Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Συνέδριο για το Περιβάλλον στο Γιοχάνσεμπουργκ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπου Σεραφείμ Κυκκώτη
(εκπρόσωπος Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου για θέματα Περιβάλλοντος)



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Τζοχάνεσπουργκ της Νοτίου Αφρικής τριήμερον Συνέδριο του Δ.Συμβουλίου του Περιβαντολογικού Οργανισμού των χωρών της Νοτιετέρας Αφρικής (SAFCEI), από τις 12 – 14 Ιουνίου όπου, πρώτα εξέτασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της COP17, και στη συνέχεια ετοίμασε τη τελική διακήρυξη του Οργανισμού για την Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτύξη που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, ΡΙΟ+20.
Η αποτυχία της COP17 στο Ντέρπαν τον περασμένο Δεκέμβριο μας δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο για την άμεση δράση όλων των Κρατών Μελών των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα της Κλιματικής αλλαγής κατά την Συνδιάσκεψη Κορυφής της COP18 στο τέλος του χρόνου (26/11 -7/12, Ντόχα-Κατάρ). Για το σκοπό αυτό ο ίδιος οργανισμός θα πραγματοποιήσει ειδικό συνέδριο τον Νοέβριο στο Ντέρπαν.
Το κύριο μέρος του Συνεδρίου στο Τζοχάνεσπουργκ συνγκεντρώθηκε στην Συνδιάσκεψη Κορυφής του Ρίου+20 (20-22 Ιουνίου).
Στη τελική μας διακήρυξη καλούμε τους εκπροσώπους των Μελών Κρατών των Ηνωμένων Εθνών και τους υπόλοιπους εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και των Αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών να εργασθούν από κοινού για το καλύτερο τρόπο της εξασφάλισης της επιβίωσης του Πλανήτη μας. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαμε για την γόνιμη συμμετοχή μας κατά τη παρουσία μας στις εργασίες του Συνεδρίου στο Ρίο+20.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Συνδιάσκεψη Κορυφής στο Ριο γίνεται για την εικοστή επέτειο της συνδιάσκεψης κορυφής των Ηνωμένων εθνών που έγινε το 1992 στο Ρίο με θέμα το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και την συνδιάσκεψη Κορυφής που έγινε πριν δέκα χρόνια στο Τζοχάνεσπουργκ με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στη τελευταία μάλιστα, ως εκπρόσωπος του τότε Αλεξανδρινού Προκαθημένου μακαριστού Πέτρου, μετείχα σε σειρά σεμιναρίων που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Ινδία που τα παρουσιάσαμε στην συνέχεια στο Τζοχάνεσπουργ για τη Πράσινη Οικονομία και τη καταστολή της φτώχειας.
Το Συνέδριο του Ρίο+20 θα εξετάσει το θέμα της Πράσινης Οικονομίας σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το περιορισμό της φτώχειας, ως επίσης και το θεσμικό πλαίσιο για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του Πλανήτη μας. Οι προτεραιότητες του Συνεδρίου περιστρέφονται σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, στην υιοθέτηση μη ρυπογόνων πηγών ενέργειας,στις βιώσιμες πόλεις όπως στην Κοπεγχάγη, στην ασφάλεια των τροφίμων και τη βιώσιμη γεωργική ανάπτυξη, στον κίνδυνο μολύνσεων των υδάτινων πόρων, στην μόλυνση των ωκεανών και στους ορατούς κινδύνους μαζικών καταστροφών λόγω της επιδεινώσεως των προβλημάτων της Κλιματικής αλλαγής που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια με την ανεξέλεκτη εγωϊστική μας βιομηχανική ανάπτυξη.
Διακηρύξεις για γενναιόδωρες αποφάσεις για να σωθεί ο Πλανήτης μας έχουν ήδη γίνει κι από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ.
Το μόνο σημάδι που δεν μας ενθαρρύνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση της Συνδιάσκεψης Κορυφής του Ρίο+20 είναί ότι τις ίδιες ημέρες που έχουμε την πιό σημαντική συνγκέντρωση για το μέλλον του Πλανήτη μας, θα έχουμε ταυτόχρονα στο Μεξικό την Συνεδρία του G20.
H ενίσχυση του θεσμού του Οργανισμού των ΗΕ θα μας βοηθήσει και στην υλοποίηση των οραματισμών δισεκατομυρίων ανθρώπων να προστατευθεί ο Πλανήτης μας και το σώμα της Ανθρωπότητας. Το G20 μπορεί να λειτουργεί όχι σε βάρος του Οργανισμού των ΗΕ κι όχι όπως το κατηγορούν πολλοί ότι λειτουργεί για να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων, του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού να νέμονται το 90% του παγκόσμιου πλούτου.
Είναι τιμή και ευθύνη ταυτόχρονα που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο,ως και το SAFCEI στο Ρίο+20 θα εκπροσωπήσει ο γράφων το κείμενο αυτό. Ο Θεός να μας φωτίζει με τις προσευχές όλων μας να διακονούμε την Εκκλησία μας και τη Δημιουργία του Θεού με το καλύτερο τρόπον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου