Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Αίγυπτος: «Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά την σημερινή συνάντησή του με την ελληνική παροικία στο Κάιρο

 




του Ν. Κάτσικα
 Ιδιαίτερα εγκάρδιο χαιρετισμό είχε με όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην δεξίωση που παραχωρήθηκε προς τιμήν του σήμερα το μεσημέρι στην πρεσβευτική κατοικία, με αφορμή την επίσημη τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
 Οι Έλληνες πάροικοι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή μίλησαν με τον κ. Παπούλια, τού μετέφεραν τα ζητήματα και τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία και ζήτησαν την στήριξη της ελληνικής πολιτείας για τον ελληνισμό στην Χώρα του Νείλου.
Για τα θέματα αυτά, ο επικεφαλής της ελληνικής παροικίας Χρ. Καβαλής ενημέρωσε και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του αυτή στην Αίγυπτο.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντησή του με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες του Καΐρου, ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας τόνισε ότι «σήμερα, είναι μία ημέρα για την Ελλάδα, για τους Έλληνες της Αιγύπτου, μία ιστορική παροικία που έχει δώσει πάρα πολλά και στον τόπο που μεγάλωσε και εργάστηκε, στην Αίγυπτο, αλλά και στην πατρίδα, την δεύτερη, την Ελλάδα, και οι οποίοι εξακολουθούν να την αγαπάνε και να την νοσταλγούν».
Αναφερόμενος, μάλιστα στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι, είπε ότι «μιλήσαμε για τους Έλληνες της Αιγύπτου με τον Πρόεδρο κ. Μόρσι ο οποίος μού εξέφρασε την εκτίμησή του και την αγάπη του για μία παροικία που αγαπάει τον τόπο που μένει και που εργάζεται, και που είναι δημιουργική και αποτελεί μία γέφυρα αυτής της προσπάθειας που κάνουμε τώρα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις πολύ καλές ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις.
Πρέπει να σάς πω ότι είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, είναι σημαντικές σχέσεις, ζωτικές για την Ελλάδα, μια και μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα στην κοινή θάλασσα που ζούμε και πιστεύω ότι και τα τυχόν προβλήματα που έχει η ελληνική παροικία εδώ, με αυτές τις καλές σχέσεις που είχαμε – γιατί εγώ τις έζησα από πολλά χρόνια πριν – αλλά και σήμερα που ανανεώσαμε αυτό το συμβόλαιο της εγκάρδιας συνεννόησης Ελλάδας – Αιγύπτου, μού φαίνεται ότι και τα οποιαδήποτε προβλήματα ή θέματα που υπάρχουν ανοιχτά και απασχολούν την ελληνική παροικία, είμαι βέβαιος ότι θα λυθούν και δεν θα διστάσω και εγώ προσωπικά να παρέμβω να βοηθήσω τους αρμόδιους Υπουργούς να επιλύσουν τυχόν ανοιχτά θέματα».
 Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφορικά με το πώς μπορεί να παρέμβει η Ελληνική Πολιτεία για να στηρίξει τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και ειδικότερα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διατήρησης της ελληνικής εκπαίδευσης στην ιστορική ομογένεια του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα και τα προβλήματα αυτά, που σχετίζονται με την ελληνική οικονομική κρίση, θα ξεπεραστούν. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπούλιας τόνισε:
«Σαν Έλληνας του εξωτερικού, πιστεύω ότι τα ελληνικά σχολεία στην ομογένεια είναι πολύ σημαντικά για τον Ελληνισμό, και ιδιαίτερα έναν Ελληνισμό τόσο δυναμικό όπως είναι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου. Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η χώρα μας, η Ελλάδα, περνάει μία δύσκολη περίοδο. Βέβαια, τα τελευταία μηνύματα και τα σημερινά, είναι καλά. Εγώ, ήμουνα από τους αισιόδοξους. Επίστευα, και όλοι, και οι Υπουργοί, πιστεύαμε ότι θα την ξεπεράσουμε την κρίση. Λοιπόν, χωρίς να διώξουμε δασκάλους, πρέπει έστω και αυτός ο περιορισμένος αριθμός ή οι οποιεσδήποτε περικοπές, να τις ανατρέψουμε μόλις – και είμαι βέβαιος – ότι σε λίγους μήνες ένα καινούργιο οικονομικό κλίμα θα επικρατήσει στην Ελλάδα».
Τέλος, σε ερώτηση της αιγυπτιακής τηλεόρασης για την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και το μέλλον των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι εντυπώσεις του από την επίσκεψη είναι άριστες. Και προσέθεσε ότι «το ίδιο λένε και οι Υπουργοί που με συνοδεύουν γιατί και κείνοι είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Πρέπει να πω και το πιστεύω αυτό ότι ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και να μου επιτρέψετε εμένα, που έζησα ιστορικά την πρόοδο των σχέσεων με την Αίγυπτο, να σας πω ότι το νέο κεφάλαιο που αρχίζει με την επίσκεψη αυτή, την δικιά μου αλλά και των πολύ σημαντικών Υπουργών που με συνοδεύουν, θα είναι ένα κεφάλαιο εγκάρδιας συνεργασίας και εγκάρδιας συνεννόησης για πολλά θέματα που είναι κοινού συμφέροντος και για τις δύο χώρες.
Οι Έλληνες αγαπάνε τους Αιγύπτιους και την Αίγυπτο και, αντίστροφα, οι Αιγύπτιοι αγαπάνε τους Έλληνες. Νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά, έχουμε μία κοινή ιστορία πολύ σημαντική. Εύχομαι και πιστεύω στην πρόοδο της χώρας σας και είμαι βέβαιος ότι με την ηγεσία του νέου Προέδρου, όλα θα πάνε καλά», κατέληξε ο κ. Παπούλιας στις δηλώσεις του προς την αιγυπτιακή τηλεόραση.

Φωτο: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας χαιρετά τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, Χρ. Καβαλή

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=18847

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου