Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στη Μόσχα

Ι. Μητρόπολη Ζάμπιας
Romfea.gr

zabias-2

Με ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννης συμμετείχε ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο, στις εργασίες της τακτικής εαρινής Συνέλευσης που έλαβε χώρα στην Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο κτήριο της Ρωσικής Δούμας.
Κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, ο κ.Ιωάννης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στην ιστορική πρώτη επίσκεψη θρησκευτικού ηγέτη στην έδρα του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου, του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄.
Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Εξοχότατος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ.Roger Nkodo Dang, είχε ζητήσει την συνδρομή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για την ανάληψη κοινής δράσης μεταξύ των Θεσμών και την σύσταση ειδικού διακοινοβουλευτικού φόρουμ, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, που θα συμβάλει στον διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών για την ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης και την θρησκευτική ανεκτικότητα στην Αφρικανική ήπειρο.
Ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης επεσήμανε, πως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος θεωρεί ότι η ανάγκη αυτή για διάλογο μεταξύ των θρησκειών είναι επιτακτική, λόγω του θρησκευτικού φανατισμού, της οικονομικής κρίσης, των πολεμικών συγκρούσεων, των προσφυγικών ροών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που παρατηρούνται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Και ότι ο διαπολιτισμικός και διαθρησκειακός διάλογος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στον προσδιορισμό των προϋποθέσεων στην ενότητα και συνεργασία των λαών, την κοινωνική πρόοδο και ευημερία, την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξή τους, την ανάδειξη και ανάπτυξη των κοινών αξιών τους.
Ο κ.Ιωάννης παρέστη επίσης στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας-χαλκογραφίας με θέμα «Άθως: Άγιον Όρος», την οποία συνδιοργάνωσαν η ΔΣΟ και η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τα χίλια χρόνια της ρωσικής παρουσίας στην αθωνική πολιτεία και του από κοινού μεταξύ των δύο χωρών εορταζόμενου έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας. Από την Ελλάδα, εκτός Υφυπουργού Εξωτερικών κ.Γιάννη Αμανατίδη, παρευρέθησαν η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα. Όλγα Γεροβασίλη και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.Τάσος Κουράκης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του αυτής στην Ρωσική πρωτεύουσα, ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυρήνης κ.Αθανάσιο, προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση προς το Υπουργείο των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας παλαιότερου αιτήματος της Μητροπόλεως Ζάμπιας για την απόφαση παραχώρησης έκτασης στην πρωτεύουσα Λουσάκα, σχετικά με την ανοικοδόμηση Καθεδρικού Ναού των Ορθοδόξων λαών που διαβιούν στην Ζάμπια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου