Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: Ο Καθεδρικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ορθόδοξη μαρτυρία στο κέντρο της μοζαμβικανής πρωτεύουσας

Γράφει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο σταυροειδής μετά τρούλου Ελληνορθόδοξος Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οδό Ahmed Sekou Toure 59, στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, αποτελεί την ήρεμη μα διαρκή παρουσία και την ανύστακτη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην χώρα αυτήν του νότου της αφρικανικής ηπείρου. Οι δύο γαλανοί τρούλοι του (κυρίως ναού και κωδωνοστασίου), σε στιλ αιγοπελαγίτικο, δεσπόζουν, μεγαλοπρεπείς στην απλότητά τους, ανάμεσα στις πολυώροφες πολυκατοικίες, τα υπουργεία, τα ξενοδοχεία και τα μικρότερα σπίτια του Maputo, εναρμονιζόμενοι με το βαθυγάλανο του Ινδικού Ωκεανού, ο οποίος εκτείνεται κυριαρχικός σ' ένα περίπου χιλιόμετρο νότια και δυτικά του.
Κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί ο Miraldo -ο εντόπιος νεωκόρος- σημαίνει με ηπιότητα την καμπάνα του Εσπερινού ή της θείας Λειτουργίας κι έτσι (δια)δηλώνεται η παρουσία της Πίστης μας στην πόλη, προσκαλώντας τούς εγγύς και τους μακράν στα τελούμενα κατά την ορθόδοξη λατρεία. Οι ναοί των Ρωμαιοκαθολικών -σημειωτέον- γεμίζουν ασφυκτικά, όπως και οι ευάριθμοι ευκτήριοι οίκοι των πολλών και διαφόρων προτεσταντικών παραφυάδων, που δρουν εδώ, με επιρροή μεγάλη επί των κατοίκων. Ετούτος ο ταπεινός ναός πασχίζει -το κατά δύναμιν- να κηρύσσει την οδό της Αλήθειας, που είναι ο Χριστός, προς κάθε κατεύθυνση, με "πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης".
Δεν έχουμε, παρά να ευχηθούμε, να έχει δύναμη εξ Ουρανού ο άξιος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο οποίος, μόνος προς Μόνον, δίχως έξωθεν βοήθειες και δίχως ουδένα κληρικό, προεστός των Ολίγων Ορθοδόξων του τόπου, κρατά ψηλά το φρόνημα της Ορθόδοξης Πίστης, μη παύοντας να ελπίζει στην αγάπη όλων μας για την ευόδωση του έργου του, το οποίο δεν διεξάγεται μες από δρόμους ανθόσπαρτους, αλλά μέσω δυσκολοπερπάτητων ατραπών, με αγκάθια και μύριες όσες δυσκολίες.

Περισσότερες φωτογραφίες... http://orthomoz.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου