Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

«Γέφυρα ζωής» στην Αφρική

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Επείγουσα αερομεταφορά τροφίμων ξεκινά σήμερα ο ΟΗΕ προς το Κέρας της Αφρικής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη απαράδεκτος για τα δεδομένα του 21ου αιώνα λιμός...
«Τα παιδιά είναι εξαιρετικά αδύναμα. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει ποτέ», δήλωσε η Ζοζέτ Σίραν, διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε τη Σομαλία.
«Παιδιά φθάνουν (στον καταυλισμό προσφύγων Νταντάμπ) στο τέταρτο στάδιο του υποσιτισμού και έχουν λιγότερο από 40% πιθανότητες να επιβιώσουν», είπε η Σίραν. «Ακούμε ότι κάποιες γυναίκες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα μωρά τους στη διαδρομή επιλέγοντας να σώσουν τα πιο δυνατά, ακούμε για γυναίκες των οποίων τα παιδιά πέθαναν στα χέρια τους», σημείωσε.
Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών έχει σπρώξει 12 εκατομμύρια ανθρώπους στον υποσιτισμό, στη Σομαλία, την Κένυα, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Ιδιαίτερα οξεία είναι η κατάσταση στις επαρχίες Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλε της νότιας Σομαλίας, στις οποίες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως ότι επικρατεί λιμός.
Η πλήρης κατάρρευση των κρατικών δομών στη Σομαλία, σε συνδυασμό με τον μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο και την εκδίωξη πολλών μεγάλων ανθρωπιστικών οργανώσεων από τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες Αλ Σαμπάμπ που ελέγχουν τη νότια Σομαλία, έχει επιδεινώσει σε βαθμό τραγικό την κατάσταση. Η ιταλική οργάνωση Cooperazione Internazionale είναι μία από τις λίγες που λειτουργεί στις περιοχές των ανταρτών.
«Η Σομαλία είναι επικίνδυνη, αλλά είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν», είπε ο Σομαλός τοπικός διευθυντής της οργάνωσης, Μορίς Κιγμπόγιε. Ωστόσο, οι περιοχές αυτές -και οι 2 εκατομμύρια κάτοικοί τους- παραμένουν απαγορευμένες ζώνες για το Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.
Για πολλούς Σομαλούς που ζούσαν από την κτηνοτροφία αλλά είδαν τα κοπάδια τους να ψοφούν από την πείνα και τη δίψα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά το μακρύ ταξίδι προς την Κένυα.
Πρόσφυγες στην Κένυα
Ο καταυλισμός προσφύγων Νταμπάμπ στην Κένυα είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος στον κόσμο, φιλοξενώντας 400.000 πρόσφυγες, αντί των 90.000 για τους οποίους είχε σχεδιαστεί. Περίπου 60.000 πλεονάζοντες πρόσφυγες ζουν γύρω από τον καταυλισμό. Η Κένυα, που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα υποσιτισμού, διαμαρτύρεται και ζητεί διεθνή βοήθεια.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν και στον καταυλισμό Ντόλο Αντο της Αιθιοπίας. «Τα επισιτιστικά μας κέντρα είναι ασφυκτικά γεμάτα και δέχονται επταπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αριεν Χέενκαμπ, η οργάνωση του οποίου περιθάλπει στη Σομαλία 3.000 υποσιτισμένα παιδιά. «Ξεκινούμε την αερομεταφορά τροφίμων και ελπίζουμε να είναι διαθέσιμα στους δρόμους που ακολουθούν οι πρόσφυγες, γιατί κάποιοι από τους δρόμους αυτούς πραγματικά μετατρέπονται σε δρόμους του θανάτου», τόνισε η διευθύντρια του προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ.
Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συζήτησαν χθες το θέμα στη Ρώμη ήταν διστακτικοί ως προς την προσφορά χρημάτων και ειδικοί πρότειναν να εξευρεθούν πόροι από τις χώρες του Περσικού. Διάσκεψη δωρητών θα διεξαχθεί αύριο στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Πηγή: Reuters, A.P., AFP

http://www.liofa.org/enter/index.php?option=com_content&view=article&id=134%3Al-r---&catid=16%3Aafrica-news&Itemid=181&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου