Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KAMPONJE ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ



Ν.Κάτσικας

Πέρασαν εννέα χρόνια από την εποχή που η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε τότε, εθεμελίωνε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καμπόντζι της πόλης Μπλαντάιαρ του Μαλάουι. Και χθες, 15η Οκτωβρίου 2011, ο Μακαριώτατος ετέλεσε τα εγκαίνια του ως άνω Ιερού Ναού μεσα σε κλίμα συγκινήσεως.

Με την παραδοσιακή τους μουσική και τους χορούς τους οι χιλιάδες των αφρικανών ορθοδόξων εξέφρασαν τα χαροποιά συναισθήματά τους για το σημαντικό αυτό γεγονός, μετά Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη και Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.

    


Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου στον κτήτορα του Ναού κ. Γεώργιο Τσέλιγκα, ως και στον πατέρα του κ. Αντώνιο Τσέλιγκα, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες εκείνους που προσφέρουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους για να μεταδοθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Αφρικανικής ηπείρου. Απευθυνόμενος στον κ. Γεώργιο Τσέλιγκα, ο Μακ. Πατριάρχης τόνισε ότι «η ημέρα αυτή ανήκει σε όλους εμάς, αλλά κυρίως ανήκει στην αγάπη την δική σου, αλλά και στους γονείς σου που αγάπησαν την Ορθοδοξία και κυρίως την μητέρα σου κα. Στέλλα, που ονομάζω σήμερα «Ελληνίδα μητέρα του Μαλάουι»...»

Και στρέφοντας το βλέμμα προς τους ιθαγενείς ορθοδόξους, επεσήμανε ότι «αυτό το χώμα που πατούμε είναι η γη η δική σας. Αυτή τη γη να την αγαπάτε και να την προσέχετε γιατί είναι η πατρίδα σας, η χώρα του Μαλάουι, που γίνεται σταδιακά μία δυνατή χώρα και εσείς είστε τα παιδιά της, το μέλλον της».

Στην τελετή των Εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Εντιμ. Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μαλάουι κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

Να σημειωθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Καμπόντζι του Μαλάουι αποτελεί τον πυρήνα ενός μεγάλου ιεραποστολικού κέντρου που συγκροτείται από νηπιαγωγείο τουλάχιστον 200 νηπίων, παιδική χαρά, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, σχολή ραπτικής και κλινική.

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=686

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου