Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο Ιερός Ναός της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο (Mars el Quadimal)

Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi

Image may contain: indoor

Το Μοναστήρι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η κλίμακα και οι στοές ανοικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β’. Αριστερά από τον ιερό ναό απλώνεται το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου. Για την Ελληνική και μάλιστα και την Κοπτική Παροικία, ο Άγιος Γεώργιος ήταν πάντα ο συγκινητικό και αγαπημένος τόπος προσκυνήματος, κυρίως με την εορτή του Αγίου στις 23 Απριλίου, όπου από την παραμονή χιλιάδες προσκυνητές έφθαναν από όλα τα σημεία της Αιγύπτου, για να προσκυνήσουν ευλαβικά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Mari Gerges).
Όπως δε κάθε Μεγάλη Παρασκευή που γινόταν ολοήμερη παραμονή των οικογενειών με λειτουργίες, λουλούδια και συγκεντρώσεις γύρω από τα μνήματα και τον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κέντρο του Κοιμητηρίου, που πάντα έμενε ανοικτός για τους προσκυνητές του νεκροταφείου που απλώνεται ολόγυρα με πολλά παμπάλαια μεν, αλλά υπέροχα και αριστουργηματικά μνήματα. Στις κατακόμβες της Μονής του Αγίου Γεωργίου (μουσείο) λειτουργεί ακόμη το παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
(Το κείμενο από τη σελίδα http://omogeneia.anampa.gr/specials/africa/part_)
https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/?hc_ref=ARSd93rc68i6QrT3PAVTq61EiclxCVbMy2ONXvMmgHFjngLEvwtJa0HdKlL390WkAzw&fref=nf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου