Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συνεργάτες των Ιεραποστόλων στα μετόπισθεν 

    
Στον Πανελλήνιο Χριστιανικό Όμιλο Ορθοδόξου Ιεραποστολής, (Π.Χ.Ο.Ο.Ε.Ι.), οδός Τρυγόνος 3, Κυψέλη, τηλ. 2108626223 από το πλήθος των εθελοντικώς εργαζομένων δύο ομάδες προσφέρουν δύσκολο και κοπιαστικό έργο.
Η πρώτη ασχολείται με την συγκέντρωση αποθήκευση, διαλογή και συσκευασία των προσφερόμενων ειδών.
Η δεύτερη ομάδα ασχολείται με τη τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ιεραποστόλους και τους συνεργάτες και την παραλαβή των χρηματικών εισφορών από τους συνεργάτες κατά τις ώρες λειτουργίας του γραφείου.
Η εντολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…” δόθηκε στους μαθητές του Αποστόλους (Ματθ. ΚΗ’ 19) που ήταν τότε οι πρώτοι πιστοί, η πρώτη εκκλησία.
Και πράγματι οι Απόστολοι (απεσταλμένοι – αγγελιοφόροι) πορεύτηκαν και διέδωσαν τη Χριστιανική πίστη στα έθνη.
Το ίδιο έκαναν και κάνουν σήμερα οι Ιεραπόστολοι που έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις Ηπείρους της Γης για το κήρυγμα της σωτηρίας.
Υπάρχει κάποιο ρητό που έχει βγει από χείλη Ιεραποστόλων.
Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή.
Ποια όμως εννοούμε εκκλησία;
Εκκλησία εννοούμε το σύνολο των πιστών (κλήρος και λαός).
“Εάν γάρ ευαγγελίζομαι, ούκ εστί μοι καύχημα ανάγκη γαρ μοι επίκειται ουαί δε μοι εστίν εάν μη ευαγγελίζομαι” είπε ο Παύλος (Α’ Κορινθ. Θ’ 16).
Αυτό ισχύει για όλους τους Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς.
Αυτό αντελήφθησαν και έκαναν πράξη οι πρώτοι Χριστιανοί.
Όλοι σαν Χριστιανοί, σαν Εκκλησία, με την έννοια του συνόλου των πιστών (κληρικοί και λαϊκοί) έχουμε υποχρέωση να μεταδώσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλη την γη γιατί η Ιεραποστολή είναι έργο όλης της Εκκλησίας, του καθενός μας και όχι μόνο της Διοικούσης Εκκλησίας.
Μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα η διοικούσα Εκκλησία στην Ελλάδα, δεν ανέπτυξε Ιεραποστολική δραστηριότητα για το εξωτερικό.
Όχι μόνο δεν είχε οργανώσει ή δημιουργήσει, αλλά δεν είχε πρωτοβουλία για καθετί σχετικό.
Οι ιδιωτικοί φορείς ευαισθητοποιήθηκαν στον Τομέα της Ιεραποστολής.
Ας μην ξεχνούμε ότι όταν ο πρώτος Έλληνας Ιεραπόστολος, ο πατήρ Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ξεκίνησε μόνος του για την Αφρική, τον έβλεπαν με δυσπιστία και το χειρότερο αντί να τον ενισχύσει η Διοικούσα Εκκλησία, του έκοψε τον μισθό !
Τον είχαν αφήσει να αγωνίζεται εκεί μόνος του παρά τις εκκλήσεις που είχε κάνει επανειλημμένα για βοήθεια.
Όπως γνωρίζουμε από τις πράξεις των Αποστόλων (κεφ. ΣΤ. 1-7) , οι Απόστολοι διαχώρισαν τα καθήκοντά τους, (κήρυγμα του Λόγου του Θεού) από τα καθήκοντα {διακονίας των τραπεζών}, που σήμερα έχουν εξελιχθεί σε καθήκοντα οικονομικής υποστήριξης και δραστηριοποίησης, σε θέματα ανέγερσης Ναών, Ιατρείων, Σχολείων, σε ζητήματα αποστολής βοήθειας πάσης φύσεως.
(τρόφιμα, φάρμακα, ενδύματα, ιερά σκεύη, άμφια, βιβλία, γραφική ύλη, μισθοί ιερέων, μεταφορικά μέσα για διάδοση του Θείου Λόγου, τρακτέρ, μηχανήματα για καλλιέργεια γης, υπό των ιθαγενών κ.τ.λ.)
Τα καθήκοντα της Διακονίας των Τραπεζών, με την εξέλιξη των ημερών μας που αναφέραμε παραπάνω, ανέλαβαν οι συνεργάτες των Ιεραποστόλων των πρόσω, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι από τα μετόπισθεν, προσφέρουν πάρα πολλά στο έργο του Ευαγγελισμού των εθνών.
Γνωρίζουν οι “Ιεραποστολείς” , όπως τους ονόμασε ο Μακαριστός π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ότι όταν γίνεται πόλεμος και υπάρχουν ανοιγμένα πολεμικά μέτωπα, χρειάζονται οπωσδήποτε και τα “μετόπισθεν”, την ολόψυχη και πολύπλευρη συμπαράσταση των αμάχων.
Η συμπαράσταση αυτή όταν γίνεται όταν πρέπει και όπως πρέπει, δεν έχει μικρότερη σπουδαιότητα από το έργο των Ιεραποστόλων της 1ης γραμμής.
Είναι γνωστά τα λόγια του μακαριστού π. Κοσμά Γρηγοριάτη, προς την μητέρα του όταν εξέφρασε την επιθυμία να πάει και εκείνη στην Αφρική,
“Καλή η επιθυμία σου αλλά μην ξεχνάς ότι για να υπάρχει μία Ιεραποστολική ομάδα στην ζούγκλα, χρειάζεται να υπάρχει μία δεύτερη ομάδα στα μετόπισθεν (πατρίδα), για να βοηθάει την 1η, υλικά με διάφορα πράγματα και πνευματικά με τις προσευχές. Νομίζω ότι εκπληρώνεις αυτόν τον σκοπό της 2ης ομάδας, καθώς μου γράφουν οι άλλοι, επομένως δεν πρέπει να έχεις παράπονο ότι ευρίσκεσαι στα μετόπισθεν (Χριστούγεννα 1975)”
Τα “μετόπισθεν” οργανωμένα και αναγνωρισμένα αποτέλεσαν τα Ιεραποστολικά σωματεία (ένα εξ αυτών είναι και ο Π.Χ.Ο.Ο.Ε.Ι. , Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής), τα οποία είναι γρήγορα στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που ζητούν άμεση λύση.
Δεν έχουν γραφειοκρατικές διατυπώσεις και διαθέτουν περιβάλλον και συνεργάτες που διακρίνονται για το πνεύμα προσφοράς και θυσίας.
Όσον αφορά τον Π.Χ.Ο. τα μέλη του, άνδρες και γυναίκες, είναι εθελοντές, οργανωμένοι σε ομάδες εργασίας, και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, για την προώθηση του Ιεραποστολικού έργου.
Δύο από τις ομάδες αυτές είναι και οι τιμώμενες σήμερα,
α) των κυριών της συγκέντρωσης – αποθήκευσης, διαλογής και συσκευασίας των προσφερομένων ειδών, (ρουχισμού, υποδήσεως, κλινοσκεπασμάτων, οικιακών σκευών, εκκλησιαστικών ειδών και άλλων προσφορών), υπό των συνεργατών του Π.Χ.Ο. και
β) των κυριών και κυρίων, που διαθέτουν μερικές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Π.Χ.Ο. (παραλαβή διαφόρων ειδών, τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ιεραποστόλους και τους συνεργάτες του Π.Χ.Ο.)
Οι ομάδες αυτές των εθελοντών αποδεικνύουν στην πράξη, ότι η Ορθόδοξη εκκλησία διαθέτει εκτός από εκείνους, που αψηφώντας τους κινδύνους και τις ποικίλες δυσκολίες του έργου της διαδόσεως του ευαγγελίου, ευρίσκονται στην 1η γραμμή αλλά και τους συνεργούς τους, στα μετόπισθεν οι οποίοι, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συμπαρασταθούν ηθικά και υλικά στο έργο των Ιεραποστόλων.
Πιστεύουν, οι συνεργοί, ότι δεν μπορούν να γίνουν Ιεραποστολικές εξορμήσεις μόνο με λόγια.
Πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι δυσκολίες των ανθρώπων.
Ένα ωραίο παράδειγμα φέρνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Λέει ότι όταν κατά λάθος ένας άνθρωπος πάρει φωτιά, και καίγεται, εκείνη την στιγμή θα πας να τους μιλήσει για τον Χριστό;
Δεν θα σου δώσει καμμία σημασία. Εκείνο το οποίο έχεις εκείνη την στιγμή να κάνεις, είναι να πάρεις ένα μπουγέλο με νερό για να σβήσεις την φωτιά και να λυθεί το βιολογικό πρόβλημα. Τότε είναι πρόθυμος να ακούσει για τον Χριστό.
Αυτό ακριβώς κάνουν και τα εθελοντικά αυτά συνεργεία, αυτοί οι “Ιεραποστολείς”.
Ο καθένας προσφέρει το κατά δύναμην, εις εκπλήρωση του χρέους που όλοι έχουμε να ανταποδώσουμε στον Κύριο προς δόξα Αυτού, ένα μέρος των προς ημάς ευεργεσιών αυτού.
Στο πρόσωπο κάθε γυμνού, πεινασμένου και υποφέροντος ανθρώπου ατενίζει το πρόσωπο του κυρίου.
“Γυμνός ημήν και περιεβάλλετέ με (Ματθ 25)” λέγει ο κύριος στο ευαγγέλιο της Κρίσεως.
” Η ζωή και η Ιστορία της ανθρωπότητας δεν θα δικαιωθούν ποτέ, όσο σε αυτόν τον κόσμο πεθαίνει και ένα μονάχα παιδί γυμνό και πεινασμένο” λέει ο Ντοστογίεφσκι.
Δυστυχώς σήμερα με τους πολέμους και τις αρρώστιες (ΑΙDS), με τα ναρκωτικά με τα καιρικά φαινόμενα, (ξηρασία πλημμύρες ) με την ηθική σήψη και την αδιαφορία των ανθρώπων για τον συνάνθρωπο, εκατομμύρια παιδιά αλλά και μεγάλοι άνθρωποι πεθαίνουν γυμνοί και πεινασμένοι.
Τις ανάγκες τον πόνο και το δάκρυ αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν όσο είναι δυνατόν, οι συνεργοί των Ιεραποστόλων του Π.Χ.Ο. να καλύψουν.
Γνωρίζουν καλά ότι ο Θεός ζει μέσα στην ένδοια και την
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου