Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Στην Ισμαηλία για την πανήγυρη του Αγίου Μηνά

agios minas ismailias

pyramisnews.gr
                              
Άλλη μία φορά, το Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο βρίσκεται στο πλευρό των παρίσθμιων Κοινοτήτων, καθώς προγραμματίζει μία εκδρομή στην Ισμαηλία για να γιορτάσει με τους Έλληνες και αραβόφωνους Ορθοδόξους την πανήγυρη του εορτάζοντος Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου...


Ο ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ
 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΙΣΜΑΗΛΙΑΣ
 
Ο ιερός ναός του Αγίου Μηνά θεμελιώθηκε την 11η Απριλίου του 1921.
Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής μετά τρούλου.
Σε μαρμάρινη πλάκα, είναι χαραγμένα τα ονόματα των Μεγάλων Ευεργετών του ναού: η Α.Μ. ο Βασιλεύς της Αιγύπτου Φουάτ ο Αος, η παγκόσμια εταιρεία της Σουεζείου διώρυγας μετά του ανωτάτου πράκτορος αυτής Debenoist και ο αρχιτέκτων Σπύρος Σκάρπας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση του ναού υπό της κοινότητος. Επίσης, ο Ιωάννης Παχύς συνέβαλε καθοριστικά στην επισκευή του τρούλου, ενώ παράλληλα, τα αρωγά μέλη της Κοινότητος και του Συλλόγου Ισμαηλιωτών βοήθησαν στην επισκευή και χρωματισμό του ναού.
Εισερχόμενος ο πιστός στον ναό, και στρεφόμενος προς τα πάνω, ατενίζει στον τρούλο τον Παντοκράτορα. Τους αγγέλους, τους προφήτες, τους αποστόλους και στα σφαιρικά τρίγωνα των στύλων τους τέσσερεις Ευαγγελιστές.
Στο πλάγιο του τοίχους, κατά ζώνες πάλι αγιογραφούνται οι Άγιοι, οι όσιοι , οι πατέρες και οι προφήτες.
Στην κόγχη του ιερού, πάνω ψηλά βρίσκεται ο Μυστικός Δείπνος και κάτω είναι η Πλατυτέρα Θεοτόκος που ενώνει τα ουράνια και τα επίγεια.
Η αγιογράφηση του ναού έγινε κυρίως από τον αγιογράφο Θεμιστοκλή Ι. Μαλούκη (1890-1960). Οι περισσότερες εικόνες και τοιχογραφίες είναι ιστορημένες από τον ίδιο. Επίσης, αγιογράφησαν οι αγιογράφοι Ι. Μοσχίδης, Σ. Μαρκοζάνης, Βρετός, Βερνάρδος, Δ. Ποσκίλης και Θ. Κραικός. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες ευρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ελάχιστες ζημιώθηκαν από την υγρασία.
Εκ της περιγραφής φαίνεται ότι η ανέγερση και η Αγιογράφηση έγινε με την συνδρομή και τις προσφορές, δωρεές των πιστών προγόνων μας και του Δασκαλείου Χρυσού Εράνου του μαρτυρίου και της δόξης που έγινε από τον αείμνηστο Γεώργιο Δασκαλάκη εκ Κάσου Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος Ισμαηλίας (από 6/3/1925 έως 30/3/1937 και από 1/11/1945 έως 26/3/1957).
 
Πληροφορίες από κείμενο του Γ. ΣΟΥΛΤΑΝΑΚΗ

http://pyramisnews.gr/ekdromi-stin-ismailia-stis-14-noemvriou-apo-to-pneymatiko-kentro-soumpras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου