Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

"Σπάνια το αγκάλιασμα των πιστών είναι τόσο μεγάλο, για έναν αγαπητό Δεσπότη, όπως τον Σεβασμιώτατο Μέμφιδος κ. Νικόδημο..."

Romfea.gr

Γράφει ο Νίκος ΚάτσικαςDSC 0954
Σπάνια το αγκάλιασμα των πιστών είναι τόσο μεγάλο, για έναν αγαπητό Δεσπότη, όπως τον Σεβασμιώτατο Μέμφιδος κ. Νικόδημο, που ενθρονίστηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου το πρωί στον καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.
Σπάνιο και το ανθρώπινο αλλά και αληθινό χειροκρότημα μέσα στην εκκλησία, από όλη την παροικία, που ήρθε να πάρει την ευλογία του νέου Ποιμενάρχη της Μητρόπολης Μέμφιδος, όπως ακριβώς έχει μπει στην καρδιά όλων, η ανθρώπινη και αληθινή πλευρά του χαρακτήρα του.
Ακόμη και αν δεν συνάδει με την εκκλησιολογική λογική, ταιριάζει όμως απόλυτα με την καταξίωση ενός σπάνιου κληρικού σε μία τόσο ιστορική παροικία.
Εδώ και εννέα περίπου χρόνια, από τότε που ήρθε στην Αίγυπτο ο τότε Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να πέρασε ούτε μία μέρα!! Έμεινε στις καρδιές όλων των καϊριανών, ως ο πάτερ Νικόδημος.
Ο Δεσπότης που ήταν και είναι πάντα κοντά στον απλό κόσμο.
Ο Δεσπότης που δεν ξεχνά τον ευεργέτη του, τον Πατριάρχη Θεόδωρο, την Σύνοδο που τον εξέλεξε, αλλά και τους απλούς φίλους και συνεργάτες, και όλον τον κόσμο που τον στήριξε στο έργο του, όπως και αυτός αφουγκράστηκε τις αγωνίες τους.
Είναι ο Δεσπότης που δεν ξέχασε τον αείμνηστο πατέρα του Γεώργιο, αλλά και δεν παρέλειψε να τιμήσει την μητέρα του, την κυρα Βασιλική, που δεν έπαψε να σκουπίζει κρυφά τα δάκρυά της για την μεγάλη χαρά του γιου της.
Είναι ο Δεσπότης που δεν έπαψε να λάμπει με το ξεχωριστό του χαμόγελο και την ίδια στιγμή να συγκινεί τους πάντες με την τρεμάμενη από την στιγμή, καθάρια φωνή του. Καθάρια η φωνή του, όπως είναι και η ψυχή του.
Διότι, ο Δεσπότης Μέμφιδος Νικόδημος, δεν γνωρίζει από υποκρισίες, ούτε από ψεύτικες συμπεριφορές. Προτιμά να αντιμετωπίζει κατάματα την αλήθεια, να κοιτάει κατ΄ευθείαν στα μάτια αυτούς που απευθύνεται.
Για αυτό και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη σήμερα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιουπόλεως Καΐρου: από τον Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και την σύζυγό του Αντουανέττα, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιάννη Χατζαντωνάκη και την σύζυγό του Πολιτιστική Σύμβουλο Δρ Μαριλένα Γρίβα, τον Κύπριο Πρόξενο κ. Φώτη Φωτίου, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμη Φλεβοτομά, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, τον Πρόεδρο των Αραβοφώνων κ. Ρομπέρ Χόσνι, την Αρχόντισσα των Εκκλησιών κα Στέλλα Κυριάζη, που με τον σύζυγό της Κυριάκο Κυριάζη ανέλαβαν την πλήρη ανακαίνιση του περικαλλούς Καθεδρικού ναού, όπου έγινε η ενθρόνιση, μέχρι και όλους τους άλλους επισήμους και όλον τον κόσμο, που ήρθε να τιμήσει έναν σπουδαίο Ιεράρχη και να τον ακούσει να τον προσφωνεί με λόγια αγάπης ο Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ, παρουσία του Βαβυλώνος Νήφωνα, του Έξαρχου του Πατριαρχείου Μόσχας και όλου του κλήρου.
Με δάκρυα χαράς, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος υποδέχτηκε ένα από τα πιο αγαπημένα του παιδιά και το ανέβασε στο πιο ψηλό σκαλοπάτι του δεσποτικού της εκκλησίας της Παναγίας Ηλιουπόλεως, ενθυμούμενος τις δύσκολες αλλά και τις όμορφες στιγμές, όπου ο πάτερ Νικόδημος στάθηκε δίπλα του, από το Μπουλαβάγιο όπου ήρθε να υπηρετήσει στο Ζιμπάμπουε, υπηρετώντας πιστά τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και μετέπειτα Πατριάρχη.
Με ένα λυγμό στη φωνή, ο ενθρονισθείς Μητροπολίτης Νικόδημος ευχαριστούσε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία μας για την μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκεται δίπλα του να έχει τελικά εκλεγεί στο πηδάλιο μίας από τις πιο ιστορικές Μητροπόλεις της Αφρικής και σίγουρα, την πλέον πολυπληθέστερη της Αιγύπτου.
Με μεγάλη ικανοποίηση δέχτηκαν το γεγονός και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, καθώς ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης μίλησε για τις σπάνιες αρετές του νέου Ποιμενάρχη της Μητρόπολης Μέμφιδος, που δεν σταμάτησε να εργάζεται σκληρά όλα αυτά τα χρόνια ως Πατριαρχικός Επίτροπος, με συνέπεια και αυτοθυσία.
Τιμητικά και τα λόγια του Αρχιμανδρίτη π. Μιχαήλ Ζάκι, εκ μέρους της αραβορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και οι ευχές του Κύπριου Προξένου κ. Φώτη Φωτίου.
Εξίσσου τιμητική η παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ), όπου τον Πρόεδρό της, κ. Χρήστο Καβαλή (που βρισκόταν στο εξωτερικό) εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Κήμης Φλεβοτομάς, πλαισιούμενος από τον Ταμία της ΕΚΚ κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Στέλλα Κυριάζη, Σούλα Σκουφαρίδου και Μανούσο Δαμουλάκη.
Σημαντική η παρουσία και των παροικιακών μας Σωματείων, από τα οποία διακρίναμε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γιώργο Χαγιάτ, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ιωάννη Αγιάννογλου, την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή και τόσους άλλους.
Εμφανής και η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της Τράπεζας στην Αίγυπτο κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη.
Συγκινητική η παρουσία και των Προσκόπων, τόσο των Ελλήνων όσο και των αραβορθοδόξων, με το να παιανίζουν κατά την έξοδο του νέου Μητροπολίτη, από την θύρα του ναού, όπου αναγραφόταν στα ελληνικά και τα αραβικά, το «Καλώς ορίσατε».
Τέλος, εξίσσου συγκινητικό το άκουσμα και της «ζαγρούτας», της χαρακτηριστικής κραυγής χαράς των Αιγυπτίων, που το επιφυλάσσουν μόνο σε πολύ μεγάλες στιγμές της ζωής τους.
Και πράγματι, η 10η Ιανουαρίου ήταν μία μία μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία για την Ηλιούπολη του Καΐρου και το Χελουάν και όλο το Κάιρο.
Για το νέο Δεσπότη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, ας είναι πολλά τα έτη του!

http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/21649-2014-01-11-18-57-57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου