Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Άνοιξε τις πύλες της η νέα Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

music school 01

pyramisnews.gr

                              
Ως ένα από από τα σημαντικά εκπαιδευτικά γεγονότα στην πάντοτε δυναμική ζωή της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο, αναδείχτηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που λειτουργεί από φέτος σε απόλυτη συνεργασία με το Ωδείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έτσι, οι δύο φορείς, από κοινού, καλύπτουν ένα τεράστιο κενό, δημιουργώντας για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, μία επίσημη σχολή, που θα μπορεί να διαθέτει σε όσους σπουδαστές επιτυχώς ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, πτυχίο ή δίπλωμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, ανεγνωρισμένα από το Υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδας.


music school 02


Και αυτή η μοναδική πρωτοβουλία γίνεται με την αμέριστη στήριξη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Εκκλησίας μας, καθώς τον επίσημο αγιασμό και τα εγκαίνια της Σχολής, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ετέλεσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, συμπαραστατούμενος του ιερού κλήρου.
 

music school 03


Μάλιστα, ο κ. Νικόδημος ανέγνωσε το μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ο οποίος απέστειλε και ένα θερμό χαιρετισμό για την ίδρυση της νέας Σχολής.


Στον χαιρετισμό του, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε:
 
«Με αγαλλίαση πατρική και ευφροσύνη πνευματική, διά του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος, χαιρετίζουμε την έναρξη λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας να αποτελέσει όχημα αναδείξεως της Ορθοδόξου εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως στη θεοβάδιστη χώρα του Νείλου.
 
Καλούμε δε τους εγγεγραμμένους στη Σχολή αυτή να εντρυφήσουν με περισσό σεβασμό και ειλικρινή αγάπη στους θησαυρούς της μουσικής παρακαταθήκης του Βυζαντίου, που μέχρι και σήμερα με κατάνυξη συγκεφαλαιώνουν και με ενάργεια εκφράζουν την ευλάβεια των πιστών προς τον Τριαδικό Θεό.
 
Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε προς το πρόσωπο όλων των συντελεστών αυτής της δημιουργικής προσπαθείας την πατρική μας αγάπη και την αμέριστή μας διάθεση να συμβάλλουμε στη στερέωση της παρουσίας και στη διεύρυνση της δράσεως της Σχολής αυτής. Συγχαίρουμε και απονέμουμε την Πατριαρχική μας ευαρέσκεια προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου που αγκάλισαν το εγχείρημα, ιδίως δε προς τον εμπνευστή αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας και Σχολάρχη, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Αλεξανδρινού Θρόνου κ. Νικόλαο Κάτσικα.
 
Ευχόμαστε η Χάρη του Πανάγαθου και Ελεήμονος Θεού να φωτίζει το δρόμο σας και να σκέπει το έργο σας.
 
+ Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
 
Αλεξάνδρεια, 23 Οκτωβρίου 2014» 

Συνέχεια...  http://pyramisnews.gr/ta-egkainia-tis-sxolis-byzantinis-mousikis-kairou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου