Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου με τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Μοζαμβίκης Rev. Mo. D. Dinis Sengulane


Σήμερα Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης πραγματοποίησε επίσκεψη στην οικία του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Rev. Mo. D. Dinis Sengulane στο Μαπούτο. Στην επίσκεψη παρευρισκόταν και ο Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Κονέκτικατ Η.Π.Α. κ. Τζιμ Κάρεϋ, με την Εκκλησία του οποίου η Αγγλικανική Εκκλησία του Μαπούτο έχουν αδελφοποιηθεί. Ο κ. Ιωάννης συνομίλησε μαζί τους για θέματα της ευρύτερης αρμοδιότητάς του, όπως επίσης και για το Συνέδριο Βιοηθικής, το οποίο θα πραγματοποιήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μοζαμβίκης τον ερχόμενο Μάιο 2012, με τις ευλογίες τόυ Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.


Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν το θερμό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο συνομιλητών, καθώς ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος δήλωσε την επιθυμία συνεργασίας με την ορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης σε όλα τα επίπεδα ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής ευημερίας του λαού της Μοζαμβίκης, προωθώντας και μια νέα προσπάθεια για την ανάδειξη του αγαθού της ειρήνης και εναντίον του φονταμενταλισμού (ιδιαίτερα εξαιτίας του καλπάζοντος ισλαμικού στοιχείου στην περιοχή και μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο) ανάμεσα στους νέους της περιοχής, δημιουργώντας ένα νέο ελπιδοφόρο νεανικό κίνημα ειρήνης και συναδέλφωσης μεταξύ των ντόπιων κατοίκων.


Τα όπλα που μεταποιήθηκαν σε σταυρούς

Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν οι σταυροί, που φορούσαν οι Αγγλικανοί Αρχιερείς, οι οποίοι ήταν φτιαγμένοι από διαλυμένα όπλα, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την αναγκή αφοπλισμού και να προωθήσουν το ειρηνευτικό κίνημα.


600.000 όπλα έγιναν έργα τέχνης
Ο Dinis Sengulane ήταν αυτός που βοήθησε με τις προσπάθειές του στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη, καθώς και στον άμεσο αφοπλισμό, αφού πραγματοποίησε ένα τεράστιο εγχείρημα μεταποίησης 600.000 όπλων σε έργα τέχνης. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Ειρήνης των Αφρικανικών Εκκλησίων το 1992. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Χριστιανική Αφρική μετά τον Ντέσμουντ Τούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου