρας, του πατέρα, της γιαγιάς, του αδελφού και της νύφης και όλων των συγγενών του μακαριστού Ισιδώρου.
Με δυσκολία ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, Έξαρχος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, μίλησε για τη διακονία του φίλου και συνεργάτη του. «Ισιδωράκo μου αγαπημένε...», είπε και δάκρυα κύλισαν από τα μάτια του ενώ η φωνή του έσπασε.
Λόγια αγάπης, εικόνες από τις κοινές στιγμές, είπε στη δική του ομιλία ο κατά πνεύμα αδελφός του π.Σεραφείμ Δημητρίου ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Ηλιουπόλεως ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκφρασης συλλυπητηρίων για τον αδόκητο θάνατο του συνδημότη κληρικού. Του Ισιδώρου που ξεκίνησε από την Ηλιούπολη της Αθήνας μια πορεία διακονίας και η οποία οδήγησε τα βήματά του στον Ιεραποστολικό Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου όπου και άφησε την τελευταία πνοή του στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. 

 

Τελευταίος μίλησε ο στενότερος φίλος και πνευματικός αδελφός π.Χριστοφόρος Οικονομίδης, ο άνθρωπος που βρέθηκε κοντά στον π.Ισίδωρο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο του Καιρού μέχρι την τελευταία στιγμή που έφυγε από την ζωή.
Στην εξόδιο Ακολουθία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός - ο οποίος χειροτόνησε και στους δύο βαθμούς της Ιεροσύνης τον μακαριστό Ισίδωρο - Νιγηρίας Αλέξανδρος, Ζάμπιας Ιωακείμ, Χαρτούμ Εμμανουήλ, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Νύφων ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θηβαϊδος Πορφύριος και ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Καθ.Θεόδωρος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Οφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας "Άγιος Μάρκος", ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλειος Βαλασόπουλος, πρώην Δήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ψέλνοντας το «Χριστός Ανέστη», κλήρος και λαός ξεπροβόδισαν τον μακαριστό κληρικό ο οποίος από χθες το απόγευμα αναπαύεται στην πατρώα γη, στο Πάος Καλαβρύτων.
Το Τρισάγιο κατά την ταφή έψαλε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος συμπαραστατούμενος από κληρικούς, πνευματικούς αδελφούς του μακαριστού Αρχιμανδρίτη, συγγενείς και πλήθος κόσμου.




Περισσότερα...   http://www.amen.gr/article12550

Η θρησκευτική κατάσταση στο Μπουρούντι και η τριετής παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 
Συνεχίζουμε την έρευνά μας για τη θρησκευτική κατάσταση και σήμερα θα ασχοληθούμε με το Μπουρούντι, μια χώρα της Αφρικής, στην οποία η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει παρουσία 3 χρόνων.Το Μπουρούντι είχε πληθυσμό , στην απογραφή του 2008 , 8.050.000, ο οποίος έχει ανέλθει μέσα το 2012 στα 8.750.000, σύμφωνα με υπολογισμούς. Στο θρησκευτικό τομέα, υπολογίζεται ότι το 75% των κατοίκων ανήκουν σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση ( η πλειοψηφία από αυτούς είναι ρωμαιοκαθολικοί 60% , αγγλικανοί και προτεστάντες το άλλο 15% ), ένα 5% είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 20% ανήκει σε ανιμιστικές αφρικανικές λατρείες ή δεν θρησκεύει. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει παρουσία στο Μπουρούντι εδώ και 3 χρόνια και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που έχουν βαπτιστεί ανέρχονται σε, περίπου, 3000 πιστούς. Όπως καταλαβαίνουμε υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της Ορθόδοξης ιεραποστολής στο Μπουρούντι ( αλλά και στη γειτονική Ρουάντα ), ώστε να δοθεί η Ορθόδοξη μαρτυρία της πρώτης, αρχέγονης Χριστιανικής Εκκλησίας και της πρωτοχριστιανικής Αποστολικής πίστης των Πατέρων και των Συνόδων. Ο νέος ορθόδοξος επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας είναι Αφρικανός ( Ιννοκέντιος ) και η δικαιοδοσία της Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας εκτείνεται στα κράτη Μπουρούντι και Ρουάντα, αλλά και τις επαρχίες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του ανατολικού Κογκό. Ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος είναι ο 3ος Αφρικανός Ορθόδοξος Επίσκοπος, οπότε ελπίζουμε, με τη χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, να έχει φέρει στην Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμα περισσότερους κατοίκους του Μπουρούντι, της Ρουάντας και του Ανατολικού Κογκό. Παρακάτω θα διαβάσετε έναν απολογισμό του προηγούμενου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα, ο οποίος έγινε Μητροπολίτης Άκκρας ( Γκάνα ).

Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ!
Ανοίγω την επιστολή μου με πολλές ευχαριστίες και διαρκή συγκίνηση για την αγάπη σας. Κατά τα 3 χρόνια λειτουργίας της Ιεράς μας Επισκοπής, εδώ στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, δε λησμονήσατε να μας συμπαρασταθείτε. Με τη διαρκή ενίσχυση της Αδελφότητάς σας, επιτελέσαμε πολλά ιεραποστολικά έργα, τα οποία επιτρέψτε μου με χαρά να σας τα παρουσιάσω:
Άγιος Δημήτριος Kinama, BR
Από την Αδελφότητά σας έλαβα το ποσό των 70.000 €. Ο Ι. Ναός συνολικού εµβαδού 540 τ.µ. έχει κοστίσει 130.000 € και έχει ολοκληρωθεί το 90% της κατασκευής του. Αποµένουν το πάτωµα, οι πόρτες και το βάψιμο. Όλα προχωρούν σιγά-σιγά, αλλά σύντοµα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.
Αγία Τριάδα Kigali, RW
Η Αδελφότητα προσέφερε για την αγορά του οικοπέδου και το κτίσιμο του Ι. Ναού το ποσό των 55.000 €. Ο προϋπολογισµός προβλέπει την ολοκλήρωση µε 90.000 €. Έχει ολοκληρωθεί το 60% του έργου και αποµένουν η οροφή, το πάτωµα, οι πόρτες, σοβατίσµατα, βαψίµατα κ.α.
Υδροδοτήσεις
Με το χρηματικό ποσό των 31.500 €, που μας διαθέσατε, προχωρήσαμε στη διάνοιξη νέων πηγαδιών αλλά και την επισκευή και την επαναλειτουργία υδραγωγείων και γεωτρήσεων που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Πολυκλινική
Με την προσφορά ανώνυμης δωρήτριας – τακτικού μέλους της Αδελφότητάς σας, ολοκληρώθηκε σχεδόν η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου φροντίδας υγείας, που αναβαθμίζει την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρούντι. Απομένουν μόνο οι συνδέσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας για την άδεια λειτουργίας του.
Βαπτίσεις στο Μπουρούντι
Η Αδελφότητα με πολλή αγάπη καλύπτει τα έξοδα πολλών βαπτίσεων, ένεκα του ότι συνεχώς προσέρχονται ιθαγενείς αδελφοί μας στην Εκκλησία του Χριστού.
Φαλδάμεια Τεχνική Σχολή
Η Ηλεκτρονική Σχολή εξοπλίστηκε με χρήματα της κας Φαλδαμή μέσω της Αδελφότητάς σας και είναι πλέον έτοιμη. Αναμένουμε την άδεια λειτουργίας από το κράτος, ώστε να αρχίσουμε να δεχόμαστε σπουδαστές.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναδείχθηκε με τη βοήθειά σας σε μία από τις κύριες δυνάμεις που συνδράμουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην παροχή βοήθειας και πόσιμου ύδατος.
Αγαπητοί μου, έχοντας όλοι σας πείρα από την Ιεραποστολή, γνωρίζετε, ότι πάντα προκύπτουν έκτακτα έξοδα εκτός προϋπολογισμού σε όλα τα έργα με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Άμεσο παράδειγμα η έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και ένα μήνα στη χώρα, που αποτελεί μείζονα αιτία καθυστερήσης των εργασιών και οικονομικής επιβαρύνσης.
Θερμότατα σάς ευχαριστώ για την ηθική και υλική συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής μας. Σας νιώθουμε δικούς μας· είστε οι δικοί μας άνθρωποι, οι συμπαραστάτες στο έργο μας.
Με τη βοήθειά σας δημιουργήσαμε δύο νέα Ιεραποστολικά Κέντρα, ανοικοδομούμε δύο Ναούς, ολοκληρώσαμε μία Κλινική και μία Σχολή, ανοίξαμε ή επισκευάσαμε γεωτρήσεις και βαπτίσαμε περί τις 3.000 αφρικανούς σε μόλις δυόμισι χρόνια.
Συνολικά για το οικοδομικό και πνευματικό έργο από την Αδελφότητα λάβαμε το ποσό των 275.500 ευρώ, τα οποία τα διαθέσαμε όλα για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν, σεβόμενοι εσάς που τα στερηθήκατε για την προκοπή της Ιεραποστολής.
Με αγάπη Χριστού,
Ο πρώην Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας και τωρινός Μητροπολίτης Άκκρας ( Γκάνας ) Σάββας
http://ierapostoles.gr/?p=4270
Σε λίγες μέρες πρόκειται να επισκεφτεί το Μπουρούντι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και να εγκαταστήσει το νέο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο στη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εύχομαστε και προσευχόμαστε στον ελεήμονα Θεό να φωτίσει πολλούς δωρητές από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλου του κόσμου, ώστε να συνεχίσουν να ενισχύουν το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα. Κι αν δεν έχετε κάτι να δώσετε, δώστε ολόθερμες προσευχές στο Θεό να οδηγήσει όλους τους Αφρικανούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και να ενισχύσει τους Ορθόδοξους ιεραποστόλους σε όλο το κόσμο.
Μπορείτε να καταθέσετε την οικονομική σας ενίσχυση για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες, τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλέφωνα επικοινωνίας δείτε εδώ ( με την σημείωση ότι οι δωρεές απευθύνονται στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μπουρούντι ).
 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τανζανίας Jakaya M. Κikwete


 
 
Την Δευτέρα 18η Φεβρουαρίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ στα πλαίσια της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην Τανζανία , συναντήθηκε με τον Εξοχ. Πρόεδρο της χώρας, κ. Jakaya M. Κikwete στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Σεπτό Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ο Πρόεδρος της Τανζανίας, ο Μακαριώτατος είχε την ευκαρία να παρουσιάσει τόσο την ιστορική πορεία του Πατριαρχείου, όσο και την πολυσχιδή δράση του στην Αφρικανική Ήπειρο στα φιλανθρωπικά και κοινωνικά θέματα.
Ιδιαιτέρως, μίλησε για το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα της Τανζανίας μέσω των δύο Ιερών Μητροπόλεων, της Ι. Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως και της Ι. Μητροπόλεως Μουάνζας, τονίζοντας την συνεισφορά τους στην εκπαίδευση και κυρίως στην υγεία, με την δημιουργία πολλών κλινικών σε όλη τη χώρα και την φροντίδα που παρέχουν πολλές εθελοντικές ιατρικές αποστολές από την Ελλάδα.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη για την τιμή να επισκεφθεί την χώρα και τον ίδιο, τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία και οι τοπικές αρχές θα είναι πάντοτε αρωγοί στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συνδράμει κατά πολύ τον λαό της Τανζανίας και εντυπωσιάστηκε όλως ιδιαιτέρως για τις πρωτοβουλίες του Μακ. Πατριάρχου για την αντιμετώπιση της μάστιγος του HIV/AIDS στην Αφρική.
 
 
 
Επίσης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στην υπερεκατονταετή παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας στην Τανζανία, εξέφρασε την χαρά του διότι οι Έλληνες που διαβιούν και εργάζονται στη χώρα είναι φιλοπρόοδοι, εργατικοί και φιλήσυχοι πολίτες, συμβάλλοντας και αυτοί στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.
Τέλος, ο Μακ. Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Εξοχ. Πρόεδρο κ. Kikwete για την εγκάρδια υποδοχή και την ουσιαστική συζήτηση που είχαν και κατακλείοντας τον λόγο του, του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας.
Στην συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Τανζανίας, την οποία πρόβαλαν όλα τα Μ.Μ.Ε. της χώρας, παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος και Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, ο Εντιμ. Αναπληρωτής Πρέσβης της Αιγύπτου στην Τανζανία κ. Ibrahim Hamza Ibrahim, ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Μελέτιος Κούμανης, και ο Πρέδρος της Πανταγκανικής Ενώσεως Ελλήνων κ. Δημήτριος Μανθεάκης.
Τις επόμενες ημέρες η Α.Θ.Μ. θα συνεχίσει την ιεραποστολική περιοδεία στην ενδοχώρα όπου θα επισκεφθεί τις 61 Ενορίες και τα 4 Ιεραποστολικά Κλιμάκια.
 
 
Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=902#prettyPhoto
 
 
 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Ρωσικό Αντιτορπιλικό στην Τανζανία

Αρχιμ. Μελέτιος Κουμάνης             
rosiko.ploio
 
 
Το εσπέρας της Κυριακής της 17ης Φεβρουαρίου 2013, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ επισκέφθηκε το Ρωσικό Αντιτορπιλικό «MARSHAL SHAPOSHNIKOV» το οποίο ευρισκόμενο στα παράλια της Τανζανίας λόγω ειρηνευτικής αποστολής, επ΄ ευκαρία των σεπτών ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου κατέπλευσε στον Λιμένα του Νταρ ελ Σαλαάμ, καί απέδωσε τις δέουσες τιμές με επτά κανονιοβολισμούς, σύμφωνα με το ναυτικό πρωτόκολο, κατά την επιβίβαση του υψηλού προσκεκλημένου.
Τον Μακ. Πατριάρχη συνόδευε ο Σεβ.Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ρωσίας κ. Alexander A. Rannikh και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κούμανης, Ηγούμενος της Π. Ι. Μονής του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.
 
 
 
Κατά την επίσκεψη η Α.Θ.Μ. είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του Αντιτορπιλικού, και να μιλήσει στη ρωσική γλώσσα στους Αξιωματικούς και τα 350 μέλη του πληρώματος, εμψυχώνοντάς τους και νουθετoύντας τους πατρικά, ενώ ο Κυβερνήτης προσέφερε αναμνηστικά δωρά επ΄ ευκαιρία των ονομαστηρίων του Μακαριωτάτου, τονίζοντας την μεγάλη ευλογία και σπουδαιότητα που είχε για όλους η επίσκεψη αυτή.
Να σημειωθεί δε, ότι το πρωί της ιδίας ημέρας μεγάλη αντιπροσωπεία από το πλήρωμα του ρωσικού Αντιτορπιλικού είχε εκκλησιασθεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.
rosiko.ploio1
 
rosiko.ploio4
 

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Στιγμές χαράς για τον Επίσκοπο Ιωάννη στην Μοζαμβίκη

Από την  Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Στους αγώνες κολύμβησης που έγιναν στην πόλη του Μαρακουένε της Μοζαμβίκης, σε εθνικό επίπεδο, η Jessica Luis, ενεργό μέλος του Σχολείου μας, που μάλιστα υπηρετεί στο ψαλτήρι του Ελληνορθόδοξου Καθεδρικού Ναού μας, έλαβε μέρος σε 12 αγωνίσματα, από τα οποία διακρίθηκε σε επτά, κερδίζοντας 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία των εφήβων.

Η Jessica μετέβη την ίδια ημέρα στην εκκλησία, όπου συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη και τον ευχαρίστησε για τις ευχές και τη στήριξη που της έδωσε. Το γεγονός αυτό αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμησιν για τα σημερινά παιδιά, που έχουν οδηγό την πίστη τους στον Χριστό.
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.gr/