Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ιερά Eπισκοπή Congo Brazaville – Gabon: Καλώς ήρθατε στον διαδικτυακό μας τόπο


Στις 7 Οκτωβρίου 2010 ιδρύθηκε η επισκοπή Congo Brazaville – Gabon στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η νέα επισκοπή δημιουργήθηκε με την απόσπαση από τη μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής.
Οι πρώτες προσπάθειες κατήχησης έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τριών ορθόδοξων πυρήνων. Έκτοτε έγιναν σημαντικές προσπάθειες από όλους τους ορθόδοξους που κληθήκαν να υπηρετήσουν εκεί. Να υπηρετήσουν ένα έργο με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, σχετικές όχι μόνο με την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων, αλλά και με τις ανύπαρκτες κοινωνικές υποδομές και τις διαφορετικές ή και αντίθετες αντιλήψεις.

Πατριαρχικός επίτροπος στη νέα επισκοπή ορίστηκε ο λαυριώτης ιερομόναχος Θεολόγος. Πριν κληθεί στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Αφρικής από τον πρώην μητροπολίτη κ.κ. Ιγνάτιο το 2003, είχε ήδη συμβάλλει στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου, από τη θέση του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας της Αρχιεπισκοπής. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως τόσο στην ανέγερση ή συντήρηση ναών και άλλων κτηρίων, όσο και στη διδασκαλία στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Kinshasa, την κατήχηση και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για τη νεολαία (σεμινάρια, χορωδίες, αθλητικές εκδηλώσεις).
Στην Μπραζαβίλ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, λειτουργεί η ενορία της Αναστάσεως. Στο Pointe Noire, γύρω από την κεντρική ενορία του Αγ. Δημητρίου έχουν αναπτυχθεί οι κυριότερες δραστηριότητες της ορθόδοξης κοινότητας, ενώ ο ναός της Αναλήψεως του Κυρίου στέκεται σημάδι φωτεινό σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης. Είναι το σημείο όπου «οικοδομήθηκε» ο πρώτος ναός της ευρύτερης περιοχής πριν χρόνια, καμωμένος από σανίδια και λαμαρίνες. Σε μια άλλη περιοχή, ολοκληρώνεται ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Στο Impfondo, μια πόλη στα βόρεια της χώρας, ένας μικρός πυρήνας ορθοδόξων σχηματίζει τη νέα ενορία, ενώ στο Louingui, μια ολιγάριθμη κοινότητα ορθοδόξων έκτισε με δική της πρωτοβουλία, μέριμνα και έξοδα ένα ναό, προσμένοντας να ενταχθεί στην αγκαλιά της εκκλησίας.
Στο Dolisie, υπό τη σκέπη του ναού της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρας οικοδομήθηκαν και αναπτύσσονται το ορφανοτροφείο και το δημοτικό σχολείο της αγάπης. Γιατί η αγάπη μας είναι που μεριμνά να στεγάσει, να ντύσει, να συντηρήσει, να μορφώσει, να καλλιεργήσει τα νεαρά παιδιά που βρίσκονται εκεί.
Η ορθόδοξη εκκλησία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση της αγάπης αυτής. Επί δεκαετίες όλες οι προσπάθειες μπόρεσαν να υλοποιηθούν χάρη σε δωρεές ατομικές ή κοινοτικές ορθοδόξων από όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, εκτός από τους ναούς που βρίσκονται υπό κατασκευή, οικοδομούνται ένα ιατρικό κέντρο στο Pointe Noire και ένα μικρό μοναστηριακό συγκρότημα στο Dolisie, ενώ σημαντικές είναι και οι δαπάνες λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων.
Ο Θεός μεριμνά για τις νηπιακές αυτές κοινότητες με τρόπους που μόνο Αυτός γνωρίζει. Εμείς καλούμαστε να γίνουμε συνεργοί γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και όργανα της θέλησής Του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου