Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Busoga (Ουγκάντα): Αναμένοντας την ελπίδα...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:


10.02.2013

Ο π. Στέφανος Lunagula είναι απόφοιτος της Ορθόδοξης Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στο Ναϊρόμπι της Κένυας και πτυχιούχος στην Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1975 από το μακαριστό Μητροπολίτη Ουγκάντας Θεόδωρο Nankyama. Υπηρετεί ως Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ανατολική περιφέρεια (Busoga) της Ουγκάντας. Είναι πατέρας 10 παιδιών.

Η περιφέρεια Busoga της Ουγκάντας
Η περιφέρεια Busoga της Ουγκάντας

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Χαίρετε εν Κυρίω!

Είναι μεγάλη ευλογία και ευκαιρία για μένα να επικοινωνώ από την Ουγκάντα με την Αδελφότητα σας, η οποία ιδρύθηκε το 1963 με την ονομασία «Φίλοι της Ουγκάντας».

Αισθάνομαι την πνευματική χαρά και τιμή να ευχαριστήσω το Μητροπολίτη μας Ιωνά Lwanga που ευλόγησε και μου εμπιστεύθηκε την θέση του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική περιφέρεια της Ουγκάντας, στην περιοχή Busoga.

Είμαι πολύ συγκινημένος που σας γράφω ζητώντας ταπεινά πνευματική καθοδήγηση και οικονομική υποστήριξη.

Η συγκεκριμένη βάση στην οποία διακονώ είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Nawango, όπου υπάρχουν 919 Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Έχουμε ένα μόνιμο δημοτικό σχολείο με 415 παιδιά, και από αυτά τα 139 είναι ορφανά ή παιδιά από φτωχικές οικογένειες, τα οποία προσπαθώ κατά το δυνατόν να υποστηρίξω με διάφορους τρόπους. Τους μαθαίνουμε γράμματα, τους προσφέρουμε συσσίτιο, τους δίνουμε σχολικές στολές, κουβέρτες, μολύβια, τετράδια κ.α.

Πρόχειρο σχολείο στη Nakyaka
Πρόχειρο σχολείο στη Nakyaka


Εκτός από τον Άγιο Ιάκωβο, δημιουργήσαμε κι άλλες κοινότητες, όπως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην περιοχή Nakyaka με ένα δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά κάθονται κάτω από τα δέντρα και άλλα μαθαίνουν γράμματα στα προσωρινά μας κτήρια. Εδώ έχουμε 365 παιδιά, από τα οποία τα 22 είναι ορφανά. Επίσης, έχουμε ένα μόνιμο γυμνάσιο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το έτος 2012.

Πάντα προσπαθώ να τους βοηθώ, όσο έχω την οικονομική δυνατότητα, αλλά πολλές φορές αδυνατώ να πραγματοποιήσω αυτή τη μεγάλη επιθυμία μου και να δεχτώ άλλα παιδιά που πεινάνε και διψάνε, λόγω έλλειψης οικονομικής υποστήριξης. Ο αριθμός παιδιών που αναφέρεται παραπάνω είναι μικρός, αλλά πολλά ορφανά και παιδιά από φτωχικές οικογένειες χρειάζονται την αγάπη και τη βοήθειά μας και βρίσκονται στην αναμονή για ένταξη στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. Έχουμε κι άλλες νέες κοινότητες στις περιοχές Kananage με 64 Ορθόδοξους χριστιανούς, Bugondha με 49 Ορθόδοξους χριστιανούς, και Kiyunga με 14 Ορθόδοξους χριστιανούς.

Θα επιθυμούσα, επίσης, να προσφέρω στα παιδιά τα εξής:

Βάπτιση από τον π. Στέφανο
Βάπτιση από τον π. Στέφανο

  1. Πνευματική καθοδήγηση, συσσίτιο στο σχολείο καθώς και τα απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα στα ορφανά και σε αυτά από τις φτωχές οικογένειες.
  2. Ελπίζω να κτίσουμε ορφανοτροφείο στην περιοχή Nakyaka για την εύκολη πνευματική επίβλεψη, υγειονομική φροντίδα και συγκέντρωση των ορφανών.
  3. Να κτίσουμε ένα μόνιμο δημοτικό σχολείο στην ίδια περιοχή, που θα βοηθήσει να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στην Ορθοδοξία.
  4. Συμπερασματικά, με πιθανή βοήθειά σας, θα ήθελα να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα και σε άλλες ενορίες στην περιφέρειά μου, για να διευρυνθεί η Ορθοδοξία και να έχουμε περισσότερους χριστιανούς στην Εκκλησία της Ουγκάντας.

Ζητώ ταπεινά την οικονομική σας υποστήριξη και πνευματική σας καθοδήγηση, αγαπητοί αδελφοί μου, για να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες και τα όνειρα μας με την αγάπη του Χριστού και Σωτήρος μας. Αμήν!

π. Στέφανος Lunagula
Αρχιερατικός επίτροπος

http://ierapostoles.gr/2013/02/busoga-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1/

Διαβάστε επίσης: Τα ορφανά της Busoga αναμένουν τη βοήθειά μας


ug3.jpg

Αγαπητοί αδελφοί,

Χαίρετε εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού! Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι λάβαμε το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, που μας στείλατε για σίτηση των πτωχών παιδιών.

Ευχαριστούμε θερμότατα την Αδελφότητα και τους φίλους μας εκεί στην Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν τα έργα του Κυρίου εδώ στα ανατολικά της Ουγκάντας.

Έχουμε ορφανά και πτωχά παιδιά που επιθυμούν να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά τους έχουμε σε αναμονή, διότι δεν μπορούμε μόνοι μας χωρίς την πολύτιμη βοήθειά σας.

Σας ενημερώνω επίσης, ότι στις 23 Οκτωβρίου, μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου γιορτάσαμε την «Ορθόδοξη Γιορτή των Παιδιών». Μας επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιωνάς και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με πέντε ιερείς και τρείς διακόνους. Αφιερώσαμε εκείνη την ημέρα στα μικρά παιδάκια και μαζεύτηκαν πολλά από τις γύρω κοινότητες για να νιώσουν την Ορθοδοξία μέσα τους.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πάντοτε εσάς, τους συνεργάτες σας και τις οικογένειες σας. Σας έχουμε πάντα στις καθημερινές μας προσευχές. Αμήν.

π. Στέφανος Lunagula
Αρχιερατικός επίτροπος

http://ierapostoles.gr/2013/02/%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-busoga-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου