Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά «για όσα μάς προσφέρει η Κύπρος μας στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στην εξωτερική ιεραποστολή».

Romfea.gr

alexandreias-kasoulidis
 
Του Νίκου Κάτσικα | ''Νέο Φως'' Καϊρου
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε σήμερα το πρωί (2/9/2013) δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας εξέφρασε την «ιδιαίτερη τιμή αλλά και συγκίνηση» για την επίσκεψή του στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ ο οποίος μαζί με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, κρατάει «Θερμοπύλες» εδώ στην Αφρικανική ήπειρο, πραγματοποιώντας ένα τόσο θαυμαστό και θεάρεστο ιεραποστολικό έργο», όπως το χαρακτήρισε.
Και κατέληξε, μεταφέροντας «την συμπαράσταση, την αγάπη και την αφοσίωση του κυπριακού ελληνισμού προς το έργο αυτό του Μακαριωτάτου και όλων των μελών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής».
 
Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη» του προς «τον Υπουργό των Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, διότι μετέφερε σήμερα την φωνή της Μεγαλονήσου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδώ στην Αίγυπτο, σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που έχουν έρθει ή που θα έρθουν. Σαν Ορθόδοξος Έλληνας Πατριάρχης, Ρωμιός Πατριάρχης», επεσήμανε, «θέλω να πω ένα μεγάλο-μεγάλο ευχαριστώ στον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, τον φίλο πάνω από όλα, που με πολύ αγάπη μάς δίνει κουράγιο, μάς δίνει δύναμη και να τού μεταφέρω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες όλου του ποιμνίου μας εδώ στην Αίγυπτο, αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική, διότι πήραμε κουράγιο, πήραμε δύναμη».
Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε θερμά «για όσα μάς προσφέρει η Κύπρος μας στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στην εξωτερική ιεραποστολή».
 
Να σημειωθεί ότι με συγκίνηση ο Κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών επισκέφθηκε το σπίτι όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα έζησε ο Άγιος Νεκτάριος στο Κάιρο, διατελώντας τότε από την θέση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.
 
Κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στο Κάιρο, ο κ. Κασουλίδης, που συνοδέυεται από τον Πρέσβη της Μεγαλονήσου στην Αίγυπτο κ. Σώτο Λιασσίδη, αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης της Κύπρου προς την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Ξεκινώντας σήμερα το πρωί τις επαφές του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, στην έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στο Χαμζάουι του Καΐρου, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας έκανε δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας «άριστες» τις σχέσεις που έχει η Κύπρος με την Αίγυπτο.
«Θέλω να μεταφέρω προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση, την συμπαράσταση της Κύπρου και την ευχή ότι η Αίγυπτος θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα και ότι η νυν προσωρινή κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον επιτακτικό δρόμο που επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία του φίλου αιγυπτιακού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.
 
Αναφορικά με τις υπόλοιπες επίσημες επαφές, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης έχει συναντήσεις σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Δρ Ναμπίλ Ελ Άραμπι, καθώς επίσης και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αιγύπτιο ΥΠΕΞ κ. Ναμπίλ Φάχμι. Αύριο, ο κ. Κασουλίδης θα έχει επαφές με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Αμρ Μούσα, τον Μεγάλο Ιμάμη του Ελ Άζχαρ Δρ Άχμεντ Ελ Τάγιεμπ, τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ και τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου κ. Σερίφ Ισμαήλ.
alexandreias-kasoulidis1
 
 
alexandreias-kasoulidis4
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου