Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η ορθόδοξη εμπειρία στην Κένυα: Ευαγγελισμός, φιλανθρωπία, εκπαίδευση και... αγώνες κατά της αποικιοκρατίας


 
   Η ιστορία της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Κένυα άρχισε με την αναζήτηση δύο νέων από την Ουγκάντα, του Οβαδία και του Ρουβήμ, που ανήκαν στην Αγγλικανική Εκκλησία και έψαχναν να βρουν την αληθινή πίστη των Αποστόλων και των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Μαζί με μια ηγετική φυσιογνωμία της Κένυα, τον Γεώργιο Γκαδούνα, και άλλους Κενυάτες της φυλής Κικούγιου ήρθαν σε επαφή με τον Έλληνα Αρχιμανδρίτη στην Τανζανία π. Νικόδημο Σαρίκα και με τον Μητροπολίτη Νοτίου Αφρικής κ. Ισίδωρο.
Ο π. Νικόδημος επισκέφθηκε την περιοχή το 1933 και μετέφερε τις ευλογίες του τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελετίου Μεταξάκη. Είχε μπει ο θεμέλιος λίθος, καθώς τα επόμενα εννέα χρόνια η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έλαβε πολλές εκθέσεις για τη ζωή και την κίνηση των Ορθοδόξων Αφρικανών της Ανατολικής Αφρικής και με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκε την απόφασή τους να ενταχθούν στην πνευματική και διοικητική του δικαιοδοσία.
Έτσι, το 1942 και με εντολή της Ιεράς Συνόδου επισκέπτεται την περιοχή ο Μητροπολίτης Αξώμης Νικόλαος και υποβάλλει σχετική έκθεση. Οι Ορθόδοξοι της Κένυας ηγούνται την εποχή εκείνη της ομάδας των Κενυατών που προσπαθεί να αποτινάξει την αγγλική αποικιοκρατία και το 1952 οι τότε αρχές κλείνουν όλα τα σχολεία και τις εκκλησίες και κλείνουν πολλούς ιθαγενείς αδελφούς μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το 1958 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ιδρύει την Ιερά Επισκοπή Ριρούτας (Κένυας), στην οποία υπήχθησαν όλες οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής, και τοποθετεί πρώτο Μητροπολίτη τον Νικόλαο, μετέπειτα Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Πρώτος ιεραπόστολος και εργάτης του Ευαγγελίου στην Κένυα υπήρξε ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος και τον ακολούθησαν οι π. Αθανάσιος Ανθίδης, π. Ανδρέας Τσίρος, π. Γαβριήλ Νικολαΐδης και πολλοί λαϊκοί.
Μια μεγάλη εκκλησιαστική φυσιογνωμία που πέρασε από την περιοχή της Κένυα ήταν και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄, όταν το 1970 εξορισμένος από τους Άγγλους κατακτητές μετέβη εκεί και φρόντισε να ανεγείρει το 1971 στο Ναϊρόμπι την Πατριαρχική Ιερατική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄», στην οποία μορφώνονται μέχρι σήμερα οι ιεροσπουδαστές που προορίζονται για τις θέσεις των κληρικών και των κατηχητών της Ι. Μητροπόλεως Κένυας. Την ίδια εποχή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος βάπτισε και περί 10.000 Ορθοδόξους σε διάφορες περιοχές της Κένυα.
Από το 1981 μέχρι το 1992 τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κένυας και Ειρηνουπόλεως διετέλεσε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, συμβάλλοντας στην αναζωπύρωση της ιεραποστολικής προσπάθειας στην Ανατολική Αφρική.
Από το 1992 μέχρι το 1997 και από το 2001 μέχρι σήμερα την Ιερά Μητρόπολη Κένυας διαποιμαίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος.
Σήμερα, στην Κένυα λειτουργούν 300 Ορθόδοξες Ενορίες και 52 Ιεραποστολικά Κέντρα, διακονούμενα από 160 Αφρικανούς ιερείς, η Πατριαρχική Ιερατική Σχολή, όπου η φοίτηση είναι τριετής, μια Παιδαγωγική Σχολή «Κλήμης ο Αλεξανδρεύς», μια Τεχνική Σχολή, μια Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μια Σχολή Κοπτικής – Ραπτικής, 5 Γυμνάσια – Λύκεια, 13 Δημοτικά Σχολεία, 150 Κατηχητικά Σχολεία με 250 λαϊκούς κατηχητές, 50 Νηπιαγωγεία, ένα Ορφανοτροφείο και 10 μικρές κλινικές.
Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας παραχωρεί σε άπορα και ορφανά παιδιά 3.000 υποτροφίες και υιοθεσίες, πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα ορθόδοξης πνευματικότητας σε νέους και μητέρες, παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πραγματοποιεί διανοίξεις πηγαδιών για την κάλυψη της βασικής ανάγκης πόσιμου ύδατος σε περιοχές που το στερούνται. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας εφαρμόζει πρόγραμμα καταπολέμησης της μάστιγας του AIDS.

Περισσότερα... http://www.iersyn.gr/kenya.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου