Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: H Αφρική είναι το μέλλον!

 

επιμέλεια του Νίκου Παπαχρήστου
 
21 Δεκεμβρίου 2012
 
Στο πολυδιάστατο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην πονεμένη Μαύρη ήπειρο αναφέρθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελληνική Τηλεόραση και στους δημοσιογράφους Πηνελόπη Γαβρά και Γιάννη Πολίτη. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές και καθωσπρεπισμούς για την μάστιγα που αποδεκατίζει στην κυριολεξία τους λαούς της Αφρικανικής ηπείρου, το Aids. «Είναι δύσκολο να καταλάβουν την έννοια της προφύλαξης», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για να σημειώσει: «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους απλούς ανθρώπους. Υπάρχουν περιοχές όπου το 70% του λαού είναι φορείς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έχει θέσει ως ποιμαντική προτεραιότητα του την μάχη κατά της ασθένειας του Aids καταβάλλοντας προσπάθειες αφενός να ενημερωθούν οι λαοί της Αφρικής για τους τρόπους προφύλαξης και αφετέρου να πιεσθεί η διεθνής κοινότητα να μην περιορίσει τις ποσότητες φαρμάκων που εξασφαλίζει για τους ασθενείς στη Μαύρη ήπειρο.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου μίλησε ακόμα για την πείνα, την φτώχεια, τις αρρώστιες, την διαφορετική κουλτούρα που συναντά κανείς στην Αφρική αλλά και για τις χιλιάδες ανοιχτές αγκαλιές που περιμένουν τον Πατριάρχη και τα μέλη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους για την ανακούφιση του πόνου αλλά και για την στήριξη των εμπεριστάτων αφρικανών αδελφών μας.
«Οι λαοί έχουν εμπιστοσύνη στην Ιεραποστολή μας. Όταν ακούν ότι είμαστε Έλληνες ανοίγουν την αγκαλιά τους» είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξηγώντας ότι ο δικός του στόχος είναι να δοθεί η γνώση στους ανθρώπους της Αφρικής ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις.
«Η φιλοσοφία μου είναι να του μάθω μια τέχνη, να του μάθω σιγά σιγά να ορθοποδήσει», τόνισε ο κ.Θεόδωρος ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δάσκαλό του Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον ιεραπόστολο μοναχό Κοσμά. «Το μήνυμά μου προς τους αδελφούς Ιεράρχες και τον κλήρο του Πατριαρχείου είναι “Χτίζουμε σχολεία”. Kαι φτιάχνουμε πολλά, πολλά σχολεία»,είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και με υπερηφάνεια ανέφερε ότι «στην Αλεξάνδρεια δημιούργησα ξανά μετά 460 χρόνια σχολείο στο οποίο εκπαιδεύονται δάσκαλοι για την στελέχωση των σχολείων μας σε όλη την Αφρική».
Μιλώντας για τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες που πέφτουν θύματα του «trafficking» ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η γυναίκα σε πολλές περιοχές της Αφρικής αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο. Ανέφερε μάλιστα ότι η κουλτούρα είναι τόσο διαφορετική ώστε η μέση ηλικία που μια γυναίκα εγκυμονεί είναι το ενδέκατο ή δωδέκατο έτος.
Σε κάποια ταξίδια μου, είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αντίκρισα τα άψυχα κορμάκι κοριτσιών που πέθαναν από αιμορραγία στη γέννα. «Κάποιες φορές πρέπει να κόψουν τον πλακούντα με μια πέτρα» είπε εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης Θεόδωρος ο οποίος έκανε γνωστό ότι με την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου από τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει Σχολή για Μαίες, ώστε κορίτσια απ’ όλη την ήπειρο να εκπαιδεύονται, «για να μην πεθαίνουν οι μάνες της Αφρικής».
Αναφερόμενος στα ιστορικά προνόμια του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας – τις δύο μήτρες και τα δύο επιτραχήλια – ο κ Θεόδωρος είπε ότι αυτά συμβολίζουν τις δύο κατευθύνεις του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου.
«Δύο καλύμματα, δύο πετραχήλια, δύο δρόμοι. Ο ένας το ένδοξο παρελθόν της Αλεξάνδρειας και ο άλλος το ελπιδοφόρο μέλλον που είναι η Αφρική!» είπε εμφατικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ευχαρίστησε πολλές φορές την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την στήριξη του Πατριαρχείου και της Ιεραποστολής στην Αφρική ενώ εξήρε την συμβολή των αποδήμων στην Μαύρη ήπειρο.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως κάποιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην Ελλάδα και να μην ενθαρρύνουν ρατσιστικές ενέργειες – οι οποίες άλλωστε δημιουργούν λάθος εικόνα για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Θεόδωρος μετέφερε την εμπειρία του για το τι ισχύει στην Αίγυπτο αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πρέπει να μπει μια τάξη στο ζήτημα αυτό.
Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή του ο Πατριάρχης Θεόδωρος απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες.
«Αδέλφια μου ένα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ. Μεταφέρουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην Αφρική,αλλά στο έργο μου η μάνα μου είναι η Ελλάδα. Έχετε ελπίδα στο Θεό, απλώστε το χέρι σας και αφήστε να το πιάσει ο άλλος που έχει ανάγκη», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του σημείωσε: «Δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού σε όλους τους λαούς ακόμα και σε μερικούς που σήμερα μας κοροϊδεύουν.Αλλά θα προχωρήσουμε και θα τα καταφέρουμε, έχουμε δύναμη και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

http://www.amen.gr/article11578

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου