Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: "Το έργο της Εκκλησίας δεν κρίνεται αριθμητικά"

      


Με τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την εκλογή του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β' αναφέρεται στο έργο του αλλά και στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στη «μαύρη ήπειρο».
Παράλληλα, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας προς τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλά επίσης για την ανασυγκρότηση της Αιγύπτου, αλλά και για την επιστροφή των ομογενών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες στην περιοχή.


Η συνέντευξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην «Romfea», έχει ως εξής:


Μακαριώτατε, ποια είναι η κατάσταση τώρα στην Αίγυπτο μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τι προβλήματα αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο;
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού του πολιτικού της βηματισμού, μετά τη σαρωτική αλλαγή που επέφερε η λεγομένη αραβική άνοιξη.
Η διαδικασία αυτή έχει ως τελικό στόχο τη διαμόρφωση του νέου συνταγματικού χάρτη, βάσει του οποίου η χώρα θα πορευθεί προς το μέλλον.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως ενεργό κομμάτι της αιγυπτιακής κοινωνίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις με γνώμονα την επιβεβαίωση των θεσμικά κατοχυρωμένων ελευθεριών που ήδη απολαμβάνει, αλλά και τη δικαίωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού.
Οι ομογενείς, που έφευγαν κατά κύματα εκείνη την περίοδο, αρχίζουν να επιστρέφουν;
Η ταχεία επανάκαμψη των ομογενών στη χώρα του Νείλου επιβεβαίωσε τον καθαρά προληπτικό χαρακτήρα που είχε η απομάκρυνση κατά κύριο λόγο των παιδιών και των ηλικιωμένων από το έντονα ρευστό επαναστατικό τοπίο του περασμένου Ιανουαρίου.
Οι Αιγυπτιώτες Έλληνες έχουν οργανώσει εδώ τη ζωή τους έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους έχουν στήσει τις επιχειρήσεις τους.
Είναι φυσικό, λοιπόν, να μην μπορούν να ζήσουν επί μακρόν εκτός Αιγύπτου.
Επιτελείτε ένα σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο σε μία ήπειρο όπου το στοιχείο των ορθοδόξων δεν είναι και τόσο ισχυρό... Πώς ξεπερνάτε αυτές τις αντιξοότητες και ποιο είναι το όραμά σας;
Ασφαλώς, η αποστολή και το έργο της Εκκλησίας δεν κρίνονται αριθμητικά.
Η Εκκλησία δεν προσφέρει κίβδηλους παρηγορητικούς λόγους ή ψευδεπίγραφα ψίχουλα πολιτισμού προς τα εξουθενωμένα θύματα της κακότητός μας, αλλά κηρύσσει αδιακρίτως τη μοναδική οδό, αλήθεια και ζωή, προς τα εκατομμύρια των εμπεριστάτων ψυχών της αφρικανικής γης.
Ως έμπρακτη λοιπόν απόρροια της αποστολής της σε όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες του Πατριαρχικού Θρόνου ανεγείρονται διαρκώς και λειτουργούν ναοί, σχολεία, τεχνικές σχολές νοσηλευτικά και ιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία, πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, παρέχονται δωρεάν περίθαλψη και σίτιση, διανοίγονται γεωτρήσεις για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου ύδατος παρέχονται μαθητικές και φοιτητικές υποτροφίες για την πρόοδο των νέων Αφρικανών, στηρίζονται οικογένειες που ζουν στην απόγνωση κα ι την τέλεια εγκατάλειψη και τόσα άλλα.
Οι αντιξοότητες εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ικανού αριθμού ιεραποστόλων, επαρκών οικονομικών πόρων, ασταθών πολιτικών καταστάσεων, ασθενειών και τοπικών νοοτροπιών.

Περισσότερα...   http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9545:-q-q&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου