Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Το πρόβλημα του νερού στην Κένυα

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής
   
Με ποιο τρόπο, λοιπόν, η Μητρόπολη Κένυας αντιμετωπίζει ένα τόσο ζωτικό και σοβαρό πρόβλημα, όπως αυτό του νερού; Υπάρχουν εποχές που σε μας, μια τροπική χώρα, όπως η Κένυα, βρέχει συνεχώς αλλά υπάρχουν και οι στιγμές, που για άγνωστους λόγους, υπάρχει ανομβρία. Κατά την εποχή των βροχών, η φύση είναι καταπράσινη, άνθρωποι και ζώα έχουν αρκετό φαγητό και μπόλικο νερό, για να ζήσουν. Όταν όμως είναι η εποχή της ανομβρίας, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Είναι μια κατάσταση απελπιστική. Τότε, άνθρωποι και ζώα υποφέρουν και δυστυχούν. Ο βαθμός της δυστυχίας τους είναι απερίγραπτος. Ακόμα, την εποχή των βροχών, τόσο το νερό των λιμνών και των ποταμών είναι πολύ λερωμένο και βρώμικο. Αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή, θα το χρησιμοποιήσουν, για να πίνουν, να μαγειρεύουν, να λούζονται κ.τ.λ. Αποτέλεσμα; Ασθένειες! Ιδιαίτερα στα παιδάκια. Υπάρχει τόσος κίνδυνος, που η χρήση αυτού του νερού πολλές φορές προκαλεί και το θάνατο, ιδιαίτερα στα παιδάκια, που είναι πιο ευαίσθητα.
Επισκέπτομαι συνήθως τις απομακρυσμένες περιοχές, για να δω τους χριστιανούς μας και τα σχολεία μας. Το θέαμα είναι φοβερό και αποκαρδιωτικό. Η ξηρασία είναι τόσο μεγάλη, που με πολλή δυσκολία μπορείς να δεις ένα πράσινο φύλλο, μέσα στη φύση. Αναγκάζονται οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδάκια, να κουβαλούν στο κεφάλι τους τεράστιες ποσότητες νερού, μέσα σε μεγάλα δοχεία, για να πιουν, να μαγειρέψουν. Πολλές φορές θα πρέπει να διανύσουν 5 – 10 χιλιόμετρα, για να βρουν τέτοιο νερό, που οπωσδήποτε είναι βρώμικο. Μη έχοντας άλλη επιλογή –για την επιβίωσή τους το έχουν ανάγκη–, θα το μεταφέρουν, γιατί χωρίς νερό, έστω και μολυσμένο, δεν υπάρχει ζωή.

KE1

Έτσι, καθιερώθηκε από τη Μητρόπολή μας το πρόγραμμα παροχής καθαρού νερού, για την αποφυγή θανάτων και μολύνσεων. Τα πηγάδια ήταν μια πρώτη και αποτελεσματική λύση. Με τον τρόπο αυτό μπορέσαμε και βοηθήσαμε τους ανθρώπους διαφόρων περιοχών, ιδιαίτερα εκεί όπου συχνάζουν μικρά παιδιά δηλ. νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Πρόσεξα ότι ακόμα και τα μικρά παιδιά ήταν υποχρεωμένα να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, κουβαλώντας νερό στο κεφάλι τους για τις άμεσες ανάγκες τους. Τέτοιο θέαμα ήταν βοηθητικό, για να επισπεύσουμε το άνοιγμα των πηγαδιών, τα οποία, έστω με τα πρωτόγονα μέσα που διατίθενται, εν τέλει είναι αποτελεσματικά. Δε χρησιμοποιούν, φυσικά, μηχανήματα. Με τα χέρια τους! Δε στοιχίζουν πολύ. Όμως, επειδή δεν έχουν έστω και το μικρό αυτό ποσό, παραμένουν άπρακτοι.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας και την άμεση συμπαράστασή σας στον τομέα του νερού. Με τον τρόπο αυτό θα σώσουμε ζωές και θα δώσουμε ζωή στους ανθρώπους. Από 1.000 εώς 2.500 € – εξαρτάται σε ποια περιοχή βρισκόμαστε – θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους τόσο ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που έχουν αυτή την άμεση ανάγκη.
Εμείς στο χώρο το δικό μας, επειδή έχουμε άφθονο νερό (Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη και αλλού), δεν μπορούμε να διανοηθούμε αυτή την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι της Αφρικής, λόγω της έλλειψης νερού. Ας βοηθήσουμε, λοιπόν.
Όπως είπαμε κα πιο πάνω, το νερό δίνει ζωή στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στα μικρά και αθώα παιδάκια. Είναι απαραίτητο για τη συνέχεια της ζωής. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Ζητούμε, λοιπόν, να σώσουμε ζωές.
Με τις ενέργειες της Εκκλησίας μας θα λιγοστέψουμε το θάνατο, τη δυστυχία, τον πόνο. Σκεφθείτε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών, σε διάστημα ενός χρόνου, μπορεί να βρουν το θάνατο 13 εκατομμύρια παιδάκια, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό αλλά μολυσμένο. Η πληροφορία αυτή βασίζεται σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι πραγματικά απογοητευτικό το γεγονός, ότι Κυβερνήσεις στις υπανάπτυκτες χώρες αδιαφορούν για την παροχή καθαρού νερού για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και μας διαβεβαιώνει η ίδια οργάνωση, ύστερα από επιτόπιες έρευνες, ότι, σε σύνολο 53 χωρών, μόνο 14 είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πόσιμο νερό κι έτσι να λιγοστέψουν οι θάνατοι και οι ασθένειες.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

http://ierapostoles.gr/2013/10/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%85%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου