Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΚΑΜΠΙΑ








http://johniezzi.wordpress.com/2011/04/09/why-the-gambia/




Μ. Άκκρας Γεώργιος

Η ιστορική επίσκεψη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Σιέρρα Λεόνε ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 27ης Φεβρουαρίου 2012 όταν αποχαιρέτησε στη προβλήτα του λιμανιού της πρωτεύουσας Φρίταουν τον ιερό κλήρο της Σιέρρα Λεόνε, τους τοπικούς άρχοντες, τους Ιεραποστόλους και τους πιστούς. Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος αφίχθη αεροπορικώς στην Γκάμπια και το πρωί της Τρίτης, 28ης Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησε την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην χώρα μεταβαίνοντας στον χώρο που ανεγέρθη το πρώτο Ορθόδοξο σχολείο όπου και ξεναγήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και εθαύμασε το όλο έργο που ολοκληρώθηκε με φροντίδα των πιστών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.


     Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και απουσιαζόντος εκτάκτως του Προέδρου της χώρας έγινε δεκτός κατ’ εντολή του από τον Εξοχ.Υπουργό παρά τω Προέδρω και τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ήτοι τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Γεωργίας.

Ο Μακ. Πατριάρχης ευχαρίστησε τους Εξοχ.Υπουργούς για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία και στο έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική ήπειρο και παρακάλεσε η Πολιτεία να παραχωρήσει στο Πατριαρχείο γη για την ανέγερση Καθεδρικού Ναού και άλλων ευαγών ιδρυμάτων προς στήριξη των πτωχών.




     Οι Εξοχ. Υπουργοί με την σειρά τους εξ ονόματος του κ. Προέδρου ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη που επισκέπτεται την χώρα τους, τόνισαν πως για πρώτη φορά Χριστιανός ηγέτης επισκέπτεται την Γκάμπια και δεσμεύτηκαν πως το συντομότερο δυνατόν θα ανταποκριθούν στο αίτημά του, αφού είναι αρχή του Προέδρου να στηρίζει οποιοδήποτε προσπάθεια έχει σκοπό την στήριξη των αδυνάτων στην Γκάμπια, την χώρα της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών.

Φεύγοντας από την Γκάμπια η ΑΘΜ εγκατέστησε τον π. Μάρκο ως υπεύθυνο για το ξεκίνημα του πρώτου Ιεραποστολικού πυρήνα στην Γκάμπια υπό την επίβλεψη του Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Θεμιστοκλή Αδαμοπούλου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Σιέρρα Λεόνε.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=750

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο "Παναγία η Κοσμοσώτειρα" - Ταυτότητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 
Η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου, υπό τις σημερινές συνθήκες επαπειλούμενης άλωσης των ιερών ιδανικών των Πατέρων μας, αναγνωρίζει ότι ο φιλόχριστος, φιλάνθρωπος και φιλόπατρις αγώνας της εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής, τώρα γίνεται πιο πολύτιμος, πιο αναγκαίος και πιο επιβεβλημένος από ποτέ.
Με αυτήν την ισχυρά πεποίθηση, αποφάσισε, να ενισχύσει, να διευκολύνει, να επεκτείνει, να εμβαθύνει και να επισημοποιήσει περαιτέρω τον ιεραποστολικό της αγώνα, διοχετεύοντας την ιεραποστολική της δράση και συνδρομή μέσα από έναν ευρύτερο ιεραποστολικό φορέα, το νεοπαγές Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Παναγία η Κοσμοσώτειρα».
Με τις διάπυρες ευχές μας στηρίζουμε τον αγώνα αυτό και προσευχόμαστε η Παναγία Μας να σκεπάσει την ταλαίπωρη πατρίδα μας και να σώσει τον κόσμο


ΟΡΑΜΑ
Είμαστε συνειδητοί Έλληνες τω γένει και Χριστιανοί Ορθόδοξοι τη πίστη. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, υπερασπισθούμε, ενισχύσουμε και μεταδώσουμε μία ισχυρά παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές Ελλήνων Ορθοδόξων.
Η παρακαταθήκη αυτή είναι το όραμά μας περί του Ελληνισμού:Ένας Ελληνισμός με ισχυρή συνείδηση της πανανθρώπινης αποστολής του, ως εκλεκτό σκεύος της Οικονομίας του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να ελκύει ανθρώπινες ψυχές και συνειδήσεις, ανεξαρτήτως φυλής και έθνους, στην εν Χριστώ Πολιτεία και Κοινωνία.


ΣΚΟΠΟΙ
Η δημιουργία, ενίσχυση και μετάδοση της ως άνω παρακαταθήκης προϋποθέτει και σημαίνει τρεις βασικούς πυλώνες εστίασης:
(A) Το προσωπικό μας παράδειγμα, ήτοι η προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας βιοτή να καλλιεργεί και να αντανακλά τις αξίες και τα εντάλματα των Αγίων Πατέρων και Ενδόξων Προγόνων μας.
(B) Την εσωτερική ιεραποστολή, ήτοι ο πνευματικός εφοδιασμός των ελληνοπαίδων να πραγματοποιείται με την ολοκληρωμένη κατήχηση στα νάματα της Ορθοδόξου Παραδόσεως και της Ελληνικής Ιστορίας μας, με την ακέραια μεταλαμπάδευση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και με την εμπειρική, καθημερινή εφαρμογή των ελληνορθοδόξων αρετών.
(Γ) Την εξωτερική ιεραποστολή, ήτοι την μετάδοση του Ευαγγελίου και της Ορθοδόξου Πατερικής Παραδόσεως εις χώρας ένθα ακόμη δεν γνωρίζονται αυτά.


ΜΕΣΑ για την επίτευξη των ως άνω Σκοπών:

(A) ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΙΟΤΗ- H καλλιέργεια καὶ βίωση της κατά Χριστόν φιλίας και πολιτείας μεταξύ των μελών γονέων και φίλων του Σωματείου, με κοινές συνεστίες, κοινές φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κοινή μυστηριακή ζωή με ενσυνείδητο και φιλακόλουθο πνεύμα.
- Η ενημέρωση και καλλιέργεια φρονήματος αντίστασης απέναντι σε έξεις, δοξασίες και οργανώσεις διαλυτικές του ελληνορθοδόξου οικογενειακού, εθνικού και κοινωνικού ιστού, όπως ενδεικτικά τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία, ο αναρχισμός, οι αιρέσεις και παραθρησκείες, η μασωνία.
- Η ηθική, οικονομική και κοινωνική ενίσχυσις πτωχών και προβληματικών οικογενειών, καθώς και ασθενών και ηλικιωμένων γονέων.
- Διακονία σε νοσοκομεία, φυλακὲς κ.ά. εμπεριστάτων απόρων καὶ δυστυχισμένων ανθρώπων.
- Στήριξις απόρων ανηλίκων παιδιών με ειδικές ανάγκες και γενικώς πολυτέκνων οικογενειών.
- Η πνευματικὴ και ηθική στήριξη των πολυτίμων ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.

(B) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
- Δημιουργία εκπαιδευτικών φορέων ελληνορθοδόξου φρονήματος κάθε βαθμίδος και είδους, όπως:
- Σχολεία γενικής εκπαίδευσης ὅλων τῶν βαθμίδων (κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης)
- Επαγγελματικὲς και εκπαιδευτικές σχολές με κατευθύνσεις που ενισχύουν την παράδοση και την άμεση επαφή με τη φύση, όπως: βιολογικής-παραδοσιακής καλλιέργειας, εκμάθησης εκκλησιαστικών εργοχείρων (π.χ. αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, αρτοποιΐας, γλυκισμάτων, κομβοσχοινίου, θυμιάματος, μελισσοκερίου καὶ επεξεργασίας κεριών, καρβουνόσκονης κ.ά.)
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια εκκλησιαστικής περιηγήσεως
- Σεμινάρια εκκλησιαστικού τύπου για την επιμόρφωση τών μελλόντων κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας
- Σχολές Γονέων
- Νεανικές κατασκηνώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες που ενισχύουν το εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό φρόνημα των ελληνοπαίδων
- Κατηχητικά Σχολεία
- Δημιουργία, αναπαραγωγή και διάθεση κάθε μορφής επικοινωνιακού υλικού που θα κριθή κατάλληλο για την προαγωγή των σκοπών.
- Ίδρυσις καὶ λειτουργία ραδιοφωνικού καὶ τηλεοπτικού σταθμού καθὼς καὶ διαδικτυακής τηλεοράσεως.

(Γ) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
- Προσφορά ηθικής στήριξης, οικονομικής αρωγής καὶ εθελοντικής εργασίας για την συνδρομή:
- Ελληνορθοδόξων Ιεραποστολών απανταχού της γης.
- Ελληνορθοδόξων εκκλησιών και πληθυσμών που τελούν υπό διωγμόν από αυταρχικά αλλόθρησκα ή αντιχριστιανικά καθεστώτα.

http://www.orthmad.gr/node/1221
http://www.orthmad.gr/node/1223

Εις Διάκονον χειροτονία του κ. Αποστόλου Τριφύλλη στην Αλεξάνδρεια



Την 26η Φεβρουαρίου 2012, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Αποστόλου Τριφύλλη, Διευθυντού της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

Ο Ιερολ. Διάκονος π. Απόστολος Τριφύλλης εγεννήθη στην Αθήνα το έτος 1976. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης των Πανεπιστημίων Βελιγραδίου και Λυών στην Πολιτική και Διαχείριση Πολιτισμού, εστιάζοντας την έρευνα του στην πολιτιστική μνήμη της Αλεξάνδρειας. Διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση το 2001 και έκτοτε υπηρέτησε ως φιλόλογος στην Κρήτη, την Αλεξάνδρεια και το Βελιγράδι.

Την 30η Σεπτεμβρίου 2009, διωρίσθη από την ΑΘΜ Διευθυντής της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Παράλληλα διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο Τμήμα Ελληνορωμαϊκών Σπουδών της Σχολής των Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρείας, ειδικευόμενος στην Ιστορία των Ελληνιστικών Χρόνων.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=749

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: Ο Καθεδρικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ορθόδοξη μαρτυρία στο κέντρο της μοζαμβικανής πρωτεύουσας

Γράφει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο σταυροειδής μετά τρούλου Ελληνορθόδοξος Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οδό Ahmed Sekou Toure 59, στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, αποτελεί την ήρεμη μα διαρκή παρουσία και την ανύστακτη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην χώρα αυτήν του νότου της αφρικανικής ηπείρου. Οι δύο γαλανοί τρούλοι του (κυρίως ναού και κωδωνοστασίου), σε στιλ αιγοπελαγίτικο, δεσπόζουν, μεγαλοπρεπείς στην απλότητά τους, ανάμεσα στις πολυώροφες πολυκατοικίες, τα υπουργεία, τα ξενοδοχεία και τα μικρότερα σπίτια του Maputo, εναρμονιζόμενοι με το βαθυγάλανο του Ινδικού Ωκεανού, ο οποίος εκτείνεται κυριαρχικός σ' ένα περίπου χιλιόμετρο νότια και δυτικά του.
Κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί ο Miraldo -ο εντόπιος νεωκόρος- σημαίνει με ηπιότητα την καμπάνα του Εσπερινού ή της θείας Λειτουργίας κι έτσι (δια)δηλώνεται η παρουσία της Πίστης μας στην πόλη, προσκαλώντας τούς εγγύς και τους μακράν στα τελούμενα κατά την ορθόδοξη λατρεία. Οι ναοί των Ρωμαιοκαθολικών -σημειωτέον- γεμίζουν ασφυκτικά, όπως και οι ευάριθμοι ευκτήριοι οίκοι των πολλών και διαφόρων προτεσταντικών παραφυάδων, που δρουν εδώ, με επιρροή μεγάλη επί των κατοίκων. Ετούτος ο ταπεινός ναός πασχίζει -το κατά δύναμιν- να κηρύσσει την οδό της Αλήθειας, που είναι ο Χριστός, προς κάθε κατεύθυνση, με "πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης".
Δεν έχουμε, παρά να ευχηθούμε, να έχει δύναμη εξ Ουρανού ο άξιος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο οποίος, μόνος προς Μόνον, δίχως έξωθεν βοήθειες και δίχως ουδένα κληρικό, προεστός των Ολίγων Ορθοδόξων του τόπου, κρατά ψηλά το φρόνημα της Ορθόδοξης Πίστης, μη παύοντας να ελπίζει στην αγάπη όλων μας για την ευόδωση του έργου του, το οποίο δεν διεξάγεται μες από δρόμους ανθόσπαρτους, αλλά μέσω δυσκολοπερπάτητων ατραπών, με αγκάθια και μύριες όσες δυσκολίες.

Περισσότερες φωτογραφίες... http://orthomoz.blogspot.com/

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ



Μ. Άκκρας Γεώργιος

Η ιστορική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην πονεμένη χώρα των ματωμένων διαμαντιών, που χάραξε για πάντα την καρδιά του ολοκληρώθηκε με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, την 26η Φεβρουαρίου 2012. Κοντά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε και ο τοπικός κλήρος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η ΑΘΜ χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Θεόδωρο και Διάκονο τον εκπαιδευτικό και κατηχητή Βάιο.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απεύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα, που από νωρίς είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, λόγια αγάπης και παρηγοριάς και κάλεσε όλους με αγάπη και ομόνοια να ξεχάσουν την λαίλαπα του εμφύλιου πολέμου που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την χώρα και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά για την ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον π. Θεμιστοκλή για το έργο του και του προσέφερε επιστήθιο σταυρό.

Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστη ο Εξοχ.Υπουργός Εξωτερικών, πολλοί πολιτειακοί παράγοντες, διπλωμάτες και Ορθόδοξοι από τον Λίβανο, την Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και τον ευχαρίστησε που η πολιτεία είναι αρωγός στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τέλος παρασημοφόρησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον Εξοχ.Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που προσέφερε στην Εκκλησία γη για την ανέγερση ναών και σχολείων και τον κ. Αντώνιο Σκλάβο, ομογενή εξ Αυστραλίας και συνεργάτη που π. Θεμιστοκλή.

Μεγάλη έκπληξη ανέμενε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο όταν εξερχόμενος του Καθεδρικού Ναού αντίκρισε εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά, θύματα του πολέμου που τον περίμεναν καρτερικά για να τους ευλογήσει και για να φιλήσουν το χέρι του και με δάκρυα στα μάτια του ζητούσαν να μην τα ξεχάσει ποτέ και να τους υποσχεθεί ότι σύντομα θα έρθει και πάλι κοντά τους.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ορθόδοξων σχολείων, που τραγούδησαν και χόρεψαν στους γνωστούς παραδοσιακούς ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής. 

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=748

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΗΝ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ



Μ. Άκκρας Γεώργιος


Επ’ ευκαιρία της εορτής πάντων των εν Θηβαϊδι Διαλαμψάντων Οσίων, το πρωί του Σαββάτου, 24ης Φεβρουαρίου 2012, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην Σιέρρα Λεόνε, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος χειροτόνησε Διάκονο τον κατηχητή Παύλο.




     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με τον ιερό κλήρο της Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε και απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι οι πρώτοι ορθόδοξοι κληρικοί της χώρας και πρέπει να είναι πάντοτε φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο, αφού τώρα τίθενται τα θεμέλια της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκεί και πρέπει τα θεμέλια αυτά να είναι γερά, όπως αυτά που έθεσε ο Απόστολος Μάρκος στην Αλεξάνδρεια πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.




     Ακολούθως, ο Πατριάρχης εγκαινίασε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Επισκοπής και την Δημοσιογραφική Σχολή που είναι και η πρώτη της χώρας και που βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πρωτεύουσας και γευμάτισε με το διδακτικό προσωπικό και τους συνεργάτες της Ιεραποστολής. Το απόγευμα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα Ανατολικής Αφρικής και συζήτησαν θέματα που αφορούν την περιοχή και ιδίως την μάστιγα του AIDS και την ελονοσία.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=747

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ





Μ. Άκκρας Γεώργιος

 Ένα μεγάλο γεγονός για την Ιερά Επισκοπή Σιέρρα Λεόνε ήταν η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που ετέλεσε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ την 24η Φεβρουαρίου 2012 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα της χώρας που αναγεννιέται μέσα από τα συντρίμμια του εμφύλιου πολέμου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος και ο τοπικός κλήρος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης χειροτόνησε Διάκονο τον κατηχητή Μάρκο. Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς το πυκνό εκκλησίασμα και τα εκατοντάδες παιδιά κάλεσε όλους να ξεχάσουν τον διχασμό και τις τραγικές συνέπειες του εμφύλιου πολέμου και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία και πολλή αγάπη για τον Θεό και για τον συνάνθρωπο, συνεχάρη τον π. Θεμιστοκλή για το πολύπλευρο έργο που επιτελεί στην χώρα και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθειά του να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από τα προγράμματα στήριξης της εκπαίδευσης και της υγείας.



     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία ο Μακ. Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του πρώτου Ορθόδοξου σχολείου που ανεγέρθη στον τεράστιο προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Εκεί τον υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα οι 1800 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο σχολείο.

Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης που φρόντισε για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και του Σχολείου, συνεχάρη την Διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό για το έργο τους και ευχήθηκε αυτό το πρότυπο σχολείο να είναι μόνο η αρχή της μεγάλης προσφοράς της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην εκπαίδευση των νέων της Σιέρρα Λεόνε. Ακολούθως τα παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα και προσέφεραν συμβολικά δώρα στην ΑΘΜ. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος φανερά συγκινημένος παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις των παιδιών και στην συνέχεια μοίρασε σε όλα τα παιδιά γραφική ύλη. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν και τα 1800 παιδιά έψαλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Περισσότερα...  http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=746

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Συμμετοχή του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου στο Πρόγραμμα: «Ελληνόγλωσση Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στη Διασπορά»

 
Από την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης
 
 
Ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Ομογενών Εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο συμμετείχε ενεργά ο Επίσκοπός μας. Το εν λόγω Σεμινάριο υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών μελετών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβαν μέρος τριάντα εκπαιδευτικοί από το νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα από τις χώρες Αυστραλία, Ν. Αφρική, Μοζαμβίκη, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή κ.α.

Το πρόγραμμα Παιδείας Ομογενών στοχεύει στη διατήρηση, την καλλιέργεια και την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ελληνική διασπορά, μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, συμβάλλοντας συγχρόνως στην ομαλή ένταξη των παιδιών τόσο στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό-πολιτισμικό σύστημα της χώρας διαμονής όσο και στην παροικία τους. Ας σημειωθεί, ότι τα περιεχόμενα του σεμιναρίου αυτού διαφοροποιήθηκαν από εκείνα παλαιοτέρων σεμιναρίων, επειδή το νέο πρόγραμμα για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά εστιάστηκε στην ηλεκτρονική μάθηση.

Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί συνεργάτες από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξαν τη μέθοδο Ηλεκτρονικής Μάθησης, και την αντίστοιχη πλατφόρμα η οποία έρχεται να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει τη μέχρι τώρα συμβατική διδασκαλία της Ελληνικής και στοιχείων Ιστορίας και πολιτισμού στο εξωτερικό και αναφέρονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών και προπάντων του διαδικτύου για την διδασκαλία της Ελληνικής στο εξωτερικό. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα πιλοτικό δίκτυο σχολείων της ομογένειας, στη φάση ανάπτυξης του συστήματος ηλεκτρονικής μάθησης. Τελικός στόχος, το 2013 να λειτουργήσει, αυτοδύναμα, το νέο δίκτυο ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθησης.

Άμεσος στόχος του σεμιναρίου ήταν να συμβάλει στη βελτίωση της διδακτικής ετοιμότητας των επιμορφούμενων μέσα από την παροχή γνώσεων και πληροφοριών σχετικών με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τη «ζωντανή» ελληνική γλώσσα και, προπάντων, τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης ή Ξένης Γλώσσας, μέσα από τη μύηση στα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών. Ταυτόχρονα στόχος του σεμιναρίου ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη μεθοδολογία και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής μάθησης, έτσι ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση της διδασκαλίας τους. Επίσης στόχος του σεμιναρίου ήταν η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ίδιων των επιμορφούμενων, και από την άλλη, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης ομάδας των επιμορφούμενων, η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των ομογενών εκπαιδευτικών στη χώρα διαμονής, αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των χωρών διαμονής και των παροικιακών και ελλαδικών φορέων και υπηρεσιών.

Απώτερος στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στις περιοχές που διδάσκουν και να στηρίξουν την υλοποίηση του Προγράμματος.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάλυψε όλα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων, ενώ τους παρείχε και το απαραίτητο εκπαιδευτικό- ενημερωτικό υλικό.

Από την ίδρυσή του, το 1996, το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) ερευνά και προωθεί τα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης των Ελλήνων της διασποράς, σε συνάρτηση με την κοινωνικοοικονομική και πολιτισμική τους κατάσταση και με τις πολιτισμικές συνθήκες στις χώρες που ζουν. Παράλληλα, ερευνά και προωθεί εκπαιδευτικά θέματα των παλιννοστούντων Ελλήνων και των αλλοδαπών στην Ελλάδα. Εκτός από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα σε μαθητές ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής, παράγει διδακτικό υλικό για την διδασκαλία της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η ψυχή του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Μιχάλης Δαμανάκης μαζί με το πρόθυμο και εργατικό επιτελείο του, που διακρίνεται για το άγγιγμα ψυχών της ελληνόγλωσσης διασποράς.
 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

23/02/2012

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης στα θύματα του εμφυλίου πολέμου που στιγμάτισε τη Σιέρρα Λεόνε κατά το παρελθόν και τα οποία σήμερα βρισκουν παραμυθία και επιστηριγμό στους κόλπους της Ιεράς Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.






http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=745

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ Ι. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ




Μ. Άκκρας Γεώργιος      

Το απόγευμα της Πέμπτης, 23ης Φεβρουαρίου 2012, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων της Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε, και θαύμασε το έργο του Πατριαρχικού Επιτρόπου αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που ανέγειρε παραπλεύρως της Επισκοπής και τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που αναγείρεται στον προαύλιο χώρο, με φροντίδα του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κ. Γεωργίου Ασλανίδη.

Στην συνέχεια μετέβη οδικώς στην πόλη Waterloo, όπου βρίσκεται το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος, ένα κέντρο που έχει αναγερθεί αποκλειστικά για να στηρίξει τα ακρωτηριασμένα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Πατριάρχης θαύμασε αυτό το μοναδικό κέντρο που κάνει περήφανη όχι μόνο την Αλεξανδρινή Εκκλησία, αλλά και σύσσωμη την Ορθοδοξία. Στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος εψάλη Δοξολογία και ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης στα θύματα του πολέμου και σε εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν στο Ορθόδοξο σχολείο του εν λόγω κέντρου. Στην συνέχεια κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και διένειμε γραφική ύλη σε όλα τα παιδιά.

Ακολούθως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις που συμπεριλαμβάνουν σχολείο, κλινική, πρεσβυτέριο, κοιτώνες φιλοξενίας των ακρωτηριασμένων παιδιών και εργαστήριο κατασκευής γεωργικών εργαλείων, όπου εργάζονται όλοι οι ανάπηροι ενήλικες και εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Ο Πατριάρχης αναχώρησε φανερά συγκινημένος, που ο Θεός τον αξίωσε να επισκεφθεί αυτήν την σύγχρονη ‘Βασιλειάδα’, τόνισε ότι η επίσκεψή του αυτή χάραξε την καρδιά του και υποσχέθηκε ότι την εμπειρία που βίωσε κοντά στα παιδιά αυτά θα την μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=744

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ



Μ. Άκκρας Γεώργιος

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 23ης Φεβρουαρίου 2012, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Σιέρρα Λεόνε κ. Ernest B. Kamoro, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εθιμοτυπική επίσκεψη στον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ.Γεώργιος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο Εντιμ.Επιτετραμμένος της Αιγύπτου κ.α. Στην συνάντηση παρούσα ήταν και η Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών, η οποία παρουσίασε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στον Πρόεδρο της χώρας και εν συντομία αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Σιέρρα Λεόνε, τονίζοντας ιδιαίτερα την συνεισφορά της στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Στην συνέχεια ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την τιμή να επισκεφθεί την χώρα του, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά Ανώτατος Εκκλησιαστικός Ηγέτης επισκέπτεται το κράτος, τον καλωσόρισε θερμά και τον ευχαρίστησε για το έργο που επιτελεί η Αλεξανδρινή Εκκλησία, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα είναι πάντα αρωγός στο έργο της Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης με την σειρά του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την θερμή υποδοχή και για την βοήθεια που παρέχουν οι τοπικές αρχές στην προσπάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας να στηρίξει τον λαό της Σιέρρα Λεόνε, που για έντεκα ολόκληρα χρόνια βασανίστηκε σκληρά από τον εμφύλιο πόλεμο, τονίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει γι’ αυτήν, αφού ο ίδιος εν Συνόδω ίδρυσε την Επισκοπή. Τέλος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου. 

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=743

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Στην Μαδαγασκάρη οι στόχοι της Ιεραποστολής ολοκληρώνονται ο ένας μετά τον άλλον!

«Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι» της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών:

Oι στόχοι ολοκληρώθηκαν...

Οι στόχοι μας
ΣΤΟΧΟΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΟΔΟΣ
1ος & 2ος στόχος, περιοχή Nomomtsuana
1ος στόχος
Δύο σχολικές αίθουσες & ένα γραφείο διδασκάλων.
24.000,00 €ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
2ος στόχοςΕξοπλισμός (θρανία, έπιπλα) 3.000,00 €
3ος στόχος, περιοχή Antananarivo
Κάλυψη καθημερινού συσσιτίου 1,000 παιδιών για το έτος 201018.000,00 €ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
4ος στόχος, περιοχή Soavinarivo
Σχολικό συγκρότημα μέσα στο υπό ανέγερση όραμα της "Βασιλειάδας", της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής μονάδας.
5 θέσιο Δημοτικό Σχολείο με:
5 αίθουσες, 1 γραφείο, 3 τουαλέτες
Σύνολο 365 τ.μ.
54.000,00 €ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Στόχοι σε μόνιμη βάση
Αναδοχές
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010 με τη βοήθεια του Θεού 55 αναδοχές παιδιών
Συγκεντρώθηκαν:
5.500,00 €
Σοφία, Απόστολος, Δήμητρα, Ιωάννης....
Είναι νέοι που βαπτίσθηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι το Μεγάλο Σάββατο του 2010, στη μακρινή Μαδαγασκάρη.
Αποστολές ειδών
στα containers συλλογής βοήθειας (Αγ. Ευθύμιος, Κερατσίνι):
Έχουν ήδη πραματοποιηθεί μέχρι και τον Ιανουάριο 2012 33 αποστολές υλικών
Έγιναν
33 αποστολές
Η βοήθειά μας φτάνει στον τελικό της παραλήπτη χωρίς μεσάζοντες. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και υπομονή να ξεπερνώνται οι δυσκολίες.
Τρόφιμα μακράς λήξης, άρτια παιχνίδια και σχολικά είδη, ρούχα καθαρά και διπλωμένα.
Αρχοντική βοήθεια, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του άλλου, και όχι επειδή απλά ξεφορτωνόμαστε ό,τι δε θέλουμε. Ας αναλογιζόμαστε ότι το κόστος για να αποσταλεί κάθε αντικείμενο που επιλέγουμε μπορεί και να ξεπερνά την αξία του ίδιου του αντικειμένου. Να δίνουμε με πνεύμα γνήσιας αγάπης.

Χτίσιμο Σχολείων



Οι μάχες για μόρφωση στην ταπεινή Μαδαγασκάρη έχουν πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν. Συχνά σχολείο για ένα παιδί σημαίνει καθημερινή σκληρή πορεία ωρών για να φτάσει στην τάξη. Σημαίνει οικονομική θυσία για τον πατέρα και τη μητέρα, μεγαλύτερη από το μεροκάματο των 20 σεντς για να πληρώσουν τη στοιχειώδη παιδεία. Σημαίνει πρόσθετο οικονομικό βάρος για να αποκτήσει το παιδί ένα πανάκριβο τετράδιο και μολύβι. Και τροφή, αρκετή τροφή να διασφαλίσει (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) ότι δεν θα λιποθυμήσει το παιδί τους μέσα στο μάθημα από την εξάντληση της φοβερής πείνας.
Η συνδρομή μας στην επισκοπή Μαδαγασκάρης γίνεται χτίσιμο σχολείων, ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα χωριά. Γίνεται μίσθωση δασκάλων να προσφέρουν μάθημα δωρεάν. Γίνεται αποστολή μολυβιών και τετραδίων, σταλμένων με πολλή αγάπη από την Ελλάδα. Γίνεται συνδρομή για το καθημερινό μοίρασμα από λίγα μπισκότα και γάλα στα παιδιά, πριν το μάθημα, να μη λιποθυμάνε μέσα στην αίθουσα.
Με ευγένεια και αξιοπρέπεια, τα παιδιά των φτωχών μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν, να μετράνε. Οπλίζονται με το θάρρος και την ελπίδα της κοινωνίας με τον Ελεήμονα, Αναστάντα Χριστό.
Είμαστε χαρούμενοι που η ταπεινή μας προσπάθεια στέκεται σκεύος του Θεού, ώστε μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της προσπάθειάς μας ήδη να απαριθμούμε θετικά αποτελέσματα, δύο σχολικές αίθουσες σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Μαδαγασκάρης. Χτισμένες και εξοπλισμένες. Οι δύο φωτογραφίες του νεόδμητου σχολείου μαρτυρούν τη ζωντανή ευλογία του έργου που γίνεται.

Βαπτίσεις



Μεγάλη προσπάθεια γίνεται επίσης από την αρχιεπισκοπή Μαδαγασκάρης για την κατήχηση και επιμόρφωση ορθοδόξων ιερέων που προέρχονται από ντόπιες κοινότητες καθώς και βαπτίσεις νέων μελών της Εκκλησίας μας. Άνθρωποι που έρχονται από πολύ μακρινά χωριά, ύστερα από ώρες πεζοπορίας και παρακαλούν να έρθει κάποιος Ορθόδοξος Ιερέας και νατους κατηχήσει. Ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος σχολιάζει: «Μου κάνει εντύπωση που έρχονται και μας παρακαλούν χωρίς να υπολογίζουν ούτε κόπο ούτε χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί εκδηλώνουν με αυτό τον τρόπο τα πνευματικά τους ενδιαφέροντα, την Αναζήτηση του Αληθινού Θεού και κατ΄επέκταση τη σωτηρία της ψυχής τους. Είναι κάτι που δεν συναντάς εύκολά στους Ευρωπαίους». Σχολιάζει ένας Ιεραπόστολος: «Η κατήχησή τους διαρκεί αρκετό καιρό. Όταν καταλάβουμε ότι είναι έτοιμοι, προχωρούμε στο βάπτισμα. Η χαρά τους είναι μεγάλη καθώς περιμένουν τη σειρά τους να βαπτιστούν. Η χαρά αυτή εκδηλώνεται στα πρόσωπά τους γιατί έγιναν παιδιά και πολίτες της Βασιλείας του Θεού».
Είναι χαρακτηριστική επίσης, η ατμόσφαιρα κατά την οποία τελούνται τα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Η κατάνυξη και η ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων στην ψαλμωδία θυμίζουν τους πρώτους χριστιανούς. Βιώνουν τα μυστήρια της Εκκλησίας και έχουν βαθιά συναίσθηση ότι η ζωή τους έχει αλλάξει. Οι ιεραπόστολοι μας λένε χαρακτηριστικά: «Προσέρχονται στο ναό πολλές φορές νηστικοί, βρώμικοι, αλλά τα πρόσωπά τους λάμπουν. Το χαμόγελό τους είναι γλυκό και η καρδιά τους φλέγεται από πίστη και αγάπη εν Χριστώ».
Αυτό το χαμόγελο θα θέλαμε να ανθίσει σε περισσότερα πρόσωπα στη Μαδαγασκάρη γι αυτό και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε την βάπτιση νέων κατηχουμένων αδερφών μας στη μακρινή Μαδαγασκάρη ενεργοποιώντας το πρόγραμμα αναδόχων. Η χαρά η δική τους ας γίνει και δική μας.

Περισσότερα...   http://www.orthmad.gr/new-goals

ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ



Μ. Άκκρας Γεώργιος

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου 2012 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθη στην Σιέρρα Λεόνε από την Νιγηρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη ιστορική Του ποιμαντική επίσκεψη σε αυτήν την Ιερά Επίσκοπή του Θρόνου, που ίδρυσε το έτος 2010, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, προς τούτο αφιχθέντα από την εκκλησιαστική επαρχία του, την Γκάνα.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Φριτάουν, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εθελοντές Ιεραπόστολοι από την Αυστραλία. Στην συνέχεια με αυτοκινητοπομπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επιβιβάσθηκε σε φέρυ μποτ για να μεταβεί στην πρωτεύουσα.

Κατά την διάρκεια του ωριαίου ταξιδιού με το φέρυ μποτ ο Πατριάρχης θαύμασε την ομοιότητα της πρωτεύουσας με ελληνικό νησί και οι εντυπώσεις έγιναν πιο συγκινητικές, όταν όλοι οι επιβάτες ζήτησαν τις ευλογίες και τις προσευχές του. Στην προκυμαία αντίκρισε εκατοντάδες παιδιά να τον αναμένουν τραγουδώντας και χορεύοντας σε παραδοσιακούς Αφρικανικούς ρυθμούς.

Εκεί τον υπεδέχθη ο Εξοχ.Δήμαρχος κ.Gabril Kamu, οι λοιπές αρχές της πόλης, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του κέντρου της πόλης και πλήθος κόσμου συμπεριλαμβανομένων παιδιών που φοιτούν σε μουσουλμανικά σχολεία. Στην συνέχεια εν πομπή μετέβη στο Δημαρχείο όπου έγινε το επίσημο καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο, που μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε την σημαντικότητα της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής στην Σιέρρα Λεόνε, τον ευχαρίστησε για την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πολυετή εμφύλιο σπαραγμό και του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλης ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά του. Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στην επιθυμία του να επισκεφθεί την πολύπαθη χώρα, να ευλογήσει το εκκλησιαστικό έργο στην περιοχή και να μοιραστεί με όλο τον κόσμο την αγάπη, την ειρήνη και την ελπίδα του Θεού. Τέλος τίμησε τον κ.Δήμαρχο με τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος δέχτηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου της Φριτάουν, Σεβ.κ.Edward Tamba Charles και του Επιτετραμμένου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, Εντιμ.κ.Tamer Adel Gaith. Αργότερα ο Πατριάρχης παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ebun Aforo Jusu, παρουσία Υπουργών, Πρέσβεων και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων της τοπικής κοινωνίας. 

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=742

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΛΑΓΚΟΣ, ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΝΟΥΝΤΣΙΟ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ




Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος

Την Δευτέρα, 20η Φεβρουαρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εδέχθη την εθιμοτυπική επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Αυγουστίνο Kasuja, Αποστολικού Νούντσιου του Βατικανού στην Νιγηρία.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Εξοχ.Κυβερνήτη της Πολιτείας του Λάγκος κ. Babatunde Raji Fashola. Ο Εξοχ.Κυβερνήτης εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής στην Νιγηρία, ενώ υπεγράμμισε την ουσιαστική συμβολή του εκκλησιαστικού έργου στην κοινωνική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη της χώρας.

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ. Πατριάρχης παρουσίασε εν συντομία την ιστορική διαδρομή του παλαιφάτου Πατριαρχείου και τη επιτελουμένη πολυσχιδή διακονία του προς τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρθη ιδιαιτέρως στην καρποφόρο ορθόδοξη παρουσία στο κράτος της Νιγηρίας και επεσήμανε το ειρηνοποιό ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία των πολιτών, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή θρησκευτικού φανατισμού.

Ακόμη, ενημέρωσε τον Εξοχ.κ.Babatunde Raji Fashola για τις θέσεις και τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πατριαρχικού Θρόνου στην αντιμετώπιση των θεμάτων του HIV/AIDS και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που προκάλεσε την άμεση έκφραση της πρόθεσης συναρωγής του Κυβερνήτου στις ανάλογες δράσεις της τοπικής Εκκλησίας. Κατακλείων, του απένειμε την τιμητική διάκριση του Χρυσού Λέοντος του Πατριαρχείου.

Στην συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος και Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμων Αράθυμος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιμ. κ. Μάξιμος Nnachette και ο Οσιολ.Σύγκελλος κ. Κορνήλιος Osuji, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στην Νιγηρία κ. Διονύσιος Σουρβάνος, ο Εξοχ. Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Δρ. Αναστάσιος Λεβέντης, ο Εντιμ. Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ. Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν και άλλοι διακεκριμένοι παράγοντες της ομογένειας στη χώρα.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος συναντήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νιγηρίας με τους κληρικούς που διακονούν στην ευρύτερη περιοχή του Λάγκος, ως και στην Δημοκρατία του Μπενίν. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος παρουσίασε τους κληρικούς στον Μακ. κ. Θεόδωρο, ο Οποίος επήνεσε την καλλίκαρπη ιερατική διακονία τους υπό την ποιμαντική καθοδήγηση του Σεβ.Νιγηρίας, εξήρε το ανεπτυγμένο μοναχικό ιδεώδες που υφίσταται στην εκκλησιαστική αυτή επαρχία του Πατριαρχείου, ως και την πνευματική καλλιέργεια των διακονούντων σε αυτή κληρικών, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και τους προσέφερε δώρα και ευλογίες.

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=741

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ



Την Παρασκευή, 17η Φεβρουαρίου 2012 , εορτή της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την οποία άγει τα σεπτά Του ονομαστήρια ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, στην πόλη Awo-Idemili της Ανατολικής Νιγηρίας.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη αεροπορικώς από το Λάγκος το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου, της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου 2012, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο και Καμερούν κ.Γρηγόριο, ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την κυριώνυμο ημέρα, ετέλεσε τα εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος ανηγέρθη δαπάναις της Αδελφότητος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, καθώς και την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Σεβ. Ιεραρχών.

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τα οφφίκια του Αρχιμανδρίτου στους Οσιολ.π.Βενιαμίν Ezieme και Ερμά Opara και του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αιδεσιμ.π.Ιωάννη Okolo.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ.Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο, λέγων: «Είναι μεγάλη η στιγμή γιά τον ευσεβή λαό της Ανατολικής Νιγηρίας η σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη όλων, γύρω από Εσάς Μακαριώτατε, πού προεδρεύετε της Συνόδου των Επισκόπων της κατ’ Αφρικήν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως διάδοχος του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού και πρώτου Επισκόπου Αλεξανδρείας.}

Κατά την σημερινή Σύναξη αυτή, εγκαινιάσατε τον νεόδμητο Ιερό Ναό επ’ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προσφορά αγάπης της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, την οποία από καρδιάς ευχαριστούμε, ευχόμενοι ο Κύριος πάντοτε να στηρίζει και οδηγεί σε νέους δρόμους ιεραποστολικής μαρτυρίας.

Σήμερα προσφέρουμε στον Τριαδικό Θεό «εν Χριστώ διά Πνεύματος Αγίου» εν τω προσώπω Σας Μακαριώτατε, όχι μόνο το Ναό αυτό, αλλά ταυτόχρονα, όλος ο ευσεβής λαός, στο μέτρο της προσωπικής του μετάνοιας, ο καθένας, προσφέρουμε τον ίδιο τον εαυτό μας προς εγκαινισμόν και Σας παρακαλούμε, εν τω εικονισμώ του Κυρίου, να δεχθήτε την προσφορά μας αυτή. Γιατί ο εγκαινισμός ενός Ναού τιμάται, μόνο αν είναι εγκαινισμός των πιστών.

Σήμερα στον χώρο αυτό, κατοικητήριο πλέον του μόνου και αληθινού Θεού, τελέσατε την πρώτη Θεία Ευχαριστία και όλοι γίναμε «μέτοχοι του καινού της αμπέλου γεννήματος».

Σήμερα, στο Ναό αυτό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου που σημαίνει ο τον Χριστόν φέροντα και εμείς χριστοφόροι. Ανανεώνουμε την βαπτισματική μας υπόσχεση «συντασσόμενοι τω Χριστώ και πορευόμαστε με την ελπίδα της τελικής νίκης, στηριγμένοι στην βεβαιότητα της Αναστάσεώς Του. Πάνω στην Ανάσταση του Χριστού, στο Πάσχα του Κυρίου, αγωνοζόμαστε να χτίσουμε το δικό μας Πάσχα, ένα Πάσχα προσωπικής ελευθερίας και υπαρξιακής πληρότητας, προσπαθώντας να υπερβούμε προσωπικά αδιέξοδα, προσωπικούς πειρασμούς, ακυρώσεις, ματαιώσεις.

Σήμερα όμως Μακαριώτατε, τιμούμε και τη μνήμη του προστάτου Σας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου. Θεόδωρος..Θεού δώρο. Και όντως αποτελείτε γιά την Εκκλησία της Αφρικής Θεού δώρο! Το μεγαλείο Σας δεν το αντλείτε από την θέση με την οποία ο Κύριος και η Εκκλησία Του Σας ετίμησαν. Το μεγαλείο Σας το αντλείτε από την απλότητά Σας, την ανεξικακία Σας, τη συγχωρητικότητά Σας , την αστείρευτη φιλανθρωπία Σας, το ανύστακτο ενδιαφέρον και την αγωνία Σας γιά το λαό της πολύπαθης Ηπείρου μας, της μητέρας Αφρικής. Το αντλείτε από τη μεγάλη Σας καρδιά που αγκαλιάζει όλους και όλα χωρίς προυποθέσεις. Την καρδιά που ξέρει να χαίρει μετά των χαιρόντων και να κλαίει μετά των κλαιόντων.

Αφουγκραστείτε, σήμερα εδώ και τώρα, την αγωνία του λαού αυτής της χώρας γιά δικαιοσύνη και ισότητα, γιά ελεύθερη πρόσβαση στα αγαθά της παιδείας, της υγείας και την εργασία. Για δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών απόψεων και επιλογών. Για διαφάνεια και περισσότερη δημοκρατία, δίκαιη κατανομή του πλούτου, γιά ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον.

Με χαρά καλωσορίζουμε την Τιμία Συνοδεία Σας. Τον αγαπητό αδελφό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο τον σεμνό, καλλιεργημένο και δημιουργικό Ιεράρχη της γείτονος χώρας. Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου, τον πολύτιμο συνεργάτη Σας, τον ακάματο υπηρέτη του Θρόνου, τον αδελφό και φίλο.

Μακαριώτατε,

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας Σας και δη της ονομαστικής Σας εορτής, δεχθήτε εκ μέρους των κληρικών της Μητροπόλεως μας αυτό το μικρό ενθύμιο μαζί με την αφοσίωση, την αγάπη και τις προσευχές τους γιά έτη πολλά, ευλογημένα και δημιουργικά στον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου».

Αντιφωνών ο Μακ.Πατριάρχης ανέφερε׃ «Με αισθήματα χαράς και πνευματικής αγαλλιάσεως ευρίσκομαι κατά την εύσημη αυτήν ημέρα ανάμεσά σας, υπό τους θόλους του Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, του οποίου ετέλεσαμε τα ιερά εγκαίνια και την Αναίμακτη Μυσταγωγία, μετείχοντες του Μυστηρίου της Ζωής διά της μεταξύ μας κοινωνίας.

Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι πρωτίστως εγκαίνια του ανθρώπου και της σύνολης κτίσης στην Καινή Ζωή, που άρχισε με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Η ίδια η ετυμολογία της λέξεως «εγκαίνια» σημαίνει ένταξη στο καινό, στο νέο που έφερε ο Χριστός στον κόσμο και πρόκειται για την προσφορά του Παναγίου Σώματος και Αίματός Του. Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι ακόμη η αφιέρωση στό Θεό ενός χώρου, ο οποίος καταξιώνεται καί καταλαμβάνεται από την Χάρη του Θεού, δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο Οποίος αν και δεν «κατοικεί σε χειροποίητους ναούς» (Πραξ.17,24) εντούτοις καλεί όλους «εν εκκλησίαις» να ευλογούν και να δοξάζουν τον Θεό, ώστε να επέρχονται πλούσια η λύτρωση, ο αγιασμός, η κάθαρση, η υγεία (Εὐχή τοῦ Μ. Αγιασμού).

Το σημερινό, λοιπόν, ιστορικό γεγονός για την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Ανατολικής Νιγηρίας μάς υπενθυμίζει ότι ο ρόλος και η αποστολή της Εκκλησίας είναι να προσλαμβάνει τον κόσμο και να τον μεταμορφώνει «εν Χριστώ», να τον ανακαινίζει, απελευθερώνοντάς τον από τα δεσμά της θνητότητος, της κτιστότητος και της αμαρτίας.

Επίσης, κατά την εύσημη αυτή ημέρα η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ενός μεγάλου Αγίου, ο οποίος έζησε, διακήρυξε την πίστη του στον Αληθινό Θεό και μαρτύρησε για Αυτόν στά τέλη του 3ου και τις αρχές του 4ου αιώνος. Όταν χρειάσθηκε να ομολογήσει την πίστη του στον Σωτήρα Χριστό δεν εδίστασε να το πράξει με αποτέλεσμα τον μαρτυρικό του θάνατο.
Προσφιλέστατοι αδελφοί,

Μελετώντας την ζωή των εκατομμυρίων αγίων θα καταλήξουμε αναμφίβολα στο κοινό συμπέρασμα ότι η ακλόνητη πίστη τους υπήρξε η κινητήριος δύναμη, τόσο στον προσανατολισμό της πορείας της ζωής τους, όσο και στην αντιμετώπιση ακόμα και αυτού του θανάτου χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς. Βεβαίως το μαρτύριο δεν αποτελεί μοναδική απόδειξη πίστεως. Κάθε χριστιανός έχει την υποχρέωση να μαρτυρεί την πίστη του στον Χριστό δια του ορθού και συμφώνου με τους λόγους του Κυρίου βίου του, όχι ως τυπική εφαρμογή θεωρητικών θρησκευτικών αρχών, αλλά ως απόρροια ελεύθερης βούλησης και επιλογής που έχει την δύναμη να μεταμορφώνει το ανθρώπινο πρόσωπο σε ζώσα εικόνα του Θεού, που υπερβαίνει τον θάνατο και τη φθορά και καταλήγει στον αγιασμό και την θέωση, στην μετοχή της Αιωνίου Βασιλείας Του. «Ουτω λαμψάτω το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς»(Ματθ.5,16).

Αυτός όμως ο ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός δεν αποτελεί αποκλειστικό ή «κλειστό» προνόμιο των πιστευόντων στον Χριστό. «Πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το Ευαγγέλιον πάση τη κτίσει»(Μαρκ.16, 15). Αυτή είναι η τελευταία παρακαταθήκη του Αναστάντος Κυρίου προς τους μαθητές Του προ της Αναλήψεώς Του.

Το Αποστολικό και Παλαίφατο Πατριαρχείο μας, αφοσιωμένο στην Ευαγγελική αυτή επιταγή της διακηρύξεως της πίστεως του Ιησού Χριστού στον κόσμο, οικοδομεί ψυχές και τροφοδοτεί με δύναμη και ελπίδα τους αφρικανούς αδελφούς μας. Η Εκκλησία μας αισθάνεται αυτήν την υποχρέωση προς τους λαούς της Αφρικής, η οποία απορρέει από την πολυευσπλαχνία του Θεού προς το ανθρώπινο γένος, αλλά και από την οικουμενικότητα του κηρύγματος του ταπεινού Ναζωραίου, του απευθυνομένου σε κάθε άνθρωπο από περάτων έως περάτων της οικουμένης. Ταυτόχρονα, το Πατριαρχείο μας δεν παραβλέπει την παντελή απουσία των απαραιτήτων βιωτικών μέσων, όπου υφίσταται, για την θεραπεία των οποίων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς διάκριση γλώσσας ή καταγωγής. Γι’ αυτό και η ιεραποστολική μαρτυρία του στις ευλογημένες χώρες της Αφρικής και η ανθρωπιστική του βοήθεια προς κάθε λαό ανεξαιρέτως παραμένει αμείωτη, πάση θυσία.

Αγαπητοί μου,

Με τις σκέψεις αυτές, ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου δοξολογώ το Πανάγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού, διότι σήμερα, την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού τούτου Ναού και της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, του οποίου φέρω το όνομα, έχω την μεγάλη ευλογία και χαρά να ευρίσκομαι κοντά σας. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο για τα ονομαστήριά μου, η γεύση της αγάπης των παιδιών προς τον πατέρα και η διακρίβωση ότι η κατά Νιγηρίαν Εκκλησία μετέχει μυστικώς στη δόξα του δεδοξασμένου Κυρίου. «Αυτό το Πνεύμα συμμαρτυρεί τω πνεύματι ημών ότι εσμέν τέκνα Θεού. Ει δε τέκνα, και κληρονόμοι, κληρονόμοι μεν Θεού, συγκληρονόμοι δε Χριστού...» (Ρωμ.8, 16-17).

Η Ευχαριστιακή Κοινότητα της ευλογημένης αυτής χώρας, ως Σώμα Χριστού και «τέκνον Θεού» (Α’ Ιωα.3,2) υπερβαίνει την κάθε φυλετική, εθνοτική, θρησκευτική η άλλη διάκριση, προσβλέπουσα μόνον στην αγάπη, την ειρήνη, την καταλλαγή και την ενότητα που προσφέρει η πίστη στον Θεάνθρωπο Ιησού. Γι’ αυτό και στον σύγχρονο ταραχώδη κόσμο, όπου θρησκευτικά πάθη σκοπίμως αναμοχλεύονται και αθώο αίμα αδίκως χύνεται –αλοίμονο- στο όνομα του Παντεπόπτου Θεού, οι φωνές των πιστών θα πρέπει να υψωθούν σε φωνές διαμαρτυρίας, προφυλάσσοντας το ιερό ένδυμα της πίστεως από την μετατροπή του σε μανδύα βίας και αιματοχυσίας. Το επιχείρημά μας παραμένει πάντοτε διαχρονικό: Η πίστη μας μιλά για ειρήνη. Τα ιερά μας κείμενα υμνούν την ειρήνη. Συνεπώς, μόνον αν ο κόσμος ακολουθήσει την οδό της ορθής και ανόθευτης πίστεως, θα υπάρξει πραγματική ειρήνη.

Σας ευχαριστώ για την προσέλευση και την μετοχή στα τελεσθέντα σήμερα Ιερά Μυστήρια. Ευχαριστώ τους καλούς κληρικούς και τους εκλεκτούς συνεργάτες του ποιμαντικού έργου, τα εκκλησιαστικά Συμβούλια, τους Επιτρόπους, τα μέλη της χορωδίας, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι συμβάλλουν στην προαγωγή της διακονίας του λαού του Θεού.

Σας ευχαριστώ για την επιδεικνυομένη αγάπη σας προς την Αγία μας Εκκλησία και τον εκλεκτό σας Επίσκοπο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο.

Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ,

Από την πρώτη στιγμή της αναλήψεως των αρχιερατικών σας καθηκόντων σας, αξιοποιώντας τα πολλά τάλαντα με τα οποία σας εκόσμησε ο Αρχιποίμενας Χριστός, επεδόθητε σε έναν τίμιο αγώνα στερράς θεμελιώσεως του λόγου του Θεού στις αγαθές καρδιές των Νιγηριανών αδελφών μας. Η ανέγερση πλήθους ιερών Ναών, η ίδρυση ευαρίθμων ιεραποστολικών κέντρων και ευαγών ιδρυμάτων, η χειροτονία αξίων και ικανών κληρικών, κυρίως δε η πολυπληθεστάτη παρουσία των Χριστιανών μας εδώ, καταδεικνύουν τα καλλίκαρπα αποτελέσματα της αφοσιωμένης ποιμαντικής σας διακονίας στον Αμπελώνα του Κυρίου. Γι’ αυτό, η Πατριαρχική ευαρέσκεια και ο δίκαιος έπαινος του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου είναι αξιόχρεος προς το τίμιο πρόσωπό σας.

Προς όλους σας, πολυτίμητοι αδελφοί, πατρικώς εύχομαι χρόνια πολλά καί ευλογημένα, η δε ευχή της Εκκλησίας, δια των υμνογραφικών Της λόγων, ας επισφραγίζει τον ιερό τούτο Ναό: Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία, ανεδείχθης άπαντας, φωταγωγούσα τους πιστούς, εν ω εστώτες κραυγάζομεν: Τούτον τον Οίκον στερέωσον Κύριε. Αμήν!»

Κατακλείων τον λόγο Του ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων απένειμε τον Λεόντα του Αγίου Μάρκου σε οκτώ γηγενείς ορθοδόξους συνεργάτες της τοπικής Εκκλησίας για την πολυετή και καρποφόρο συμβολή τους.

Επίσης, τον εορτάζοντα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας προσεφώνησαν ο Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Χρυσόστομος Onyekakeyah, Αρχιε- ρατικός Επίτροπος της Περιφερείας Ίμο και Εφημέριος του νεοανεγερθέντος Ιερού Ναού, εκπρόσωπος των Ενοριακών Συμβουλίων, ο τοπικός βασιλέας και ο Δήμαρχος της πόλεως.

Ακολούθως, συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τοπικούς άρχοντες, παραδοσιακούς και αιρετούς, καθώς και τους Ιερείς των τεσσάρων Αρχιερατικών Περιφερειών της Ανατολικής Νιγηρίας, προς τους οποίους εξέφρασε την πατρική Του στοργή, επήνεσε το επιτελούμενο ενοριακό έργο τους υπό την πεπνυμένη ποιμαντική καθοδήγηση του Σεβ.Μητροπολίτου κ. Αλεξάνδρου και τους προσέφερε δώρα και ευλογίες.

Τέλος, παρακολούθησε υπαίθρια εόρτια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τοπικοί φορείς, παρέλαβε τα παραδοσιακά δώρα της φυλής των Ίμπο από τον βασιλέα τους και επισκέφθηκε και το υπο ανέγερση παρακείμενο σχολικό συγκρότημα της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, το οποίο ανεγείρεται δαπάναις της Χ.Α.Ν.Θεσσαλονίκης και της Ρωσικής Κοινότητος Λάγκος.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Ελληνισμός της Μοζαμβίκης. Συνέντευξη με την κ. Μαρία Κασσιμάτη

π. Π. Καποδίστριας



Η κ. Μαρία Κασσιμάτη είναι μια αξιοθαύμαστη Κυρία! Πρόκειται για την πλέον ηλικιωμένη Ελληνίδα στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης. Πολλοί την ονομάζουν "Μάνα των Ελλήνων" στη χώρα αυτήν της νοτιοανατολικής Αφρικής. Διακρίνεται για την πηγαία καλοσύνη, την αφοπλιστική σοφία της, αλλά και για την αφοσίωσή της στο πολυειδές και πολυαπαιτητικό έργο του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη.

Κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην Εκκλησία που παροικεί τη χώρα αυτήν, μάς δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε πολλές φορές εκ του σύνεγγυς και δια μακρών συζητήσεων την ειλικρινή αγάπη και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον της, τόσο για την συρρικνωμένη ελληνική Παροικία, όσο και για το μέλλον της Ορθοδοξίας στην πάλαι ποτέ πορτογαλική αυτήν αποικία.

Ευχαρίστως παραχώρησε συνέντευξη στο πολυπεριοδικό μας (Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012), στην διάρκεια της οποίας μιλά για τον ερχομό των Ελλήνων στη Μοζαμβίκη, την πρόοδό τους, την εποχή των αποικιοκρατών, τα δυσεπίλυτα προβλήματα που επέφερε η αποκαλούμενη "εθνικοποίηση", πώς τότε χάθηκαν οι ιδιοκτησίες της Ομογένειας, πώς απολέσθηκε το περικαλλές "Αθήναιον", πώς εκφράστηκε το ενδιαφέρον του Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου για την τοπική Εκκλησία και τι αναμένει από τον νέο Επίσκοπό τους κ. Ιωάννη.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε τον μεστό λόγο της, ευχόμενοι να χαριτώνεται από τον Ουρανό με ψυχοπνευματική υγεία!
 
Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.com/

Το Ορθόδοξο Σχολείο στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης προσφέρει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής!

Το Ορθόδοξο Σχολείο στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, στην αυλή του Επισκοπείου, συνεχίζει να προσφέρει κάθε Σαββατοκύριακο δωρεάν μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής.



Χρειάζεται να επισημανθεί ότι γι' αυτή την πολιτισμική ώσμωση ενδιαφέρονται και ήδη φοιτούν (με ιδιαίτατη ζέση, ομολογουμένως) φτωχά παιδιά του Μαπούτο και όχι τόσο οι Έλληνες, όπως θα ανέμενε κανείς. Οι Έλληνες, έχοντας τις ανεπτυγμένες οικονομικές δυνατότητες, έναντι των εντοπίων, απασχολούν τα παιδιά τους με ιδιαίτερα μαθήματα διαφόρων κατευθύνσεων κι έτσι -ατυχώς- ατονεί η επαφή τους με την Επισκοπή.



Παρότι προσωπικά δεν χάρηκα γι' αυτό, τούτο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ως προς την εν γένει προσπάθεια του οικείου Επισκόπου κ. Ιωάννου, διότι έτσι δείχνεται στην πράξη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνεται όχι μόνον στους Έλληνες, αλλά στον κάθε ενδιαφερόμενον, αβίαστα και δίχως περιορισμούς, διακρινόμενη, όχι για τον απευκταίο εθνοφυλετισμό της, αλλά πρωτίστως για την ανοικτότητά της!



Το ανωτέρω οπτικοακουστικό υλικό (και άλλες στιγμές, που περιοδικά θα παρακολουθείτε) αποτύπωσε ο γράφων κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Επισκοπή Μοζαμβίκης, βοηθώντας μάλιστα, με ορισμένες παραδόσεις Υμνολογίας, την κατεξοχήν υπεύθυνη τής όλης προσπάθειας κ. Μάρω Σπανούδη!

π. Π. Καποδίστριας

Περισσότερα...   http://orthomoz.blogspot.com/

Δοξολογία στην Νιγηρία για την άφιξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου



Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος



Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον προσωρινό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος, όπου εγένετο επισήμως δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά εψάλη Δοξολογία, προ του πέρατος της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων׃

«Μακαριώτατε Πάτερ καί Δέσποτα, μέ αἰσθήματα βαθιᾶς συγκίνησης καί ἀνείπωτης χαρᾶς Σᾶς ὑποδεχόμεθα σήμερα στήν εὐλογημένη, ἀλλά συνάμα πολύπαθη γῆ τῆς Νιγηρίας.

Σήμερα κλῆρος καί λαός συνάχθηκε γύρω Σας. Γύρω ἀπό τόν πρῶτο Ἐπίσκοπο τῆς κατ’ Αφρικήν ἀρχαίας καί ἱστορικῆς Ἐκκλησίας τήν ὁποία ὁ Πατήρ εὐδοκεῖ καί τό Πνεῦμα τό Ἅγιο φανερώνει ἐν Χριστῶ. Ὑποδεχόμεθα σήμερα τόν διάδοχο τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου, στό πρόσωπο τοῦ ὁποίου ἅπασα ἡ καθολική παράδοση τῶν θείων καί ἱερῶν Ἀποστόλων παρίσταται.

Στήν πρώτη Σας αὐτή ποιμαντορική ἐπίσκεψη στήν Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας Μακαριώτατε, δέν εἶστε μόνος. Ὁρατή Συνοδεία Σας ὁ ἀγαπητός ἀδελφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος καί ὁ προσφιλής Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Πατριαρχείου, Ἀρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων, τούς ὁποίους καλωσορίζουμε μέ περισσή χαρά.

Σιμά ὅμως καί μιά ἄλλη Συνοδεία, ἕνας χορός μυστικός πού ἔρχεται ἀπό τά βάθη τῶν αἰώνων. Ἀθανάσιος ὁ Μέγας, Κύριλλος, Ἰωάννης ὁ Ἐλεήμων, Ἰσίδωρος ὁ Πηλουσιώτης, Διονύσιος, Κύριλλος ὁ Λούκαρις, Νεκτάριος. Θεοῦ Σοφία καί δύναμη!

Ἀντώνιος ὁ Μέγας, Παχώμιος, Μαρία ἡ Αἰγυπτία, Μακάριος, Μωυσῆς ὁ Αἰθίοψ. Ἁγιασμένες μορφές τῆς ἐρήμου. Νιτρία. Σκήτις. Δάκρυα μετανοίας, σάρκες σταυρωμένες «σύν τοῖς παθήμασι»! Αἰκατερίνη ἡ πάνσοφος, Μηνᾶς ὁ μεγαλομάρτυς, προτέριος καί Πέτρος Ἀλεξανδρείας καί ὅλο τό νέφος τῶν ἐν πίστει τελειωθέντων πιστῶν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας καί τῶν ἐπαρχιῶν της. Αἷμα μαρτυρίου πού μέχρι σήμερα ἀρδεύει τό δέντρο τῆς πίστης μας.

Αὐτή εἶναι Μακαριώτατε ἡ πραγματική Σας συνοδεία στό ταξείδι Σας αὐτό. Ἡ φανερή καί ἀφανέρωτη ἐκκλησιαστική ἐμπειρία εἴκοσι ἀδιάκοπων αἰώνων. Ἐμπειρία πού ποτίστηκε μέ τό αἷμα χιλιάδων μαρτύρων, δοκιμάστηκε στό καμίνι τῶν θλίψεων, σφυρηλατήθηκε στίς δαιμονικές ἐπιθέσεις τοῦ κοσμοκράτορα τοῦ αἰῶνα τούτου. Καί ὅμως! Ζοῦμε καί κινούμεθα. Ἱερουργοῦμε, ἐμεῖς ὅλοι μέ μπροστάρη Ἐσᾶς, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξάνδρειας, τό νῦν καί ἀεί τῶν καιρῶν καί τῆς ἱστορίας. Ζοῦμε μέσα στήν ἱστορία, ἀλλά ἐπιζοῦμε τῆς ἱστορίας. Γιαυτό καί Ἐσεῖς σήμερα στέκεστε πάνω στό Θρόνο αὐτό ὀρθός, ἀνέγγιχτος, ἀσυμβίβαστος. Καί καθώς Σᾶς ἀντικρύζουμε, ὀρατό σημεῖο τῆς διαχρονικῆς μας συνέχειας καί συνέπειας, ἐμεῖς ὅλοι, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξάνδρειας, μποροῦμε ἄφοβα νά ἀναφωνοῦμε ἐν Κυρίω πρός πάντας, τούς ἐγγύς καί τούς μακράν, «Θαρσεῖτε, ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμον».

Παρακαλοῦμε νά προσεύχεσθε ὥστε ὅλοι ἐμεῖς πού ἀπαρτίζουμε τήν Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας, νά εἴμαστε πάντοτε μάρτυρες τῆς αὐθεντικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἐμπειρίας, καθώς μέσα ἀπό πειρασμικές προκλήσεις ἀγωνιζόμαστε γιά τή Χριστοποίηση μας. Καλῶς ἤλθατε Μακαριώτατε στή γῆ μας. Καλῶς ἤλθατε στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας».

Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ.Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνησή Του για την επίσκεψη αυτή στην πρώτη εκκλησιαστική Επαρχία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που ανύψωσε στην αξία και τιμή της Μητροπόλεως μετά την εκλογή Του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, ανεφέρθη στην πολυετή γνωριμία Του με τον Σεβ. κ. Αλέξανδρο, ενώ επήνεσε το καλλίκαρπο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκκλησιολογική και θεολογική θεμελίωση αυτού.



     Ακολούθως, μετέβη στο παρακείμενο Ιερό Ησυχαστήριο-Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Αντωνίου, το οποίο αποτελεί πρότυπο μοναστικής ζωής στην Δυτική Αφρική αφού οι αφρικανοί ιερομόναχοι και μοναχοί εγκαταβιούν μετά του Σεβ. Ποιμενάρχου τους κ. Αλεξάνδρου με καθημερινή λατρευτική ζωή, προσεκύνησε το τεθησαυρισμένο απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και ευλόγησε τους λαϊκούς συνεργάτες και συνεργάτιδες των δράσεων της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά την επίσκεψή Του στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Εντιμ. Πρόξενο της Αιγύπτου στο Λάγκος κ. Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν.



      Κατά την επίσκεψή Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αγάπη Του για την χώρα του Νείλου, η οποία πάντοτε σέβεται και τιμά την δισχιλιετή παρουσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως τον αρχαιότερο ζώντα αφρικανικό χριστιανικό οργανισμό, καθώς και την βαθεία πεποίθησή Του για την πορεία προόδου και ευημερίας της χώρας. Από την πλευρά του ο Εντιμ.κ.Πρόξενος χαρακτήρισε τιμητική την επίσκεψη του Πατριάρχου και ιδιαίτερη ευλογία.

Στην συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας και Καμερούν, ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος και ο Εντιμ. Άρχων του Θρόνου κ.Ανέστης Αρνόπουλος.

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=738

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Νιγηρίας Αλέξανδρος: "Καλώς ήρθατε Μακαριώτατε στη γη μας"

0-nigiria

Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου 2012, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμμτέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον προσωρινό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος, όπου εγένετο επισήμως δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών.
Αμέσως μετά εψάλη Δοξολογία, προ του πέρατος της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων׃
«Μακαριώτατε Πάτερ καί Δέσποτα, μέ αἰσθήματα βαθιᾶς συγκίνησης καί ἀνείπωτης χαρᾶς Σᾶς ὑποδεχόμεθα σήμερα στήν εὐλογημένη, ἀλλά συνάμα πολύπαθη γῆ τῆς Νιγηρίας.
Σήμερα κλῆρος καί λαός συνάχθηκε γύρω Σας.
Γύρω ἀπό τόν πρῶτο Ἐπίσκοπο τῆς κατ’ Αφρικήν ἀρχαίας καί ἱστορικῆς Ἐκκλησίας τήν ὁποία ὁ Πατήρ εὐδοκεῖ καί τό Πνεῦμα τό Ἅγιο φανερώνει ἐν Χριστῶ.
Ὑποδεχόμεθα σήμερα τόν διάδοχο τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου, στό πρόσωπο τοῦ ὁποίου ἅπασα ἡ καθολική παράδοση τῶν θείων καί ἱερῶν Ἀποστόλων παρίσταται.

Στήν πρώτη Σας αὐτή ποιμαντορική ἐπίσκεψη στήν Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας Μακαριώτατε, δέν εἶστε μόνος. Ὁρατή Συνοδεία Σας ὁ ἀγαπητός ἀδελφός Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος καί ὁ προσφιλής Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Πατριαρχείου, Ἀρχιμανδρίτης π.Παντελεήμων, τούς ὁποίους καλωσορίζουμε μέ περισσή χαρά.
Σιμά ὅμως καί μιά ἄλλη Συνοδεία, ἕνας χορός μυστικός πού ἔρχεται ἀπό τά βάθη τῶν αἰώνων.
Ἀθανάσιος ὁ Μέγας, Κύριλλος, Ἰωάννης ὁ Ἐλεήμων, Ἰσίδωρος ὁ Πηλουσιώτης, Διονύσιος, Κύριλλος ὁ Λούκαρις, Νεκτάριος. Θεοῦ Σοφία καί δύναμη!
Ἀντώνιος ὁ Μέγας, Παχώμιος, Μαρία ἡ Αἰγυπτία, Μακάριος, Μωυσῆς ὁ Αἰθίοψ. Ἁγιασμένες μορφές τῆς ἐρήμου. Νιτρία. Σκήτις. Δάκρυα μετανοίας, σάρκες σταυρωμένες «σύν τοῖς παθήμασι»!
Αἰκατερίνη ἡ πάνσοφος, Μηνᾶς ὁ μεγαλομάρτυς, προτέριος καί Πέτρος Ἀλεξανδρείας καί ὅλο τό νέφος τῶν ἐν πίστει τελειωθέντων πιστῶν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἀλεξανδρείας καί τῶν ἐπαρχιῶν της. Αἷμα μαρτυρίου πού μέχρι σήμερα ἀρδεύει τό δέντρο τῆς πίστης μας.
Αὐτή εἶναι Μακαριώτατε ἡ πραγματική Σας συνοδεία στό ταξείδι Σας αὐτό.

Ἡ φανερή καί ἀφανέρωτη ἐκκλησιαστική ἐμπειρία εἴκοσι ἀδιάκοπων αἰώνων. Ἐμπειρία πού ποτίστηκε μέ τό αἷμα χιλιάδων μαρτύρων, δοκιμάστηκε στό καμίνι τῶν θλίψεων, σφυρηλατήθηκε στίς δαιμονικές ἐπιθέσεις τοῦ κοσμοκράτορα τοῦ αἰῶνα τούτου. Καί ὅμως! Ζοῦμε καί κινούμεθα.
Ἱερουργοῦμε, ἐμεῖς ὅλοι μέ μπροστάρη Ἐσᾶς, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξάνδρειας, τό νῦν καί ἀεί τῶν καιρῶν καί τῆς ἱστορίας. Ζοῦμε μέσα στήν ἱστορία, ἀλλά ἐπιζοῦμε τῆς ἱστορίας.
Γι' αυτό καί Ἐσεῖς σήμερα στέκεστε πάνω στό Θρόνο αὐτό ὀρθός, ἀνέγγιχτος, ἀσυμβίβαστος.
Καί καθώς Σᾶς ἀντικρύζουμε, ὀρατό σημεῖο τῆς διαχρονικῆς μας συνέχειας καί συνέπειας, ἐμεῖς ὅλοι, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀλεξάνδρειας, μποροῦμε ἄφοβα νά ἀναφωνοῦμε ἐν Κυρίω πρός πάντας, τούς ἐγγύς καί τούς μακράν, «Θαρσεῖτε, ἐγώ νενίκηκα τόν κόσμον».
Παρακαλοῦμε νά προσεύχεσθε ὥστε ὅλοι ἐμεῖς πού ἀπαρτίζουμε τήν Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας, νά εἴμαστε πάντοτε μάρτυρες τῆς αὐθεντικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἐμπειρίας, καθώς μέσα ἀπό πειρασμικές προκλήσεις ἀγωνιζόμαστε γιά τή Χριστοποίηση μας.
Καλῶς ἤλθατε Μακαριώτατε στή γῆ μας. Καλῶς ἤλθατε στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Νιγηρίας».


0-nigiria2


Κατά την αντιφώνησή Του ο Μακ.Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνησή Του για την επίσκεψη αυτή στην πρώτη εκκλησιαστική Επαρχία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας που ανύψωσε στην αξία και τιμή της Μητροπόλεως μετά την εκλογή Του στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, ανεφέρθη στην πολυετή γνωριμία Του με τον Σεβ. κ. Αλέξανδρο, ενώ επήνεσε το καλλίκαρπο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκκλησιολογική και θεολογική θεμελίωση αυτού.
Ακολούθως, μετέβη στο παρακείμενο Ιερό Ησυχαστήριο-Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Αντωνίου, το οποίο αποτελεί πρότυπο μοναστικής ζωής στην Δυτική Αφρική αφού οι αφρικανοί ιερομόναχοι και μοναχοί εγκαταβιούν μετά του Σεβ.Ποιμενάρχου τους κ.Αλεξάνδρου με καθημερινή λατρευτική ζωή, προσεκύνησε το τεθησαυρισμένο απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και ευλόγησε τους λαϊκούς συνεργάτες και συνεργάτιδες των δράσεων της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά την επίσκεψή Του στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Εντιμ. Πρόξενο της Αιγύπτου στο Λάγκος κ. Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν.
Κατά την επίσκεψή Του ο Μακαριώτατος εξέφρασε την αγάπη Του για την χώρα του Νείλου, η οποία πάντοτε σέβεται και τιμά την δισχιλιετή παρουσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως τον αρχαιότερο ζώντα αφρικανικό χριστιανικό οργανισμό, καθώς και την βαθεία πεποίθησή Του για την πορεία προόδου και ευημερίας της χώρας.
Από την πλευρά του ο Εντιμ. κ. Πρόξενος χαρακτήρισε τιμητική την επίσκεψη του Πατριάρχου και ιδιαίτερη ευλογία.
Στην συνάντηση παρέστησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας και Καμερούν, ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος και ο Εντιμ. Άρχων του Θρόνου κ.Ανέστης Αρνόπουλος.


Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος


http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10943:-q-q&catid=33:2009-12-18-08-37-34

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Νιγηρία πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄

Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Νιγηρία πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 14 έως 22 Φεβρουαρίου 2012.

    Ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Λάγκος της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου 2012, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στον διεθνή αερολιμένα την ΑΘΜ υπεδέχθησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Διονύσιος Σουρβάνος, ο Εντιμ. Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ. Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

Στα πλαίσια της ιεραποστολικής οδοιπορείας Του ο Μακ. Πατριάρχης θα μεταβή αεροπορικώς στην Ανατολική Νιγηρία, όπου την 17η Φεβρουαρίου 2012, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήριά Του, θα τελέσει τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ την Κυριακή, 19η Φεβρουρίου, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον προσωρινό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος και θα θεμελιώσει τον νέο Καθεδρικό Ναό.

Ακόμη, θα απονείμει εκκλησιαστικά οφφίκια και διακρίσεις σε κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του πολυσχιδούς ιεραποστολικού και ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, θα έχει συναντήσεις με πολιτειακές αρχές και τοπικούς κυβερνήτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, με διπλωματικές αποστολές στη χώρα και εκπροσώπους χριστιανικών ομολογιών. Επίσης, θα επισκεφθή ορθόδοξες ενοριακές κοινότητες, ιεραποστολικά κέντρα και ελληνικές κοινότητες.

Την 22α Φεβρουαρίου 2012 η ΑΘΜ θα μεταβή στη Σιέρρα Λεόνε, ενώ την 27η του ιδίου μηνός στην Γκάμπια.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=737

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντικές επαφές του Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρου


23




Σημαντικές επαφές είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος, κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής του περιοδείας στην Αντίς Αμπέμπα.
Ο κ. Πέτρος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Παναφρικανικής Ενώσεως που είχαν την τακτική συνέλευση των και ενημερώθη επί της καταστάσεως ορισμένων Αφρικανικών Κρατών ως πλέον και των αναγκών των της βοηθείας που αποστέλλεται από την Αφρικάνικη Ένωση και από άλλα Κράτη και του τι έχει ανάγκη να γίνει δια την διαμόρφωση της Αιθιοπίας ως χώρα παλαιά και ιστορική.
Επίσης κατόπιν συνεννοήσεως με τον νεοδιορισθέντα Εξ. Πρέσβη της Ελλάδος κ Νικόλαο Πρωτονοτάριο προσεκάλεσε ο Μητροπολίτης εις την Ιερά Μητρόπολιν όλα τα μέλη της Ελληνικής παροικίας της Αδδίς Αμπέμπα που προσήλθον ως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Τζιμπουτί και αφού βεβαίως παρουσίασε τον Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος με θερμούς λόγους και ανεφέρθη ιστορικώς στα γεγονότα των Ελλήνων που υπάρχουν πλέον του αιώνος εις την Αιθιοπία, των συλλόγων ,των σχολείων παρεκάλεσε να ενδιαφερθεί .
Εν συνεχεία ο κ. Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη δια την συνάντηση, ανεφέρθη εις τις προσπάθειες του Μητροπολίτου εν γένει και εν συνεχεία απευθυνόμενος στους παροίκους εξέφρασε την χαράν του δια την συνάντηση του, ομίλησε δια την αγάπην της Ελλάδος δια τον απόδημον Ελληνισμόν, ανεφέρθη εις την συνεργασίαν που θα έχουμε, πώς μπορεί να γίνη η εκατέρωθεν επαφή- συνεργασία, ότι θα είναι στην διάθεσιν όλων των μελών παροικίας, θα καταβάλη προσπάθεια δια την επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων, θα είναι εις την διάθεσιν του κάθε ενός για κάθε υπόθεση, εχαιρέτησεν άπαντας προσωπικώς τους οποίους παρουσίαζε Κοινοτικός Επίτροπος και ευχαριστήθηκαν όλοι από την τοιαύτην συνάντησιν.
Ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε και επισήμως ότι και εις τας δυσκόλους καταστάσεις που ευρέθηκαν τον τελευταίον καιρόν ιδιαίτερα με το θέμα των 2 υποτροφιών που ελάμβανε κατ΄ έτος η Κοινότης δια τους αποφοιτούντας των Ελληνικών Σχολείων και που διεκόπησαν , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, εκλεκτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος ( νέων Χωρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου) απεδέχθη παράκλησιν του και προθύμως ανέλαβε πλήρη υποτροφία και πάντα τα έξοδα από του παρελθόντος Οκτωβρίου δια τον εκ τον Σχολείων μας μαθητήν Χρήστον Χαρμανή που επέτυχε εις το Πανεπιστήμιον Αλεξανδρουπόλεως.
Πλέον ευχαριστήριου επιστολής του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Σεβ Μητροπολίτου μας, όλοι εξέφρασαν ευχαριστίας και εύχονται το παράδειγμα του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου να έβρη και άλλον που και εις το μέλλον θα χρειαστεί.
Η συνάντησης έληξε αφού ευχαρίστησαν όλοι τον Μητροπολίτη δια την σκέψιν του και τον Εξοχ. κύριον Πρέσβυν δια την επικοινωνίαν που είχαν μαζί του και το θερμόν ενδιαφέρον του και του ευχήθησαν το καλώς ώρισε και πλήρη επιτυχίαν εις το έργον του.


http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10928:2012-02-14-21-04-51&catid=26:2009-12-18-08-38-40