Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ιεραποστολή στο Κονγκό – Λουμπουμπάσι



 
"Aδερφοί μου, εν Χριστώ Ιησού, είμαι ο πατήρ Κύριλλος μοναχός της ιεράς μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους που εργάζομαι επί 24ετίας στην Κεντρική Αφρική. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Μητροπολίτες μακαριστό κυρό Τιμόθεο, και τον Σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο Μανδελίδη, επίσης και τον μακαριστό πατέρα Κοσμά όπου και διδάχτηκα πολλά κοντά του κατά τα πρώτα μου ιεραποστολικά βήματα. Ο μαρτυρικός θάνατός του, μας ενέπνευσε τον ζήλο για τα φτωχά παιδιά της Αφρικής.
Εδώ ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός. Κατοικούμε σε μία πλούσια χώρα με πολύ πλούσια βλάστηση και πολύτιμο υπέδαφος που όμως κατοικείται από πολύ φτωχούς και αγράμματους ανθρώπους. Ο πόνος μας, είναι μεγάλος όσο και το χρέος μας. Εμείς οι «λευκοί» οφείλουμε την ευμάρειά μας και καλοπέρασή μας εν πολλοίς σε αυτές τις χώρες τις οποίες και απομυζούμε. Οφείλουμε λοιπόν εμείς οι Χριστιανοί να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς, ότι μπορούμε. Έτσι προσπαθούμε να τους μάθουμε τον Θεό και τα γράμματα και την τέχνη.
Μου είχε ανατεθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο να ανοικοδομήσουμε τις εκκλησίες στο Λουμπουμπάσι και στο Κυπούσι τα περίχωρα, όπου και χτίστηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της.
Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, σχεδόν έχουμε τελειώσει με το χτίσιμο της Εκκλησίας, χρειαζόμαστε όμως τον εξοπλισμό του εσωτερικού της Εκκλησίας, καθώς και καμπαναριό και βαπτιστήριο.
Επίσης ξεκινήσαμε μία προσπάθεια για να μάθουμε τους Αφρικανούς να εκτρέφουν αγελάδες και να παράγουν μόνοι τους τυρί. Επειδή η βλάστηση είναι πολύ πλούσια, τα ζώα εδώ έχουν άφθονη τροφή δωρεάν και παράγουν εξαιρετικό τυρί.
Ο π. Κύριλλος κατά την ανοικοδόμηση Ι. Ναού στο Κυπούσι του Κονγκό
 
Αλλά για να οργώσουμε, να χτίσουμε οικήματα, χρειάζονται τα χρήματα για να ξεκινήσουμε. Μετά είναι εύκολα τα πράγματα. Τα Αφρικανάκια θα έχουν το γάλα τους, το κρέας τους. Έτσι είναι τα πράγματα εδώ. Για να φας πρέπει να παράγεις. Δεν υπάρχει το σούπερ-μάρκετ που γνωρίζουμε όλοι μας και πάμε και γεμίζουμε τις τσάντες μας. Αυτά ούτε στα όνειρά τους δεν τα βλέπουν οι ταπεινοί αδελφοί μας εδώ.
Για το λόγο αυτό παρακαλώ την αγάπη σας να μου συμπαρασταθείτε για την ολοκλήρωση του έργου που έχω αναλάβει. Δηλαδή για τους αδελφούς μας Χριστιανούς, στο Κυπούσι του Κονγκό, που χρειάζονται άμεσα την Εκκλησία για τις Λειτουργικές τους ανάγκες. Τελειώνοντας το έργο αυτό θα είναι πραγματικά ένα μνημείο και ένας Φάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο π. Κύριλλος σε λιτανεία με τους πιστούς του Λουμπουμπάσι
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Έχετε τις ευχές από τους πατέρες εδώ του Κονγκό και από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Καλό παράδεισο."
Ιεραπόστολος Μοναχός
Κύριλλος Γρηγοριάτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου