Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πάσχα Κυρίου Πάσχα (2013) στο Χαρτούμ του Σουδάν

του Μητροπολίτη Χαρτούμ Εμμανουήλ
«Άρον κύκλω τους οφθαλμούς σου, Σιών και ίδε . Ιδού γάρ ηκασί σοι… εκ δυσμών και βορρά και θαλάσσης και εώας τα τέκνα σου εν σοί  ευλογούντα Χριστόν  εις τους αιώνας»
«Πλάκες που στέκατε βαριές στα μνήματα και στις καρδιές σας έσπασε ο Χριστός μου»

Συμπληρώνονται φέτος επτά χρόνια μαθητείας και  διακονίας στο Χαρτούμ. Το σημειώνω με δέος χωρίς ίχνος πνεύματος διαφημιστικού ή πολύ περισσότερο αυτοηρωποιήσεως. Κάποιοι “χρονομετρούντες” μας είπαν κάποτε ότι βρισκόμαστε στην πατρίδα τις τριακόσιες - από τις τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες του χρόνου . “Ουδέν ψευδέστερον τούτου…”. Οι δυστυχείς αυτοί κινούνται ανάμεσα στους άμβωνες των Ναών και τα STUDIO των Ραδιοθαλάμων κηρυγματολογούντες ακατάσχετα εκ του ασφαλούς. Κεκαλυμμένοι προ των μικροφώνων …
Το πόσους μήνες το χρόνο παραμένουμε “εν τη διακονία” το καταγράφη ο Θεός. Και το πώς και εν Ελλάδι ευρισκόμενοι πάλι διακονούμε το γνωρίζουν οι ψυχές, που εμπιστεύονται την αλήθεια μας και δεν βλέπουν μόνον “εις πρόσωπον” άλλα διαβλέπουν βαθύτερα τους ειλικρινείς και μύχιους πόθους μας, γι’αυτό που γίνετε στο Σώμα το Αφρικανικό .
Τα γράφω αυτά όχι ως απολογούμενος σε κάποιους ή απαντώντας στα δήθεν και από αγάπη ερωτηματά τους ... έστω και ετεροχρονισμένα .
Η αγάπη σ’ αυτούς που άκριτα κρίνουν είναι φυγαδευμένη υπόθεσης. Όσο πείθεται ένας μη πιστός άλλο τόσο θα πεισθούν κι’ αυτοί οι “μοναδικά”  πιστοί .
Τις τοποθετήσεις μου αυτές τις καταθέτω στις καρδιές αυτών που απλά, ανεπιτίδευτα και πάνω απ’ όλα μη “οργανωμένα” ζουν εν τη πίστει …αλλά – συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει …
Ας έλθω στο Πάσχα του Κυρίου εδώ στο Χαρτούμ .
Κάθε χρόνο μια διάβαση από το σκοτάδι στο φως της Ανάστασης .
Οι “εν χώρα και σκιά θανάτου καθήμενοι” ελάβομεν και φέτος το φως .
Φέτος μόνος … χωρίς διακόνους και χωρίς Ιεροψάλτες και Χορωδίες . Αν αυτό λέει κάτι , αυτό ας γίνει αφορμή για προσευχή και μόνο για προσευχή .
Άλλωστε “Πάθος” και Χαρτούμ είναι σε πλήρη αν όχι σε απόλυτη συμφωνία !... 
Μια ευγενέστατη κυρία από την παροικία μας, πιστά απλά και καθαρά βοήθησε στα αναγνώσματα και στα ψαλλόμενα όσο μπορούσε από καρδιάς .
Ας είναι ευλογημένη μαζί με την καλή της οικογένεια. Την ευχαριστώ ολόψυχα για την Ιεραποστολική της βοήθεια.
Ο κόσμος μας λιγοστός, όσοι παρέμειναν για Πάσχα στο Χαρτούμ. Παρόντες και η Κοινοτική μας επιτροπή  μαζί με κάποιους εξ’ Ελλάδος αδελφούς μας, καθώς και Ρουμάνοι , Ουκρανοί και Ρώσοι  ήλθαν στον μοναδικό Ελληνικό και Ορθόδοξο Ναό μας .
Μαζί μας πάντοτε και οι Διπλωματικές μας αρχές – οι αρχές της πατρίδας μας , εκπροσωπούμενες από τον εντιμότατο κύριο Γεώργιο Κοτσίου και κύριο Ιωάννη  Νικολαϊδη.
Οι Σουδανοί αδελφοί μας “εκ του μακρόθεν” ειρηνικά και με πολύ σεβασμό έβλεπαν τα τελούμενα στο Ναό και εκτός αυτού . 
Η θερμοκρασία έξω από το Ναό χωρίς υπερβολή υπέρ τους  σαράντα βαθμούς … Μέσα στο Ναό η θερμοκρασία δεν μετριέται . Εκεί η πίστη και η αγάπη διασκεδάζουν όλες τις θερμοκρασίες . Κάναμε τις ακολουθίες του Νυμφίου μέσα σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία … με τη συνοδεία της  “χορωδίας” των πουλιών που ρυθμικά συμμετείχαν με το δικό τους τρόπο στο θείο Πάθος.
Κάτω από τον Εσταυρωμένο δεηθήκαμε για την ειρήνη του κόσμου .
Ο στολισμός του Επιταφίου μας απέριττος και λιτός με πολύ αγάπη όμως στολισμένος από τους παροίκους και την πάντοτε συμπαραστάτιδα Κοινότητα μας .
Και φθάσαμε στην Ανάσταση !....
Το πώς μπόρεσα να την νιώσω εγώ πρωτίστως και να την μεταφέρω συγχρόνως αυτό δεν περιγράφεται μόνο βιώθηκε και βιώνεται ˊˊ εν καρδία ˋˋ .


Τη Νύκτα της Αναστάσεως διαβάστηκε το μήνυμα του πνευματικού μας πατέρα του Πατριάρχου μας Κυρίου Θεοδώρου που αντανακλούσε σ’ όλη την Αφρική για μια ακόμη φορά την ελπίδα μέσα στο Φώς της αναστάσιμης αγάπης.
Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιήσαμε τον εσπερινό της αγάπης και τα Ευαγγέλια σε πολλές γλώσσες όπως είναι καθιερωμένο.


Αδελφοί μου
Η κρίσις κρίνει το κόσμο !... κι όλοι κρινόμαστε απ’ αυτό που κάνουμε. Αν το πραγματώνουμε ανυπόκριτα απλά και γνήσια η αγάπη του Θεού θα’ ναι πάντοτε μαζί μας και το φως της Ανάστασης του θα πλημμυρίζει τη Ζωή μας .
Η δε συγχώρεσης που αναβλύζει πάντοτε από τον του Κυρίου Ζωοδόχο Τάφο κατά τον Ιερό Χρυσόστομο “Συγγνώμη γάρ εκ του Τάφου ανέτειλε” ας διαχέεται σε όλη μας τη ζωή . “Είπομεν αδελφοί και τοις μισούσιν ημάς συγχωρήσωμεν Πάντα  τη Αναστάσει”.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Από το Χαρτούμ 

http://www.amen.gr/article13759

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου