Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η εμπειρία μιας ιεραποστολικής επίσκεψης στο Κονγκό και η χαρά της προσφοράς

Κοντά στα παιδιά της Αφρικής

Η κυρία Κατερίνα Αλεξάνδρου, μέλος της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε πρόσφατα στο Κονγκό, μεταξύ άλλων, γράφει:

"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καλύψαμε τις ανάγκες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς από τους φοιτητές σε οφθαλμολογικά περιστατικά.
Η καθημερινή μας ενασχόληση ήταν η οφθαλμολογική εξέταση στις εγκαταστάσεις της ενορίας του Αγίου Μάρκου μιας υποβαθμισμένης περιοχής με κατοίκους που παρ’ όλες τις αυξημένες βιώσιμες ανάγκες τους ήταν φιλικοί, χαμογελαστοί και αξιοπρεπείς.
Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζομένων ηλικίας από 45 μέχρι 80 ετών δεν κατάφερε ποτέ στην ζωή του να αποκτήσει ούτε ένα απλό και αυτονόητο για μας ζεύγος γυαλών πρεσβυωπίας.
Παρ’ όλο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής μας οι άνθρωποι που συναναστραφήκαμε μάς κατέκλεισαν με συναισθήματα χαράς κι αγάπης με την ελπίδα της προσμονής τους να ξαναεπισκεφθούμε την χώρα τους.
Με προβλημάτισε η στάση αυτών των ανθρώπων, ιδίως η επιμονή τους να μας περιμένουν!
Δείχνουν μ’ αυτή την συμπεριφορά ότι δεν θέλουν να τους ξεχνάμε, δεν θέλουν να τους γυρίζουμε την πλάτη, όλους μας περιμένουν.
Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς μέσα στα βάθη της Αφρικής «ότι είμαστε όλοι καλεσμένοι μιας τέτοιας αποστολής».
Ακόμη είναι άξιο θαυμασμού και απορίας πώς από μια γεωγραφικά μικρή Ελλάδα περιμένουν απλοί άνθρωποι του κόσμου ανεξαρτήτου φυλής να γαλουχηθούν από τα αγαθά της πλούσιας πνευματικής της παρακαταθήκης!
Φθάνοντας προς το τέλος του ταξιδιού μας διαπιστώνω μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που μας διαφεύγει εύκολα λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που μας απορροφάει αυτήν την περίοδο στην χώρα μας.
Δεν θα δικαιωθούμε στην πορεία της ζωής μας από το κατά πόσο πλουσιότεροι ή κατά πόσο φτωχότεροι θα βρεθούμε ή από τις αλλαγές της φοράς των δεκτών της χρηματιστηριακής οικονομίας.
Μάλλον θα δικαιωθούμε σαν άτομα ως προς την συνείδησή μας και σαν έθνος απέναντι στην πορεία της ανθρωπότητας από την παρουσία των λαμπρών έργων μας όπως αυτό του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, και όποια, άλλα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας κοσμούν γωνιές της Ελλάδος και όλου του Πλανήτη μας!
Αυτή είναι η πνευματική Ιδιοκτησία της Ελλάδος όπου κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ούτε να την διεκδικήσει γιατί έχει περάσει ήδη στην μνήμη της Ιστορίας.
Όσο λοιπόν οι συνάνθρωποί μας «μας περιμένουν» οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την διαχρονικά λαμπρή ιδιοκτησία-που ευτυχώς υπάρχει- και μας υποφέρει ένα άνοιγμα προς την αιωνιότητα!"

Κατερίνα Αλεξάνδρου
Οφθαλμίατρος και μέλος της Αδελφότητας

Όλο το κείμενο και οι φωτογραφίες: 

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο πρώτος νεοφώτιστος στην Μποτσουάνα!




Την Κυριακή του Τυφλού, 29 / 5 / 2011, λίγες εβδομάδες μετά την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού μας, εδώ στην Μποτσουάνα, τελέσαμε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και πνευματικής αγαλλιάσεως, την πρώτη Βάπτιση ντόπιου Αφρικανού Αδελφού μας.
Ο πρώτος νεοφώτιστος, σπουδαστής του αμερικανικού Κολλεγίου του Καμπερόν, και το όνομα αυτού: Νικόλαος-Μάρκος!
Η προσπάθεια της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και η δραστηριότητά της εν μέσω Ορθοδόξων Παροικιών πολλών εθνοτήτων, συνεχίζεται.
Με την ευλογία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ και κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο Διάκονος Γλαύκος-Γεώργιος μετέβη στο Καμπερόν και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής.
Ελληνομαθής, κατάγεται από το Ζιμπάμπουε, είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος», ομιλεί απταίστως την αγγλική και άλλες τρεις τοπικές γλώσσες και ήδη σπουδάζει την επίσημη τοπική γλώσσα της Μποτσουάνας «Setswana» ώστε να επικοινωνεί με τους ντόπιους κατοίκους και να ιερουργεί στην καθομιλουμένη.
Ωστόσο, με προσωπική μέριμνα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, ήδη πριν από το Πάσχα, διαμένει κοντά μας και διακονεί στη Γραμματεία της Επισκοπής, ο Αρχιμ. Σέργιος Γιαρέμτσο εξ Ουκρανίας, ελληνομαθής και απόφοιτος Θεολογίας, ομιλεί την αγγλική, τη ρωσική, τη σερβική, τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα και αυτή την περίοδο ξεκινά τη διδακτορική του διατριβή.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος προγραμματίζει, κατόπιν ευλογίας και εγκρίσεως του Μακ. Πατριάρχου, να χειροτονήσει δύο (2) ακόμη Διακόνους, έναν Ιατρό εξ Ελλάδος, και έναν κάτοικο του Καμπερόν, (εκ Νοτίου Αφρικής), ο οποίος εργάζεται ως Γενικός Προϊστάμενος Αμερικανικής Τραπέζης στη Μποτσουάνα.
Και οι δύο εξέφρασαν την επιθυμία στον Θεοφιλέστατο, να χειροτονηθούν και να υπηρετήσουν το Πατριαρχείο και την νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή στο ανθρωπιστικό & ιεραποστολικό της έργο.
Την τελευταία εβδομάδα, ο Επίσκοπος κ.Γεννάδιος έγινε δεκτός στην πρωτεύουσα, από τους Πρέσβεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μ.Βρεττανίας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ είχε συνεργασία με τους Επισκόπους Μποτσουάνας της ΡΚαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή ανθρωπιστικών δράσεων και προγραμμάτων, αφού τα προβλήματα και οι περιστάσεις απαιτούν τη συνεργασία και την αλληλοστήριξη σε έργα αγάπης και προσφοράς.
Το Σάββατο 4η Ιουνίου πρόκειται να αφιχθεί στο Καμπερόν ο επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας στην Αθήνα κ.Νεκτάριος Πολυχρονίου, προκειμένου να συνεργασθεί με τον Ορθόδοξο Επίσκοπο ώστε να προωθηθούν τα θέματα τα οποία απασχολούν την Ι.Επισκοπή, με μια σειρά επαφών και επισκέψεων σε Υπουργεία, Υπηρεσίες και Κρατικές Αρχές.
Υπενθυμίζεται, ότι στους στόχους της Ι.Επισκοπής περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ιατρικού Κέντρου ή Κλινικής (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Χώρας) και ελληνοαγγλικού ιδιωτικού Σχολείου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Χώρας, όπου θα διδάσκονται εκτός των άλλων μαθημάτων, η ελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και ορθόδοξη κατήχηση.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8273:2011-05-29-21-43-19&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μεγάλη Παρασκευή και Άγιο Πάσχα στην Μπουκόμπα

Μεγάλη Παρασκευή και Άγιο Πάσχα στην Μπουκόμπα / Δυτική Τανζανία (2011)

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ

http://www.youtube.com/watch?v=8wfDNZTVGWs&feature=related

Μικρογραφία



http://www.youtube.com/watch?v=gt4QPZVDgcg&feature=related

Μικρογραφία

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ στην Νέα Υόρκη


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης, επί τη ευκαιρία της συμμετοχής του εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο Παγκόσμιο Συνέδριο της καταστολής της βίας και της επικρατήσεως της Ειρήνης που οργάνωσε στην Τζαμάϊκα το Π.Σ.Ε., επισκέπτεται την Νέα Υόρκη για να ενημερωθεί και να ενημερώσει αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Human Trafficking στην Αφρικανική Ήπειρον.

Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να συναντήσει το προηγούμενο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης των Κρητικών κ. Εμμανουήλ και κ. Όρσα Βελιβασάκη, οι οποίοι με την προτροπή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου ξεκίνησαν το κτίσιμο και τη λειτουργία Νηπιαγωγείου ορφανών και άπορων παιδιών σε μια από τις φτωχότερες αγροτικές περιοχές του Ζιμπάμπουε. Επειδή στη περιοχή υπήρχε και πρόβλημα πόσιμου νερού, οι ίδιοι ευεργέτες με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεωργίου, άνοιξαν και διάτρηση, λύοντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σήμερα το νηπιαγωγείο. Σε πρόσφατη ποιμαντική του επίσκεψη στη περιοχή ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεραφείμ, μοίρασε στα 514 ορφανά και άπορα παιδάκια, ρουχισμό, παπούτσια και γραφική ύλη που αποστάλησαν από ευσεβείς χριστιανούς από την Κύπρο με τη συνεργασία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Έτσι είχε την ευκαρία να ενημερώσει το ζεύγος Βελιβασάκη για το νέο Νηπιαγωγείο που φέρει το όνομα «ORSA VELIVASAKI" με φωτογραφικό υλικό. Διαπιστώνοντας τις ελλείψεις του για τον εφοδιασμό θρανίων και καρεκλών και βιβλίων και τοποθετήσεως γιαλλιών στα παράθυρα το ζεύγος Βελιβασάκη θα διαθέσει ακόμη μία εισφορά πέντε χιλιάδων δολλαρίων. Θεού θέλοντος θα επισκεφθούν το Ζιμπάμπουε στις αρχές του επόμενου έτους για τα επίσημα εγκαίνια.

Στην Νέα Υόρκη με τη βοήθεα της συνεργάτιδας της Ιεραποστολής Γεωργίας Κλαμτσον, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, είχε την ευκαιρία ως προσκεκλημένος του π. Ευγενίου, να ομιλήσει στην εκπομπή του στον γνωστό Δημόσιο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «COSMOS FM», όπου μετέφερε Πατριαρχικό χαιρετισμό αγάπης και ευχαριστιών του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, για τη συνεχή στήριξη των Ορθοδόξων των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρικανική Ήπειρον. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Δημήτριο διά την οικονομική βοήθεια των Ορθοδόξων της Αμερικής μέσω του Ορθόδοξου Κέντρου της Αμερικής προς τους 600 ιθαγενείς μαύρους κληρικούς μας που διακονούν σε περισσότερες από 30 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (Διαθέτουν 50 δολλάρια για τον κάθε ιθαγενή κληρικό μας κι η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκατόν ευρώ μηνιαίως). Ταυτόχρονα το Ορθόδοξο Κέντρο της Αμερικής φροντίζει για την αποστολή Ιεραποστολικών ομάδων για την κατήχηση και το κτίσιμο Ναών, κλινικών και σχολείων. Με τη βοήθεια του π. Martin Ritsi και εισφορά του π. Spencer Kenzios θα αποσταλούν όλα τα λειτουργικά βιβλία στην αγγλική στις πέντε Ιεραποστολικές ενορίες που λειτουργούν με ιθαγενείς κληρικούς στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. Η καθημερινή λειτουργική ορθόδοξη ζωή αποδείχθηκε ως το καλύτερο μέσο διά την εμπέδοση της Ορθόδοξης ταυτότητας ανάμεσα στους νεωφότιστους Ορθόδοξους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στις 53 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, με την ευθύνη του κατηχητικού, ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου, με τη διδασκαλία της ορθόδοξης διδασκαλίας, την οικοδομή Ιερών Ναών, σχολείων, μικρών κλινικών, αλλά και τη συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην καταστολή της βίας και την επικράτηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της Αφρικής.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Human Trafficking τόνισε ότι κάθε μέρα έχουμε γύρω στα 36,000 θύματα εκμεταλλεύσεως και κακοποιήσεως ανθρώπων, τα περισσότερα θύματα είναι ανυπεράσπιστες γυναίκες και μικρά άπορα και ορφανά παιδιά. Η συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη πρόληψη και στη στήριξη θυμάτων στις χώρες της Αφρικής είναι σημαντική με τη συνεργασία του με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Σε ερώτηση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Σεβ. κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην δημόσια έκκληση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου για την αναγκαιότητα της εθνικής συσπείρωσης των Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα να εργασθούν όλοι από κοινού με υψηλή συναίσθηση εθνικής ευθύνης για τους απανταχού Έλληνες, να οδηγήσουν την Χώρα έξω από το οικονομικό αδιέξοδο που την οδήγησαν στο παρελθόν ανεύθυνοι χειρισμοί.
Δίπλα στους χώρους του Ελληνικού σταθμού βρίσκεται και η Ιερά Μονή της αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, όπου είχε την ευκαρία να επισκεφθεί για προσκύνημα, ως επίσης και τα διλπανά γραφεία της Ελληνικής εφημερίδας «Ελληνικά Νέα», όπου συνάντησε τον εκδότη της κ. Απόστολο Ζουπανιώτη, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος διά το ρόλον των Αποδήμων για την στήριξη των εθνικών θεμάτων της Μακεδονίας και της Κύπρου, ως επίσης και την συμβολή των Αποδήμων στην στήριξη της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης του Έθνους.

Στη συνέχεια της παρουσίας του στην Νέα Υόρκη, ο Σεβ. Σεραφείμ θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τη Πρόξενο της Κύπρου κ. Σοφιανού, το Πρόεδρο και Αξιωματούχον της Παροικίας κ. Παπανικολάου, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεβαστιανό, την κ. Mackoul, αξιωματούχον για θέματα Human Trafficking στα Ηνωμένα Έθνη και τον κ. Τριανταφύλλου, Πρόεδρο του Διεθνούς μη Κυβερνητικού Οργανισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την παροχή έκτακτης Ανθρωπιστικής βοήθειας, που στο περελθόν διέθεσαν τεράστια επείγουσα ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Ζιμπάμπουε.

Στην Νέα Υόρκη ζουν σήμερα περίπου 300,000 Έλληνες από Ελλάδα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη και από τον Ελληνισμό των Αιγυπτιωτών.
Ο συνολικός όμως αριθμός των Ορθοδόξων που ζούν στην Νέα Υόρκη είναι περίπου ένα εκατομμύριο (Ρώσσοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί, Λευκωρώσοι, Άραβες και τοπικός πληθυσμός). Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Απόδημοι Έλληνες είναι περίπου ένα εκατομμύριο και οι Ορθόδοξοι πέντε εκατομμύρια. Αυτές τις ημέρες έγινε Σύναξη όλων των Ορθοδόξων Αρχιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική με τη Προεδρία του κ. Δημητρίου στο Σικάγο για την κοινή μαρτυρία, συνεργασία και ποιμαντική δράση των Ορθοδόξων της Αμερικής στην τοπική κοινωνία.


Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ορθοδοξία, Σιέρρα Λεόνε και Εκπαίδευση: Το Ορθόδοξο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Δυτικής Αφρικής

Ορθοδοξία, Σιέρρα Λεόνε και Εκπαίδευση


Με απόφαση και τις ευλογίες της Α.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή άρχισε στη διψασμένη πνευματικά Σιέρρα Λεόνε το Φεβρουάριο του 2008. Ο πρώτος χώρος λατρείας ήταν η κουζίνα του ισογείου μιας ενοικιασμένης φτωχικής οικείας. Αλλά αμέσως κάναμε σχέδια για την εδώ ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Βασικό σ’ αυτήν τη στρατηγική μας ήταν η απόκτηση ενός λειτουργούντος ήδη μεγάλου σχολικού συγκροτήματος με Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο στην πρωτεύουσα Φριτάουν με συνολικό αριθμό μαθητών περί τους 1500. Από τότε έχουμε βελτιώσει τις συνθήκες του σχολικού περιβάλλοντος κι επιπλέον έχουμε εισαγάγει μαθήματα κατηχήσεως στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Έχουμε επίσης καθημερινές Ιερές Ακολουθίες στο χώρο των σχολείων. Έχουμε και ένα άλλο σχολείο περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Αλλά ποιοι είναι οι δάσκαλοι αυτών των σχολείων; Μερικοί είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι αλλά οι περισσότεροι δεν είναι. Με την ίδρυση του Ορθοδόξου Παιδαγωγικού Κολλεγίου Δυτικής Αφρικής, χάρη στη μεγάλη γενναιοδωρία του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και των δωρητών του θα προσφέρουμε προγράμματα εκπαιδεύσεως διδασκάλων Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και έτσι θα κάνουμε το Κολλέγιο μας και τους πτυχιούχους του την κύρια πηγή, από την οποία θα προσλαμβάνουμε δασκάλους και νηπιαγωγούς για όλα τα σχολεία μας στη Σιέρρα Λεόνε και στις άλλες χώρες της Επισκοπής μας.


 Το Ορθόδοξο Παιδαγωγικό Κολλέγιο της Δυτικής Αφρικής 


Το Παιδαγωγικό Κολλέγιο

Από την αρχή της Ιεραποστολικής παρουσίας μας στη Σιέρρα Λεόνε αποφασίστηκε να ιδρύσουμε ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο μέσα στα πλαίσια της όλης ιεραποστολικής στρατηγικής μας. Η ίδια υποκινήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Δρ. Κωνσταντίνο Χριστομάνο, πρώην καθηγητή της Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ένα από τους συνιδρυτές του Ορθοδόξου Κολλεγίου στην Κένυα. Αλλά η ιδέα ποτέ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική βοήθεια τεσσάρων αδελφών που είναι όλοι τους γιατροί. Τα αδέλφια αυτά συγχρόνως ανεγείρουν, στον προαύλιο χώρο του Κολλεγίου, και Ιερό Ναό προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Με τη χάρη του Θεού αποκτήσαμε ένα θαυμάσιο οικόπεδο στην καρδιά της Φριτάουν. Είναι μέρος ενός λόφου που υψώνεται πάνω από την πόλη με υπέροχη θέα του Ατλαντικού Ωκεανού. Στην πραγματικότητα είναι η ανεμοδαρμένη ακρόπολη της Φριτάουν. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν περίπου πριν από δύο χρόνια και το Κολλέγιο είναι τώρα σχεδόν έτοιμο.


Το εσωτερικό του Κολλεγίου

Το κτίριο είναι διώροφο με Νεοελληνική αρχιτεκτονική αισθητική. Ελληνικές κολώνες στολίζουν την όψη του και μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν το εσωτερικό του κτιρίου να κατακλύζεται από το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο ισόγειο υπάρχουν τα γραφεία της Διοικήσεως και των Καθηγητών. Υπάρχουν κουζίνα, ιατρείο και μια αίθουσα ως χώρος αναψυχής των φοιτητών. Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας και μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Κάθε αίθουσα διδασκαλίας μπορεί άνετα να δεχθεί 80 με 100 φοιτητές. Η βιβλιοθήκη έχει γραφείο για το βιβλιοθηκάριο και τραπέζια αναγνωστηρίου. Έχουμε αποκτήσει περίπου 80.000 βιβλία, αλλά η υπάρχουσα βιβλιοθήκη μας μπορεί να χωρέσει μόνο 3.000 – 4.000 βιβλία. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη βιβλιοθήκη στον τρίτο όροφο, όταν τον κτίσουμε.
Θα εισαγάγουμε καθίσματα και πίνακες για τις αίθουσες διδασκαλίας από το εξωτερικό σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ όλη η επίπλωση των γραφείων και τα ράφια της βιβλιοθήκης κατασκευάστηκαν από τοπικούς ξυλουργούς. Το κτίριο του Κολλεγίου έως τώρα έχει κοστίσει περίπου 160.000 € εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί από τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και τους δωρητές του που διέθεσαν 135.000 €.


Ο Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Ιερός Ναός του Κολλεγίου μας προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μέρος του χώρου του Κολλεγίου όπου μπορούν να χωρέσουν περίπου 230 άτομα. Προορισμός του είναι να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των φοιτητών μας και να τους εισαγάγει στην Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στα τέσσερα αδέλφια που ανέλαβαν την ανέγερσή του. Μέχρι τώρα έχουμε δαπανήσει περίπου 95.000 €. Προς το παρόν είναι μισοτελειωμένος, γιατί μας έχουν τελειώσει τα χρήματα.


Έχουμε επιλέξει τους περισσότερους από τους Καθηγητές του Κολλεγίου μας για το χειμερινό εξάμηνο του 2011 κι έχουμε αρχίσει να δημοσιεύουμε αγγελίες για υποψηφίους φοιτητές να υποβάλουν αιτήσεις για την εγγραφή τους. Προβλέπεται ότι οι πρώτοι φοιτητές μας θα είναι περίπου 100. Βεβαίως, ως φιλανθρωπική Επισκοπή θα έχουμε τα χαμηλότερα κατά το δυνατόν δίδακτρα των φοιτητών ακριβώς και μόνον για να μπορούμε να πληρώνουμε το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Το κολλέγιο αυτό θα στελεχώσει τα μελλοντικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία μας με δασκάλους και νηπιαγωγούς όχι μόνο στη Σιέρρα Λεόνε αλλά και στις άλλες χώρες της Επισκοπής μας στη Δυτική Αφρική.


 Ευχαριστίες


Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ευσεβείς δωρητές του Ιεραποστολικού Συνδέσμου για την γενναιοδωρία τους σε δύσκολους οικονομικά χρόνους. Έχετε δημιουργήσει ένα Παιδαγωγικό Κολλέγιο στη Δυτική Αφρική που θα δώσει σε νέους ανθρώπους ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματικές ικανότητες στην τέχνη της διδασκαλίας, ενώ συγχρόνως θα βοηθήσετε στη διάδοση του Ορθοδόξου Χριστιανισμού σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου. Σας ευχαριστώ πολύ.
Χριστός Ανέστη!

π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Περισσότερα:    http://www.iersyn.gr/news93.php

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΜΚΟ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Λιβύη

Το Σάββατο 28 Μαϊου, κλιμάκιο της ΜΚΟ «Φως της Αφρικής» αναχωρεί για Τυνησία με τελικό προορισμό τα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης όπου και έχουν παγιδευτεί πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας εξ΄αιτίας του πολέμου στη Λιβύη.

Σκοπός είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης, τις τοπικές αρχές (Υπουργείο Υγείας και Ερυθρά Ημισέληνο), καθώς επίσης και επαφές με εκπροσώπους από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. οι οποίο και έχουν ήδη αναπτύξει ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι στα σύνορα Τυνησίας- Λιβύης και συγκεκριμένα στην περιοχή Ras Ajdir, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί καταυλισμοί στους οποίους καταφθάνουν καθημερινά πρόσφυγες από τη Λιβύη. Το κλιμάκιο αναμένεται να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5817 

ΝΕΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ



27/05/2011

«Τήν παρελθοῦσαν Κυριακήν ἡ Α.Θ.Μ. συνοδευομένη ὑπό τῶν Μητροπολιτῶν Τριπόλεως καί Καρθαγένης ἐτέλεσε κατά τά ἀλλαχοῦ τοῦ παρόντος ἐκτιθέμενα τά Ἐγκαίνια τοῦ ἐν τῇ συνοικίᾳ Σίδι Μπίσρ νεοδμήτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ τῆς Ἀγίας Παρασκευής, κτίσματος τῆς εὐσεβοῦς οἰκογένειας Ζερμπίνη.» Έτσι ξεκινούσε το χρονικό της Πατριαρχικής Έκδοσης "Πάνταινος", το αναφερόμενο στα εγκαίνια του Πατριαρχικού Ναού της Αγίας Παρασκευής από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Ε'. 74 χρόνια μετά μπορεί τα πληθυσμιακά δεδομένα του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια να έχουν αλλάξει, ωστόσο η φλόγα της Ορθοδοξίας παραμένει άσβεστος. 

        Την 27η Μαῒου 2011 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’εγκατέστησε ως νέο Εφημέριο του Ιερού αυτού Ναού τον Αιδεσιμ.Πρεσβ. κ. Sami Medawar. Διαδέχεται τον αοίδιμο ιερέα Μελέτιο Γιαννιό, ο οποίος διακόνησε ενοριακές κοινότητες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από το 1941, επί σειρά δε δεκαετιών ως Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

          Ο Μακαριώτατος, αφού εξήρε την οικογένεια του νέου Εφημερίου για τα πολύτιμα εφόδια με τα οποια τον προίκισε, τον κάλεσε να φανεί αντάξιος συνεχιστής του έργου του προκατόχου του και να εργαστεί με ζήλο για την προαγωγή της ορθοδόξου μαρτυρίας στο προάστιο αυτό της Αλεξανδρείας. Του δώρησε ασημένιο σταυρό ευλογίας και ιερατική στολή, ενώ του ενεχείρισε τα κλειδιά τόσο του Ιερού Ναού, όσο και της οικίας, της ευρισκομένης όπισθεν αυτού, η οποία ανακαινίστηκε ειδικά προκειμένου να στεγάσει το νέο Εφημέριο και την οικογένεια του. Ακολούθησε εόρτια δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.


http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=625

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ



Την  26η Μαΐου 2011, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε της τελετής απονομής των πτυχίων των αποφοίτων αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής “Αγιος Αθανάσιος” για τον ακαδημαϊκό κύκλο 2009-2011.

          Η τελετή ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους που με περισσή δεξιότητα απέδωσαν οι απόφοιτοι. Ακολούθως ο Μακαριώτατος πήρε το λόγο, εξαίροντας τον καταρτισμό ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα με ειδικά προσόντα ως όρο απαραίτητο προκειμένου η Αγιωτάτη Εκκλησία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ποιμαντικές και ανθρωπιστικές ανάγκες της αφρικανικής ηπείρου.

          Στους αποφοίτους της Σχολής απηύθυνε συμβουλές και υποθήκες πατρικές, αλλά και επαίνους για τη φιλότιμη προσπάθεια τους. Τους ζήτησε να φανούν αντάξιοι της υψηλής ευθύνης που εμπερικλείει η ιεραποστολική διακονία και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους, πατέρας και σταθερός συμπαραστάτης στον επίμοχθο αγώνα τους. Τους παρότρυνε να εφαρμόσουν στην πράξη την ευαγγελική περικοπή "πορευθέντες εἰς τόν κόσμο ἅπαντα, κηρύξατε τό εὐαγγέλιον πάσῃ τῇ κτίσει", ενώ τους κάλεσε, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να μη λησμονήσουν ότι η καρδιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αφρικής χτυπά στο Ιερό Κέντρο της Αλεξάνδρειας, στο παλαίφατο Πατριαρχείο.

          Ο Μακαριώτατος επεφύλαξε ξεχωριστό έπαινο προς τον Σχολάρχη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νάρκισσο Γκάμο, τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Σάββα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιο Κούμανη και το διδακτικό προσωπικό της Πατριαρχικής Σχολής για τον καταβληθέντα κόπο και τον θερμουργό ζήλο με τον οποίο συνέδραμαν τους αποφοίτους στην εκπλήρωση των εκπαιδευτικών τους στόχων.

         Εξ αυτής της αφορμής η ΑΘΜ εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες, διά του τιμώντος την εκδήλωση Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Γεωργίου Διακοφωτάκη, προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαιτέρως προς το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την πολύτιμη συμβολή τους στην εύρρυθμη λειτουργία της Σχολής.

          Επιπροσθέτως, ευχαρίστησε το ευσεβές ποίμνιο για τη στοργή που επέδειξε προς τον υπό της Πατριαρχικής Σχολής εκπροσωπούμενο υψηλό προορισμό και την αγάπη του προς τους οικοτρόφους σπουδαστές της, η οποία συχνά εκφράστηκε διά προσφορών εκ του περισσεύματος ή του υστερήματος του.

          Μετά την απονομή των πτυχίων ακολούθησε εόρτια δεξίωση, ενώ επίσημο γεύμα παρατέθηκε προς τιμήν των αποφοίτων στην τράπεζα της Μονής.


http://www.patriarchateofalexandria.com/index.php?module=news&action=details&id=624

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Kristu Wauka! - Χριστός Ανέστη από το Μαλάουι!

Προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"




ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΟΥΙ
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ

Μπλαντάϊρ 13-5-2011

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί του Ιεραποστολικού Συνδέσμου, Χριστός Ανέστη!

Σας απευθύνουμε τους πασχαλινούς χαιρετισμούς μας, σας ασπαζόμαστε με το φιλί της Αγάπης και μοιραζόμαστε τα νέα μας μαζί σας, πάντα με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωακείμ.
Αναπολώντας τα προηγούμενα χρόνια, ενθυμούμεθα τον εορτασμό της Ορθόδοξης Αναστάσεως στο Μαλάουι και είμαστε πολύ χαρούμενοι διαπιστώνοντας, με την βοήθεια του Θεού, την πρόοδο των ιεραποστολικών προσπαθειών μας. Με μεγάλο κόπο και πολλές δυσκολίες εργαζόμαστε άοκνα, ώστε να εδραιωθεί η Εκκλησία του Χριστού και σε αυτήν την απαραμύθητη περιοχή της Κεντρικής Αφρικής.
Ήταν μεγάλη η χαρά μας που φέτος οι Ορθόδοξοι πιστοί στο Μαλάουι είχαν πέντε ιθαγενείς κληρικούς, αντί για δύο που είχαν πέρσι και έναν πρόπερσι αντιστοίχως, για να τους κηρύξουν το Αναστάσιμο μήνυμα και να προσφέρουν Ορθόδοξη Λατρεία στον Αναστημένο Κύριό μας.
Βιώνοντας την καθημερινότητα, οι ιθαγενείς νεοφώτιστοι πορεύονται αληθινά σαν να βρίσκονται μέσα σε ναρκοπέδιο. Έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευλογημένοι, καθώς αξιώθηκαν να επιβιώσουν από την πείνα, τις αρρώστιες, τα ατυχήματα, τα δυστυχήματα και πολλές άλλες αντίξοες καταστάσεις. Γεύονται την Αναστάσιμη χαρά της Εκκλησίας μας.
Οι πειρασμοί δεν λείπουν ποτέ από τους αγωνιζόμενους. Κάποια σοβαρή αρρώστια έχει μεγαλύτερο πόνο για την Εκκλησία μας, ιδιαίτερα όταν ταλαιπωρεί κάποιον συνεργάτη μας. Έτσι όλοι μαζί προσευχηθήκαμε αλλά και ενδιαφερθήκαμε να βρει τη γιατρειά του ο κατηχητής Χριστόφορος που στην διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής βρέθηκε σε άλλο νοσοκομείο αυτός και σε άλλο ο δύστυχος γιος του, για θεραπεία και οι δύο, με την υποστήριξη της Ιεραποστολής μας. Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Θεό, που μας τους χάρισε υγιείς και τους δύο.
Δεύτερη δοκιμασία και μεγάλο πόνο νιώσαμε αυτό το Πάσχα από τον χαμό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα του παιδιού ενός άλλου ευλογημένου κατηχητού μας. Ο γιος του ήταν καλό κατηχητόπουλο και λυπηθήκαμε που δεν προλάβαμε να τον βαπτίσουμε, παρόλο που ένα χρόνο τώρα με συνέπεια παρακολουθούσε τα κατηχητικά μαθήματα. Προσευχόμεθα στον Θεό να δίνει παρηγοριά στην οικογένειά του και να εναποθέσει την ψυχή του μικρού κατηχουμένου μας σε καλό και άγιο μέρος.
Πλήγματα άλλου τύπου, από τον πειρασμό, δέχθηκε και ένας άλλος κατηχητής μας που με την Χάρη του Θεού αντιστάθηκε επιτυχώς σ’ αυτά.
Μείναμε έκπληκτοι και θυμηθήκαμε τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας, όταν ένας από τους κατηχητές μας εξιστόρησε τι του συνέβη στην διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Καθώς η πορνεία και η μοιχεία είναι από τις συνήθεις αμαρτίες στους λαούς αυτούς, μία ιθαγενής αλλόθρησκη, έκανε ανήθικες προτάσεις στον έγγαμο, καλό οικογενειάρχη και συνεπή κατηχητή μας. Εκείνος, χωρίς να θυμώσει, έντεχνα έβγαλε από την τσέπη του την Αγία Γραφή και άρχισε να της εξηγεί. Τι; Μα το αυτονόητο: «Είμαι χριστιανός Ορθόδοξος και η πίστη μου την πράξη αυτή την έχει για αμαρτία». Με ζήλο τότε βρήκε την περίπτωση σαν ευκαιρία να προχωρήσει περισσότερο και σαν πραγματικός μαθητής του Χριστού, σαν ψαράς ψυχών, έριξε το δόλωμα του να σώσει την χαμένη ψυχούλα. Της είπε ό,τι τον φώτισε ο Θεός και πράγματι είδε την επέμβαση Του ζωντανή. Η κοπέλα ξέχασε την αρχική της επιθυμία, συγκινήθηκε, μετανόησε και κατόπιν άρχισε να παρακολουθεί κατηχητικά μαθήματα σαν κατηχούμενη.
Πώς να μην συγκινείται κάθε χριστιανή ψυχή, όταν βλέπει με την χάρη του Θεού τέτοιες αλλοιώσεις από το Άγιο θέλημά Του;
Οδυνηρό επίσης είναι το παρακάτω συμβάν, που συνέβη σε μια οικογένεια μη ορθόδοξη, η οποία δεν βιώνει τον θάνατο σαν απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθείς στη Βασιλεία του Θεού.
Η χαροκαμένη μάνα είχε χάσει το νεαρό γιο της, όταν ήταν σπουδαστής, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, το οποίο έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα διασχίζοντας το χωριό τους.
Τι τραγική σύμπτωση… την ίδια μέρα, δύο χρόνια αργότερα, στην ίδια περιοχή σκοτώθηκε και η κόρη της φοιτήτρια κι αυτή. Παρασύρθηκε από ποδήλατο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα.
Σας αναφέρω όμως κι άλλο ένα θέμα. Η Ιεραποστολή αγόρασε ένα περίοπτο οικόπεδο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή ιθαγενών. Μετά από λίγο καιρό άρχισαν απειλητικά τηλεφωνήματα και διάφοροι άλλοι εκφοβισμοί από αλλόθρησκους, που ζήλεψαν την ιδανική τοποθεσία στην οποία θα ήθελαν ίσως οι ίδιοι να κτίσουν κάτι. Οι χριστιανοί μας στην περιοχή αυτή αντιμετώπισαν το όλο θέμα με την προσευχή. Στο Θεό στήριξαν και εναπόθεσαν την ελπίδα τους. Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο είδαν ζωντανή την παρουσία του Θεού δίπλα και ανάμεσά τους καθώς σταδιακά σταμάτησαν οι ενοχλήσεις.
Είναι αληθινή ευλογία και χαρά για όλους μας, όταν συμβαίνουν αναπάντεχες μεταστροφές στον τρόπο σκέψης και ζωής ολόκληρων οικογενειών. Μια χαρούμενη περίπτωση οικογενειακής μεταστροφής είναι η παρακάτω:
Ο Κλίφτον είναι ανώτατος και καλά αμειβόμενος λογιστής, παντρεμένος με μια μορφωμένη σύζυγο με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά. Έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και λόγω της ολοφάνερης και άδολης μεταστροφής τους μας δίνει χαρά η παρουσία τους ανάμεσά μας.

Είναι μεγάλη χαρά και παρηγοριά, όταν βλέπουμε ιθαγενείς από όλα τα κοινωνικά στρώματα του Μαλάουι να ενδιαφέρονται για την πίστη μας˙ τόσο φτωχοί και αμόρφωτοι εμπερίστατοι όσο και μορφωμένοι και ευκατάστατοι. Μέσα σε ένα τέτοιας έντασης πρωτοχριστιανικό κλίμα το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα εορτάστηκε πανηγυρικά σε 10 περιοχές του Μαλάουι, στις οποίες υπάρχουν Ορθόδοξοι πυρήνες.
Εκτός από τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αναστάσεως του Σωτήρος στο Μπλαντάιρ, στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου στο Καμπότζι έγινε διπλή εορτή, τόσο για την Ανάσταση όσο και για τον Άγιο Γεώργιο. Στις Ενορίες της Αγίας Άννης στο Μουλάνζι και των Αρχαγγέλων στο Παλόμπε καθώς επίσης και στις περιοχές Ντιράντι, Ναμουέρα, Ζόμπα, Μίνγκου, Λουτσέντζα και Τσιραζούλου έτρεξε ο κλήρος και οι κατηχητές μας. Μοιράσαμε 7.500 κόκκινα αυγά και σε κάθε ενορία πραγματοποιήθηκε μικρό πανηγύρι με φαγητό, καλαμποκάλευρο, πατάτες, ντομάτες κ.ά.
Το Kristu Wauka-Χριστός Ανέστη ακούστηκε και ψάλθηκε ξανά και ξανά από τα στόματα των ιθαγενών αδελφών μας. Η Ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως προσκυνήθηκε από τους αφρικανούς χριστιανούς μας και έδωσε ελπίδα και χαρά σε πολλά αφρικανικά μάτια και καρδιές, καθώς αντίκριζαν τον Χριστό να τραβά από τον τάφο τους Προπάτορες όλων μας, τον Αδάμ και την Εύα.
Το ωραιότατο αυτό αναστάσιμο κλίμα οι κατηχητές μας προσπαθούν να το διατηρήσουν ζωντανό για 40 ημέρες, ή ακόμη και όλο το χρόνο, επιδιώκοντας να βιώνουμε κάθε Κυριακή το Αναστάσιμο άγγελμα της πίστεως μας.
Αν κάθε Κυριακή θεωρείται η φωτοδότρα ημέρα της εβδομάδας μας, τότε οπωσδήποτε το Πάσχα είναι η φωτοδότρα εορτή κάθε έτους στην επίγεια ζωή μας. Αν το «Δεύτε λάβετε Φως» μας ώθησε να λάβουμε το Φως, τότε σίγουρα η ζωή μας δεν θα σκοτεινιάζει ούτε θα παίρνει το γκρίζο χρώμα της απογοήτευσης, αλλά θα λάμπει από την αλήθεια του Θεού καθημερινά.
π. Ερμόλαος Ιατρού
 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος...

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος (κατά κόσμον Παύλος Σεννής) χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος τον Ιούλιο του 1976 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα και είναι Μοναχός της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Από το 1985 και επί εξαετία διηκόνησε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κορέας.





Εν συνεχεία και για 14 συναπτά έτη ανέλαβε τα ηνία της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Δυτική Βεγγάλη των Ινδιών. Εκεί ανέπτυξε μεγάλο και αξιόλογο Ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.





Δυστυχώς γιά το Ιεραποστολικό του έργο απελάθη από τη χώρα τον Ιούνιο του 2004 και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους εξελέγη Επίσκοπος στην χηρεύουσα θέση της Επισκοπής Μαδαγασκάρης. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του έλαβε χώρα την 14η Νοεμβρίου 2004 στην Αλεξάνδρεια υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.






Στην Μαδαγασκάρη επεδόθη στην ανοικοδόμηση Ιερών Ναών και πνευματικών Κέντρων, Σχολείων, Φιλανθρωπικών ιδρυμάτων καθώς και του Θεολογικού Σεμιναρίου που ήδη λειτουργεί, μεριμνών ιδιαιτέρως για την αρτιοτέρα κατάρτιση των ιερέων και των κατηχητών. Αναδιοργανώθηκε επίσης η λειτουργία της Κλινικής με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πτωχούς. Ομιλεί την αγγλική, την κορεατική και την ινδική γλώσσα.






Περισσότερα:
http://vatopaidi.wordpress.com/2011/02/04/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%81/

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Iερείς και ενορίτες στην εκστρατεία γεμίσματος ενός κοντέινερ για τη Μαδαγασκάρη

 

http://www.iersyn.gr/madagascar.php

Κυριακάτικος περίπατος, παρέα με τον Άγιο Ευθύμιο και τον Άγιο Ελευθέριο

Την Κυριακή 22 Μαΐου, οι ιερείς και ενορίτες του Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου ανασκουμπώθηκαν για πολλοστή φορά στην κοπιώδη εκστρατεία γεμίσματος ενός κοντέινερ με βοήθεια για τους χειμαζομένους ιεραποστόλους και αδελφούς μας στη Μαδαγασκάρη. Προσκεκλημένοι κοντά τους, για πρώτη φορά παρευρέθηκαν και εθελοντές της Ενοριακής Νεανικής Εστίας Αγίου Ελευθερίου, ιερείς και ενορίτες, διαιρώντας το μόχθο και πολλαπλασιάζοντας τη χαρά αυτής της προσπάθειας.
Για όσους βρεθήκαμε εκεί για πρώτη φορά, ήταν μία κυριολεκτική αποκάλυψη να βλέπουμε να παρελαύνουν μπροστά από τα χέρια μας τα θρανία και οι μαθητικές καρέκλες, τα φάρμακα και τα κρεβατάκια και τα αναπηρικά καροτσάκια, τα ρούχα και η ζάχαρη, τα παπούτσια και τα παιχνίδια...
Μετά από μερικές ώρες αδιάκοπης δουλειάς, τα σκονισμένα και ιδρωμένα χέρια των δύο ενοριών, λαϊκών αλλά και των ιερέων μας, σηκώθηκαν κατά τον ουρανό και χειροκρότησαν πανηγυρίζοντας το κλείσιμο ενός κατάφορτου κοντέινερ που ξεκίνησε το μακρύ δρόμο για τη Μαδαγασκάρη, τη δική μας Ελβετία όπου καταθέτουμε την πνευματική μας αποταμίευση.
Ως επιστέγασμα της απλόχερης αγάπης και υποδοχής των ενοριτών του Αγίου Ευθυμίου, γίναμε και ομοτράπεζοι σε ένα πλούσιο γεύμα, που συμπληρώθηκε με ακόμη πιο πλούσια λόγια από τους σεβαστούς μας πατέρες, οι οποίοι πρώτα ευχαρίστησαν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό που ευλόγησε αυτήν την προσπάθεια.
Θυμόμαστε τα λόγια και τα παραδείγματα του πατρός Κωνσταντίνου και του πατρός Ιωάννου, ότι, με θαυμαστή πρόνοια, το έργο της ιεραποστολής βρίσκει δρόμους και συνδρομή με τρόπους που δεν φανταζόμαστε. Θυμόμαστε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κλιμάκιο ιεραποστολής του Αγίου Ελευθερίου για την παραδειγματική ποιότητα της διακονίας μας στο έργο της ιεραποστολής – με τη διευκρίνιση ότι ποιοτική διακονία, που αποκτά μεγαλύτερη αξία για την ιεραποστολή, είναι η διακονία που γίνεται με συστηματική πειθαρχία και με πνεύμα υπακοής, χωρίς ασύνδετες και σπασμωδικές κινήσεις.
Θυμόμαστε την διαβεβαίωση του πατρός Θεμιστοκλέους ότι παρά τη διογκούμενη οικονομική κρίση, ο ιεραποστολικός μας ζήλος εντός και εκτός Ελλάδος θα παραμείνει άκαμπτος. Θυμόμαστε και την έκκλησή του στον παρευρισκόμενο πατέρα Στέφανο της Μαδαγασκάρης, ότι στις δύσκολες στιγμές που περνούμε οι Έλληνες Ορθόδοξοι, και με τον διωγμό της Ορθοδοξίας στην πατρίδα μας ήδη να βρίσκεται επί θύραις, έχουμε οι Έλληνες ανάγκη από τις πολύτιμες προσευχές των Ορθοδόξων αδελφών της Μαδαγασκάρης.
Θυμόμαστε τέλος και την εξαιρετική τοποθέτηση του πατρός Στεφάνου της Μαδαγασκάρης, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι η υλική μας βοήθεια στο λαό του είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ποιμαντική και πνευματική στήριξη στα δόγματα και τις αξίες της Ορθοδοξίας – διότι δεν έχει κανένα νόημα αν γεμίσουν το στομάχι οι αδελφοί της Μαδαγασκάρης αλλά χάσουν την ψυχή τους.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος, στο Κερατσίνι, πήραμε διπλή γεύση, από μεν το ανθρώπινο νερό που ξεδιψά προσωρινά τον συνάνθρωπο, αλλά και από το ζών ύδωρ που μ’αυτό δεν θα διψάσουμε ποτέ.
Κυριακή της Σαμαρείτιδος, στο Κερατσίνι, ήταν αλήθεια μιά μέρα ωραία για τον Άγιο Ευθύμιο και τον Άγιο Ελευθέριο να κάνουν έναν περίπατο ανάμεσά μας.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Επισκοπή Μαδαγασκάρης παρέχει στις μαχόμενες μάνες μαθήματα ραπτικής, υφαντικής , κοπτικής...

Επαγγελματική κατάρτιση στις ανύπαντρες μητέρες

«...Αλλ’ εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω.»
«...Αλλ’ εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω.»
Στη φτωχή Μαδαγασκάρη χιλιάδες γυναίκες μένουν έγκυοι με το χαρμόσυνο γεγονός να τρέπεται γρήγορα σε θλίψη, αφού εγκαταλείπονται από τους άνδρες τους. Είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται την ακόμη μεγαλύτερη φτώχια κι αυτός ο φόβος οδηγεί τα βήματά τους μακριά από την ευθύνη ανατροφής ενός παιδού. Μένουν οι γυναίκες μόνες τους τότε, να ζήσουν τον εαυτό τους και να αναθρέψουν και τα παιδιά τους. Ανώνυμες ηρωίδες, που πρέπει γρήγορα να σκουπίσουν τα δάκρυα τους και να σηκώσουν αγόγγυστα το δικό τους σταυρό.
Στην Ελλάδα της καλής ζωής, είμαστε πιο έξυπνοι, πιο πρακτικοί και πιο αποτελεσματικοί. Σηκώνουμε εύκολα το σταυρό μας, αρκεί να μοιάζει έντονα με χρυσαφένιο κόσμημα επίδειξης. Τους πιο δύσκολους σταυρούς τους αποφεύγουμε, άνδρες και γυναίκες, με εκλεπτυσμένες τεχνολογίες. Λέγονται εκτρώσεις.
Στη Μαδαγασκάρη, που τώρα μαθαίνει το Χριστό, οι γυναίκες ήδη ξέρουν να σηκώνουν το σταυρό τους με το δικό τους δάκρυ και το δικό τους ιδρώτα.
Στην Ελλάδα, που χόρτασε από Χριστό, γυναίκες και άνδρες μαζί συχνά απαρνούνται το σταυρό τους, βουτώντας τον στο αίμα αγέννητων βρεφών.
Αν δε μπορούμε να πείσουμε τη γυναίκα της Ελλάδας να μην καταφεύγει στο νόμιμο έγκλημα της έκτρωσης, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τη γυναίκα της Μαδαγασκάρης να στηρίξει με αξιοπρέπεια τη δική της ζωοποιό επιλογή.
Η Επισκοπή Μαδαγασκάρης παρέχει στις μαχόμενες μάνες μαθήματα ραπτικής, υφαντικής , κοπτικής ώστε να τους εξασφαλίσει μία διέξοδο επαγγελματική και ένα τρόπο να ζουν με αξιοπρέπεια.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Καμιά φορά, το ζητούμενο είναι απλώς ένα χρηματικό ποσό...

... κι αυτό εξασφαλίζεται από ένα θαύμα!

Το μάθημα της Ρητορικής-Κατηχητικής, προχωρούσε, κόντευε η ώρα να τελειώσει, όταν άρχισαν οι ερωτήσεις απὸ τους φοιτητές του πρώτου έτους της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκὸ.
-Πώς πρέπει να πλησιάσουμε τον κόσμο;
-Πώς θα βοηθήσουμε τον ιερέα της ενορίας μας;
-Έχει μεγάλη επαρχία ο ιερέας μας. Είναι υπεύθυνος σε πολλὰ χωριὰ, σε πολλὲς εκκλησίες∙ άλλες απὸ αυτὲς είναι κτισμένες και άλλες λασποκαλύβες;
-Εμείς δεν έχουμε ιερέα. Έχουμε όμως ωραία Εκκλησία με τον κατηχητή μας∙ συγκεντρωνόμαστε και ψάλλουμε. Κάπου-κάπου μάς έρχεται ιερέας. Περιμένουμε μήπως και τώρα το Πάσχα έρθει κανεὶς.
Καθένας έλεγε τις δυσκολίες που είχαν στις πόλεις και στα χωριὰ τους∙ η συζήτηση είχε φουντώσει.
Ο Χαράλαμπος απὸ το Bandundu όμως καθόταν σκεπτικὸς και λυπημένος, κοίταζε τους συμφοιτητὲς του. Δεν άντεξε∙ δυὸ δάκρυα έτρεξαν στα μάγουλά του κι ένας αναστεναγμὸς και ένα παράπονο ξεπήδησαν απὸ μέσα του .
-Εμείς ούτε Ἐκκλησία έχουμε, ούτε υπάρχει κοντὰ μας καμιὰ. Τα δάκρυα έπεσαν στο θρανίο. Σιωπή επικράτησε για λίγο. Προσπάθησα να κόψω τη σιωπή για να φύγουμε απὸ την αμηχανία, στην οποία πέσαμε όλοι.
-Να το δοῦμε, Χαράλαμπε, έλα μετὰ στο γραφείο.

Το θαύμα

Δεν πρόλαβα να τελειώσω και κτύπησε το τηλέφωνο. Είδα ότι ήταν απὸ μακρυὰ∙ μήπως είναι τίποτε επείγον, διερωτήθηκα∙ ζήτησα συγγνώμη απὸ τους φοιτητές και το σήκωσα.
–Bonjour… Comment ça va ?
–Ποιὸς, ποιὸς; Τότε καταλαβα γνώριμη φωνὴ αδελφού απὸ το γραφείο της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής της Θεσσαλονίκης.
Σεβασμιώτατε, η Παναγία σού στέλνει ένα δώρο, μια Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως.


P1110444 Δύο δάκρυα με παράπονο και η Παναγιά μάς απάντησε


Τα έχασα. Κοιτούσα μια τον Χαράλαμπο, μια το τηλέφωνο. Μπέρδεψα τα λόγια μου. –Θα κοιτάξω, απάντησα. Είμαι στην τάξη, κάτι τέτοιο συζητάμε.
Η Παναγία απάντησε στα δάκρυα του Χαράλαμπου.
Εζήτησα αμέσως τον υπεύθυνο της ιεραποστολής στην περιοχὴ του Bandundu, τον κ. Θεόδωρο Φουμουάζα, Κοσμήτορα του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κινσάσας και Αντιπρύτανη του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου μας, απὸ εκεί που κατάγεται ο Χαράλαμπος.
Θεόδωρε, η Παναγία μας σάς στέλνει μια Εκκλησία της, του Ευαγγελισμού της, ἔχετε οἰκόπεδο;
–Ναι, δύο ἐκτάρια, δικὰ μας, αρκετὸς ο χώρος για εκκλησία, σχολείο, ιατρείο. Έχουμε και τρεις φοιτητὲς στη Θεολογικὴ μας σχολὴ. Έτοιμοι για δράση.
-Τότε προχωράμε. Ένα νέο ιεραποστολικὸ κέντρο η Παναγία ανοίγει στο Bandundu του Κονγκό. Η Παναγία άκουσε το παράπονο του Χαράλαμπου και απάντησε στα δάκρυα του.

http://ierapostoles.gr/2011/05/

Μπουρούντι Σάββας "Η προσφορά της Ορθοδοξίας στην Αφρική είναι μοναδική"

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011
Στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Pravoslavie" μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ιεραποστολής, για τους Αφρικανούς. για το φιλανθρωπικό έργο καθώς και για τις πολιτικές αναταραχές.
Η συνέντευξη του Επισκόπου Μπουρούντι έχει ως εξής:
Τι μπορείτε να πείτε για τα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής εμπειρίας των Αφρικανών, για τον χαρακτήρα των ψυχών τους; είναι κάτι που διαφέρει από τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα από τους Έλληνες;
Οι Αφρικανοί ψάχνουν την αλήθεια, έχουν πνευματικές αναζητήσεις τις οποίες δεν ικανοποίησε καμιά από τις άλλες Εκκλησίες, ψάχνουν να βρουν την αλήθεια, η Ορθοδοξία είναι ακόμη «φρέσκια» στην Αφρική για αυτό πρέπει και εμείς να είμαστε επιεικείς.
Στην Ελλάδα στην Ευρώπη οι καμπάνες των Εκκλησιών κτυπάνε δύο χιλιάδες χρόνια στην Αφρική άρχισαν να χτυπάνε πριν μισό αιώνα μόνο, παρόλα αυτά οι αφρικανοί τις ακούνε και θέλουν να μάθουν και εμείς δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ευαγγελιζόμαστε το μήνυμα της Σωτηρίας υπό αντίξοες και δύσκολες συνθήκες.
Πώς αξιολογείτε τη θέση της ορθόδοξης Ιεραποστολής στην επισκοπή σας και γενικά στην Αφρική; Για παράδειγμα, σε σύγκριση με την Καθολική και προτεσταντικές εκκλησίες.
Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή χωρίς βοήθεια από κανέναν παρά μόνον από τον απλό Ορθόδοξο λαό προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλύνει τον πόνο των Αφρικανών τους οποίους όλοι ακόμα και άλλα δόγματα εκμεταλλευτήκαν, μην ξεχνάτε το ρόλο άλλων δογμάτων στην γενοκτονία στην Ρουάντα αλλά και τον τρόπο που επιβλήθηκαν κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες.
Οι ιεραποστολές άλλων δογμάτων ενισχύονται από τα κέντρα τους, εμείς προσπαθούμε μόνοι μας και ανιδιοτελώς με την βοήθεια των Ορθοδόξων Ελλήνων, όλα για τον αφρικανό ο οποίος είναι και αυτός πλάσμα του ίδιου Θεού.



Πως στις νομοθεσίες των κρατών, στα οποία εκτείνεται η επισκοπή σας, αντικατοπτρίζεται η κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Τα Κράτη βλέπουν με θετικό μάτι την προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας βλέπουν την διαφοροποίηση αλλά τρομοκρατημένοι από τα δεινά τα οποία έχουν υποστεί από φερόμενους «Χριστιανούς» είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.
Η Προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την Αφρική στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της γεωργίας κ.λ.π. είναι μοναδική.
Σχετικά πρόσφατα, η Ρουάντα έγινε σκηνή ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Αν είναι το ιεραποστολικό έργο στην επισκοπή επικίνδυνο για τη ζωή των ιεραποστόλων;
Πάντα το ιεραποστολικό έργο στην συγκεκριμένη περιοχή είναι επικίνδυνο. Ελπίζουμε στην χάρη του Θεού και την προστασία της Παναγίας μας. Εγώ πολλές φορές βρίσκομαι σε εμπόλεμα σημεία του Ανατολικού Κονγκό, όταν τα προσπερνούμε ανακουφιζόμαστε όλοι και δοξάζουμε το Θεό που πέρασε και αυτό.
Έχουμε όμως Χριστιανούς, Ιεραποστολικά Κέντρα και Ενορίες τα οποία δεν πρέπει να αφήσουμε, στην συγκεκριμένη περιοχή η προσφορά των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κέντρων είναι Μοναδική.



Ποια γλώσσα χρησιμοποιείται στις ακολουθίες; Αν υπάρχουν ιδέες για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων στις γλώσσες των ιθαγενών λαών και φυλών εκεί;
Σε κάθε χώρα χρησιμοποιείται η γλώσσα της περιοχής, στο Μπουρούντι χρησιμοποιούμε την Κηρούντι, τα Ελληνικά επειδή υπάρχουν και τριάντα Έλληνες και τα Γαλλικά που είναι η
γλώσσα που επιβλήθηκε από τους αποίκους έως ότου μεταφραστούν όλα τα Εκκλησιαστικά βιβλία στην τοπική γλώσσα ενώ για άλλες γλώσσες όπως τα Σουαχίλη έχουν μεταφραστεί όλα τα Λειτουργικά βιβλία.
Τι είδος φιλανθρωπίας κάνει η επισκοπή σας; Αν έχει τα δικά της νοσοκομεία ή σχολεία;
Στο Μπουρούντι δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύστημα υγείας δεν υπάρχει, τα πολύ σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στην Κένυα ή στην Νότιο Αφρική με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει εκπαίδευση λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης και η αμάθεια βρίσκετε στον υψηλότερο δείκτη, όλοι περιμένουν από την ιεραποστολή και εμείς με την βοήθεια των Ορθοδόξων Χριστιανών προσπαθούμε.
Η Κατάσταση στο Ανατολικό Κονγκό είναι ιδιάζουσα και πολύ ρευστή, ο ανταρτοπόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το ανατολικό Κονγκό είναι γεμάτο ανάγκες, είναι το πάντα φτωχό και ταλαιπωρημένο Κονγκό.
Η Επισκοπή αναπτύσσει σημαντικό Ιεραποστολικό- Κοινωνικό- Ανθρωπιστικό Έργο όπως:
Λειτουργία Σχολείων στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Ουβίρας-Ανατολικό Κονγκό φοιτούν 450 μαθητές στα Δημοτικά και 150 στα Νηπιαγωγεία.
Υιοθεσία και Λειτουργία Σχολείων στην Μπουραμάτα του Μπουρούντι με 1600 μαθητές.
Διανομή φαγητού στην προσφυγική περιοχή Γκαγκάρας στο Μπουρούντι.
Διανομή φαγητού στις Αστυνομικές και Δικαστικές Φυλακές του Μπουρούντι.
Συντήρηση αγάμων μητέρων τις οποίες είτε έχουν εγκαταλείψει οι σύζυγοι τους είτε έχουν πεθάνει.
Υποτροφίες σε 60 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Περίθαλψης απόρων.
Παροχή Φάρμακων κυρίως για μαλάρια, τυφοειδή πυρετό, κίτρινο πυρετό, εμβόλια κατά της χολέρας και εμβόλια κατά του μινιγγόκοκκου.
Εβδομαδιαία διανομή τροφίμων σε 250 άτομα.
Διανομή τετραδίων και γραφικής ύλης σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Έναρξη προγράμματος αναδοχής νεοφωτίστων και εκπαιδευτικής υιοθεσίας.



ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Ιεραποστολικό Κέντρο στην Γκαγκάρα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Νοσοκομείο. Εργασίες προς το τέλος.
Ιεραποστολικό Κέντρο στη Τσαράμα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Ιατρείο, Σχολεία. Εργασίες σε πλήρη εξέλιξη.
Συσσίτιο και λειτουργιά Ιατρείου στην προσφυγική περιοχή Μπουραμάτας-Μπουρούντι όπου διαβιούν και οι από όλους παραμελημένοι Πυγμαίοι.
Ιεραποστολικό Κέντρο στην Μπουραμάτα, εργασίες σε πλήρη εξέλιξη.
Ανοικοδομούνται σχολεία στο Ιεραποστολικό Κέντρο Καμανιόλας-Ανατολικού Κονγκό σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό IRC.
Μετατροπή υπάρχοντος κτηρίου σε Νοσοκομείο στην περιοχή Σανίκ Γκαγκάρας.
Μετατροπή παραχωρηθέντος κτηρίου σε κλινική στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Και βέβαια συνεργαζόμαστε και με διάφορους Ελληνικούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.
Πώς λύνεται το πρόβλημα με τους νέους κληρικούς; Πόσο οξύ είναι στην επισκοπή σας, και πού βρίσκετε ανθρώπους για τον κλήρο;
Δυστυχώς η περιοχή μας θεωρείτε από τις πλέων δύσκολες οπότε μόνο από ιθαγενείς Αφρικανούς τους οποίους στέλνουμε στα Θεολογικά Σεμινάρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια την Κένυα και την Κινσάσα μπορούμε να επανδρώσουμε τις ενορίες μας οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.
Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα γιατί χρειάζονται και κάποιοι Έλληνες κληρικοί κυρίως για να συνηθίσουν κοντά τους οι Αφρικανοί αλλά οι καταστάσεις που επικρατούν στην περιοχή αυτή των Μεγάλων Λιμνών η έλλειψη ασφάλειας, ο ανταρτοπόλεμος κρατάνε μακριά τους εθελοντές κληρικούς.



Κατα τη γνώμη σας πως οι σοβαρές πολιτικές αναταραχές σε αρκετές αφρικανικές κυρίως αραβικές χώρες μπορούν να επηρεάσουν τη θέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αγαπητοί παντού, δεν ανακατεύεται με την πολιτική και δεν την επηρεάζουν οι πολιτικές αλλαγές.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει μία παρουσία δύο χιλιάδων χρόνων χωρίς προβλήματα, η Αίγυπτος σέβεται το πατριαρχείο καθώς και οι άλλες Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής.
Το Πατριαρχείο θα συνεχίσει από την Αλεξάνδρεια απροβλημάτιστα να διοικεί και να ρυθμίζει το Ιεραποστολικό Έργο το οποίο επιτελείται σε όλη την αχανή αφρικανική ήπειρο.
Τι θα θέλατε να ευχηθείτε από την μακρινή κεντρική Αφρική στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας στη Ρωσία;
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνεται να έρθω μέσω τις σελίδας σας σε επαφή με τους αγαπητούς Ρώσους ορθοδόξους αδελφούς μας.
Να μην μας ξεχνούν στις προσευχές τους και με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στην Ρωσία και την αγαπά θα ήθελα σε όλους να απευθύνω τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.




http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8196:-q-q&catid=13

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εξόρυξη νέου πηγαδιού στο Μαλάουι

 http://panosz.wordpress.com/2011/02/06/mihelis-106/

Επιστολή προς τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" του π. Ερμόλαου από το Μαλάουι:

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΑΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΟΥΙ
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΛΑΟΥΙ, ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ


Μαλάουι 12-5-2011
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, Χριστός Ανέστη!
Με πολλή χαρά και μεγάλη ευγνωμοσύνη πληροφορηθήκαμε την ευγενή χειρονομία δωρητή σας να αναλάβει τα έξοδα για την εξόρυξη πηγαδιού. Το πηγάδι αυτό σκοπεύουμε να το ανοίξουμε μέσα στο οικόπεδο της Ιεραποστολής μας στο χωριό Ναμουέρα, όπου ανοικοδομούνται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντύπα, ένα Νηπιαγωγείο και ένα Εργαστήριο Ραπτικής.
Στην περιοχή αυτή το μουσουλμανικό στοιχείο υπερτερεί αισθητά. Η ανέχεια, η ανεργία και ένα σωρό δεινά ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Το ορθόδοξο ποίμνιο, αν και μικρό, κατηχείται από χρόνια και ελπίζουμε σιγά–σιγά μέσω της κατήχησης και της έμπρακτης αγάπης μας να αυξηθεί.
Μέχρι σήμερα η Ιεραποστολή μας εξόρυξε έξι πηγάδια δίπλα σε κάθε Ι. Ναό και σε κάθε Ενορία μας. Πόθος μας είναι να απολαμβάνει κάθε Ορθόδοξη κοινότητα αυτό το αγαθό και να προσφέρει σε όλους, Χριστιανούς και μη, αυτή την ευλογία, πάντοτε φυσικά δωρεάν.
Μακάρι και άλλοι αδλεφοί μας, αναγνωρίζοντας την αξία αυτής της προσφοράς, να παρακινηθούν και να ενισχύσουν οικονομικά αυτήν μας την προσπάθεια. Η δαπάνη αυτής της εξόρυξης ανέρχεται στο ποσό των 3.000 €.
Η ωφέλεια του έργου είναι οπωσδήποτε πολύ μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς την ελπίδα ζωής που θα προσφέρει στους ιθαγενείς αδελφούς μας, οι οποίοι στερούνται και τα πλέον στοιχειώδη και αναγκαία αγαθά.
Ευχαριστούμε και πάλι όλους σας, τα μέλη του Ι. Συνδέσμου, τους φίλους και δωρητές, που αγκαλιάζετε και στηρίζετε το έργο της Ιεραποστολής μας.
Με αναστάσιμες ευχές
π. Ερμόλαος Ιατρού

 http://www.iersyn.gr/letters.php

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της Τριπόλεως της Λιβύης κ. Θεοφύλακτος μένει έως της σήμερον φρουρός άγρυπνος

Αφιέρωμα στον συνεπίσκοπό μου: "Εκεί…στην εμπόλεμη ζώνη"

Σκέψεις αγάπης καθαρά αδελφικής. Σκέψεις καρδιακές. Σκέψεις εν προσευχαίς «περισσοτέρως» για τον αδελφό, που εδώ και μήνες ζεί στην πρώτη γραμμή του πυρός...
Εκεί στη Τρίπολη της Λιβύης.. Εκεί, που για γνωστούς ή άγνωστους λόγους, μαίνεται ένας πόλεμος. Δεν είμαι πολεμικός ανταποκριτής ούτε πολύ περισσότερο πολιτικός αναλυτής. «Δίπλα» από μας συμβαίνουν τα γεγονότα... Ένας πόλεμος με άμεση συνεπαγωγή αθώα θύματα!... Θα τολμούσα να πω «ων ουκ έστιν αριθμός...». Εκατόμβη θυμάτων και μάλιστα μικρών παιδιών....
Και ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της Τριπόλεως της Λιβύης κ. Θεοφύλακτος μένει έως της σήμερον φρουρός άγρυπνος, στην κυριολεξία.
Όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη μέρα της «κήρυξης» αυτού του πολέμου, ο Επίσκοπος έμεινε επί των επάλξεων. Κι αυτό δεν είναι ρητορικό σχήμα λόγου. Είναι η αλήθεια. Όταν άλλοι, που έχουν το ακόμη περισσότερο βάρος της ευθύνης έφυγαν και άφησαν τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες και τον Επίσκοπο και την Εκκλησία μόνους τους, ο Επίσκοπος έμεινε και μένει μόνος, «μόνω τω Θεώ διαλεγόμενος!...».
Όποτε είναι δυνατόν, επικοινωνώ μαζί του, όπως πιστεύω και άλλοι αδελφοί, τόσο από το Πατριαρχείο μας, όσο και από την Ελλάδα. Μιλώντας μαζί του, διαπιστώνει κανείς, ότι μιλά με άνθρωπο γνήσιο του Θεού, που ξέρει να υπομένη και δεν έμαθε να λυγίζη οπισθοχωρώντας. Ξέρει καλά το μάθημα του Μικρού Ποιμνίου!... Οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, θέλω να πιστεύω, ότι στην πλειοψηφία τους κατανοούν, τι σημαίνει να μένης έστω και γιά μιά ψυχή!... Αν κάποιοι δεν το κατανοούν, είναι αυτοί, που δεν σκέπτονται Ευαγγελικά, ούτε ζούν το Μυστήριο της παρουσίας του Θεού «μέσα και διά της Εκκλησίας....». Ξέρουν μόνον να θεωρητικολογούν, κηρύττοντας ακατάσχετα .... τον εαυτό τους.
Αδελφέ μου Θεοφύλακτε,
Πρόσφατα σε μιά συνέντευξη σου είπες «ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν και είναι η καθημερινότητά μας....». Αυτό τα λέει όλα!....
Η ιστορία θα καταγράψη το μαρτύριο και τη μαρτυρία Σου. Η Κεφαλή του Πατριαρχείου μας, ο αληθινός και γνήσιος Πατέρας μας, ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και της Καταλλαγής, συνάμα δε της Προσευχής, σύντομα θα επαινέση, και όχι μόνον, την θυσιαστική Σου αγάπη και προσφορά στους ελάχιστους αδελφούς του Χριστού.
Όλοι προσευχόμαστε για Σένα, με πρώτον τον Πρώτον της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τον Πατριάρχη μας Κύριον Κύριον ΘΕΟΔΩΡΟΝ Β΄.
Δέξου τις σκέψεις μου αυτές δημοσιοποιημένες, όχι για κανένα άλλο λόγο, – οι μάρτυρες και το μαρτύριο δεν υπόκεινται στους νόμους της προβολής - , αλλά μόνο για ένα λόγο: να τονωθούν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα της αντοχής και της αγίας Σου υπομονής.
Με την ολοκάρδια ευχή, η ειρήνη να βασιλεύση στην περιοχή και οι άνθρωποι να επανέλθουν στις εστίες τους, και μιά καινούρια μέρα ειρήνης να ξημερώση γι’ αυτή τη χώρα.
«Ο Χριστός εν τω μέσω ημών», Αδελφέ. Δύναμη και κουράγιο. Καλή επάνοδο στην Πατρίδα. Με το καλό να Σε σφίξουμε ΟΛΟΙ στην αγκαλιά μας. Άξιος γιά ό,τι κάνεις και γιά ό,τι προσφέρεις στις τραγικές αυτές ώρες. Είμαστε μαζί Σου. Ο Θεός είναι μαζί Σου!....

Μητροπολίτης Χαρτούμ Εμμανουήλ 

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Έκκληση από τον Επίσκοπο Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κονγκό

 


ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΑΝΤΑΣ. ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Αναγνώρισε επίσημα την Ορθόδοξη Εκκλησία η Κυβέρνηση της Ρουάντας μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιεράς Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας και δύο πρώην προτεσταντών παστόρων Ρουαντέζων οι οποίοι πριν ένα χρόνο ασπάσθηκαν την ορθοδοξία και κατόπιν ευλογίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ενώ θα αρχίσει σύντομα η κατήχηση των 400 μελών της «τοπικής» προτεσταντικής εκκλησίας. 

Η Ρουάντα έγινε γνωστή το 1994 από την Γενοκτονία κατά την οποία σφαγιάστηκαν 800.000 άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς μέσα στους Ναούς άλλης Εκκλησίας κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά.


Είναι ένα μικρό κράτος ακριβώς κάτω από τον Ισημερινό εκτάσεως μόλις 26.338 τετρ. χλμ. και κατοίκους 10.473.282 που δυστυχώς δεν ξεχνούν τις δύσκολές μέρες που πέρασαν, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι είναι ζωντανοί.
 
Οι περισσότερες εκκλησιές άλλου δόγματος σήμερα δεν λειτουργούν, αποτελούν μνημεία της γενοκτονίας.

Η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελεί σημαντικό γεγονός διότι η Ρουάντα είναι επιφυλακτική με τους «νεοφερμένους» μετά τα δεινά που υπέστη.
Βλέπετε και στις φωτογραφίες το μέγεθος της γενοκτονίας, δρόμους γεμάτους πτώματα, ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών, βρεφών.


Στην Ρουάντα δεν υπάρχει τίποτα απολύτως από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τώρα ξεκινάμε.

Μετά την ενημέρωση για την αναγνώρισης της Εκκλησίας μας από την Ρουάντα ενημερώθηκε σχετικά ο Πατριάρχης ενώ ο Θεοφιλέστατος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη στα Ιεραποστολικά κέντρα Ουβίρας και Καμανιόλας του Ανατολικού Κονγκό και μετέβη στην Ρουάντα όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Θρησκευμάτων και την Αντιδήμαρχο Bugeseras όπου και θα ανοικοδομηθεί, αφού εξασφαλιστούν τα χρήματα, ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός και το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο στην Ρουάντα. 

Κατά τις συναντήσεις ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε το διοικητικό σύστημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας (ζητήθηκε από την Κυβέρνηση) επικεντρώνοντας στον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄ και το Ιεραποστολικό- Κοινωνικό- Ανθρωπιστικό Έργο το οποίο επιτελείτε υπό τις ευλογίες του και την εποπτεία του, τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι πολιτική αλλά πνευματική Εκκλησία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσφέρει στον άνθρωπο την αγάπη του Χριστού. Ενώ από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξήχθη πριν προχωρήσει στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας πιο συγκεκριμένα ελέχθησαν τα εξής : «…ερευνήσαμε σχετικά τα περί Ορθοδόξου Εκκλησίας και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στις Αφρικανικές χώρες αντιθέτως προσφέρει πολλά. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην Ρουάντα. Περιμένουμε πολλά από εσάς. Να έρθετε σε επαφή με τον Δήμαρχο της Bugeseras για τα περαιτέρω».

Ακολούθως σε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Bugeseras, διότι ο Δήμαρχος απουσίαζε, παραδόθηκε στον Επίσκοπο Επίσημα η άδεια ανοικοδόμησης Ιεραποστολικού Κέντρου στην περιοχή με το ελεύθερο να πραγματοποιηθεί όποιο έργο κρίνει η Επισκοπή για την πνευματική πρόοδο της περιοχής και βοήθεια των δοκιμαζομένων αφρικανών οι οποίοι είναι και οι επιζώντες από την Γενοκτονία.
«Όλοι είναι φοβισμένοι, όλοι ζουν με τις φρικτές σκηνές της άσχημης εκείνης περιόδου, ελπίζουμε να τους βοηθήσετε, ελπίζουμε να τους κάνετε να χαμογελάσουν ξανά» ήταν τα πρώτα λόγια της Αντιδημάρχου. 

Επίσης η Αντιδήμαρχος περιέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο με οικογένειες χωρίς σπίτια και αυτοί που έχουν σπίτια (χωμάτινα 2χ2) δεν έχουν χρήματα για να κατασκευάσουν οροφές με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν υπάρχουν Σχολεία, ούτε ένα ιατρείο. Τέλος ευχαρίστησε την Επισκοπή για το ότι επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη βοηθείας. 

Η Επισκοπή ήδη προέβη στις διαδικασίες για την απόκτηση συγκεκριμένου οικοπέδου στην περιοχή, 13 χιλιόμετρα από το Κιγκάλι πρωτεύουσα της Ρουάντας για την δημιουργία του πρώτου Ιεραποστολικού Κέντρου.

Βοηθήστε να λάμψει η Ορθοδοξία και στην Ρουάντα.
Δημιουργήστε το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο με Ναό Σχολείο, Ιατρείο δώστε λίγη Αγάπη σε αυτούς τους Ανθρώπους:

Αρ. Λογαριασμού στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:  ΙΒΑΝ:GR1901101460000014629615205 
Δικαιούχος :Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας.
 

Στην EUROBANK
00260448710100205368
Δικαιούχος: Χειμωνέττος Βασίλειος (Σάββας) Επίσκοπος Μπουρούντι

Η στο Μπουρούντι στον παρακάτω λογαριασμό:

NAME:EVEQUE BDI AND RWA
NUMBER OF ACCOUNT: 701624880386  
IBAN: BI807010624880386

Bank of Beneficiary:          INTERBANK BURUNDI
Code bank (BIC):                IBBUBIBIXXX
Address of Bank:                I.B.B.: 15, AVENUE DE L 'INDUSTRIE
City of Bank:                       BUJUMBURA
Country of Bank:                BURUNDII


Από το Ιστολόγιο της Ιεράς Επισκοπής :  http://orthodoxbr.blogspot.com/

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Προσφέρετε σε είδος για τη Μαδαγασκάρη!


18.05.2011  
 
 
Η ευαισθησία της καρδιάς σας δίνει φτερά στο έργο της ιεραποστολής. Τελευταία, μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ για τη Μαδαγασκάρη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αληθινά Σενάρια», η συγκίνηση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη, ώστε καθημερινά δεχόμαστε εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν σε είδος για τα φτωχά παιδιά των Μαλαγκάσι. Για όλην αυτήν την αγάπη σας, σας ευχαριστούμε από καρδιάς.
Χρήσιμα και απαραίτητα είναι τα παρακάτω είδη:
  • Τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα (όσπρια, κονσέρβες κ.α.)
  • Ρούχα και υποδήματα καινούργια ή μεταχειρισμένα, αλλά καθαρά και σε καλή κατάσταση
  • Παιχνίδια, ποδήλατα κ.λπ.
  • Έπιπλα
  • Ιατρικός Εξοπλισμός
  • Εκκλησιαστικά είδη, εικόνες κ.τ.τ.
  • Ηλεκτρικά είδη
Όλες οι προσφορές πρέπει να παραδίδονται ή να αποστέλλονται από το δωρητή. Για κάθε προσφορά μπορείτε να απευθύνεστε στην Αποθήκη μας στο Φίλυρο.
Διεύθυνση της Αποθήκης: Αναπαύσεως 29, 570 10, Φίλυρο (δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, στο παλαιό τέρμα της γραμμής 64)
Τηλέφωνο: 2310 678931
Η Αποθήκη λειτουργεί καθημερινά κατά τις ώρες 6.00-7.30 μ.μ. και το Σάββατο από τις 11.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ.
Όσοι δωρητές μας διαμένουν στην Αθήνα μπορούν να παραδίδουν τις προσφορές τους και στο Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 210 4003654 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 6-8 το απόγευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι ευπρόσδεκτες είναι και χρηματικές δωρεές, οι οποίες μπορούν να κατατίθενται και για ειδικό σκοπό (π.χ. αποκλειστικά για τη Μαδαγασκάρη, ή για τα συσσίτια της Μαδαγασκάρης, ή για την ανέγερση της Αγροτικής Σχολής στη Μανακάρα της Μαδαγασκάρης κ.λπ.).
Ευχαριστούμε όλους εσάς για τις ευγενικές προσφορές και το ενδιαφέρον σας για την Εξωτερική Ιεραποστολή. Με τη δική σας βοήθεια ανατέλλει η ελπίδα της ζωής στους πολυπαθείς λαούς του κόσμου.

http://ierapostoles.gr

Μήνυμα του Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου

Μήνυμα του Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ

Καμπερόν 17-5-2011


Αγαπητέ Πρόεδρε κ. Ασλανίδη μετά των εκλεκτών «συγκυρηναίων» σας,
Χριστός Ανέστη !


Η Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας είναι μία από τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ιδρύθηκε πρόσφατα (Οκτώβριος 2010) με πρόταση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.
Πρόκειται για την πρώτη Ορθόδοξη Ιερά Επισκοπή στη χώρα αυτή και τον πρώτο Ορθόδοξο Επίσκοπο. Το έργο και η οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, ξεκίνησαν στην κυριολεξία από το ΜΗΔΕΝ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή, κανένα Παρεκκλήσι, κανένας Ι. Ναός, ούτε καν ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο, ώστε να μπορεί να διαμείνει και να εργασθεί ο Επίσκοπος. Όμως η ευλογία του Θεού και η αγάπη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, άρχισαν να καρποφορούν τα πρώτα αποτελέσματα.
Φρονούμε, ότι η Ορθοδοξία εδώ στην εξωτική και τόσο φιλόξενη αυτή χώρα έχει μέλλον. Και όλοι εμείς, εδώ στην Ελληνορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας, με έδρα την πρωτεύουσά της το Καμπερόν, θα διακονήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Εκκλησία του Αναστημένου Ιησού και τις πολλαπλές ανάγκες του Αφρικανού συνανθρώπου μας με ανιδιοτελή αγάπη, με κατανόηση, με διάθεση αυτοθυσίας, φιλοτιμία και αξιοπρέπεια.
  Μέσα από την ιστοσελίδα μας, την οποία εκλεκτοί και φιλότιμοι συνεργάτες της Ι. Επισκοπής δημιούργησαν με μεράκι και ιεραποστολική διάθεση, θα έχετε όλοι οι επισκέπτες του διαδικτύου τη δυνατότητα να γίνεσθε «συγκυρηναίοι» και κοινωνοί των αγώνων και των προσπαθειών μας αλλά και γνώστες των αγωνιών και των προσδοκιών μας «διά την καλήν μαρτυρίαν του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού Χριστού».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία σ’ αυτό το χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής (πολύ κοντά στην Πρετόρια) αντιμετωπίζει μία αληθινή πρόκληση, καθώς εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της φιλοπροόδου χώρας και καλείται να συν-υπάρξει μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης, συναλληλίας, αμοιβαιότητος, συνυπάρξεως, νομιμότητος, ελευθερίας και σοβαρότητος. Η Ορθοδοξία στη Μποτσουάνα καλείται με απλά λόγια να εφαρμοσθεί ως τρόπος ζωής, αφού έτσι είναι στην αυθεντική της έκφραση. Ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει καθάρια, ανόθευτη, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διότι οι αλήθειες που πρεσβεύει και προτείνει στον σύγχρονο Αφρικανό άνθρωπο είναι αλήθειες ζωής, οι οποίες αφορούν τον Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο....

† Ο Μποτσουάνας Γεννάδιος

Περισσότερα...    http://www.iersyn.gr/news91.php

Ανάδοχος Αφρικανού Νεοφώτιστου; Ο καθένας μας μπορεί να γίνει!



Κάθε εβδομάδα, μα πολύ περισσότερο στις μεγάλες δεσποτικές εορτές, κάποιο ποτάμι της Μαδαγασκάρης μεταμορφώνεται σε Ιορδάνη ποταμό. Ταλαιπωρημένες ψυχές από κάθε ηλικία, απαρνούνται τη στερημένη από αγάπη πρότερη ζωή τους, προσέρχονται κατά δεκάδες στη γαλακτοτροφούσα αγκαλιά της γλυκιάς Ορθοδοξίας, αναγεννώνται στον κόσμο του φωτός, βαπτίζονται και αποκτούν τα ονόματα στεφανηφόρων αθλητών της πίστης μας. Ελευθέριος, Αναστασία, Γεώργιος, Παρασκευή, Κοσμάς, Ειρήνη...



Δε μπορούμε να είμαστε πνευματικοί ανάδοχοί τους, αφού δεν είμαστε κοντά τους για να στηρίξουμε την πνευματική τους πορεία, όπως απαιτεί στην ουσία του ο ρόλος του αναδόχου. Μπορούμε όμως να είμαστε παραστάτες στο ξεκίνημα της νέας πνευματικής τους ζωής. Να τους δωρίσουμε τη βαπτιστική στολή με την οποία θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως Ορθόδοξοι. Να τους χαρίσουμε έναν μικρό σταυρό που θα τους συντροφεύει κατά την ώρα της προσευχής, μα και θα τους θυμίζει τον Αναστάσιμο Σταυρό του Σωτήρα μας στις δύσκολες στιγμές της κακουχίας και των πειρασμών.
Αντίδωρο της (μικρής για μας, αλλά τεράστιας για τον παραλήπτη) χορηγίας μας, η ονοματοθεσία του βαπτιζομένου. Δίνεις χαμόγελο στη λαμπρή στιγμή του νέου Ορθοδόξου, και χαρά που κάποιος άγνωστος γι’αυτόν νοιάστηκε για τη δική του προσωπική χαρά. Δίνεις όμως και όνομα της επιλογής σου, ως τιμή στον προστάτη Άγιό σου, ως αφιέρωση δόξας στο Θεό, ακόμη και ως έμψυχο μνημόσυνο με τα ονόματα των αγαπημένων σου που ήδη αναχώρησαν από την πρόσκαιρη γή.

Συμβολικό ποσό για κάθε βάπτιση: 100 ευρώ.

http://www.orthmad.gr/node/22

Ομιλία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου



Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Μητροπ. Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, ο Μητροπ. Πτολεμαϊδος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) Προτέριος, ο Άκκρας ως εκπρόσωπο του Πατριάρχη, ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, ο Πισιδίας Σωτήριος καθώς και ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος των οφικιάλων του Πατριαρχείου.
Ακούστε την ομιλία του άξιου Επισκόπου που ο αγώνας του δίνει ελπίδα σε τόσους συνανθρώπους μας…   http://vatopaidi.wordpress.com/2011/02/09/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC/