Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Εξωτερική Ιεραποστολή Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

    


Περισσότερα από δέκα χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα στην Aφρική. Αριθμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της αποτυχίας του «προηγμένου κόσμου» να βοηθήσει τα παιδιά της μαύρης ηπείρου, πολλά από τα οποία δεν θα προλάβουν να δουν τον ήλιο της νηπιακής τους ηλικίας.

Πόσα βλέμματα αθώων, βασανισμένων παιδιών, με την έκφραση της αγωνίας στα μάτια τους, που αφοπλίζει και τις πιο σκληρές καρδιές, περιμένουν την βοήθεια μας. Πώς θα μπορέσουμε εμείς να τους δώσουμε την ελπίδα της ζωής, αυτό το θείο δώρο της δημιουργίας;
Το τμήμα της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με την ίδρυσή του, σκοπό έχει να  παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε όλον τον κόσμο, σε κάθε λαό που έχει ανάγκη εντός και εκτός της χώρας μας, στην Ασία, την Aφρική, οπουδήποτε, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, θρησκείας και ιδεολογίας. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκονται τα παιδιά. H Ορθόδοξη Εκκλησία φανερώνει το πρόσωπο του φιλάνθρωπου, του ελεήμονα, του διακόνου και του φιλάγαθου ανθρώπου, που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ανάγκης και προσπαθεί να συνδράμει στον θεάρεστο αγώνα της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Προβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο του αναστηθέντος Xριστού, ο οποίος ανύψωσε την ανθρώπινη φύση και κατέδειξε την ιερότητά της, ως φορέα της εικόνας του Xριστού. Eτσι, το θείο δώρο της ανθρώπινης υπόστασης, όταν απειλείται από την πείνα και την αδιαφορία μας προσβάλλει το πρόσωπο του ίδιου του Θεού και αποτελεί προδοσία της πίστης μας στο πρόσωπο των παιδιών.
Στις μέρες μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στο Kαμερούν, τα υψίπεδα του Τσαντ, στην Αγκόλα, στην Κένυα, που περιμένουν ημέρες και μήνες μέχρι να φτάσουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλο υλικό, που με κόπους εξασφαλίζονται. Αρκετοί οι προσφέροντες βοήθεια από ολόκληρο τον κόσμο. Η Εκκλησία μας σκοπό έχει να βοηθάει ουσιαστικά και να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατά τόπους πληθυσμών της γης, που στερούνται των βασικών αγαθών διαβίωσης, όπως το νερό, την τροφή, τα φάρμακα, κ.α. Tα παιδιά, το μέλλον του κόσμου και οι ανάγκες τους, μας οδηγούν να αποφασίζομε την κατά καιρούς αποστολή βοήθειας στις μητροπόλεις που μας τη ζητούν, για την ανακούφιση όσων υποφέρουν στη Κένυα, στην Ουγκάντα, στη Μαδαγασκάρη, στην Κορέα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
H προσπάθεια μας αυτή, μέσω του Τμήματος Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του έτους 2007, με την προτροπή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου και των μελών του Τμήματος: κας Ειρήνης Μαρκάκη, κας Στέλλας Βουκυκλάρη, κου Αποστόλου Μπουρνέλη, κας Κρυστάλλης Χαραλαμπάκη, κου Ιωάννη Στεφανάκη, κας Ηλέκτρας Σμυρνιωτάκη-Μηλαθιανάκη, κας Κρυστάλλως Δερμιτζάκη και κου Χρήστου Λεμονάκη. Κύριος σκοπός του Τμήματος είναι η βοήθεια των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη, η οποία για την καλύτερη, ουσιαστικότερη και αμεσότερη αντιμετώπισή της εξειδικεύεται στα ακόλουθα πέντε κύρια προγράμματα:

1. Πρόγραμμα Εκπαίδευσης 
το τμήμα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε κάθε λαό που έχει ανάγκη εντός και εκτός της χώρας μας, με την πληρωμή διδάκτρων εκπαίδευσης νέων ανθρώπων σε σχολεία του τόπου τους, στην Ασία, την Αφρική και οπουδήποτε αλλού, ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα, φυλή και ιδεολογία.

2. Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης
στηρίζομε ορφανά παιδιά και τους παρέχομε τρόφιμα και διάφορα υλικά απαραίτητα για τη ζωή.

3. Πρόγραμμα Διάνοιξης Πηγαδιών
σε πολλά μέρη, η κοντινότερη πηγή καθαρού πόσιμου νερού βρίσκεται αρκετά μακριά από το σπίτι της οικογένειας. Η εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού αποτελεί πηγή ζωής. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο το να συμβάλουμε στη διάνοιξη πηγαδιών, για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού.

4. Πρόγραμμα Αγοράς Ζωικού Κεφαλαίου
ενισχύομε την αγορά ζωικού κεφαλαίου, για την ενίσχυση της καλλιέργειας της γης, την αντιμετώπιση της αγροτικής μετανάστευσης και την παραγωγή γάλατος για τις ανάγκες νοσοκομείων και σχολείων.

5. Πρόγραμμα Υγείας
πληρώνομε μια ομάδα υγείας, από τη χώρα της Ιεραποστολής, αποτελούμενη από ένα γιατρό, μια νοσοκόμα κι έναν οδηγό, για να επισκέπτονται με νοσοκομειακό όχημα απομακρυσμένες περιοχές, με τέλεια έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και να επιλύουν επιτόπου υγειονομικά προβλήματα των ανθρώπων των περιοχών αυτών.

Με τα παραπάνω προγράμματα μας δίνεται η δυνατότητα παροχής άμεσης και ουσιαστικής βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας σ’ όλο τον κόσμο. O αγώνας όλων μας είναι δύσκολος, τα μέσα τα οποία διαθέτουμε λίγα. Τα δάκρυα στα μάτια των παιδιών μπορούν να στεγνώσουν και η χαρά να διαγραφεί στα πρόσωπά τους. Nα χαμογελάσουν, να ονειρευτούν, να αισθανθούν σιγουριά για το αύριο. Να πατήσουν γερά στα πόδια τους.
Mε τη βοήθεια, όμως, του Θεού και όλων μας υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ενισχύσατε το έργο μας

Γραφείο Τμήματος Εξωτερικής Ιεραποστολής,
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Διεύθυνση:
Αγίου Μηνά 25, Ηράκλειο Κρήτης-Ελλάδα

Αριθμός Λογαριασμού: MARFIN BANK 0186811427

1 σχόλιο:

  1. tha ithela na symetasxo se apostoles stin Afriki i opoy xriazete na boithiso me tis texnikes gnoseis moy kai thn empiria pou apektisa zontas 8 xronia sthn nigiria. to mail moy inai georgeb249@gmail.com o theos mazi sas efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή