Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ


Νικόλαος Κάτσικας

Την έντονη αγωνία τους για το μέλλον των χριστιανικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή συνέχισαν να μεταφέρουν στις αλλεπάλληλες συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, την 19η Σεπτεμβρίου 2012, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ και Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλος Γ’, ως και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’. Σε πολλές από τις συναντήσεις τους Σεπτούς Προκαθημένους συνώδευε η Ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ετέθη η λεγομένη «αραβική άνοιξη» και οι τρόποι υποστηρίξεως ενός καλυτέρου μέλλοντος για τις χώρες της Μέσης Ανατολής εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπής, για την αρμονική συμβίωση όλων των πολιτών, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής.

Στα πλαίσια των υψηλών επαφών των τριών Προκαθημένων, ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η συνάντηση που είχαν με την Ευρωπαία Επίτροπο της Κύπρου, κα. Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, χθες το μεσημέρι, στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην βελγική πρωτεύουσα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να στηριχθεί από την Ευρώπη η νεολαία των Ορθοδόξων Εκκλησίων της Μέσης Ανατολής μέσα από δράσεις, όπως οι κατασκηνώσεις που ήδη πραγματοποιήθησαν κατά το παρελθόν θέρος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η κα.Βασιλείου υποσχέθηκε ακόμη να στηρίξει τα θέματα εκπαίδευσης στην ταραχώδη αυτή περιοχή, ενώ όπως είπε θα θέσει τα ζητήματα και σε άλλους Ευρωπαίους Επιτρόπους που θα συναποφασίσουν για τα περαιτέρω προγράμματα στήριξης των νέων των χριστιανικών κοινοτήτων.

«Είναι άδικο να ταλανίζονται οι αδελφοί μας, ειδικά στην περιοχή όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο χριστιανισμός, ως πίστη που διακηρύσσει την αγάπη, την κατανόηση, την συγχώρηση και τον αλληλοσεβασμό», τόνισε με σημασία ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β’ σε μία από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του κατά την συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των Χριστιανοδημοκρατών κ. Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος με την σειρά του ζήτησε την συμβολή των Ορθοδόξων Εκκλησιών της περιοχής στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες καταλλαγής. Τον κ. Ντολ συνόδευε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Επίσης, ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην πνευματική δικαιοδοσία της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, ενώ ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε την ανάγκη να επανέλθουν οι κοινωνίες των περιοχών αυτών στην προτέρα κατάσταση της ισορροπημένης και αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος που μόλις ξεκίνησε μεταξύ των τριών Προκαθημένων με την Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να συνεχιστεί.

Περισσότερα...   http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=824    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου