Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Κένυα: 30 χρόνια ιεραποστολικής διακονίας...!!

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Χαίρετε και αγαλλιάσθε εν Κυρίω! Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επικοινωνώ μαζί σας από την Ιεραποστολική Μητρόπολη Κένυας, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αφρικανικής Ηπείρου. Με τη βοήθεια του Θεού συμπλήρωσα 30 χρόνια στο χώρο της Αφρικής, τα 20 χρόνια, ως ταπεινός λειτουργός των μυστηρίων της χάριτος του Κυρίου, αν και πάτησα για πρώτη φορά τα χώματα της αφρικανικής γης τον Ιανουάριο του 1977. Σταθμοί που σημάδεψαν το μεγαλύτερο μέρος της επί γης ζωής μου με μεγάλες συγκινήσεις.

Ιεροί Ναοί


Όπως κάθε χρόνο, έτσι ακριβώς και φέτος,συνεχίσθηκαν τα εγκαίνια νέων εκκλησιών. Ο Σεβασμιώτατος, από τη μέρα που χειροτονήθηκε Επίσκοπος, έχει εγκαινιάσει πέραν των εκατό ιερών ναών σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κένυας. Έτοιμοι για εγκαίνια είναι τώρα άλλοι είκοσι.

Ορθόδοξο σχολείο


Πνευματική και κοινωνική μόρφωση


Με την βοήθεια του Θεού, την περασμένη εβδομάδα είχαμε τη μεγάλη ευλογία να κηρύξουμε την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής μας χρονιάς στην Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’», που λειτουργεί από το 1982. Τριάντα χρόνια ταπεινής προσφοράς και έντονης παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ανάμεσά μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλε μελωδικότατα η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής στα ελληνικά, αγγλικά, σουαχίλι και σε άλλες τοπικές διαλέκτους. Αυτή τη χρονιά, φοιτούν στην Πατριαρχική Σχολή 50 ιεροσπουδαστές, προερχόμενοι από την Κένυα αλλά και από άλλες αφρικανικές χώρες: Μαδαγασκάρη, Ζάμπια, Μαλάουι, Τανζανία, Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε.

Οι Κενυάτες ιεροσπουδαστές κατανέμονται στις εξής φυλές: Κικούγιου, Νάντι, Λούο, Λούγια, Μασάι, Τουρκάνα, Κάμπα. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Σχολής ανήκει το σπουδαιότατο πρόγραμμα μεταφράσεως των λειτουργικών μας βιβλίων, ακολουθιών και μυστηρίων στις τοπικές διαλέκτους, όχι μόνο της Κένυας αλλά και των άλλων χωρών της Αφρικανικής Ηπείρου. Έτσι, μέχρι τώρα κυκλοφόρησαν πέραν των 250 διαφορετικών βιβλίων σε περισσότερες από τριάντα διαλέκτους.

Στον ίδιο χώρο, όπου στεγάζεται η Πατριαρχική Σχολή, βρίσκονται και λειτουργούν η Τεχνική Σχολή με 700 φοιτητές και φοιτήτριες, το Ορθόδοξο Κολλέγιο της Αφρικής με 400 φοιτητές και φοιτήτριες, η Σχολή Ραπτικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Κοινωνικών Σπουδών και το Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Άγιος Κλήμης, με 450 φτωχά παιδιά της περιοχής Ριρούτας, που σπουδάζουν δωρεάν και έχουν επί καθημερινής βάσεως δωρεάν πρωινό και γεύμα, γραφική ύλη, στολή και ιατρική περίθαλψη.

Το Δημοτικό μας σχολείο κρίθηκε το καλύτερο και αρτιότερο ανάμεσα σε τριάντα άλλα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Όλοι οι διδάσκοντες είναι απόφοιτοι της Ορθόδοξης Παιδαγωγικής Σχολής μας. Οι έξι καλύτεροι μαθητές, που αποφοίτησαν πέρυσι, φοιτούν τώρα στην πρώτη τάξη ενός εκ των 15 γυμνασίων της Μητροπόλεως Κένυας.

Επί πλέον, λειτουργούν 30 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και 15 γυμνάσια. Στα περισσότερα δημοτικά σχολεία παρέχεται δωρεάν επί καθημερινής βάσης πρωινό και γεύμα.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στο πρόγραμμα των εκπαιδευτηρίων μας τελείται καθημερινά όρθρος και εσπερινός, ενώ κάθε Παρασκευή τελείται η Θεία Λειτουργία. Ειδικά στην Πατριαρχική Σχολή, τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία, ο εσπερινός και το βράδυ μετά το φαγητό το απόδειπνο. Έτσι, τα παιδιά και οι νέοι μεταμορφώνονται και αναγεννιούνται πνευματικά.

Υπαίθρια κατήχηση
Υπαίθρια κατήχηση

Δίνοντας χέρι βοήθειας στον αδύναμο


Επίσης, σημαντική η προσφορά της Εκκλησίας της Κένυας στον τομέα των ορφανών. Έτσι, σήμερα λειτουργούν 3 ορφανοτροφεία σε διαφορετικές περιοχές, όπου προσφέρεται δωρεάν διαμονή, διατροφή, μόρφωση κ.τ.λ. Και εδώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, αφού οι ιερείς μας συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή ζωή των παιδιών με τις ακολουθίες και τη διδασκαλία.

Έντονη είναι η συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας στον τομέα της υγείας. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ιατρικά κέντρα στις πιο πολλές ενορίες, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις συχνές επισκέψεις των εθελοντών ιατρών, που έρχονται από την Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική, Φιλλανδία, Ολλανδία ή ακόμα κι από τη μακρινή Αυστραλία. Συχνά για σοβαρές περιπτώσεις, όπου χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις, η Μητρόπολη αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα έξοδα επί πιστώσει και σε ειδική συμφωνία με το Κοπτικό Νοσοκομείο της Ναϊρόμπι.
Συχνά περιοδεύει ο Σεβασμιώτατος και διανέμει ρούχα, υποδήματα, γραφική ύλη, βιβλία και είδη τροφίμων στους απόρους, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Υπάρχουν ακόμη περιοχές που πλήγηκαν από τον εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο και ζητούν συνέχεια στήριξη και βοήθεια. Στη περίπτωση αυτή γίνεται διανομή κρεβατιών και κουβερτών.

Η Μητρόπολη σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς πρωτοστατεί για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS. Διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια, διαφωτιστικά για τους νέους με ομιλητές ειδικούς στο θέμα αυτό.

Ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων, ιδιαίτερα των σχολείων στις απομακρυσμένες περιοχές, στερούνται καθαρού πόσιμου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, η Μητρόπολη εργάζεται ενεργά και στους 2 αυτούς τομείς, αναλαμβάνοντας τη διάνοιξη πηγαδιών στις άνυδρες περιοχές προς άντληση ύδατος για τους κατοίκους και τα παιδιά των σχολείων.

Ανάμεσα στα διάφορα προγράμματα, αναφέρουμε τον καταρτισμό κατηχητών και κατηχητριών, που λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια. Κάθε Σάββατο συγκεντρώνονται από τις ενορίες της Ναιρόμπι και των περιχώρων νέοι και νέες, όπου διδάσκονται για δύο χρόνια κατηχητικά μαθήματα για δασκάλους από τους καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής. Το ίδιο πρόγραμμα λειτουργεί και σε άλλες περιοχές της Κένυας.

Υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μακαρίου
Υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μακαρίου


Υπάρχουν, επίσης, οργανωμένες ομάδες νέων και νεανίδων, μητέρων και πατέρων που διοργανώνουν τακτικές συγκεντρώσεις με επιμορφωτικά μαθήματα, σεμινάρια ορθόδοξης πνευματικότητας, μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβαλ τραγουδιών και παραδοσιακών χορών και αθλοπαιδιών.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της Μητροπόλεως και ζητούν τις προσευχές σας και την καλή σας σκέψη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

http://ierapostoles.gr/2013/02/%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%85%ce%b1-30-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου