Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Γνωρίστε την Μποτσουάνα, στηρίξτε την Ιεραποστολή της


Θέση της Μποτσουάνα στον κόσμο
Θέση της Μποτσουάνα στον κόσμο

Σημαία της Μποτσουάνα
Σημαία της Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα είναι μια χώρα της Νότιας Αφρικής, με ποικίλες παραλλαγές τοπίων, στα νοτιοδυτικά της οποίας εκτείνεται η έρημος Καλαχάρι, που καλύπτει το 70% της επιφάνειάς της. Είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με συνολική έκταση 600.370 τ.χλμ.. Λόγω της ιδιόμορφης σύστασης του εδάφους της, είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της Αφρικής με 3,4 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και πληθυσμό μόλις 2 εκατομμυρίων προσώπων.
Πρωτεύουσά της είναι η Γκαμπορόνε με 190.000 κατοίκους, ενώ στις μεγάλες πόλεις περιλαμβάνονται η Νκουακέτσε και η Φρανσιστάουν. Η Μποτσουάνα ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι το 1966.
Οι κάτοικοι προέρχονται από διάφορες φυλές (Μπακαλάνγκα, Βουσμάνοι, Μπασάρουα) με κυριότεροη τους Τσουάνα, από τους οποίους πήρε το όνομά τους και η χώρα (Μποτσουάνα=χώρα των Τσουάνα). Η γλώσσα των Τσουάνα είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη γλώσσα στη χώρα και αποτελεί μαζί με τα αγγλικά επίσημη γλώσσα του κράτους.
Οι Τσουάνα ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, σε αντίθεση με τους εναπομείναντες Βουσμάνους, οι οποίοι είναι καρποσυλλέκτες και κυνηγοί. Στις αγροτικές περιοχές, ο ανιμισμός αποτελεί την κυρίαρχη θρησκεία.
Οι κάτοικοι πιστεύουν στο Χριστιανισμό σε ποσοστό 70%. Κυριότερες ομολογίες είναι ο Αγγλικανισμός και ο Μεθοδισμός. Οι Ορθόδοξοι, Έλληνες και Σλάβοι, στην περιοχή είναι ελάχιστοι, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει Ορθόδοξος Ναός, παρά μόνο ένα παρεκκλήσι της ρωσικής πρεσβείας.

Το νέο ξεκίνημα της Ορθοδοξίας στη χώρα

Στις 7 Οκτωβρίου 2010 με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και με την ευλογία του Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ιδρύθηκε η Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας με πρώτο επίσκοπο το Θεοφ. κ. Γεννάδιο Στάντζιο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να ξεκινήσει ουσιαστικά από το μηδέν το πνευματικό της έργο σε αυτή την ευλογημένη χώρα της Αφρικής.
Η Αδελφότητά μας, συναισθανόμενη την ιστορική της ευθύνη, συνέβαλε με το ποσό των 50.000 € για την αγορά οικοπέδου με οικία στην πρωτεύουσα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής και όπου στο άμεσο μέλλον θα ανεγερθεί ο πρώτος Ιερός Ναός. Επίσης, σχεδιάζεται η ανέγερση δύο ακόμη Ιερών Ναών.

Στηρίξτε κι εσείς το ξεκίνημα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Μποτσουάνα. Συμβάλετε, ώστε ο Λόγος του Ευαγγελίου να αγγίξει τις καρδιές των Τσουάνα και να τους μεταμορφώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου