Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Με τον τ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας, Eξοχ. Festus Mogae, συναντήθηκε ο Επίσκοπος Γεννάδιος0-botsouanas


Με τον τ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας, Eξοχ. Festus Mogae, συναντήθηκε ο Επίσκοπος Γεννάδιος, στα πλαίσια Διεθνούς Συνεδρίου της Γαλλικής Πρεσβείας, υπό την αιγίδα του SADC (Southern African Development Community-Ένωση Αφρικανικών Κρατών), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μποτσουάνας.
O Σεβασμιώτατος απεδέχθη, επίσης, πρόσκληση της Εξοχ. Πρέσβειρας κ. Emilie Mushobekwa, Επικεφαλής των Διπλωματικών Αρχών του SADC, να επισκεφθή την Έδρα της Διεθνούς Ενώσεως και να ενημερωθεί για τους τομείς δράσεως και συνεργασίας μεταξύ των Αφρικανικών Κρατών.
Αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος στο Πανεπιστήμιο, ο Σεβ.Γεννάδιος επισκέφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Εξοχ. Πρέσβειρα C. Tshenolo Modise, Dιευθύντρια Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας (State of Protocol) Πληρεξούσιο Υπουργό της Κυβερνήσεως για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της και της ευχήθηκε σχετικώς, ενώ την ενημέρωσε για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Χώρα.
Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας στα πλαίσια της αλληλογνω- ριμίας και ενημερώσεως με τις Αρχές της Χώρας για την παρουσία και τη δράση της Ελληνορθοδόξου Επισκοπής Μποτσουάνας, συναντήθηκε με τους Πρέσβεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Μ. Βρεττανίας και της Ρωσίας.
Τις επόμενες ημέρες ο Σεβασμιώτατος θα συναντηθεί με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τούς Πρέσβεις της Νοτίου Αφρικής στη Μποτσουάνα, της Κίνας, του Ζιμπάμπουε, της Κούβας και της Σουηδίας καθώς και με τη Γενική Διευθύντρια της Bank of Botswana.
Προς όλους ο Επίσκοπος έδωσε πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της νεοσύστατης Ορθοδόξου Επισκοπής, εξέφρασε δε την αγωνία του για το γεγονός ότι ακόμη η Επισκοπή δεν έχει αποκτήσει Ιερό Ναό, αφού σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ίδρυσή της.
Πριν λίγες ημέρες, ο Σεβ. Γεννάδιος επισκέφθηκε εκ νέου το Υπουργείο Γης και το Τμήμα Κτηματολογίου και Οικοπέδων και είχε πολύωρη συνεργασία μετά του Διευθυντού του Γραφείου Ian C.Tema (Ministry of Land) για το ζήτημα ευρέσεως καταλλήλου οικοπέδου προκειμένου να ανεγερθεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη Χώρα.
Επίσης, πριν ένα μήνα ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του το Ελληνοαγγλικό ιδιωτικό Σχολείο της Επισκοπής, όπου ήδη παρακολουθούν μαθήματα οι πρώτοι μαθητές Έλληνες, Κύπριοι, Ουκρανοί, Ρώσοι, Σέρβοι, ντόπιοι Πολίτες της Χώρας και διδάσκονται : ελληνική και ρωσική γλώσσα, ορθόδοξη κατήχηση και η τοπική διάλεκτος Setswana.
Η Επισκοπή βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας της Μποτσουάνας ώστε να αναγνωρισθεί το Σχολείο και να αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο σε επίπεδο Γυμνασίου-Λυκείου και να προσελκύσει περισσότερους μαθητές.
Την προσπάθεια περαιτέρω οργανώσεως του ιδιωτικού Σχολείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα ενισχύσουν πολλαπλώς οι Πρεσβείες Γαλλίας και Γερμανίας.
Με δημοσιογράφους από το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι Animal Planet και National Geografic, οι οποίοι φτιάχνουν ντοκυμανταίρ για τα άγρια ζώα στην έρημο Kalahari της Μποτσουάνας, είχε συνάντηση και γεύμα γνωριμίας ο Σεβασμιώτατος, και παραχώρησε σύντομη συνέντευξη με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Χώρα, κάλεσε μάλιστα τους Δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στο Ορθόδοξο Πάσχα (Επιτάφιος-Ανάσταση) αφού εκείνες τις ημέρες θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα από τα γυρίσματά τους, ώστε να ζήσουν από κοντά την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας, τις Ημέρες αυτές, κάτι που απεδέχθησαν με χαρά.
Την περίοδο του Πάσχα, εξάλλου, αναμένονται οι πρώτοι Γιατροί από την Κρήτη, οι οποίοι ήδη ευρίσκονται σε επικοινωνία μέσω του διαδικτύου με Γιατρούς της Μποτσουάνας, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή πιλοτικών Ιατρικών Προγραμμάτων κυρίως σε ζητήματα Aids και σε συνεργασία με την Κλινική της Αγγλικανικής Εκκλησίας Hospice-Holy Cross, όπου φιλοξενούνται και νοσηλεύονται Παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια του Aids.
«Είναι πολύ σημαντικό, η Εκκλησία να προσφέρει στο λαό και την κοινωνία βασικά αγαθά, σε τομείς νευραλγικούς, όπως η υγεία και η παιδεία.
Η Εκκλησία για να έχει μέλλον πρέπει να επενδύσει στο τομέα της παιδείας.
Τα καλύτερα σχολεία στη Νότιο Αφρική αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Μποτσουάνα, παραδοσιακά πλέον αλλά και κατ’ ουσίαν, ανήκουν στην Εκκλησία.
Ο κόσμος τα στηρίζει και στέλνει τα παιδιά του για να μάθουν και σωστά γράμματα αλλά και για να αποκτήσουν όλες τις χριστιανικές αρχές στη ζωή και τη δημιουργία της προσωπικότητάς τους. Πρέπει η Εκκλησία να βγει από το καβούκι της, να πλησιάσει τον κόσμο, να του δώσει αυτό που χρειάζεται χωρίς πολλά κηρύγματα και φιλοσοφίες», υπογράμμισε ο Επίσκοπος Γεννάδιος σε συνέντευξή του στο Περιοδικό “Discover Botswana”, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Τέλος, αυτές τις ημέρες ο Επίσκοπος Γεννάδιος θα συναντηθεί με τους Εξοχ. Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Μποτσουάνας, σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση την οποία είχε τηλεφωνικώς από την Πρέσβειρα Εθιμοτυπίας και Πρωτοκόλλου του Υπ. Εξ. της Χώρας.
Όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται, ώστε στη Χώρα αυτή, αμιγώς χριστιανική (Αγγλικανοί 60%, ΡΚαθολικοί 30%), η Ορθόδοξη Εκκλησία-Επισκοπή να έχει μία καθ΄όλα αξιοπρεπή παρουσία και δραστηριότητα, μέσα από ανθρωπιστικά προγράμματα, αφού η Ιεραποστολή με την οποιαδήποτε μορφή της, απαγορεύεται αυστηρώς από το Νόμο.

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/11918-botsouanas-gennadios-proedro-xoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου