Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μήνυμα Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την εορτή του Μ. Ραμαζανίου

 http://www.greekinsight.com
εκ του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας         


Ο ιερότερος μήνας του Ισλαμικού ημερολογίου, ο κατεξοχήν μήνας της βαθιάς προσωπικής λατρείας και της υψηλής συνειδητοποίησης του Θείου για κάθε πιστό μουσουλμάνο, ολοκληρώνεται σήμερα με τη γιορτινή, χαρούμενη περίοδο του Αίντ αλ Φιτρ.
Ωστόσο ο φετινός εορτασμός έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, καθώς λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ευλογημένη Αίγυπτος βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η σύμπραξη των πολιτών της Νειλοχώρας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο δίδαξε την υφήλιο ότι η ειρηνική διεκδίκηση των δικαιωμάτων με μετριοφροσύνη και αξιοπρέπεια αποτελεί την ασφαλέστερη οδό προς την ελευθερία.
Επιθυμώ λοιπόν να εκφράσω τις πλέον εγκάρδιες ευχές προς τους αγαπητούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας, αλλά και προς τους προσφιλείς μουσουλμάνους ολόκληρου του αραβικού κόσμου, με την ελπίδα οι δύο βασικοί πυλώνες του Ραμαζανίου, η αγάπη και η ελεημοσύνη, να πρυτανεύσουν στους λόγους και στα έργα των ανθρώπων.
Ιδιαιτέρως δε απευθύνω εόρτιο χαιρετισμό προς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου, το θεματοφύλακα της ενότητας του αιγυπτιακού λαού και εγγυητή της μετάβασης προς την Αίγυπτο του μέλλοντος, με την ευχή να πηδαλιουχήσει τη χώρα στον ασφαλή λιμένα της προόδου και της ευημερίας.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Βʼ


Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
τη 30η Αυγούστου 2011

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ένα σύγχρονο θαύμα της Θεοτόκου στον χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, στο Δυτικό Κασάι του Κογκό

 

Η Νίνα, ένα κοριτσάκι γύρω στα δέκα χρόνια, ήταν το τρίτο παιδί μιάς οικογένειας που ζούσε στο Δυτικό Κασάι (του Κογκό). Τα δύο προηγούμενα αδελφάκια της, δύο αγόρια,έχουν αφήσει πολύ νωρίς αυτό τον κόσμο,χαρίζοντας στην Νίνα τον τίτλο της μοναχοκόρης και του μοναχόπαιδου.
Η Νίνα έχει γεννηθεί από μια μητέρα που είχε έντονα θρησκευτικά ενδιαφέροντα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε είχε ασπασθεί κάποια προτεσταντική αίρεση και είχε γίνει και... «παστόρισσα» (να πουμε ιέρεια).
Όπως καταλαβαίνετε -είναι άλλωστε αυτονόητο- η Νίνα ακολουθούσε τη μητέρα της στην σύναξη των προτεσταντών. Όμως η καλή φήμη του σχολείου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής έφερε το κοριτσάκι στα Ορθόδοξα θρανία.Από εκείνο το σημείο αρχίζει μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών αναμορφώσεων.

Αξίζει να τις παρακολουθήσουμε:
Καθώς ο χρόνος περνούσε, η Νίνα άρχισε να δυστροπεί και να μη θέλει να ακολουθεί τη μητέρα της στις συνάξεις των προτεσταντών. Παρακολουθούσε όμως αδιάλειπτα -καίτοι αβάπτιστη- τις εκκλησιαστικές συνάξεις των Ορθοδόξων. Δεν πέρασε πολύς καιρός και το κορίτσι ζήτησε να βαπτισθεί!
Οι γονείς της και πιο πολύ η γιαγιά της, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν κάτι τέτοιο. Αυτό γιγάντωσε την επιθυμία της Νίνας να λάβει το Άγιο Βάπτισμα.
Ο πατέρας αναγκάστηκε να επανεξετάσει το αίτημα της κόρης τους και πήρε την εξής απόφαση: «τα δύο πρώτα μου παιδιά πέθαναν το ένα δύο ετών και το άλλο ενός έτους. Η κορούλα μου έχει γίνει δέκα ετών. Ας βαπτισθεί, αφού το θέλει τόσο πολύ, μήπως και πεθάνει και αυτή»! Οι υπόλοιποι της οικογένειας υποχώρησαν και δέχτηκαν στενόχωρα την απόφασή του.
Η Νίνα ευχαρίστησε ολόκαρδα και τον ουράνιο και τον επίγειο πατέρα της, κατηχήθηκε και σε λίγο καιρό, κρίθηκε έτοιμη για το βάπτισμα. Συνεχίζει βέβαια και πηγαίνει ανελλιπώς στα κατηχητικά μαθήματα και φυσικά δεν λείπει ποτέ από τη θεία λειτουργία και θεία κοινωνία των Κυριακών και των εορτών.
Σε ένα από τα κατηχητικά μαθήματα, η κατηχήτριά της μίλησε στα παιδιά για την Παναγία Μητέρα του Θεού και Μητέρα μας και, στο τέλος του μαθήματος, έδωσε σε κάθε παιδί μια χάρτινη εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η ψυχή της Νίνας αισθάνθηκε μια βαθιά και μυστική σχέση με το Πανάγιο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας και, γυρίζοντας στο σπίτι, τοποθέτησε την ιερή εικόνα Της στο πιο ψηλό σημείο ενός ερμαρίου της τραπεζαρίας, προκαλώντας αρκετές αρνητικές αντιδράσεις στα υπόλοιπα πρόσωπα της οικογένειας. Επέμεινε όμως και πέτυχε να μείνει η ιερή εικόνα της Θεοτόκου εκεί που την είχε τοποθετήσει.
Τις Κυριακές, η «παστόρισσα» μητέρα της Νίνας δεχόταν την επίσκεψη πολλών Προτεσταντών στο σπίτι της. Μόλις οι Προτεστάντες είδαν την εικόνα της Θεοτόκου έκαναν τα γνωστά σχόλιά τους και ζήτησαν να εκθρονίσουν τη θεοτόκο από την οικογενειακή εστία της Νίνας. Η επιθυμία της Νίνας αποδείχθηκε και πάλι υπέρτερη των προτεσταντικών απαιτήσεων. Οι γονείς της είπαν ότι είναι παιδική αξίωση και δεν θέλουν να στενοχωρήσουν το κορίτσι τους, αφού, για τους ίδιους, αυτή η χάρτινη εικόνα δεν ήταν τίποτε το σημαντικό. Οι προτεστάντες έφυγαν στενοχωρημένοι και προβληματισμένοι και συζήτησαν με πολλούς δικούς τους τη σημειωθείσα αλλαγή στο σπίτι της «παστόρισσας»!
Την αμέσως επόμενη Κυριακή, ενας πάστορας, ανώτερος από τους άλλους, θέλησε να δει με τα δικά του μάτια το γεγονός και συνοδευόμενος από μερικούς άλλους, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της Νίνας. Η «παστόρισσα» άνοιξε πρόθυμη να τους καλοδεχτεί. Τότε ο μεγάλος πάστορας της λέγει:
- «Δεν μπαίνω μέσα,γιατί εκεί επάνω έχει ένα ΟΠΛΟ»!
Η παστόρισσα αρκετά προσβεβλημένη απάντησε:
- «Τι είναι αυτά που λέγεις; Δεν υπάρχει όπλο στο σπίτι μας»!
Ο πάστορας επέμεινε:
- «Εκεί ψηλά,υπάρχει ένα ΟΠΛΟ»! και έδειξε το ερμάριο με την ιερή εικόνα, παραμένοντας έξω από την πόρτα.
Η οικοδέσποινα του εξήγησε πως εκεί υπάρχει μια μικρή χάρτινη εικόνα που πήρε η κόρη της από το κατηχητικό της, αλλά εκείνος επέμενε ότι υπάρχει ένα ΟΠΛΟ! Στο τέλος πήρε τη συνοδεία του και έφυγαν από το σπίτι πικραμένοι και δυσαρεστημένοι, κρύβοντας με επιμέλεια και την τρομάρα τους...
Αυτή η ομολογία του πάστορα και η τρομάρα του μπροστά στην ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, ήταν το μήνυμα του Θεού στην ψυχή της «παστόρισσας». Μια άγια ανησυχία φούντωσε στην καρδιά της: «Πως είναι δυνατό μια τόση δα χάρτινη εικόνα να είναι «όπλο»; «Γιατί φοβήθηκαν οι πάστορες»; Ερωτήματα που ζητούσαν άμεση απάντηση.
Βρέθηκε λοιπόν η ευλογημένη να περνάει την πόρτα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής αυτή τη φορά, με διαφορετικό ύφος και με τα μάτια και τα αυτιά της ολάνοιχτα. Ειχε αποκτήσει «ώτα του ακούειν» προς αφάνταστη χαρά της Νίνας.
Εκεί στη «Μισσιόνα», έκανε πολλές ερωτήσεις, πήρε απαντήσεις, έζησε το κλίμα του ιερού ναού, συγκινήθηκε μπροστά στην ιερή εικόνα της Θεοτόκου και ζήτησε συγχώρηση για την κακοδοξία που είχε πιστέψει και για το που τόσες φορές ξυλοφόρτωσε τη Νίνα της. Έκανε όμως παράπονα: «Τόσο καιρό που με βλέπετε και έρχομαι εδώ στο σχολείο, με την κόρη μου, γιατί δεν μου είπατε τίποτε; Γιατί κρύβετε ένα τέτοιο θησαυρό»;
Η απάντηση ήταν εύκολη: «Εσείς κάνατε την παστόρισσα σε μια αιρετική σύναξη και πιστεύατε ότι κατέχετε την αλήθεια. Μετά βίας δεχθήκατε να βαπτισθεί το κοριτσάκι σας. Πώς να σας βάλουμε σε πειρασμό; Ό,τι δεν κάναμε εμείς το έκανε το Άγιο Πνεύμα, σε συνεργασία με την άδολη και αγνή ψυχή του παιδιού σας! Ας δοξάσουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας και την Παναγία Μητέρα Του και Μητέρα μας για το μεγάλο δώρο που σας έκαναν».
Μετά από όλα αυτά, πήγε στους Προτεστάντες και ομολόγησε πως δεν πιστεύει πλέον τα δόγματά τους, έριξε μπροστά στα πόδια τους και το ιερατικό της ένδυμα -ένα μαύρο φόρεμα- και έτρεξε να γραφεί στον κατάλογο των κατηχουμένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάποιος από τους ιερείς του ναού, αναφώνησε σε βυζαντινό μέλος: «Ξένα και παράδοξα τετέλεσται σήμερον...».
+Ιερομόναχος Αντώνιος Γρηγοριάτης Κινσάσα, 8-5-2004
Περιοδικό "Πάντα τα έθνη"Τεύχος 90 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2004
www.impantokratoros.gr

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Τριπόλεως Θεοφύλακτος: 'Άρπαξαν τα πάντα, δισκοπότηρα, λείψανα, εικόνες"


Για την λεηλασία του Ιστορικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, οποίος φανερά συντετριμμένος έκανε λόγο για λεηλασία.
«Δεν μας άφησαν τίποτε, όλα τα Ιερά Σκεύη, τα ιερά λείψανα, οι εικόνες ότι υπήρχε το σηκώσανε όλο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος,
Επίσης ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος τόνισε: «Είναι λυπηρό, είχα δύο εξαπτέρυγα του 17ου αιώνος, είχα δίσκους αντιδώρου του 18ου αιώνος, ιερά λείψανα του Αγίου Γεωργίου και αυτά τα πήραν όλα.»
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αντικείμενα που εκλάπησαν, κοστολογούνται πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ενώ η κειμηλιακή τους αξία ωστόσο είναι ανυπολόγιστη.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9018:-------q&catid=13

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Λεηλατήθηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην πρωτεύουσα της Λιβύης...


Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεηλατήθηκε από αγνώστους

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεηλατήθηκε από αγνώστους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Τρίπολη, Λιβύη
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.

Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.

«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του είπε πως «δεν άφησαν τίποτα όρθιο».

«Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας» διερωτήθηκε.

«Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και ουδείς γνωρίζει πως θα τελειώσουν όλα. Το τι έφταιξε άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν» δήλωσε.

«Ζούμε τη δική μας Ανάσταση»

«Μετά από σαράντα δύο χρόνια σκλαβιάς ήρθε η σειρά να γιορτάσουμε τη δική μας "Ανάσταση". Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα μιλάμε ελευθέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο 67χρονος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Ήμασταν πάντα υπό έλεγχο, σε αυστηρό καθεστώς αστυνόμευσης. Ειδικά όσοι είχαμε ξένη υπηκοότητα, δεν τολμούσαμε να μιλήσαμε, γιατί δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά τον ήλιο. Όπως συνέβη με τόσους και τόσους. Για παράδειγμα έναν φίλο γιατρό από τη Βουλγαρία τον συνέβαλαν οι αρχές, στην αρχή των γεγονότων, γιατί είχε τραβήξει φωτογραφίες, που τις κυκλοφόρησε. Τον κλείσανε μέσα και η εγκυμονούσα σύζυγός του δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του. Τους αφαίρεσαν τα διαβατήρια, ευτυχώς, όμως, κατάφεραν να διαφύγουν μέσω Τυνησίας».

Στην Τρίπολη της Λιβύης, από τις περίπου 20 οικογένειες Ελλήνων, έχουν απομείνει περίπου 12 άτομα.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αποκλειστεί στα σπίτια μας. Τρεις μέρες δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε διακοπές νερού, δύσκολη ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μετά από έξι μήνες. Ακούμε τις μάχες που μαίνονται γύρω μας και προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα όλα και να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο καθεστώς».

Ο κ. Αναστασίου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη, όπου έζησαν ο παππούς του -από το 1895- και ο πατέρας του.

«Δεν έφυγα στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, θα φύγω τώρα; Πρέπει να προστατεύσουμε τα κτήρια της Κοινότητας, την εκκλησία μας, τον Άγιο Γεώργιο, που [...] λεηλάτησαν άγνωστοι», λέει ο κ. Αναστασίου.

«Επί Καντάφι, πάντως, η εκκλησία μας λειτουργούσε ελευθέρα και επιτρεπόταν η περιφορά του Επιταφίου» πρόσθεσε.

Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομείνει τρεις-τέσσερεις Έλληνες, μαζί με τον πρόεδρο της εκεί κοινότητας, Μανδαλιό Κανάκη.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231125031

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά στην "Βασιλειάδα" της Μαδαγασκάρης!

Επιτεύγματα και Νέοι Στόχοι: Το 2011 έρχεται με συγκεντρωμένο το 81,5% για την "Βασιλειάδα"!


Οι μάχες για μόρφωση στην ταπεινή Μαδαγασκάρη έχουν πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν. Συχνά σχολείο για ένα παιδί σημαίνει καθημερινή σκληρή πορεία ωρών για να φτάσει στην τάξη. Σημαίνει οικονομική θυσία για τον πατέρα και τη μητέρα, μεγαλύτερη από το μεροκάματο των 20 σεντς για να πληρώσουν τη στοιχειώδη παιδεία. Σημαίνει πρόσθετο οικονομικό βάρος για να αποκτήσει το παιδί ένα πανάκριβο τετράδιο και μολύβι. Και τροφή, αρκετή τροφή να διασφαλίσει (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές) ότι δεν θα λιποθυμήσει το παιδί τους μέσα στο μάθημα από την εξάντληση της φοβερής πείνας.
 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας: Μην ξεχνάτε τους πονεμένους ανθρώπους της μαύρης γης!

17438_1354626264550_1198250307_31028431_7979971_n

Φτώχεια, δυστυχία, πόνος. Μπουρούντι μεταπολεμική περίοδος, ορφανά που έχουν χάσει τους δικούς τους στον πόλεμο μεγαλώνουν μέσα στις λάσπες δίπλα στις χωματερές περιμένοντας κάποιος να πετάξει περισσεύματα φαγητού, ώστε να τραφούν. Παιδιά που και αν ακόμα καταφέρουν να μεγαλώσουν λίγο, σύντομα θα ασθενήσουν και θα αφήσουν τον μάταιο και οδυνηρό κόσμο στον οποίο ζουν, ασθένειες απλές που θα θεραπευόντουσαν εύκολα, ποιος όμως θα ενδιαφερθεί για αυτά τα αθώα πλάσματα, πού θα βρεθούν χρήματα για γιατρούς και φάρμακα;

Ρουάντα, μια χώρα που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, μια χώρα την οποία επέλεξε για κατοικία του ο θάνατος. Μνήμες που δε θα ξεχαστούν, αιματοβαμμένη γη. Χαμένες αθώες ψυχές, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, γέροντες αναπαύονται σήμερα στις αιώνιες κατοικίες τους.

Ως φόρο τιμής και υποχρέωση σε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή φροντίζει για τις πνευματικές και υλικές τους ανάγκες απαλύνοντας τον πόνο τους με την δική σας συμπαράσταση.

Μπουρούντι. Τέσσερεις Ναοί, τρία Δημοτικά Σχολεία, μία Πολυκλινική, εξήντα υποτροφίες, καθημερινά και εβδομαδιαία συσσίτια, περίθαλψη απόρων, ένα ιατρείο ανακουφίζουν τους πονεμένους Αφρικανούς Αδελφούς μας. Είναι και αυτοί άνθρωποι.

Ρουάντα, μνήμες θανάτου. Ο Θεός θέλησε τώρα να ξεκινήσει και εκεί το Ιεραποστολικό, Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό Έργο. Έχουμε ανάγκη την βοήθεια σας, την συμπαράστασή σας. Μη μας ξεχνάτε, μην ξεχνάτε τους πονεμένους και βασανισμένους ανθρώπους της μαύρης γης.

Ευχαριστούμε την «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής» για την ηθική και υλική συμπαράσταση, καθώς και όλους εσάς που αγαπάτε την Ιεραποστολή μας και συμπαραστέκεστε στους πονεμένους και δυστυχισμένους αδελφούς μας. Ο Θεός θα τα ανταποδώσει εκατονταπλάσια.

Η χάρη της Παναγίας μας, της μητέρας όλων να είναι μαζί μας.

Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας

Περισσότερα... http://ierapostoles.gr/2011/08/%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b2%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%ce%b7/

Ιερατική Σύναξη στην Γκάνα (Αύγουστος 2011)

εκ της Ι.Μ. Άκκρας


Την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος προήδρευσε της Ιερατικής σύναξης του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως από την οποία απουσίαζαν οι κληρικοί που υπηρετούν στην Βόρεια Γκάνα και στην Ακτή Ελεφαντοστούν. Της συνάξεως προηγήθηκε η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος που εψάλη στον Καθεδρικό Ναό.

Κατά την διάρκεια της σύναξης ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων μετέφερε στους ιερείς τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και απηύθυνε πατρικές νουθεσίες. Ακολούθησε μακροσκελής συζήτηση γύρω από λειτουργικά θέματα.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τις πρεσβυτέρες, που κατά την διάρκεια της ιερατικής σύναξης είχαν την δική τους ετήσια συνάντηση. Στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της πρεσβυτέρας στην ενοριακή ζωή και πως πρέπει πάντα να είναι φωτεινό παράδειγμα για τις υπόλοιπες γυναίκες.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Σουέντρου Αφράνσι και κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού του Φιλάνθρωπου Χριστού στο χωριό Γκομόα Αφράνσι. Στην είσοδο του χωριού τον υποδέχτηκαν θερμά οι φύλαρχοι και πλήθος πιστών. Μετά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Κυριάκου, του πρώτου Ορθόδοξου ιερέως που χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο (μετέπειτα Πηλουσίου) το 1976 και στην συνέχεια επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τους φύλαρχους.
Το απόγευμα υποδέχτηκε στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού της Άκκρα, ομάδα εθελοντών Ιεραποστόλων από τις Η.Π.Α.

Δεκαπενταύγουστος 2011 στην Αφρική

του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ


Η εορτή της Παναγίας μας κατά το μήνα Αύγουστο γίνεται αφορμή να ενισχυθεί το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στους λαούς της Αφρικής. Οι απανταχού Απόδημοι Έλληνες μεταδίδοντας εκεί που ζουν μακρυά από την πρώτη Πατρίδα τις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις των προγόνων τους καθιέρωσαν στις χώρες που ζουν την εορτή της Παναγίας ως το Πάσχα του καλοκαιριού.
Οι μεγάλοι και ξεχωριστοί εορτασμοί για τη Παναγία μας γίνονται αφορμή οι τοπικοί λαοί να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα από την Ελληνορθόδοξη Παράδοση κι ιδιαίτερα για το σεβασμό που έχουμε όλοι μας στο άγιο πρόσωπο της Παναγίας μας.
Στις 15 Αυγούστου κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Ορθοδοξίας σε περισσότερους από χίλιους Ορθόδοξους ναούς στις χώρες της Αφρικής.
Μπορεί ιστορικά από τον πρώτο αιώνα μέχρι σήμερα, όση και η ιστορία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να έχουμε διαχρονικά τη παρουσία της Ορθοδοξίας στη πόλη που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τα μεγάλα όμως ιεραποστολικά άλματα στη νεώτερη εποχή, να απλωθεί η Ορθοδοξία στην Αφρικανική Ήπειρον, πέραν από τις χώρες της Βορείου Αφρικής όπου η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός συρρυκνώθησαν σταδιακά με την επικράτησιν του Ισλάμ, η λαμπρή παρουσία της Ορθοδοξίας προήλθεν σε μεγάλο βαθμό από το χώρον των Αποδήμων Ελλήνων.
Οι εθνικές τραγωδίες της Μικρασιατικής καταστροφής, οι πικρές δοκιμασίες και η πείνα της Γερμανικής κατοχής του ’40 και η βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στη Κύπρο το 1974 έγιναν αφορμή ξεριζωμένοι, καταδιωγμένοι Έλληνες πρόσφυγες να βρεθούν σε απομακρυσμένες Αφρικανικές χώρες για αγώνα για φυσική επιβίωση, χωρίς όμως ν’ αμελούν και διά την ελληνορθόδοξη εθνική επιβίωση των παιδιών τους.
Με τη ποιμαντική καθοδήγηση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι ξεριζωμένοι και καταδιωκόμενοι Έλληνες με πίστη στο Θεό και σκληρή εργασία ρίζωσαν για καλά στις ξένες χώρες που βρέθησαν οργανώνοντας Ελληνικές Κοινότητες με κέντρον το κτίσιμο ελληνορθόδοξου ναού, Ελληνικού σχολείου και Αίθουσας εκδηλώσεων. Οι μισοί από τους ναούς αυτούς είναι αφιερωμένοι στη Παναγίας μας.
Το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να βελτιώσει τη ποιμαντική του διακονία άρχισε να οργανώνει νέες Μητροπόλεις και νέες Επισκοπές.
Ταυτόχρονα μέσα από το Ελληνορθόδοξον ποίμνιο του Πατριαρχείου, η Ορθοδοξία άρχισε να μεταδίδεται και στους λαούς της Αφρικής. Σήμερα στις 53 χώρες της Αφρικής, εκτός από την Αρχιεπισκοπή της Αλεξάνδρειας, λειτουργούν 22 Μητροπόλεις και 7 Επισκοπές. Ανάμεσα στο ποίμνιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εκτός από τους Απόδημους Έλληνες και τους ιθαγενείς από τους τοπικούς πληθυσμούς της Αφρικής, είναι και οι Άραβες κι όσοι ζουν σε χώρες της Αφρικής και προέρχονται από Ορθόδοξες χώρες, Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Βούλγαροι, Ουκρανοί, Λευκωρώσιοι και άλλοι.
Παλαιότερα ο μεγαλύτερος αριθμός των Ορθοδόξων στην Αφρική ήσαν Απόδημοι Έλληνες, σήμερα που η Ορθοδοξία άνοιξε τα φτερά της κι απλώθηκε ανάμεσα στους λαούς της Αφρικής, ο μεγάλος αριθμός των Ορθοδόξων ιθαγενών είναι η νέα ιστορική πραγματικότητα της παρουσίας της Ορθοδοξίας στην Αφρική.
Περισσότεροι από 800 ορθόδοξοι Ναοί από τους χίλιους εκατό ναούς που λειτουργούν σήμερα στην Αφρική αποτελούνται από ορθόδοξους πιστούς που προέρχονται από τους τοπικούς λαούς της Αφρικής.
Το μεγάλο θαύμα της παρουσίας της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρον οφείλεται εν πολλοίς τόσο στην ηθική και υλική στήριξη των Αποδήμων Ελλήνων, όσο και στο μεγάλο αριθμό ευσεβών χριστιανών από Ελλάδα και Κύπρο, που μέσα από τις Εκκλησιαστικές τους αρχές και τους Ιεραποστολικούς Συνδέσμους βρίσκονται στη πρώτη γραμμή ποιμαντικής δράσης της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.
Στη Μητρόπολη Ζιμπάμπουε το τριήμερον του Δεκαπενταυγούστου ήταν μια μεγάλη ευλογία για όλους μας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 13 Αυγούστου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιεραποστολικό Κέντρο του αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται έξω από το Χαράρε. Το θεμελίωσε η γνωστή σύγχρονη Ιεραποστολική μορφή του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου και εγκαινίασε ο σημερινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος.
Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας χειροτονήθηκε σε διάκονον ο ιθαγενής απόφοιτος της Εκκλησιαστικής μας Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» Σάββας, παίρνοντας το όνομα Πέτρος για να τιμηθεί η μνήμη του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας με τη βοήθεια της Μητρόπολης και της οικογένειας Ψύλλου διενεμήθησαν τρόφιμα στους περισσότερους από οκτακόσιους παρευρισκόμενους Ορθόδοξους ιθαγενείς, ανάμεσα σ’ αυτούς αρκετά άπορα και ορφανά παιδιά.
Παρόντες ήσαν ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορος, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ. Ψύλλου, η επίτιμος Πρόεδρος των Ελληνίδων κυριών κ. Διβάρη κι ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε» κ. Μαραγκός.
Ευσεβείς χριστιανοί από Ελλάδα και Κύπρο με μηνιαίες εισφορές βοηθούν αρκετά άπορα και ορφανά παιδιά με τη παραχώρηση υποτροφιών.
Στο ίδιο Ιεραποστολικό Κέντρο λειτουργεί κλινική με τη παραχώρηση δωρεάν ιατρικής περίθαλψης προς άπορους ασθενείς από το τοπικό πληθυσμό.
Δίπλα λειτουργεί Σχολείο που φέρει το όνομα του γνωστού οσίου Ιεραπόστολου Κοσμά Γρηγοριάτη με 230 μαθητές. Τελευταίως στον ίδιο χώρο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος καταπολεμήσεως της Μάστιγας της πείνας μας βοήθησε ν’ ανοίξουμε διάτρηση για να έχουμε πόσιμο νερό για το τοπικό πληθυσμό.
Οι εορτασμοί του Δεκαπενταυγούστου συνεχίσθησαν την επομένη, 14 Αυγούστου, με ποιμαντική επίσκεψη στον πρώτο Ελληνορθόδοξο Ναό που κτίσθηκε από τους Απόδημους Έλληνες το 1931, στη Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ζιμπάμπουε στο Μουτάρε, 300 χιλιόμετρα από το Χαράρε, τη πρωτεύουσα της χώρας. Ο Ναός είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Παναγίας και εγκαινιάσθηκε το 1934 από τον πρώτον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Ισίδωρον.
Κάποτε ζούσαν στην περιοχή τρεις χιλιάδες Απόδημοι Έλληνες, σήμερα απόμειναν γύρω στους πενήντα. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία είχαμε συνάντηση με το Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας κ. Κώστα Δοπρόπουλο και τα Μέλη της Επιτροπής του, όπου συζητήσαμε την προοπτική, μέχρι που να χειροτονηθεί κάποιος Έλληνας διά να τους εξυπηρετεί για τις ποιμαντικές τους ανάγκες, προσωρινά ένας ελληνομαθής ιθαγενής νέος εκ των αποφοίτων της Εκλησιαστικής μας Σχολής «Άγιος Αθανάσιος Αλεξανδρείας» θα χειροτονηθεί διά να ξεκινήσει το έργο της Ιεραποστολής στο Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού στη Φάρμα των αδελφών Δοπρόπουλος από τη Λήμνο.
Γύρω στους 500 ιθαγενείς που εργάζονται στη Φάρμα μας ζήτησαν να φροντίσουμε την ορθόδοξη κατήχηση τους διά να γνωρίσουν τον Χριστό.
Στα τριγύρω χωριά περισσότεροι από πέντε χιλιάδες ιθαγενείς που πιστεύουν στα δέντρα και στα ποτάμια της φύσης θέλουν να γίνουν χριστιανοί. Οι χώρες είναι έτοιμες προς θερισμόν και χρειάζονται θεριστές. Ο λόγος του Ευαγγελίου ισχύει απόλυτα στη σημερινή πραγματικότητα των λαών της Αφρικής.
Το μεγάλο όνειρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη περιοχή του Ότζι το ενέπνευσε στην οικογένεια ο σημερινός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Πατριάρχης Θεόδωρος όταν διακονούσε ως Μητροπολίτης Ζιμπάπουε. Έτσι σήμερα η οικογένεια Δοπρόπουλος παραχωρεί δωρεά στη Μητρόπολη μεγάλη έκταση γης για να κτισθούν στη περιοχή όταν βρεθούν ευσεβείς δωρητές σχολείο και κλινική για τις ανάγκες των άπορων και των φτωχών της περιοχής.
Μαζί μου στη ποιμαντική μας περιοδεία ήσαν η επίτιμος Πρόεδρος των Ελληνίδων κυριών κ. Διβάρη, ο ιθαγενής διάκονος π. Νεκτάριος κι οι απόφοιτοι ιθαγενείς φοιτητές μας από τις Εκκλησιαστικές μας Σχολές Αλεξανδρείας και Ναϊρόμπις Γεώργιος και Τζόσουα. Σήμερα φοιτούν στις Σχολές αυτές δέκα ιθαγενείς νέοι από το Ζιμπάμπουε για να χειροτονηθούν στο μέλλον κληρικοί για το τοπικό πληθυσμό.
Στο μεταξύ εκεί που έχουμε ελληνορθόδοξους ναούς και δεν έχουμε Έλληνες κληρικούς, οι ελληνομαθείς ιθαγενείς κληρικοί μας άρχισαν να εξυπηρετούν και τις Ελληνικές μας κοινότητες με τη τέλεση της θείας λειτουργίας στα ελληνικά.
Το μεγαλείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής απλώνεται με θαυματουργικό τρόπο στην Αφρική.
Μπορεί να διανύσαμε περισσότερα από 700 χιλιόμετρα οδικώς σε ένα δρόμο της Αφρικής που δεν είναι όπως εκείνους της Ευρώπης, αλλά η κούραση δεν μας εμπόδισε το βράδυ να επιστρέψουμε στο Χαράρε για να προλάβουμε τον Μέγα Εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας μας στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Χαράρε με τα Μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Στο τέλος της εσπερινής ακολουθείας μετά την Αρτοκλασία ψάλλαμε με κατάνυξη τα εγκώμια της Παναγίας.
Ήταν η καλύτερη πνευματική ξεκούραση από την κούραση της ημέρας που ξεκίνησε πολύ ενωρίς από τις 4 τα ξημερώματα. Ήταν ως να γευθήκαμε το άρωμα του Παραδείσου του Ουρανού στη γή.
Την επομένη, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Παναγίας μας, στον ίδιο Ναό τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Γεώργιο. Οι αγγελικές ψαλμωδίες της μελών της χορωδίας των Ελληνίδων κυριών με επικεφαλής την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Ελλούς Κουμίδου, μας ανέβασαν νοερώς στο Θρόνον της Παναγίας μας, που με τη Μετάστασή της στους Ουρανούς δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, αλλά συνεχίζει ως φιλόστοργος Μητέρα να δέεται για όλους μας, δικαιώνοντας την κραυγή της μητέρας που αγωνιά την ώρα του κινδύνου για το παιδί της: «Παναγία μου σώσε το παιδί μου»
Μετά την Αρτοκλασία διά τους εορτάζοντες, προσευχηθήκαμε διά τους αδικοχαμένους νεαρούς Έλληνες φαντάρους του Ναυτικού που βυθήσθησαν με το θωρηκτό «Έλλη» στο Λιμάνι της Τήνου ύπουλα από τους Ιταλούς του Μουσολίνι, ως επίσης και για τους ήρωες της δεύτερης φάσης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στη Κύπρο στις 14 και 15 Αυγούστου το 1974, για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Ηλίου πριν έξι χρόνια στο Γραμματικό και για τους πρόσφατους ηρωομάρτυρες της τραγωδίας της Ναυτικής βάσης «Φλωράκης» στη Κύπρο.
Το Δεκαπεντάυγουστο στην Αφρική είναι μια ζωντανή παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Ο πόνος, η χαρά, η ζωή και ο θάνατος είναι μέρος της ζωής μας, είναι η ζωή μας.
Η παρουσία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής μέσα από τη πνευματική δύναμη της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης μας δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον τόσο των λαών της Αφρικής όσο και του Έθνους για να φυλάμε Θερμοπύλες και να προστατεύουμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το αγαθόν της Ειρήνης και τη συμφιλίωση των Λαών.




















Η εορτή της Παναγίας στην Ι.Μητρόπολη Γκάνας


0-0aaa2Όπως όλη η Ορθοδοξία, έτσι τίμησε και την Παναγία μας η Ορθόδοξος Εκκλησία της Γκάνας. Στον Καθεδρικό Ναό στην Άκκρα, την Κυριακή 14 Αυγούστου ε.ε. τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιωσήφ Kwame Labi, τον π. Δανιήλ Abonsah, τους Διακόνους Βασίλειο Labi και Θεόδωρο Sho-Sawyer από την Σιέρα Λεόνε και τον εξ Αμερικής ιερέα π. Νεκτάριο Trevino.
Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε Αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πυκνό εκκλησίασμα αναφερόμενος λεπτομερώς στο πρόσωπο της Παναγίας.
Στην συνέχεια τέλεσε αγιασμό για την έναρξη της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων, ευλόγησε τους κατηχητές, τις κατηχήτριες και τα παιδιά και αφού διένειμε το αντίδωρο επισκέφθηκε τις αίθουσες των κατηχητικών και ενημερώθηκε για την διδακτική ύλη.
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε του Μεγάλου Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό ενώ ανήμερα της εορτής ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κασόε.
Ο Ιερός Ναός κτίστηκε από την Παναγιώτα και την Μαρία Τσογκαρή, μέλη του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Θεσσαλονίκης) επί Αρχιερατείας του Γκάνας Παντελεήμονος (νυν Μητροπολίτη Αντινόης).
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ακολούθως διένειμε συσσίτιο σε όλο το εκκλησίασμα και γλυκά στα μικρά παιδιά.
Το συσσίτιο πρόσφερε η κα. Άντρη Μαραγκού, που εργάζεται στην Γκάνα για μεγάλη Βελγική εταιρία που κατασκευάζει το δίκτυο ύδρευσης της χώρας.
Το απόγευμα ο Σεβαμσιώτατος με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ αναχώρησε για την Βόρεια Γκάνα προκειμένου να επισκεφθεί τις ενορίες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8945:2011-08-18-14-26-33&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η συμβολή των Ελλήνων της Ζιμπάμπουε στην διάδοση του μηνύματος της Ορθοδοξίας

με πληροφορίες από την Ι.Μ.Ζιμπάμπουε και Αγκόλας


Μέσα από τον Ελληνισμό διαδίδεται το μήνυμα της Ορθοδοξίας στο τοπικό πληθυσμό της Αφρικής. Οι οικονομικές ανάγκες που οδήγησαν πολλούς Έλληνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο για μια καλύτερη ζωή στην Αφρική έγιναν αφορμή να φθάσει η Ορθοδοξία ανάμεσα στο τοπικό πληθυσμό. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη προσπάθεια του να προσφέρει τη ποιμαντική του διακονία στους απόδημους αδελφούς μας φρόντιζε να οργανωθούν οι πρώτες ελληνικές κοινότητες με το κτίσιμο Ναού, ελληνικού σχολείου και αίθουσας εκδηλώσεων. Σήμερα που οι Έλληνες φεύγουν ή λιγοστεύουν στο ελάχιστον οι Ναοί αυτοί και οι άλλοι χώροι του Απόδημου Ελληνισμού γίνονται Ορθόδοξα Ιεραποστολικά κέντρα για το τοπικό πληθυσμό.
Ένας τέτοιος Ναός είναι του Ευαγγελισμού στο Σιλίκουε, μια πόλη 350 χιλιόμετρα από το Χαράρε, τη πρωτεύουσα του Ζιμπάμπουε, όπου κάποτε ζούσαν χιλιάδες Έλληνες και σήμερα μόνο πέντε οικογένειες. Σε ποιμαντική του επίσκεψη ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ προχώρησε στη χειροτονία ιθαγενούς για να λειτουργεί ο ιερός ναός του Ευαγγελισμού ξανά κάθε Κυριακή και στις μεγάλες εορτές όπως ξεκίνησε το 1934 που τον εγκαινίασε ο πρώτος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Ισίδωρος. Στην πρώτη αρχιερατική θεία λειτουργία μετά από πολλά χρόνια, αρκετά ήσαν και τα Μέλη της Παροικίας μας που τον συνόδευσαν από το Χαράρε.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σεραφείμ μετέβη οδικώς στο Μπουλαβάγιο (450 χιλιόμετρα από το Χαράρε), όπου τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο του αγίου Αυγουστίνου και χειροτόνησε τον ιθαγενή Ιεροδιάκονο Γλάυκο-Γεώργιο σε πρεσβύτερο για τις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων του τοπικού πληθυσμού που υπερβαίνουν τους χιλίους, ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλά άπορα και ορφανά παιδιά που ευσεβείς χριστιανοί από την Κύπρο και την Ελλάδα τους βοηθούν με υποτροφίες για να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης. Στο τέλος της θείας λειτουργίας με τη βοήθεια του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μπουλαβάγιο κ. Παναγιώτη Λεοντίου και της συζύγου του Σοφίας και της κ. Κικής Διβάρης, με εισφορά της οικογένειας του νέου Προέδρου του Συνδέσμου «Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε» κ. Σπυρίδωνος Μαραγκού , που επισκέπτεται το Ζιμπάμπουε, αγοράσθησαν τρόφιμα και μοιράσθησαν σε άπορες οικογένειες.
Τα παιδιά του Προέδρου μας, ο Χρήστος Μαραγκός, αρχηγός της Ανόρθωσης, μαζί με τον αδελφό του Ανδρέα Μαραγκό, υπεύθυνος της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδος του Απόλλωνα, μας έστειλαν δωρεά αθλητικές στολές και ποδοσφαιρικά παπούτσια για τις Ιεραποστολικές ποδοσφαιρικές μας ομάδες, μια κίνηση για να κρατήσουμε τους νέους μας μακρυά από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, αλλά και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι πυρήνες των νέων για διαφώτιση για πρόληψη του έϊτς και την ενθάρρυνση της κοινωνικής προσφοράς στους αναξιοπαθούντες. Τις ποδοσφαιρικές μπάλες πρόσφερε δωρεά ο κ. Δημήτριος Παύλου εκ της Αθηναίου της Κύπρου, που ζει στο Ζιμπάμπουε για περισσότερα από σαράντα χρόνια και έχει το μεγαλύτερο σούπερμάρκετ με το όνομα «Αθηναιϊτης».

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6513 (όπου και  επιπλέον σχετικές φωτογραφίες... )

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ομαδικές βαπτίσεις στην Ανατολική Γκάνα



















εκ της Ι.Μ. Άκκρας

Την Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος επισκέφθηκε ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ανατολικής Γκάνας. Μετά από πολύωρο ταξίδι μέσα στην ζούγκλα της τροπικής χώρας αφίχθηκε στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του που ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Στην συνέχεια επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίας Μακρίνας και Αποστόλου Ανδρέα, τον Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος, τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Πέτρου. Λίγο πριν το μεσημέρι αφίχθηκε στον τελικό του προορισμό που ήταν ο Ι.Ν. Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στο χωριό Dwaha. Σε όλους τους ναούς οι πιστοί ανέμεναν τον ποιμενάρχη τους στην είσοδο του χωριού και του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή ακολουθώντας την αφρικανική παράδοση.
Στον Ιερό Ναό Γεννήσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων και απηύθυνε χαιρετισμό στο πυκνό εκκλησίασμα μεταφέροντας μεταξύ άλλων τις ευχές, τις ευλογίες και την πατρική αγάπη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον βασιλιά και τους άρχοντες της τοπικής φυλής και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την περιοχή και ιδιαίτερα την ανάγκη ανέγερσης σχολείου και κλινικής. 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής: Ανάγκη πηγαδιών στο Μαλάουι

Ανάγκη πηγαδιών στο Μαλάουι

Το Μαλάουι κατατάσσεται μεταξύ των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων εθνών του κόσμου. Είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Αφρικής και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων τα τεράστια χρεών, η βαθιά φτώχεια, η κακή εκπαίδευση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και η ταχέως αναπτυσσόμενη επιδημία του HIV/AIDS.

Οι ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου νερού είναι πολλές. Η χολέρα, η ελονοσία και ο τυφοειδής πυρετός είναι κοινός σε όλη τη χώρα. Αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μέσω της ταχείας εξάπλωσης του HIV / AIDS, η οποία έχει επηρεάσει το 15% του αγροτικού πληθυσμού και το 30% του πληθυσμού των αστικών περιοχών. Με τέτοιο αριθμό φορέων, το Μαλάουι είναι η χώρα που μαστίζεται περισσότερο από τον ιό του AIDS.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής με τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια κοινωνικά ευαίσθητων πολιτών από όλη την Ελλάδα έχει κατορθώσει να ανοίξει έξι πηγάδια πόσιμου νερού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Aυτή τη στιγμή κατασκευάζονται άλλα έξι πηγάδια, τα οποία προγραμματίζουμε να είναι έτοιμα κατά τον προσεχή Οκτώβριο. Το πρόβλημα όμως του πόσιμου νερού είναι τεράστιο και γ’ αυτό χρειάζονται άμεσα να γίνουν κι άλλες γεωτρήσεις. Κάθε γεώτρηση κοστίζει περί τις 3.000€.

Χειροτονία διακόνου από τη Σιέρα Λεόνε στη Γκάνα


0-0aagkana-diakonosΤην Κυριακή 7 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος με την άδεια και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και την συμμαρτυρία του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Σιέρα Λεόνε, χειροτόνησε εις Διάκονο τον Θεόδωρο Sho-Sawyer από την Σιέρα Λεόνε, στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Άκκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνα.
Ο νέος Διάκονος, έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών, παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Λειτουργικής και Δογματικής στο Σεμινάριο του Αγίου Βασιλείου που λειτουργεί σε κτίριο εντός του προαύλιου χώρου του Καθεδρικού Ναού και που διευθύνει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γκάνας π. Ιωσήφ Kwame Lambi.
Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ζωή του Χριστιανού πρέπει να είναι λιτή και απέριττη, όπως ακριβώς ήταν και του Χριστού και καλώντας τον νέο Διάκονο να ακολουθήσει πιστά το παράδειγμα του Κυρίου, των μαθητών Του και των Αγίων της Εκκλησίας, να είναι ταπεινός και απλός και ως αφοσιωμένος στρατιώτης του Χριστού να αγωνιστεί σκληρά για να μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου και την φλόγα της Ορθοδοξίας στην Σιέρα Λεόνε.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος έψαλε τον Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην παραλιακή πόλη Τέμα.
Στην ακολουθία μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο κυβερνήτης κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου C/V Irenes Rainbow της ναυτιλιακής εταιρίας Τσάκος Α.Ε. Μετά το πέρας της ακολουθίας εψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της αείμνηστης Μαρίας Τσάκου.
Τέλος ο κυβερνήτης δώρισε στον Ναό ξυλόγλυπτες εικόνες του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Μαρίνας καθώς και χρηματικό ποσόν για να προσφερθεί συσσίτιο στα φτωχά παιδιά της περιοχής.
Ο Ναός ανεγέρθη με φροντίδα του Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου και εγκαινιάσθηκε το 2008 από τον Μακαριώτατο.

Περισσότερα... http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8863:2011-08-08-10-44-25&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Άλλες 29.000 παιδιά της Αφρικής που δεν σώσαμε...


 Map of Somalia http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/africa/so.htm


Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τον λιμό στη Σομαλία, καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες έχασαν τη ζωή τους περίπου 29.000 παιδιά (http://orthodoxi-pisti.blogspot.com/2011/08/30000-3.html)

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011
Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα τους τελευταίους τρεις μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες, δήλωσαν χθες αμερικανοί αξιωματούχοι, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.
«Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία», τόνισε η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο.
«Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας», τόνισε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους. «Στη Σομαλία, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε η Λίντμποργκ.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη Σομαλία όπου οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.
Και παρόλο που η πείνα σήμερα μπορεί εν δυνάμει να ξεπεράσει εκείνη στην Αιθιοπία το 1984 όσον αφορά το εύρος της-ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους-η διεθνής κοινότητα καθυστερεί ν΄ αντιδράσει.
Σύμφωνα με τον Κουνς, έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα μισά από τα δυο δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πείνας, με βάση εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.liofa.org/enter/index.php?option=com_content&view=article&id=139%3A2011-08-05-08-59-40&catid=16%3Aafrica-news&Itemid=181&lang=el

Ιεραποστολικά νέα από την Ακτή Ελεφαντοστού

where in Africa is Côte d'Ivoire     Ivory Coast Flag   http://www.nationsonline.org

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από τον πολυετή καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταξύ άλλων έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αθώα παιδιά, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιερεμίας Μπένζαμιν, με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, οργάνωσε και πάλι τα κατηχητικά σχολεία, τα οποία ξεκίνησαν την λειτουργία τους ανήμερα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής. Συγχρόνως ξεκίνησαν και οι συνάξεις της νεολαίας. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Αναστάσεως του Κυρίου στην πρωτεύουσα Abidjan. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται και η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της χώρας. Το συντονισμό της αποστολής ανέλαβε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γεώργιος.

http://ierapostoles.gr/2011/08/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf/

Η θαρραλέα πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στη μάχη κατά του AIDS

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί που έχασε τους γονείς του από HIV/AIDS
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κρατάει στην αγκαλιά του ένα παιδί που έχασε τους γονείς του από HIV/AIDS




του Νίκου Παπαχρήστου         

Ο ιός του HIV που προκαλεί την ασθένεια του AIDS θερίζει κυριολεκτικά την Αφρική οδηγώντας στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν έχουν την τύχη να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα φάρμακα, ενώ παράλληλα ανατρέπει τις κοινωνικές δομές σε μιαν ήδη σκληρά και ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενη ήπειρο. Σε αυτή την τραγική πραγματικότητα η θαρραλέα απόφαση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου να πρωτοστατήσει σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των λαών της Αφρικής και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για το πολυδιάστατο πρόβλημα του AIDS αποδεικνύει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν στέκεται στον τύπο αλλά εμβαθύνει στην ουσία των πραγμάτων.

Το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο της Αφρικής τολμά να ασχοληθεί ενεργά με ένα καίριο κοινωνικό ζήτημα, χωρίς τις τυπολατρικές προσεγγίσεις, τον στρουθοκαμηλισμό και την υποκριτική διάθεση άλλων θρησκειών. Τολμά να παρέμβει ως ένας κατεξοχήν πνευματικός θεσμός, απόλυτα ανεξάρτητος από τις όποιες επιδιώξεις των διαφόρων τοπικών και πολυεθνικών πολιτικό-οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που αντιμετωπίζουν την Αφρική ως πηγή κέρδους και τους λαούς της ως αναλώσιμο είδος προς εκμετάλλευση.

Οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν την «κόλαση» που ζει η Μαύρη ήπειρος. Πιο συγκεκριμένα στην υποσαχάρια Αφρική, που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη από τον HIV και τις συνέπειες του, υπολογίζεται πως περίπου 22,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μόνο το 2009, σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι πέθαναν από AIDS ενώ 1,8 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ΗIV. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, επισήμως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περίπου 14.8 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τον έναν από τους δύο γονείς τους από HIV/AIDS....
...Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και οι συνεργάτες του εργάστηκαν αθόρυβα και συστηματικά προκειμένου να καθορίσουν την στάση του Πατριαρχείου και τους τομείς συνεισφοράς του. Ήρθαν σε επαφή με εξειδικευμένους ιατρούς, ερευνητές και εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, ενώ αξιοποίησαν την πλούσια εμπειρία του δυναμικού των Ιεραποστολικών κλιμακίων του Πατριαρχείου στη Μαύρη ήπειρο.

Τον περασμένο Ιούνιο, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμμετείχε – για πρώτη φορά- στη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου, του Οργανισμού για το HIV/AIDS. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 30 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και υπουργοί, μαζί με υψηλόβαθμους κρατικούς παράγοντες, διπλωμάτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η Αλεξανδρινή Εκκλησία εκπροσωπήθηκε από τον δυναμικό Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Παντελεήμονα Αράθυμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη διεθνή συνάντηση καθώς και οι θέσεις που διατύπωσε προκάλεσαν αίσθηση. Και αυτό, γιατί το παλαίφατο Πατριαρχείο, ο φάρος της Ορθοδοξίας στην πολύπαθη Αφρικανική ήπειρο, έδειξε να μην φοβάται ν’ αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την πραγματικότητα. Με έναν λόγο σύγχρονο και καλά δομημένο, χωρίς να εγκλωβίζεται σε δογματισμούς – όπως συχνά έχει συμβεί με θρησκευτικούς λειτουργούς, και μακριά από αφορισμούς έδωσε τη δική του μαρτυρία επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας της θρησκείας με την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση και κυρίως για την αναχαίτιση του θανατηφόρου ιού.

Σε πνευματικό επίπεδο το μήνυμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συμπυκνώνεται στην εξής πρόταση: «Ο στιγματισμός και η διάκριση δεν έχουν θέση, από οπουδήποτε και οποιονδήποτε και αν προέρχονται».

Σε πρακτικό επίπεδο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος διαμήνυσε στους συμμετέχοντες στην συνάντηση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την άμεση ανάγκη «δημιουργίας δομών (νοσηλευτικών μονάδων κάθε βαθμού), οι οποίες να προσφέρουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε οροθετικούς και ασθενείς HIV/AIDS όλων των ηλικιών». Επίσης πρότεινε να ενταθεί η συνεργασία τοπικών ομάδων ιατρών με διεθνείς ιατρικές οργανώσεις για την ενημέρωση των τοπικών πληθυσμών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σχετικά με την λοίμωξη HIV, σε συνεργασία με εντεταλμένους προς τούτο κληρικούς, με σκοπό την αντιμετώπιση των σχετικών κοινωνικών προκαταλήψεων. Ζήτησε δε, τη δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς και τους φορείς του ιού.

Ήδη το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε να συμμετέχει σε διεθνείς, παναφρικανικούς και τοπικούς οργανισμούς, διαχριστιανικές και διαθρησκειακές κινήσεις, καθώς και σε διεθνείς συναντήσεις, στο πλαίσιο των οποίων αναλαμβάνονται και πρωτοβουλίες περί της αντιμετωπίσεως του HIV/AIDS. Επίσης ο Πατριάρχης Θεόδωρος όρισε ως μόνιμη εκπρόσωπο του για δράσεις και προγράμματα ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και οργανισμών που αφορούν τα θέματα ΗΙV/AIDS την ιατρό κυρία Χρυσούλας Μπότση, πνευμονολόγο, φυματιoλόγο, ανθρωπολόγο και επικοινωνιολόγο της υγείας, ειδικευμένης σε θέματα HIV/AIDS. Έθεσε μάλιστα υπό την αιγίδα του την ελληνική αντιπροσωπεία στη διεθνή Συμμαχία ESTHER (Ensemble pour une Solidarite Therapeutique Hospitaliere En Reseau) που αποτελεί ένα δίκτυο κυβερνήσεων που προωθεί τη δικτύωση των επαγγελματιών υγείας και αντίστοιχων φορέων με άμεσο στόχο τη συνεργασία στη μάχη κατά του HIV/AIDS, των συλλοιμώξεων και των συνεπειών τους και περαιτέρω τη συμμετοχή της Ευρώπης στην επίτευξη των στόχων της χιλιετίας καθώς και της συμπεφωνημένης δέσμευσης των χωρών για την παγκόσμια πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα σχετικά με το HIV/AIDS.

Αναμφίβολα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έλαβε μια θαρραλέα πρωτοβουλία, όσο όμως και αναγκαία μιας και η επιδημία του AIDS αποδεκατίζει τους λαούς της Αφρικής που τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία του. Ταυτόχρονα στέλνει με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα πως οι θρησκευτικοί λειτουργοί δεν μπορούν να παραμένουν παρατηρητές του προβλήματος, προσευχόμενοι απλά για το έλεος του Θεού στα θύματα. Δεν είναι πια αρκετό κάποιοι ιεραπόστολοι κληρικοί ν’ ακολουθούν τις ομάδες των εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών που ταξιδεύουν στην Αφρική για να προσφέρουν την πνευματική στήριξή τους στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ούτε αρκούν οι σημαντικές, πλην όμως περιορισμένες σε σχέση με το πρόβλημα, προσπάθειες που καταβάλουν Ιεράρχες του Πατριαρχείου αλλά και λειτουργοί άλλων Εκκλησιών.

Χρειάζεται δράση, τώρα! Για την ενημέρωση, την πρόληψη και την βοήθεια για την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς των αφρικανικών λαών. Και η Ορθοδοξία με τον πνευματικό της λόγο και την πλούσια παράδοσή της μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Στηρίζοντας την ιατρική κοινότητα και τις υπηρεσίες πρόνοιας, μα περισσότερο απ' όλους τους λαούς της Αφρικής.

Αυτή τη νέα αποστολή, άκρως επίκαιρη και αναγκαία για τη Μαύρη ήπειρο, ανέλαβε ο δραστήριος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Και πρέπει να τον στηρίξουμε όλοι μας…

Περισσότερα... http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6465
  

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δίνοντας και εισπράττοντας χαρά στη Μαδαγασκάρη...

Γράμμα από τη Μαδαγασκάρη

22 Ιουλίου 2011
Καλοί μου φίλοι και συμπαραστάτες
Είμαι πολύ χαρούμενη που για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι έχω το προνόμιο να σας γράφω από την αγαπημένη μου Ήπειρο, την Αφρική. Βρίσκομαι στη Βόρεια Μαδαγασκάρη, στην πόλη Μajenga την οποία πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις θα ζήλευαν για τους φαρδείς δρόμους, την καθαριότητα και πάνω από όλα τη ζεστασιά των ανθρώπων της! Δεν θέλω να γίνομαι γραφική αλλά πολλά έχουμε να μιμηθούμε. Εγώ τουλάχιστον κάθε φορά που έρχομαι στην Αφρική παίρνω τόσα μαθήματα ανθρωπιάς αλλά και πολιτισμού! Οι άνθρωποι εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από μπροστά από κάποιον χωρίς να ανοίξουν το δρόμο νοητά με το δεξί τους χέρι και να πουν «azafanti», που θα πει «συγγνώμη». Μικροί-μεγάλοι δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να τρώνε πριν έρθουν όλοι και να σηκωθεί κάποιος από το τραπέζι αν δεν έχει τελειώσει και ο τελευταίος. Βέβαια, μη φανταστείτε ότι τρώνε με τις ώρες! Τα βουναλάκια με το ρύζι εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού εδώ στην κατασκήνωση.

Όμως παρασύρομαι και δεν γράφω αυτό που ουσιαστικά θέλω. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα μεγάλο, ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Κάθε μέρα, κάθε λεπτό συνειδητοποιώ ότι τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια! Και το τελευταίο ευρώ, εδώ γίνεται πηγή ευτυχίας και αξέχαστων στιγμών για τα παιδιά. Θα σας πω ένα παράδειγμα μόνο: Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του φαγητού που φτιάξαμε με το μάγειρα, είχαμε βάλει παγωτό, αλλά τελικά τους είχαμε δώσει μπανάνες. Κάποια όμως παιδιά το είχαν δει και δειλά-δειλά μου έλεγαν: glace? glace? Τελικά τη Κυριακή το απόγευμα που πήγαμε περίπατο στην παραλία παζαρέψαμε σε μια κυρία που πουλούσε παγωτά και αντί για 500 μας το άφησε 300ariary το χωνάκι. Φάγανε 66 παιδιά παγωτό για πρώτη φορά και ίσως τελευταία στη ζωή τους, πληρώνοντας 19.500 Ariary, που σημαίνει 8 ευρώ!

Ας τα πάρω όμως από την αρχή για να καταλάβετε το όλο πλαίσιο. Φτάσαμε στη Μαδαγασκάρη με τον Αλέξανδρο και τη Μυρτώ εμψυχώτρια από την Αθήνα. Μαζί μας (τυχαία;) ταξίδευε και μια εκπληκτική νηπιαγωγός η Ευμορφία. Μετά από λίγες ημέρες προετοιμασίας στην πρωτεύουσα ήρθαμε εδώ στη Μajenkas να ετοιμάσουμε την κατασκήνωση.

Τα τέσσερα λοιπόν vazakia (vaza=λευκός) κάναμε μια σούπερ ομάδα και ήρθαμε στο ορφανοτροφείο της Majengkas να ετοιμάσουμε την κατασκήνωση και να προετοιμάσουμε τους ομαδάρχες που άφησαν τα χωριά τους και τα χωραφάκια τους για να τρέχουν με τα παιδιά από το πρωί έως το βράδυ. H πρώτη επαφή με τα παιδιά του ορφανοτροφείου θα μας μείνει αξέχαστη. Ανάμεσά τους η Claudine, (ορφανή από πατέρα και με μητέρα με νοητική υστέρηση) που τη μάζεψαν κυριολεκτικά από τα σκουπίδια, ο γλυκούλης Mario ορφανός κι από τους δύο γονείς και όλα τα άλλα παιδιά που ζητούσαν έκδηλα την αγκαλιά και τα φιλιά μας.

Συνήθως κοροϊδεύω τις δακρύβρεχτες ιστορίες. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία της Florine. Την έφερε η κοινωνική λειτουργός λέγοντας ότι ο πατέρας έχει πεθάνει, η μητέρα είναι αλκοολική και την κακοποιούσε συστηματικά ο πατριός της. Ένα τρομαγμένο, αμίλητο, αγέλαστο πλασματάκι κυριολεκτικά πετσί και κόκκαλο και πόδια σα καλαμάκια. Γατζωνόταν πάνω μας και δύσκολα την ξεκολλούσες. Σήμερα ύστερα από λίγες μέρες ταΐσματος με χαρά, αγάπη και ξεγνοιασιά η Florine είναι πρώτη στα παιγνίδια, το χορό, το τραγούδι και τα γέλια. Και αυτό ΧΑΡΗ ΣΕ ΣΑΣ που μας δίνετε την αγάπη σας και εμείς σαν ταχυδρόμοι τη μεταφέρουμε εδώ, όπου με κάποιο τρόπο πολλαπλασιάζεται.

Δεν ξέρω αν στη ζωή μου έχω ακούσει τόσα ευχαριστώ μαζεμένα όσα αυτές τις μέρες. Για το πιο απλό, για εμάς, έρχονται και λένε συνεχώς ευχαριστώ. Προσπαθώ να τους πω να ευχαριστούν το Θεό και κάποιους ανθρώπους μακριά…

Ήρθε και η τηλεόραση για ρεπορτάζ παρακαλώ! Μεγάλη επιτυχία! Με ρώτησαν αν βλέπω διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και σε αυτά της Ευρώπης. Μα τα παιδιά εδώ είναι τόσο διαφορετικά! Είμαι συνέχεια με την κάμερα στο χέρι και καραδοκώ για να τραβήξω ένα τσακωμό, μία ένταση, κάτι, αλλά με απογοητεύουν. Τόσες μέρες τίποτα. Άσε πια όταν τα φωνάζεις για μια δραστηριότητα. Τρέχουν όλα με αλαλαγμούς χαράς. Όταν κάποιο παιδάκι δε θέλει να συμμετέχει σε κάποιο ομαδικό παιχνίδι, κάθεται πιο πέρα και παίζει με τις ώρες με τις πέτρες που τις κάνει φανταστικούς ήρωες στο φανταστικό του παιχνίδι.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σας αφήσω για να συνεχίσω τις δραστηριότητες με τα παιδιά.

Καλή δύναμη με τα δύσκολα της Ελλάδας μας και μακάρι όσο κι αν δυσκολευόμαστε να μπορούμε να προσφέρουμε λίγα ψιχουλάκια χαράς που γίνονται ολόκληρα καρβέλια εδώ και χορταίνουμε όλοι!
Ε.Π.