Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η Ιατρική στα πλαίσια της Εξωτερικής Ιεραποστολής

Τα προγράμματα παροχής ιατρικών, νοσηλευτικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών είναι από τα πλέον βασικά στοιχεία της ποιμαντικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας των Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Επισκοπών στον αγρό της Εξωτερικής Ιεραποστολής, ιδίως στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες (της Υπο-Σαχάρα Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας κτλ).
Τα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά κλιμάκια στις χώρες αυτές αναγκάζονται λόγω αφενός μεν των σοβαρών προβλημάτων υγείας των τοπικών πληθυσμών, αφετέρου δε της ανεπάρκειας των κρατικών συστημάτων υγείας, να συντηρούν προγράμματα προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών και νοσηλευτικής φροντίδας. Για την ανακούφιση λοιπόν των πασχόντων αδελφών μας και μάλιστα των φτωχών και των ευρισκομένων μακριά από υγειονομικά κέντρα, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας, οργανώνονται, εξοπλίζονται και λειτουργούν κινητές κλινικές, ιατρεία, μικροί υγειονομικοί σταθμοί και νοσοκομεία.
Μόνο κίνητρο για την προσφορά αυτήν είναι η αγάπη προς τον πάσχοντα άνθρωπο ως εικόνας του Θεού, προς εκπλήρωση της εντολής του Κυρίου «ἀγαπᾶτε ἀλλήλoυς», με απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου, χωρίς πρόθεση ή προσπάθεια προσηλυτισμού ή επηρεασμού της συνείδησης.   
Με σκοπό την υποστήριξη των προσπαθειών της Εκκλησίας στο χώρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, για παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, μια ομάδα λειτουργών υγείας στην Κύπρο, αλλά και άλλων προσώπων που αγαπούν το έργο της ιεραποστολής, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία και το συντονισμό ενός πυρήνα λειτουργών υγείας που θα ήθελαν να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτήν και να συμβάλουν ο κάθε ένας με τον τρόπο του και στα μέτρα των δυνατοτήτων του στο έργο της Εκκλησίας.
Μεταξύ των προγραμματιζομένων δραστηριοτήτων είναι:
  1. ο καταρτισμός καταλόγου ιατρών, νοσηλευτών, οδοντιάτρων, τεχνολόγων εργαστηρίου, φαρμακοποιών, φυσιοθεραπευτών και άλλων συναφών κλάδων προσφοράς υπηρεσιών υγείας, που ενδιαφέρονται για την προσπάθεια αυτή
  2. η διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα τις ιδιαιτερότητες στην άσκηση της ιατρικής στις τροπικές χώρες καθώς και τα τροπικά νοσήματα
  3. η διοργάνωση εθελοντικών αποστολών λειτουργών υγείας σε ιεραποστολικές επισκοπές και μητροπόλεις
  4. η καθοιονδήποτε τρόπον υποστήριξη (οικονομική, υλική, συμβουλευτική και σε τεχνογνωσία, ηθική κ.α.) προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών υγείας στο ιεραποστολικό πεδίο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η σημασία της άσκησης της ιατρικής στα πλαίσια της Εξωτερικής Ιεραποστολής δεν περιορίζεται στη μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης προσφορά ιατρικής φροντίδας, αλλά επεκτείνεται στην ηθική και πνευματική ενίσχυση των πασχόντων αδελφών μας. Η επιτόπου παρουσία κυρίως αλλά και η εκ του μακρόθεν επίδειξη ενδιαφέροντος και προσφορά βοήθειας επιβεβαιώνει το σύνδεσμο της πίστεως και πιστοποιεί την κοινωνία αγάπης μεταξύ εν Χριστώ αδελφών.
Προσκαλούμε όποιον ενδιαφέρεται για την προσπάθεια αυτήν να επικοινωνήσει μαζί μας και να ενημερωθεί για τις επιμέρους προγραμματιζόμενες ενέργειές μας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με την Ομάδα αναγράφεται στα δεξιά, στο πάνω μέρος του ιστολογίου μας.

                                                                                   

Πυρήνας Λειτουργών Υγείας
Ομάδας Φίλων Ιεραποστολής

http://medicalmissionmadagascar.blogspot.com/p/blog-page_14.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου