Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
Τη 12η Ιανουαρίου τ.ε. η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας εξέλεξε την ελαχιστότητά μου ως Μητροπολίτη της Ι. Μητροπόλεως Κινσάσας. Μέχρι τη στιγμή εκείνη, η καρδιά μου αλλά και όλες οι δυνάμεις μου ήταν δοσμένες στην Ι. Μ. Κανάγκας.
Το σχέδιο, ωστόσο, του Θεού και η υπακοή στην εκκλησία με οδήγησε στον νέο αυτό διακόνημα. Εκεί όπου ένας νέος πνευματικός αγρός ανοίχτηκε μπροστά μου. Ένας αγρός, στον οποίον είχαν ήδη εργαστεί αόκνως και με πυρφόρο θείο ζήλο οι αείμνηστοι προκάτοχοι μου Αρχιερείς: Κυπριανός, Νικόδημος, Τιμόθεος, Ιγνάτιος και Νικηφόρος. Το μέγεθος της πνευματικής εργασίας των προκατόχων μου έθετε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Με το δεδομένο αυτό, με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεοδώρου Β΄, με την αγάπη και την στήριξη του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, των Ιεραποστολικών Συλλόγων και πολλών εν Χριστώ αδελφών προχωρούμε ήδη στη διακονία των πολλών και μεγάλων αναγκών της Ι. Μ. Κινσάσας.
Ήδη, με την βοήθεια του Θεού, αγοράστηκε στην Κινσάσα ένα οικόπεδο, όπου και θεμελιώνεται ο Ναός της «Παναγίας του Άξιον Εστίν». Στην πόλη Μπόμα αγοράστηκε οικόπεδο και θεμελιώνεται ο ναός των «Αγίων Αναργύρων», ενώ στην επαρχία Μπαντουντού, σε οικόπεδο που είχε αγοράσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος, θεμελιώνουμε ναό επ’ ονόματι των «Αγίων Πάντων». Πέραν των ναών η υποδομή μιας Μητροπόλεως απαιτεί και πολλούς άλλους χώρους και για τον λόγο αυτό ανακαινίσαμε χώρους απαραίτητους για την ιεραποστολή, ενώ επιθυμία μας και ανάγκη αποτελεί να οικοδομήσουμε γραφεία για να στεγασθούν υπηρεσίες της Μητροπόλεως.
Το όλο έργο ωστόσο δυσχεραίνει η έκταση της Ι. Μητροπόλεως η οποία είναι αχανής. Περιλαμβάνει πόλεις τεσσάρων εκατομμυρίων, δύο εκατομμυρίων αλλά και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις χωρίς την παραμικρή Ορθόδοξη παρουσία. Χωρίς Ναό, χωρίς παπά και κατηχητές. Αδήριτη ανάγκη είναι η άμεση κατασκευή ναών, σχολείων, οι χειροτονίες ιερέων με σκοπό την παρουσία της Ιεραποστολής και γενικότερα της Ορθοδοξίας.
Να σημειωθεί εδώ ότι στην Μητρόπολη μας έχει ιδρυθεί η Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», η οποία πλέον λειτουργεί και ως Μοναστήρι. Η Θεολογική Σχολή αποτελεί φυτώριο των αυριανών ιερέων, κατηχητών και συνεργατών, όχι μόνον της Μητροπόλεως Κινσάσας αλλά και των υπολοίπων μητροπόλεων και επισκοπών της χώρας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η λειτουργία της ωστόσο δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος αφού απαιτεί μισθοδοσία καθηγητών και υπαλλήλων, σίτιση καθημερινώς 60 περίπου ατόμων με τρία γεύματα καθώς και έξοδα φαρμάκων, πετρελαίου, ρεύματος, νερού κλπ. όντας το μεγαλύτερο έξοδο της Μητροπόλεως Κινσάσας. Πρέπει, ωστόσο, με κάθε θυσία, να συνεχίσει να υπάρχει τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Ορθοδοξίας στο Κονγκό.
Επίσης, άμεσα θα πρέπει, εφόσον βρεθούν δωρητές, να προχωρήσουμε σε ανεγέρσεις Ναών ώστε να καλυφθούν αξιοπρεπώς οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών. Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος για την ανέγερση ναού μέσα στην πόλη της Κινσάσας με ανάλογες προδιαγραφές, ώστε να εκκλησιάζονται οι ανάπηροι Ορθόδοξοι που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μέχρι τώρα οι ακολουθίες τελούνται στο πεζοδρόμιο. Για το λόγο αυτό οι ταλαιπωρημένοι αυτοί αδελφοί μας δεν μπορούν να κοινωνήσουν, γιατί αφενός δεν μπορούμε να τελέσουμε την Θ. Λειτουργία μέσα στον δρόμο και αφετέρου είναι επικίνδυνο να μεταβούν με τα καροτσάκια χιλιόμετρα μακριά στις άλλες δύο ενορίες προς εκκλησιασμό. Την ανάγκη αυτή θα έλυνε η αγορά οικοπέδου για ανέγερση κατάλληλου ναού. Το ποσό που απαιτείται ωστόσο μόνο για το οικόπεδο ξεπερνά τα 200.000 δολάρια, ενώ το κτίσιμο του Ναού θα κοστίσει τα μισά χρήματα.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος έκτισε σε μια φτωχογειτονιά της Κινσάσας ένα μικρό και όμορφο νοσοκομείο. Τώρα για να μπορέσουμε να το θέσουμε σε λειτουργία αρχικά (έστω κι ως απλό ιατρείο) θα πρέπει να εξασφαλισθούν τα μηνιαία λειτουργικά του έξοδα: μισθοί ιατρού, μικροβιολόγου, νοσοκόμου, γραμματέα, καθαρίστριας καθώς και αναλώσιμα υλικά όπως επίσης νερό και ρεύμα). Στην φτωχογειτονιά δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο ή ιατρείο και η λειτουργία του θα καλύψει μια μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων.
Άφησα ως τελευταίο -ενώ θα έπρεπε ίσως να το παρουσιάσω πρώτο- το ακριβό μου όνειρο: την ίδρυση Ιεραποστολικού κλιμακίου στην Κινσάσα. Στο κέντρο της, όπου κι ο Ναός του Αγίου Μάρκου, η Ελληνική Κοινότητα πρόσφερε εδώ και χρόνια στην Μητρόπολη ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο. Στον χώρο αυτό ονειρεύομαι την ίδρυση ιεραποστολικού κλιμακίου με μεγάλο καθεδρικό Ναό, κατηχητικές αίθουσες, βιβλιοθήκες, χώρους φροντίδας των πτωχών, γραφεία μητροπόλεως, χώρους φιλοξενίας, αίθουσα ομιλιών κι εκδηλώσεων. Θέλουμε ο χώρος αυτός να αποτελέσει τον πνεύμονα της Εκκλησίας μας. Να είναι το κέντρο όλων των πνευματικών και ιεραποστολικών δράσεων. Είμαι δε πεπεισμένος ότι πέραν της κάλυψης των αναγκών το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην προβολή της Ορθοδοξίας στην Κινσάσα.
Συνεχώς μονολογώ «δεν πρέπει να χάσουμε καιρό». Πρέπει οι ψυχές να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, πρέπει να τρέξουμε, να παρουσιάσουμε στον κόσμο την παράδοση των Αγίων Πατέρων. Δόξα τω Θεώ, παρουσιάζονται άνθρωποι, που επιθυμούν να συμπαρασταθούν ποικιλοτρόπως και να σηκώσουν μαζί μας τον σταυρό της Ιεραποστολής.
† Ο Κινσάσας Θεοδόσιος
https://ierapostoles.gr/2022/06/%ce%b7-%ce%b1%cf%84%ce%bc%ce%bf%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%af%ce%b1%cf%82/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου