Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ο Λόγος του Κυρίου και τα έργα των ανθρώπων στην Ζιμπάμπουε

του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ / amen.gr

Στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή βλέπουμε πως τέσσερις από τους σημαντικότερους Μαθητές του Χριστού, στην κλήση τους να τον ακολουθήσουν, εγκαταλείπουν τα πάντα χωρίς δισταγμό κι αμφιβολία. Θυσιάζουν τα πάντα για να γίνουν Μαθητές του Χριστού.
Η Εκκλησία μας για να συνεχίσει σήμερα το έργον της με επιτυχία χρειάζεται ανθρώπους με τις ίδιες αρετές και με την ίδια αυτοθυσία. Αυτό όμως είναι μόνο η μία διάσταση της επιτυχίας της Εκκλησίας μας στο σωτηριολογικό της έργον. Η δεύτερη πραγματικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή της Εκκλησίας μας είναι η διάσταση της οικουμενικότητας και παγκοσμιότητας του χαρακτήρα του Ευαγγελικού έργου, όπως αυτό μαρτυρείται με σαφήνεια μέσα από την σημερινή Αποστολική Περικοπή της επιστολής προς Γαλάτας, του Αποστόλου  Παύλου.
΄Οπως τονίζει, λοιπόν, ο Απόστολος Παύλος «ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ ΄Ελλην, ουκ ένι δούλος, ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρρεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλάτας 3,28).
Η δεύτερη λοιπόν διάσταση του σωτηριολογικού έργου της Εκκλησίας μας είναι η συνεχής προσπάθεια της να μεταφέρει το Ευαγγελικό μήνυμα της σωτηρίας προς όλους τους ανθρώπους, προς όλες τις Εθνότητες, σε μαύρους και λευκούς, σε μικρούς και μεγάλους, σε όλες τις φυλές της γης.
Η αδιάκριτη αγάπη μας προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε άνθρωπον θα μας βοηθήσει να σβήσουμε το τείχος του φθόνου, της ζήλειας και του μίσους και στη θέση τους να κτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και επαφής και ειλικρινή αγάπη και  συνεργασία για το καλό όλων μας. Μόνον αν κτίσουμε γέφυρες αγάπης μπορούμε να περπατήσουμε με σιγουριά το μέλλον. Ο βίος μας είναι κοινός και μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας όμορφη αν αφήσουμε χώρο στην καρδιά μας να βασιλέψει η Μεγάλη μορφή του Χριστού. Μόνον αν αφήσουμε στη ζωή μας να μας καθοδηγεί ο Χριστός έχουμε ελπίδες για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο που θα μας οδηγήσει και στην αιωνιότητα του Παραδείσου.
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για όλους μας εδώ στο Ζιμπάμπουε, γιατί σήμερα στην πρωτεύουσα της Χώρας, στο όμορφο Χαράρε, εγκαινιάζουμε με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου μας Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’ τον πάνσεπτόν Ιερόν αυτόν Ναό της Παναγίας της Χρυσομυρρούσας της Ποταμίτισσας Κύπρου, τον οποίου τον θεμέλιον λίθον έθεσεν πριν επτά χρόνια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος επί Μητροπολίτου Γεωργίου, ο οποίος έθεσεν και τα θεμέλια αυτού.
«Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν». Είναι μεγάλη ευλογία για όλους μας να προσφέρουμε σήμερα ως ελάχιστον μικρόν αντίδωρον το νέο αυτό ιερόν θυσιαστήριον για να δοξολογείται το όνομα του Τριαδικού Θεού που μας πρόσφερεν ολόκληρον Πλανήτη για να ζει η Ανθρωπότητα, αλλά και όλα τα αγαθά της ζωής.
Ευχαριστίες ιδιαίτερες εκφράζω προς τους Κτήτορες και Δωρητές, τόσο προς τους αδελφούς μας από την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και από τα εκλεκτά Μέλη της Παροικίας μας. Ο Θεός να μας προστατεύει όλους μας και να αναπαύει τις ψυχές των μακαριστών κεκοιμημένων αδελφών μας, γονέων, πάππων, προπάππων, τέκνων, συζύγων και αδελφών.
Καλωσορίζουμε τους αδελφούς μας που ταξίδεψαν από την Κύπρο προς το Κάϊρον κα μετά στο Ντάραμ Σαλάμ στην Τανζανία, για να φθάσουν κοντά μας, με επικεφαλής τον Πρόεδρον του Συνδέσμου μας Φίλοι της Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε κ. Σπυρίδωνα Μαραγκό και την εκλεκτή σύζυγο του κ. Ουρανία, και τα  Μέλη  του Συμβουλίου κ. Σταυρούλα Λαρδή και τον εκλεκτόν σύζυγό της κ. Χριστόφορον, τον κ. Αλέξανδρον Χατζηευσταθίου και την κ. Μύρια Παμπαλά, ως επίσης και τους υπόλοιπους εκλεκτούς φίλους, εκ μέρους όλων των κτιτόρων και δωρητών του Ιερού αυτού Ναού.
Η Ομοσπονδία της Παροικίας μας, η Ελληνική Κοινότητα Χαράρε, ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Ζιμπάμπουε, η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα κι ο Σύλλογος των Κεφαλληνίων μαζί με το Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχουν επιπλέον ακόμη ένα λόγον εις την ιστορικήν τους πορείαν εις την Αφρικανικήν Ήπειρον και μάλιστα σ’ αυτήν την όμορφη χώρα της Ζιμπάμπουε να ανυψώνεται μπροστά μας ακόμη ένας Ελληνορθόδοξος Ναός, και μάλιστα στους χώρους του Ελληνικού μας σχολείου γι να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού, αλλά και για να οικοδομούνται τα παιδιά μας στον δρόμον του Θεού.
Οι φίλοι μας που βρίσκονται μαζί μας από την Κύπρο, μέσα από τις στερήσεις τους και τις θυσίες τους, με πολλούς άλλους ανώνυμους και επώνυμους μας βοηθούν στο Ιεραποστολικό μας έργον, στηρίζοντας τους ιθαγενείς κληρικούς μας, τους ιθαγενείς κατηχητές μας και πάνω απ’ όλα βοηθώντας άπορα και ορφανά παιδιά της Αφρικανικής Ηπείρουν να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης με τον θεσμό των υποτροφιών που καθιέρωσε με πολύ αγάπη και εργατικότητα ο προκάτοχος μου αγαπητός Αδελφός Σεβασμιώτατος Γουϊνέας κ. Γεώργιος και οι συνεργάτες του.

Σήμερα δοξάζεται το όνομα της Ορθοδοξίας και μέσα από το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μας σώζονται και οικοδομούνται ψυχές. Ο πρωτεργάτης της ιδέας του κτισίματος του Ιερού αυτού Ναού, ο μακαριστός Ανδρέας Μαραγκός, ο πατέρας του Προέδρου μας, του Συλλόγου Φίλοι της Ιεραποστολής, μας βλέπει από τα ύψη των Ουρανών κι αγάλλεται η ψυχή του για το μεγάλο τάμα που έκανε στη ζωή του, να οικοδομηθεί ο Ιερός αυτός Ναός. Η οσιακή μορφή της τοπικής αγίας μας της Μητρός ημών Ευτέρπης δέεται σήμερα υπέρ πάντων ημών που ακόμη ένας Ιερός Ναός αφιερώνεται στην κοινή Μητέρα μας και Μητέρα του Ιησού Χριστού, την Παναγία μας. Ας ευχηθούμε όλοι μας ότι με τις δεήσεις της Υπεραγίας και Δεσποίνης ημών Παναγίας, όλα θα πάνε καλύτερα για όλους μας. Η Χώρα αυτή θα πάει καλύτερα. Τα πράγματα στην Ελλάδα και Κύπρο θα βελτιωθούν. Να προσευχώμασθε ο Θεός να ελεήσει να απελευθερωθεί η Κύπρος μας από τους Τούρκους εισβολείς και να δικαιωθεί ο Λαός μας με την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Και φυσικά  με τις δεήσεις της Παναγίας μας να προσευχηθούμε για όλους μας, για την προκοπή των παιδιών μας και ιδιαίτερα για την πρόοδον των παιδιών μας  που φοιτούν σ’ αυτό το Σχολείο.

http://www.amen.gr/article18438

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου