Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η μορφή του εθνάρχη Μακαρίου Γ' και η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική





 

 

                                                     ierapostoli.wordpress.com
Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Πατριαρχική
Σχολή “Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ ” στο Ναϊρόμπι (19 Μαρτίου 2011)



του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ
(απόσπασμα)

...
Ο Εθνάρχης Μακάριος με λάβαρον τη δύναμη του Ευαγγελικού λόγου ομιλούσε για την απελευθέρωση των λαών, έγινε το ζωντανό σύμβολο κατά της αποικιοκρατίας. Αγωνίσθηκε με τους αγωνιστές του κάθε αγωνιζόμενου λαού, καταδικάζοντας αδίστακτα και δημόσια κάθε μορφή εκμεταλλεύσεως των λαών. Στήριξε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα. Γι’ αυτό εξορίσθκηκε από την ίδια του τη Πατρίδα από τους ισχυρούς της γης τους απικοιοκράτες κοσμοκράτορες.
Σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Εθνάρχης Μακάριος οργάνωσε με επιτυχία την σύγχρονη Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση. Έγινε μάλιστα θα λέγαμε ο σύγχρονος κορυαφαίος Ιεραπόστολος, με την έννοια ότι για πρώτη φορά εισήγαγε την σύγχρονη μορφή της υποδομής της Ιεραποστολής με το κτίσιμο και τη λειτουργία Ιερατικής Σχολής που προετοιμάζει από τον τοπικό πληθυσμό ιθαγενείς κληρικούς και λαϊκούς κατηχητές. Η Πατριαρχική Ιερατική Σχολή στην Ναϊρόμπι της Κένυας «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» αποτελεί πλέον πνευματικό κόσμημα για την σύγχρονη Ιεραποστολή και παράδειγμα προς μίμηση για την συναδέλφωση των λαών και την ειρηνική συνύπαρξή τους. Παραχώρησε μάλιστα ένα λαμπρό νέο της Εκκλησίας της Κύπρου ως διάκονο του τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικολάου για να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Ιεραπστολής που αργότερα η πρόνοια του Θεού τον εξέλεξε να είναι ο Πατριάρχης της Αφρικής, ο μακαριστός Πέτρος, που επαύξησε επάξια το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό έργο όπως το οραματίστηκε ο Μακάριος.
Έτσι ο Μακάριος με το έργο του έχει καταστεί ο κορυφαίος Ηγέτης της εποχής του. Άφησε τη σφραγίδα του ως ο σύγχρονος πατέρας του πολιτικού ήθους, ο διδάσκαλος της κοινωνικής ευθύνης του εκκλησιαστικού άνδρα, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Ορθοδόξου Ιεραποστολής.
Ο Λαός της Κύπρου κι όσοι γνώρισαν τον Μακάριο από κοντά αγάπησαν το μεγαλείο της πληθωρικής προσωπικότητας του, αγάπησαν την αφοσίωσή του, την συνέπεια του, την ανιδιοτέλειά του, την ευθύνη του, την αυτοθυσία του, την απλότητά του, την αγνότητά του, την βαθιά του πίστη στον Θεό, την άδολη αγάπη του για την Εκκλησία και την Πατρίδα και την ευαισθησία του για την υπόθεση της ειρήνης και τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου