Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

       Την 6η Ιουνίου 2014 η ΑΘΜ, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β´ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Τυνησίας, συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Μέμφιδος και Καρθαγένης και από την Πρέσβυ της Ελλάδος κα Άννα Κόρκα. Ο Μακαριώτατος έγινε επισήμως δεκτός από τον Πρόδρο της Τυνησίας κ Μόνσεφ ελ Μαρζούκι, με τον οποίο συνεζήτησε θέματα που αφορούν στην παρουσία των Ορθοδόξων στην Αφρική και ιδιαιτέρως στην Τυνησία και  όλο το βόρειοισλαμικό μέρος της. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την ευγένεια, με την οποία φιλοξενούνται και προστατεύονται οι χριστιανοί στη χώρα, ενώ ο Πρόεδρος ετόνισε την ειρηνική διάθεση του τυνησιακού λαού για αρμονική συνύπαρξη όλων των Θρησκειών στη χώρα. Στο τέλος ο Πατριάρχης απένειμε την ανωτάτη τιμητική διάκριση του τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας στον Πρόεδρο για την βοήθεια που παρέχεται από τη χώρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε κλίμα ευχάριστο διεξήχθη όλος ο διάλογος και με τη συμμετοχή των συνοδών του Μακαριωτάτου.
 
Μετά το πέρας της Συναντήσεως η ΑΘΜ έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση :
 
Ερχόμαστε προσκυνητές από την Ιερά Καθέδρα του Ορθοδοξου Πατριαρχείου, που αγκαλιάζει όλη την Αφρικανική Ήπειρο με συναισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως, για να ξαναπερπατήσουμε τους Ιστορικούς τόπους της Καρθαγένης και να ξαναζήσουμε μνήμες ενδοξης Ιστορίας αυτού του ηρωικού Τυνησιακού λαού.
Να επισκεφθούμε τους Ορθοδόξους Έλληνες, Ρώσους, Σέρβους, Ρουμάνους, Ουκρανούς και Βούλγαρους, που υπό την πνευματική και εκκλησιαστική ευθύνη του Πατριαρχείου μας διαβιούν και ελευθέρως θρησκεύουν στην πανέμορφη Τυνησία. Σε μια αρμονική συνύπαρξη με τους γηγενείς αδελφούς μας μουσουλμάνους, που εδώ αποτελούν λαμπρό παράδειγμα φιλειρηνικού λαού, για τον οποίο η συνοδοιπορία διαφορετικών θρησκειών και άλλων πολιτισμικών παραδόσεων είναι οδηγός ζωής και τρόπος επιβιώσεως στους δύσκολους καιρούς μας.
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς η πολύ τιμητική συνάντησή μας με τον Εξοχώτατο πρόεδρο της Τυνησιακής Δημοκρατίας κ. Μόνσεφ ελ Μαρζούκι και μέλη της φιλέργου αξίας κυβερνήσεως, στα πρόσωπα των οποίων διεγνώσαμε την προοπτική ευοδώσεωςτων προσπαθειών του τυνησιακού λαού για την δημιουργία ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους. Ο δρόμος για την αληθινή Δημοκρατία θα είναι μακρύς, αλλά είμεθα βέβαιοι ότι με υπομονή και την βοήθεια του Θεού η Τυνησία θα κερδίσει και ο λαός της θα αναδειχθή νικητής στο τέλος.
Το λέγομεν με τη βεβαιότητα των ιστορικών μας διδαγμάτων από μια χώρα, που προσφάτως επίσης ταλανίστηκε από πολυποίκιλες κρίσεις των καιρών, αλλά που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι, από μια χώρα που εγέννησε και εδημιούργησε την Δημοκρατία, την χώρα του Περικλή, των Γραμμάτων και της Φιλοσοφίας. Την όμορφη και φίλη σας Ελλάδα.
Προσευχόμεθα στον Ένα και Μεγάλο Θεό να στηρίζη όλους τους Τυνήσιους στις προσπάθειές τους. Και ταπεινά σήμερα μαζί με την πολλή μας αγάπη, ως πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων, καταθέτουμε ένα δώρο αγάπης και τιμής στο πρόσωπο του Εξοχωτάτου Προέδρου της χώρας, που απευθύνεται σε όλους τους αγαπημένους μας τυνησίους. Είναι η υψίστη τιμητική διάκριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως μεγάλη ευχαριστία για την αγάπη και την ευγένεια και την προστασία, που παρέχονται στους πιστούς Ορθοδόξους και στις εκκλησίες μας. Για την διαπολιτισμική σχέση και την ανεκτικότητα και όλα εκείνα που σημασιοδοτούν ένα πραγματικώς φιλειρηνικό και πολιτισμένο αραβικό έθνος.
 
Ζήτω η Τυνησία, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Ειρήνη.
 

2 σχόλια:

 1. Συγχωρέστε με, μια παρατήρηση με πολλή αγάπη και σεβασμό.
  Ο μητροπολίτης Τυνησίας σε συνέντευξή του στην Πειραϊκή Εκκλησία πριν από περίπου ένα μήνα, περιέγραψε κάπως έτσι την φιλοξενία και την ελευθερία που παρέχει η τυνησιακή κυβέρνηση στην Ορθόδοξη Εκκλησία:
  "Οι καμπάνες απ' τις εκκλησίες μας είναι κατεβασμένες. Ως ορθόδοξοι γίνονται αποδεκτοί μόνον οι Έλληνες" (προφανώς και οι Ρώσοι κτλ, πάντως ΟΧΙ οι Τυνήσιοι).
  "Υπάρχουν πολλές Ελληνίδες και πολλοί Έλληνες, που έχουν παντρευτεί Τυνήσιους ή Τυνήσιες, διατηρώντας όμως την ορθόδοξη πίστη τους. Όταν έχουμε κάποια πανήγυρη και λειτουργούμε στο κέντρο της Τύνιδας, ο ναός μας παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες, για να δουν μήπως μπαίνουν μέσα και Τυνήσιοι. Επειδή πολλοί σύζυγοι έρχονται, αν και μουσουλμάνοι, μετά οι μυστικοί πράκτορες τους ρωτάνε τι γύρευαν στο χριστιανικό ναό! Εκείνοι απαντούν ότι ήρθαν, επειδή το Κοράνι γράφει πως όλες οι μονοθεϊστικές θρησκείες συνυπάρχουν.
  Αν εγώ" (είπε ο μητροπολίτης) "πω σε κάποιον μουσουλμάνο αν θέλει να γίνει χριστιανός, πιθανόν να με διώξουν από τη χώρα και να δημεύσουν και κλείσουν τις εκκλησίες μας, όπως πρόσφατα έδιωξαν μερικές δεκάδες προτεστάντες ιεραποστόλους".
  Ο Θεός να βοηθήσει λοιπόν τους εκεί ηρωικούς αδελφούς μας και να μας γλιτώνει από ...Λέοντες της Αφρικής, "φίλους της Ορθοδοξίας", σαν τον Πρόεδρο της Τυνησίας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας ευχηθούμε, με τη Χάρη του Θεού, να βελτιωθεί το κλίμα μετά την πατριαρχική επίσκεψη.

   Διαγραφή