Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Επισκόπου Νιγηρίας Αλεξάνδρου: Απόσπασμα από εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο «Εκκλησία και Πολιτισμός»

  http://afriki.blogspot.com/

Ο τόπος μου, η Αφρική είναι ένα κομμάτι της Δημιουργίας. Φτιάχτηκε από τον ίδιο Θεό που δημιούργησε κι εσάς. Το Πνεύμα Του, όπως και στα μέρη σας, έφτιαξε ανθρώπους που μιλούν, που συνομιλούν, που επικοινωνούν με τις δικές τους γλώσσες, τους δικούς τους κώδικες, διαφορετικούς από τους δικούς σας. Ανθρώπους που γελούν, που κλαίνε που αγωνιούν, που εκφράζουν τα συναισθηματά τους με το λόγο, την μουσική, το χορό, τη ζωγραφική με όλα αυτά που ονομάζετε τέχνη. Ανθρώπους που οργανώθηκαν απ’αρχής σε ομάδες με τις δικές τους νόρμες, με τις δικές τους ηθικές αξίες – και με αμέριστο σεβασμό προς αυτές- ανθρώπους που δημιούργησαν κοινωνίες. Ανθρώπους που σκέφτονται, που διαλογίζονται, που έχουν στάση ζωής, ανθρώπους με φιλοσοφία. Ανθρώπους που διαφύλαξαν και μετέδωσαν τα βιώματα και τις κατακτησεις των προγόνων τους από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, με σεβασμό, συναίσθηση ευθύνης και ευλάβεια. Ανθρώπους που δημιούργησαν παράδοση. Διαφορετικούς από τους δικούς σας, αλλά πάντως πολιτισμούς. Ανθρώπους που πίστεψαν βαθιά σε Θεό Πατέρα, Δημιουργό και που εξέφρασαν την πίστη τους με τον δικό τους τρόπο, μέσα από τελετές-φορείς και εκφραστές του δικού τους ψυχικού κόσμου, των συναισθημάτων και των βιωμάτων τους. Ανθρώπους δηλαδή που λάτρεψαν το θείο, που «λειτούργησαν» το θείο που «προσέφεραν», που θυσίασαν, που εξάγνισαν και εξαγνίστηκαν μέσα από αυτές. Ανθρώπους που εναγώνια αναζήτησαν την αλήθεια την από καταβολής κόσμου κεκρυμμένη, έχοντας «την σεβάσμιον έννοιαν φυσικώς αυτοίς ενυπάρχουσαν».
Πρόδρομοι και αυτοί, της αποκάλυψης που έμελλε να δοθεί, «έργω χριστιανοί», όπως ο Ιουστίνος, ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς και ο Ευσέβιος Καισαρίας θεώρησαν ότι οι Έλλημες έλαβαν «εναύσματα τινά του λόγου του θεού» .
Μέσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, μέσα σε όλα αυτά τα έργα τους, πνοή Θεού. Η δόξα Του, οι άκτιστες ενέργειές Του που αγκαλιάζουν κάθε μορφή ζωής και ύπαρξης και «εν παντί έθνει ο φοβούμενος αυτόν και εργαζόμενος δικαιοσύνην δεκτός αυτώ εστί» .


http://nefthalim.blogspot.com/2011/04/blog-post_742.html

Με κατάνυξη οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος στους Ναούς της Αλεξανδρείας και του Καΐρου



Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας και του Καΐρου οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος.

           Στην Αλεξάνδρεια, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της μεγάλης Πόλεως.

           Ιδιαιτέρως σημειώνεται η κατά το έθος τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων από την ΑΘΜ την Μ.Δευτέρα στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ περίλαμπρη θρησκευτική εκδήλωση υπήρξε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η περιφορά του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, τον οποίο επλαισίωνε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, με την συνοδεία του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και την παρουσία του Εντιμ. Γεν.Προξένου της Ελλάδος κ.Γεωργίου Διακοφωτάκη, του Αξιοτ.Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ.Ιωάννη Σιόκα, Προέδρων και μελών ελληνικών συλλόγων και φορέων και πλήθους πιστών.

            Την ιδία ημέρα επίσης ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μ.Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των από αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

            Την Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως η ΑΘΜ ετέλεσε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, υπεδέχθείς και το εκ του Παναγίου Τάφου προερχόμενο Άγιο Φως, το οποίο μετεφέρθη από την Αθήνα στην Πατριαρχική Καθέδρα με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ευγενική φροντίδι και πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

            Την Κυριακή του Πάσχα εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας. Ακολούθως επισκέφθηκε τους περιθαλπομένους γέροντες στο Κανισκέρειο Γηροκομείο και παρεκάθησε στο πασχάλιο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα προς όλους τους παροίκους.

http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=614

Η ευλογία της ιεραποστολικής προσφοράς (30 ημέρες με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Κατάνγκας)

Ιερά Επισκοπή Κατάγκας
Ι. Ε. Κολουέζι 

http://www.omf.gr/patriarchate_of_alexandria.el.aspx





«Όταν πίνεις νερό στο Κολουέζι του Κονγκό, το ξαναπίνεις». Έτσι λένε οι Ορθόδοξοι γηγενείς κάτοικοι της πόλης αυτής. Και όποιος μεταβεί για πρώτη φορά από περιέργεια στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο του Κολουέζιτης Επισκοπής Κατάνγκας, οι δραστηριότητες του Κλιμακίου, η οργάνωση και η φιλοξενία, αλλά κυρίως η συμπεριφορά και η αγάπη των γηγενών Χριστιανών της πόλης, συντελούν, ώστε η περιέργειά του να μετατραπεί σε αγάπη. Χωρίς να το θέλει, πλησιάζοντας στην ημέρα αναχωρήσεως, λυπάται, διότι φεύγει «τόσο γρήγορα». Ασυναίσθητα σκέφτεται πότε θα ξαναγυρίσει!

Η απόφαση δηλαδή του κάθε πραγματικά πιστού Χριστιανού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ευαγγελίου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28, 18) και στη σιωπηλή κραυγή των γηγενών για βοήθεια, «διαβάς εις Κολουέζι βοήθησον ημίν» (βλ. Πρ. 16, 9), προσελκύει την ιδιαίτερη ευλογία του Θεού και τη Χάρη Του. Όχι μόνο ασφαλίζεται από τους κινδύνους και την ασθένεια, ταξιδεύοντας και ζώντας στην Αφρική, αλλά και αισθάνεται το μεγαλείο της Ορθοδοξίας και τις ιδιαίτερες ευλογίες του Αγίου Πνεύματος, λόγω αυτής της απόφασής του. Η υπακοή πού κάνει στον Θεό και την Εκκλησία Του, εμπεριέχει και θυσία και ταπείνωση, δύο αρετές πού καταξιώνουν τον Ορθόδοξο πιστό ως πραγματικό Χριστιανό. Πολύ φυσιολογικά λοιπόν αισθάνεται μαζί με τον Απ. Παύλο να πραγματοποιείται μέσα του το «…ανακεκαλυμμένω προσώπω την δόξαν Κυρίου κατοπτριζόμενοι την αυτήν εικόνα μεταμορφούμεθα από δόξης εις δόξαν…» (Β’ Κορ. 3, 18).

Αυτές τις ευλογίες είχαμε και πάλι -μετά την επίσκεψη του Ιανουαρίου ε.ε.- όταν τον Ιούνιο-Ιούλιο επιστρέψαμε στην Ι. Επισκοπή Κατάνγκας για τη συμμετοχή μας στο Ιερατικό Σεμινάριο, πού οργάνωσε και φέτος ο δραστήριος Επίσκοπος κ. Μελέτιος. Το ενδιαφέρον θέμα του Σεμιναρίου, πού επέλεξε ο Επίσκοπος, ήταν: «Ο Ιερέας και ο Εαυτός του» με υπότιτλο: «Πνευματική καλλιέργεια και καταρτισμός». Συγκεντρώθηκαν, πλην των ασθενών, όλοι οι Ιερείς, οι Διάκονοι και τρεις Υποδιάκονοι και πραγματοποιήθηκε ένα από τα καλύτερα Σεμινάρια της Επισκοπής, με πρακτικές και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις-παρουσιάσεις. Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου πραγματοποιούνταν καθημερινώς Συλλείτουργα και συχνότατα Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες. Ο Θεοφιλέστατος χειροτόνησε τρεις Διακόνους και δύο Πρεσβυτέρους, οι οποίοι καθημερινώς λειτουργούσαν, με εντολή να συμπληρώσουν το σαράνταλείτουργο στις ενορίες τους. Σε κάθε Θεία Λειτουργία γινόταν κήρυγμα στο Ευαγγέλιο της ημέρας από εναλλασσόμενους γηγενείς Πρεσβυτέρους για εκπαιδευτικούς λόγους.

vatopaidi.wordpress.com

Για εμάς τους Ελλαδίτες ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις τόσους ρασοφόρους με τόσο ενδιαφέρον για τον περαιτέρω καταρτισμό τους, με τόση ανταπό κριση στις απορρέουσες από το Σεμινάριο υποχρεώσεις, αλλά και με τόση αγάπη και υπακοή προς τον Επίσκοπό τους. Πραγ ματικά τους θαυμάζαμε!

Μία ακόμη αποστολή-φροντίδα μας ήταν και η ενασχόλησή μας με την ανοικοδόμηση της νέας Ιεράς Μονής, πού άρχισε τον Ιανουάριο ε.ε. Τον Ιούλιο έφθασε στο επίπεδο πού φαίνε ται στη φωτογραφία. Δοξάσαμε τον Θεό για τη σημαντική αυτή πρόοδο των εργασιών και ευχαριστούμε όλους τους φιλομόναχους Χριστιανούς, οι οποίοι με τον οβολό τους ενισχύουν οικο νομικά την ανέγερση της Ιεράς Μονής. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κα Σ.Χ., την χρηματοδότρια του Ι. Ναού της Ι. Μονής, ο οποίος (ναός) άρχισε τον Ιού λιο. Ευχόμεθα ο Θεός, τους ιλα ρούς αυτούς δότες, να ελεεί με τις πλούσιες θείες Δωρεές Του.



π. Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου



http://synodoiporia.blogspot.com/2011/03/30.html#more

Πώς κοινωνούν οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας στη Ζάμπια;

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται εξωτερικά ο ιερός ναός των Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου στη Ζάμπια. Δείτε, όμως, το παρακάτω βιντεάκι για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ναού όταν κοινωνούν οι Ορθόδοξοι ιθαγενείς. Ζουν τον Χριστό με τον τρόπο τους σε όλο το είναι τους!!!

Η νεοσύσταστη Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν και ο Πατριαρχικός Επίτροπος π. Θεολόγος



 Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος, είναι ο Πατριαρχικός Επίτροπος της νεοσυσταθείσης Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Η Δημοκρατία του Κονγκό, γνωστή και ως Κονγκό-Μπραζαβίλ (Γαλλικά: République du Congo)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο  Σημαία  http://el.wikipedia.org

Η Δημοκρατία της Γκαμπόν (Γαλλικά: République Gabonaise)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο   Σημαία  http://el.wikipedia.org

Η Ιερά Επίσκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν ιδρύθη δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου την 7η Οκτωβρίου 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τη εισηγήσει του Μακαριωτάτου. Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει τά γαλλόφωνα κράτη του Κογκό Μπραζαβίλ και της Γκαμπόν.

Στην πρωτεύουσα Brazzaville του Κογκό Μπραζαβίλ (πρώην Γαλλικό Κογκό) βαίνει διαρκώς αναπτυσσόμενη η Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Ωστόσο ο κύριος ορθόδοξος πυρήνας της χώρας ευρίσκεται στην μεγάλη πόλη Pointe Noire, όπου ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεολόγος, βοηθούμενος από τους ιθαγενείς ιερείς π. Μάξιμο Oumba και π. Δημήτριο Otomba, αναπτύσσει μεγάλη πνευματική, ιεραποστολική και ανθρωπιστική δράση. Ήδη λειτουργεί μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει γραφεία, ξενώνες, αίθουσες τελετών και κατηχήσεως, ως και ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης, ολοκληρώνεται μεγάλος Ιερός Ναός, τιμώμενος επ’ ονόματι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενώ έχει περατωθεί η κατασκευή του Ι. Ναού Αναλήψεως του Κυρίου. Στους χώρους αυτούς συντελείται η πνευματική οικοδομή των πιστών και η κατήχηση νέων.

Επίσης, στην πόλι Dolisie ανήγερθησαν οι Ιεροί Ναοί της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Νικολάου, ορφανοτροφείο και δημοτικό σχολείο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007, ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την ποιμαντική Του επίσκεψη στο Dolisie ετέλεσε τα εγκαίνια του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος». Ακόμη, στην πόλη Nkayi περατώθησαν οι εργασίες ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στο γειτνιάζον κράτος της Γκαμπόν, ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν κατήχησε και βάπτισε κατά το έτος 2007 τους πρώτους γηγενείς ορθοδόξους στην πόλη Libreville, οργάνωσε την πρώτη ορθόδοξη κοινότητα και εγκατέστησε τον Εφημέριο, π. Βίκτωρα Etendi Lissom.

Ήδη περατώνονται οι ενέργειες για την παραχώρηση κρατικής γης και προγραμματίζεται η ανέγερση του πρώτου μονίμου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, προσφορά της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, ως και η δημιουργία Ιεραποστολικού Κέντρου.

Και στα δύο κράτη, τα συγκροτούντα την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, υπάρχουν Κοινότητες γηγενών ορθοδόξων, Ελλήνων και Λιβανέζων.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος


http://synodoiporia.blogspot.com/2010/12/blog-post_1220.html

Η ομιλία του π. Θεολόγου για το Κονγκό (Μπραζαβίλ) - Έκθεση φωτογραφίας “Ενας Έγχρωμος Κόσμος”



http://synodoiporia.blogspot.com

Δείτε το video που ετοίμασαν ο Αιμιλιανός Μεταξάς και ο Σωτήρης Τσελές με την πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική ομιλία του πατρός Θεολόγου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 16/9/10 κατά την έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας του ιδίου “Ενας Έγχρωμος Κόσμος”.

ΒΙΝΤΕΟ: http://neaproia.wordpress.com/2010/10/25/%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%8C/

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτου: Μαρτυρίες από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική



Η Αφρική, ανθρωπίνως είναι η πλέον αδικημένη ήπειρος από πλευράς διαδόσεως του σωτηριώδους λόγου του Θεού. Λόγοι φυσικών εμποδίων ή άλλες αρνητικές παράμετροι δεν διευκόλυναν το θείο κήρυγμα στα ενδότερά της, παρά μόνο, ως γνωστόν, στις βόρειες και βορειο-ανατολικές περιοχές της. Ίσως ήτο και το σχέδιο της θείας Προνοίας να μεταλαμπαδευθή η αληθινή Πίστις μόλις τον εικοστό αιώνα.
Είναι γνωστόν ότι άλλες χριστιανικές «εκκλησίες» είχαν εγκατασταθή σ’ όλη σχεδόν την Αφρική από τα μέσα του 18ου αιώνος με την αποίκισι ευρωπαϊκών λαών. Οι λαοί αυτοί, εκτός του σκοπού της εκμεταλλεύσεως των χρυσοφόρων εδαφών της, προέ­βησαν και στην διάδοσι της θρησκείας των. Έτσι υπάρχουν χριστιανοί παπικοί από τα μέσα του 18ου αιώνος, προτεστάντες από τις αρχές του 20ου αιώνος και ακολουθούν νεώτερες αιρετικές «εκκλησίες» που δημιουργήθηκαν από αφρικανούς πάστορες με χριστιανικό ή και δαιμονοκρατικό περιεχόμενο.
Οι «εκκλησίες» αυτές, αποκομμένες από το πλήρωμα της αληθείας και ζωής, δεν κατώρθωσαν ούτε στο παρελθόν, ούτε και τώρα, ούτε και στο μέλλον θα ημπορέσουν να λυτρώσουν τον μυστικοπαθή αφρικανό από τις διάφορες δαιμονικές του επήρειες και πεποιθήσεις. Και η απάντησις είναι απλή: Ο διάβολος φοβάται την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μόνο ο Χριστός και η Ορθοδοξία και χάσμα μέγα υπάρχει μεταξύ Αυτού και του τάγματος των δαιμόνων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία καθυστέρησε πολύ να μεταφέρει το χριστιανικό μήνυμα στην Αφρική. Μόνο φλογεροί Κληρικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις ευλογίες των κατά τόπους ορθοδόξων Επισκόπων, εγκατεστάθησαν σε διάφορα μέρη της Αφρικής και άναψαν μικρές εστίες πνευματικού φωτός. Μόνο, λοιπόν, αυτό το φως της Ορθοδόξου πίστεως και ζωής είναι δυνατόν να ζωογονήσει τον Αφρικανό και να τον απαλλάξει από τα βάσανά του, που σχετίζονται αποκλειστικά με την μαγεία και την ειδωλολατρεία.
Τα αλλεπάλληλα ταξίδια μου για ιεραποστολικούς σκοπούς στην Κεντρική Αφρική με βοήθησαν να αποκτήσω μια αυθεντική εικόνα του παγανιστικού
στοιχείου και να βγάλω τα αντίστοιχα συμπεράσματά μου.

http://trelogiannis.blogspot.com/2010/01/blog-post_6460.html

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ομάδα Φίλων Ιεραποστολής: "Με 1 ευρώ στη Μαδαγασκάρη..."

Σεμινάριο με θέμα "Αρχές Ιατρικής και Οργάνωσης Ιατρικών Αποστολών στις Τροπικές Χώρες"




 

Επιστημονικό Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Παρασκευή 13/5/2011

18:30 Χαιρετισμός Μητροπολίτου Ταμασσού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐου,Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Ιεραποστολής και ανθρωπιστικής βοήθειας της Εκκλησίας Κύπρου 
18:40 Κήρυξη έναρξης εργασιών από το Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειο
18:45 – 19:00 Εισαγωγική ομιλία: Ιατρική αρωγή στην Εκκλησία της Αφρικής 
19:00 – 19.30 Προβολή Ταινίας μικρού μήκους: Μαδαγασκάρη

Αποχώρηση επισήμων

Α’ Επιστημονική Συνεδρία
19:30 Μαδαγασκάρη: Επιδημιολογικά δεδομένα και υγειονομική κατάσταση
19:45 Οργάνωση Ιατρικής Αποστολής (Προσωπική προετοιμασία, Προετοιμασία και νοοτροπία ομάδας, μετάβαση, ιδιαιτερότητες αποστολής)
20:00 Οργάνωση και λειτουργία ομάδας κινητής κλινικής (σύνθεση, εξοπλισμός, εφόδια, λειτουργία)
20:30 Οργάνωση Κέντρου Υγείας στην Αφρική (Προτεραιότητες – Δυσκολίες) Τηλεσύνδεση με Αθήνα
21:00 Δείπνο

Σαββάτο 14/5/2011

Β’ Επιστημονική Συνεδρία
08:30 Αρχές άσκησης της Ιατρικής στις Τροπικές Χώρες:Ιδιαιτερότητες - κατά σύνδρομο προσέγγιση
09:00 Προσέγγιση του πάσχοντος παιδιού κατά σύνδρομο σύμφωνα με τον  ΠΟΥ (I.M.C.I)
09:30 Τροπικά Νοσήματα – Παρασιτώσεις 
10:00 Δερματικά Νοσήματα
10:30 Διάλειμμα – καφές

11:00 Πυρετός/Ελονοσία
11:30 Διάρροια – Αφυδάτωση 
12:00 Υποσιτισμός 
12:30 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (STI)– HIV  

13:00 Διάλειμμα – καφές, κέρασμα

14:00 Στοματική - Οδοντιατρική Περίθαλψη 
14:20 Ο ρόλος του νοσηλευτή στην κινητή κλινική 
14:40 Σύνοψη-Αντιμετώπιση Ασθενούς - Συζήτηση

15:00 Λήξη Εργασιών

15:15 Γεύμα

http://medicalmissionmadagascar.blogspot.com/

Η Ιατρική στα πλαίσια της Εξωτερικής Ιεραποστολής

Τα προγράμματα παροχής ιατρικών, νοσηλευτικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών είναι από τα πλέον βασικά στοιχεία της ποιμαντικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας των Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Επισκοπών στον αγρό της Εξωτερικής Ιεραποστολής, ιδίως στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες (της Υπο-Σαχάρα Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας κτλ).
Τα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά κλιμάκια στις χώρες αυτές αναγκάζονται λόγω αφενός μεν των σοβαρών προβλημάτων υγείας των τοπικών πληθυσμών, αφετέρου δε της ανεπάρκειας των κρατικών συστημάτων υγείας, να συντηρούν προγράμματα προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και νοσηλευτικής φροντίδας. Για την ανακούφιση λοιπόν των πασχόντων αδελφών μας και μάλιστα των φτωχών και των ευρισκομένων μακριά από υγειονομικά κέντρα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας, οργανώνονται, εξοπλίζονται και λειτουργούν κινητές κλινικές, ιατρεία, μικροί υγειονομικοί σταθμοί και νοσοκομεία.
Μόνο κίνητρο για την προσφορά αυτήν είναι η αγάπη προς τον πάσχοντα άνθρωπο ως εικόνας του Θεού, προς εκπλήρωση της εντολής του Κυρίου «ἀγαπᾶτε ἀλλήλoυς», με απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου, χωρίς πρόθεση ή προσπάθεια προσηλυτισμού ή επηρεασμού της συνείδησης.   
Με σκοπό την υποστήριξη των προσπαθειών της Εκκλησίας στο χώρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, για παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, μια ομάδα λειτουργών υγείας στην Κύπρο, αλλά και άλλων προσώπων που αγαπούν το έργο της ιεραποστολής, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία και το συντονισμό ενός πυρήνα λειτουργών υγείας που θα ήθελαν να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτήν και να συμβάλουν ο κάθε ένας με τον τρόπο του και στα μέτρα των δυνατοτήτων του στο έργο της Εκκλησίας.
Μεταξύ των προγραμματιζομένων δραστηριοτήτων είναι:
  1. ο καταρτισμός καταλόγου ιατρών, νοσηλευτών, οδοντιάτρων, τεχνολόγων εργαστηρίου, φαρμακοποιών, φυσιοθεραπευτών και άλλων συναφών κλάδων προσφοράς υπηρεσιών υγείας, που ενδιαφέρονται για την προσπάθεια αυτή
  2. η διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα τις ιδιαιτερότητες στην άσκηση της ιατρικής στις τροπικές χώρες καθώς και τα τροπικά νοσήματα
  3. η διοργάνωση εθελοντικών αποστολών λειτουργών υγείας σε ιεραποστολικές επισκοπές και μητροπόλεις
  4. η καθοιονδήποτε τρόπον υποστήριξη (οικονομική, υλική, συμβουλευτική και σε τεχνογνωσία, ηθική κ.α.) προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υγείας στο ιεραποστολικό πεδίο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η σημασία της άσκησης της ιατρικής στα πλαίσια της Εξωτερικής Ιεραποστολής δεν περιορίζεται στη μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης προσφορά ιατρικής φροντίδας, αλλά επεκτείνεται στην ηθική και πνευματική ενίσχυση των πασχόντων αδελφών μας. Η επιτόπου παρουσία κυρίως αλλά και η εκ του μακρόθεν επίδειξη ενδιαφέροντος και προσφορά βοήθειας επιβεβαιώνει το σύνδεσμο της πίστεως και πιστοποιεί την κοινωνία αγάπης μεταξύ εν Χριστώ αδελφών.
Προσκαλούμε όποιον ενδιαφέρεται για την προσπάθεια αυτήν να επικοινωνήσει μαζί μας και να ενημερωθεί για τις επιμέρους προγραμματιζόμενες ενέργειές μας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με την Ομάδα αναγράφεται στα δεξιά, στο πάνω μέρος του ιστολογίου μας.

                                                                                   

Πυρήνας Λειτουργών Υγείας
Ομάδας Φίλων Ιεραποστολής

http://medicalmissionmadagascar.blogspot.com/p/blog-page_14.html
 

Αναστάσιμο μήνυμα από το Καμερούν





Επιστολή του Μητροπολίτη Καμερούν Σεβ. Γρηγορίου
προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"


Γιαουντέ Άγιο Πάσχα 2011

…Ήταν η εβδομάδα της Διακαινησίμου... είχαμε κανει ένα μακρύ ταξίδι – μέσα σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες – μέχρι τις Εκκλησιαστικές Κοινότητες του Βορείου Καμερούν, για να εορτάσουμε μαζί τους τη χαρά της Αναστάσεως…
Ήταν μαζί μου και ο π. Ευάγγελος που είχε φέρει από την Ελλάδα, δυσεύρετα για την πραγματικότητα του τόπου, μικρά κεριά για την εορτή…
Για πρώτη φορά είχαμε τη δυνατότητα να μοιράσουμε κεριά σε όλο το εκκλησίασμα… πήραν μικροί και μεγάλοι… Ψάλαμε το Χριστός Ανέστη και τα ανάψαμε… Είπαμε και δυο λόγια…
… Τα αναμμένα κεριά συμβολίζουν το Φως της Αναστάσεως, συμβολίζουν τον Ίδιο τον Χριστό που είπε «Εγώ ειμί το Φως του Κόσμου… και αυτός που περπατά στο σκοτάδι αυτού του κόσμου δε γνωρίζει που πηγαίνει…» και όλοι εμείς που γνωρίσαμε το Χριστό πρέπει να είμαστε φως για όσους αδελφούς μας δεν Τον έχουν γνωρίσει ακόμα…
Έπειτα άρχισε η Θεία Λειτουργία… ψάλαμε πολλές φορές το Χριστός Ανέστη… μια διάχυτη γαλήνη απλώθηκε στα πρόσωπα όλων… σαν τη μυρωδιά του θυμιάματος που κατελάμβανε σιγά σιγά το χώρο του Ναού…
Κοίταζα τα μικρά παιδιά και τους μεγάλους, που κάποιες στιγμές ψάλλοντας κοιτούσαν επίμονα τις φλόγες των κεριών… ως να ήθελαν να τους διαπεράσουν… ως να προσπαθούσαν να δουν μέσα από το φως τους όσα τους είπαμε…
Να προσπαθούσαν άραγε με αυτόν τον τρόπο να συλλάβουν το γεγονός … της Φωτοφόρου Αναστάσεως;
Δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς γινόταν στον εσωτερικό τους κόσμο … αλλά στάθηκα στην πρώτη πολύτιμη στιγμή μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας … και στην ατμόσφαιρα της εορτής, που μέσα από απλούς συμβολισμούς προσπαθεί να οδηγήσει τη ζωή μας σε ένα Πάσχα, μια διάβαση, μέσα από την Ανάσταση, την οποία κηρύττουμε – σε αυτήν την εσχατιά της Γης – και προς την οποία πορευόμεθα και προσδοκούμε…
Γνωρίζοντας ότι, δεν είμαστε εμείς το Φως … αλλά απλά είμαστε ταπεινοί μεταλαμπαδευτές του Φωτός … πάντα αυτές τις ημέρες θα παρακύπτουμε και θα παρακαλούμε την αγάπη Σας να εύχεσθε να μην αποκάμουμε και να μη σβήσει η φλόγα της πίστεως μπροστά από αυτά … τα μάτια των εθνών, που προσπαθούν να κάνουν και δικό τους το «Φως του Κόσμου»…

Την αγάπη της πίστεως εις πάντας
… «Χριστός Ανέστη!»…
Εύχεσθε

†Ο Καμερούν Γρηγόριος

Με λαμπρότητα το Πάσχα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Απρίλιος 2011   


Στην Αλεξάνδρεια, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ .κ. Θεόδωρος Β' προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της μεγάλης Πόλεως. 

Ιδιαιτέρως σημειώνεται η κατά το έθος τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων από την ΑΘΜ την Μ.Δευτέρα στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ περίλαμπρη θρησκευτική εκδήλωση υπήρξε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η περιφορά του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, τον οποίο επλαισίωνε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, με την συνοδεία του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και την παρουσία του Εντιμ. Γεν.Προξένου της Ελλάδος κ. Γεωργίου Διακοφωτάκη, του Αξιοτ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Ιωάννη Σιόκα, Προέδρων και μελών ελληνικών συλλόγων και φορέων και πλήθους πιστών.

Την ιδία ημέρα επίσης ο Μακ. Πατριάρχης επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μ. Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των από αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

Την Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως η ΑΘΜ ετέλεσε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, υπεδέχθείς και το εκ του Παναγίου Τάφου προερχόμενο Άγιο Φως, το οποίο μετεφέρθη από την Αθήνα στην Πατριαρχική Καθέδρα με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ευγενική φροντίδι και πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Περισσότερα...  http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7982:2011-04-28-10-40-42&catid=33:2009-12-18-08-37-34

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Μαδαγασκάρη παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ( Νίκος Ασλανίδης ) την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη Μαδαγασκάρη παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 ( Νίκος Ασλανίδης ) την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, στις 20.30.
Η εκπομπή ταξίδεψε στο νησί που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τη συνολική έκταση της Ελλάδας και παρά το γεωφυσικό πλούτο του, οι κάτοικοί του είναι από τους φτωχότερους του πλανήτη.

Ο Νίκος Ασλανίδης, μεταξύ άλλων, συναντά έναν Αγιορείτη μοναχό και εθελοντές από την Ελλάδα, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα κατά της πείνας και της δυστυχίας των ανθρώπων κι επισκέπτεται μία κλινική που δημιούργησε η Ελληνορθόδοξη Ιεραποστολή για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα στις φτωχές οικογένειες.


 
Μεταδίδεται: Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, στις 20.30 ( ΕΤ 3 )
Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης

Στις 22 Μαΐου 2011 θα αναχωρήσει για τη Μαδαγασκάρη κοντέινερ με είδη πρώτης ανάγκης


"Στις 22 Μαΐου 2011 θα αναχωρήσει για τη Μαδαγασκάρη κοντέινερ με είδη πρώτης ανάγκης.
Αν επιθυμείτε να συμβάλλετε στην προσπάθεια ετοιμασίας του κοντέινερ μπορείτε να παρευρεθείτε την παραπάνω ημερομηνία στον ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου στις 10:00 το πρωί. Με την προσωπική προσφορά και προσπάθεια ο καθένας από εμάς, ακόμη και μικρά παιδιά, μπορούμε να δώσουμε χαρά σε εκείνους που περιμένουν με ανυπομονησία τη δική μας έμπρακτη αγάπη.
Η παρουσία σας θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα."

Με κατάνυξη το Πάσχα στην Ιερά Μητρόπολη Χαρτούμ


Πριν τριάντα χρόνια ο Ελληνισμός ήταν πέντε και πλέον χιλιάδες...
Σήμερα 2011 ο αριθμός κατά πολύ μικρότερος. Τριακόσιες και πλέον ψυχές.... Υπάρχουμε, ζούμε, φυλάμε, όπως συνηθίζεται να λέγεται, «Θερμοπύλες της πίστεως».
Καταγράφοντας κάθε φορά την ωμή πραγματικότητα μας, δεν αποσκοπούμε στον συναισθηματισμό, ούτε στην ευαισθησία των πολλών.....
Γνωρίζουμε καλά, ότι πάντοτε θα είναι λίγες οι ψυχές και ακόμη λιγότερες αυτές, που με ειλικρινή και ανυπόκριτη αγάπη θα προσεύχονται για μας και θα μας συμπαρίστανται, έστω και μέσα απ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και τις κρίσιμες μέρες που ζούμε.
Ευχέλαιο, Αγια Πάθη, Επιτάφιος, όλα συνετελέσθηκαν, τηρώντας όλο το παραδοσιακό τυπικό της Εκκλησίας, με όλη την κατάνυξη και την απόλυτη ησυχία.
Θερμοκρασία;!.... 40 και πλέον βαθμούς κατά την διάρκεια της ημέρας....
Φθάσαμε ειρηνικά στην πρώτη Ανάσταση και το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην Ακολουθία της Αναστάσεως και αμέσως μετά στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Εδώ έγινε το “θαύμα” της παρουσίας πενήντα και πλέον ανθρώπων, υπαλλήλων της Ρωσικής Πρεσβείας, με επικεφαλής τον Ρώσο Πρόξενο, και Γεωργιανών αδελφών μας των Ηνωμένων Εθνών.
Ολοι γίναμε ένα Σώμα... Το Σώμα των πιστευόντων στην Ανάσταση Του και στον Αναστημένο Χριστό μας.
Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 10:30 π.μ. τελέσθηκε η Ακολουθία της Αγάπης, όπου διαβάστηκε το Ευαγγέλιο «της Καλής Απιστίας» στα Ελληνικά, στα Αραβικά από τη κα Ελένη Ζερβού, στα Αγγλικά από την κα Ελισάβετ Γαβριηλίδου, στα Γαλλικά από τον Ελληνα Πρόξενο κ. Σπυρίδωνα Κρητικό, στα Ισπανικά από την πρεσβυτέρα Ραχήλ, στα Λατινικά από τον φιλόλογο κ. Βασίλειο Δαραή και στα Γερμανικά από τον Ιερέα π. Γεώργιο Αλεξίου.
Ακολούθησε η ευλογία των πασχαλινών αυγών, τα οποία διενεμήθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους και στα παιδιά των σχολείων μας.
Ετσι απλά, ειρηνικά, μέσα στο κλίμα, που επιβάλλει η ίδια η Μεγάλη Εβδομάδα, ζήσαμε τις ιερές στιγμές της άπειρης αγάπης του Θεού.
Ως ολίγοι... αεί δε παραμένοντες και πιστεύοντες «επ’ ελπίδι» Αναστάσεως, στην «γωνιά» αυτής της Γής...., που λέγεται Χαρτούμ.
Χριστός, ο και Αναστάς, ας πάρει τις φωνές μας και τους αλάλητους της καρδιάς μας στεναγμούς και ας τις μετατρέψει σε ευλογία εις «εαυτούς και αλλήλους».
«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε», αδελφοί μου αγαπητοί.
Από το Χαρτούμ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Χριστός Ανέστη! Πάσχα 2011 στην Γκάνα

Πάσχα 2011 στην Γκάνα!

    http://anestixristos.blogspot.com

Ghana's map within Africa and the World  http://thebrightestman.wikispaces.com/

Δείτε το βίντεο:  http://orthodoxmissions.wordpress.com/

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Θαύμα» στην καρδιά της Αφρικής: Πανεπιστήμιο δωρεάν φοίτησης στο Κονγκό από την Ελληνική Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη

   
                                                                                           
                                                                                                                              http://homepage.eircom.net/

Στην καρδιά της Αφρικής, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες, περπατούν χιλιόμετρα κουβαλώντας στο κεφάλι λεκάνες με νερό για τις βασικές τους ανάγκες, ζουν σε παράγκες κάτω από μια εύθραυστη ειρήνη, μαθαίνουν γράμματα σε αχυροκαλύβες και η ανώτατη εκπαίδευση είναι για ελάχιστους, ένα πανεπιστήμιο δωρεάν φοίτησης ήταν άπιαστο όνειρο. Ηρθε ως μάννα εξ ουρανού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - Κινσάσα (πρώην Ζαΐρ) χάρη στη φιλανθρωπική δράση της Ελληνικής Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής παρέχοντας δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση σε νέους της γαλλόφωνης μαύρης ηπείρου.

Φοιτούν 63 νέοι

Λειτουργεί εδω και τέσσερα χρόνια με μια, μέχρι στιγμής, σχολή πενταετούς φοίτησης, την Ορθόδοξη Θεολογική (μοναδική στη γαλλόφωνη περιοχή), αλλά σύντομα αναμένεται να εντάξει στους κόλπους της άλλες τρεις σχολές: Γεωπονική, Πληροφορική και Ιατρική. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 63 νέοι από διάφορες χώρες (Ρουάντα, Κονγκό - Μπραζαβίλ κ. ά.).

Πώς ετελέσθη αυτό το θαύμα στα έγκατα της Αφρικής στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα; Η ίδρυση μιας θεολογικής ακαδημίας ήταν όνειρο του μακαρίτη Αρχιεπισκόπου Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου «προς ανάδειξιν νέων κληρικών εκ του ιθαγενούς ποιμνίου». Εγινε όμως πραγματικότητα επί των ημερών του αρχιεπισκόπου κ. Ιγνατίου, ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο τον Απρίλιο του 2005 σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας του Κονγκό Κινσάσα (έδρα της Ι. Μ. της Ορθοδόξου Εκκλησίας Κεντρώας Αφρικής) σε οικόπεδο ενός εκταρίου (10 στρεμμάτων) που δώρισε στην Εκκλησία ο πρόεδρος της ολιγομελούς πλέον Ελληνικής Κοινότητας κ. Κων. Σοφιάδης.

Το κτίριο του πανεπιστημίου με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά μοναστηριακού συγκρότηματος (2.600 τ. μ.) υψώθηκε στον λόφο Kimbondo, χάρη στις δωρεές ιεραποστολικών συλλόγων, φίλων της ιεραποστολής από τη χώρα μας, αδελφοτήτων, πιστών και εκατοντάδων ανώνυμων ιδιωτών, που προέφεραν «το περίσσευμα υμών εις το εκείνων υστέρημα». Ο ιερός ναός του συγκροτήματος, αφιερωμένος στον Αγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, κατασκευάστηκε με έξοδα της Ι. Μ. Ιβήρων του Αγίου Ορους και αρχιτεκτονικά σχέδια του Ιερομονάχου Θεολόγου Λαυριώτη, ο οποίος εξυπηρετεί τις ποιμαντικές ανάγκες της Αρχιεπισκοπής στη γειτονική χώρα Κονγκό - Μπραζαβίλ.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 23/9/2007, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος εγκαινιάζει τη Θεολογική Σχολή, ο υπουργός Παιδείας της χώρας Μασούγκα Ρουγκανίκα παραδίδει στον κ. Ιγνάτιο την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του πανεπιστημίου «Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» και ο Ελληνας πρέσβης στο Κονγκό κ. Αλ. Κατράνης επισημαίνει τη σημασία του ορθόδοξου πανεπιστημίου: «δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών, αλλά σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων».

Το πανεπιστήμιο επανδρώνουν αρχικά 20 πρωτοετείς φοιτητές. Αποκτούν ελληνικά ονόματα, μένουν στο οικοτροφείο του συγκροτήματος και παράλληλα με τις σπουδές βιώνουν την ορθόδοξη κοινοβιακή «μοναστική» παράδοση, τις μακρές εκκλησιαστικές ακολουθίες (όρθρο, εσπερινό, θεία λειτουργία), τις νηστείες, την κοινή τράπεζα, κοινωνούν τα άχραντα μυστήρια, ψάλλουν ύμνους, διαβάζουν το συναξάρι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η φωνή της Ορθοδοξίας», εκδίδουν το περιοδικό ΗΧΩ, ηχογραφούν σε CD ψαλμούς και ύμνους στη γαλλική και ελληνική γλώσσα, αποκτούν τίτλους γνώσεων της Ελληνικής στο εξεταστικό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) που τους δίνει τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Το διδακτικό προσωπικό ενισχύουν οι αρχιμανδρίτες, Αφρικανοί που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και Ελληνες καθηγητές (το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερμηνεία της Π. Διαθήκης, εκκλησιαστική ρητορική, λειτουργική, κατήχηση, περιβαλλοντική, παιδαγωγική, γεωπονική, εκκλησιαστική ιστορία, πληροφορική, βυζαντινή μουσική και υμνολογία, ναοδομία και εικονογραφία, αρχαία και νέα ελληνικά).

Ποια είναι η προοπτική αυτών των νέων μετά τις σπουδές τους στη Θεολογία; «Ορισμένοι πλαισιώνουν ενορίες, γίνονται κληρικοί, άλλοι δάσκαλοι σε ορθόδοξα δημοτικά και λύκεια της γαλλόφωνης περιοχής», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Βαμβακάς. «Πάνω απ’ όλα θα είναι οι επιστήμονες που θα ενισχύουν το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους πολυθρήνητους λαούς της Μαύρης Ηπείρου».

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=14021

Πάσχα 2011 στο Μπουρούντι

 Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κογκό Σάββας εόρτασε με το ποίμνιό του την Ανάσταση στην Μπουτζουμπούρα. 















Για περισσότερες εικόνες...   http://orthodoxbr.blogspot.com/