Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Εβδομάδα εορτασμού στην Επισκοπή Μοζαμβίκης

Romfea.gr

mozambiki-2

Εβδομάδα εορτασμού του προστάτου και ιδρυτού τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής οργανώθηκε στην έδρα της επισκοπής Μοζαμβίκης στο Μαπούτο από τις 24/4 έως τις 29/4/2015.
Την Παρασκευή 24 Απριλίου τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός τού Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στον Καθεδρικό Ναό των Αρχαγγέλων και δόθηκε ομιλία από τον επίσκοπο Μοζαμβίκης με θέμα την δισχιλιετή παρουσία της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας στην Αφρική.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την Κυριακή 26 Απριλίου, τελέστηκε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό.
Μετά την ευχαριστιακή σύναξη ο Επίσκοπος Ιωάννης μετέφερε τις ευλογίες τού σεπτού Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και εν πομπή, κλήρος και λαός μεταφέροντας τα λείψανα του Αποστόλου Μάρκου και του Αγ. Γεωργίου, κατευθύνθηκαν στο νεοανεγερθέν ιεραποστολικό πνευματικό κέντρο, όπου αναπέμφθηκε ικετήρια δέηση.
Ακολούθως η πομπή κατευθύνθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επισκοπής και εν τέλει επιστρέφοντας στον ιερό ναό τελέστηκε αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των χριστιανών αδελφών, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Την Δευτέρα 27 Απριλίου - στις 19.00 ώρα Ελλάδος - η ορθόδοξη κοινότητα της Μοζαμβίκης είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει για μία ώρα διαδικτυακά με την ενορία των Αγ. Αναργυρων Καραβά Πειραιώς. Κατά τα διάρκεια αυτής της επικοινωνίας αντηλλάγησαν πολύτιμες εμπειρίες και των δυο κοινοτήτων μέσα σ' ένα κλίμα αλληλεγγύης και ειλικρινούς συμπαράστασης.
Την Τρίτη 28 Απριλίου οι κληρικοί - συνεργάτες της επισκοπής Μοζαμβίκης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες αλλά και να σταθούν κριτικά στο μέχρι σήμερα γενόμενο ιεραποστολικό έργο της επισκοπής, καθώς και να συντονίσουν τις επερχόμενες κατηχητικές και ιεραποστολικές δράσεις της.
Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Ακούντα και ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης επισκέφθηκαν το Αγγλικανικό και Ρωμαιοκαθολικό Σεμινάριο δίνοντας ομιλίες, αφενός για την ιστορία τής ορθόδοξης εκκλησίας στην Αφρική και αφετέρου για την Ορθόδοξη λατρεία και τέχνη
Την Τετάρτη 29Απριλίου στις 18.00 τελέστηκε η καταληκτική εορταστική εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο.
Την έναρξη τής εκδήλωσης σήμανε η ανάγνωση του Πατριαρχικού μηνύματος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου από τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Ιωάννη.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρέσβη της Αιγύπτου στη Μοζαμβίκη κ. Μουχάμετ Φάουζη, ο οποίος εξήρε τη δισχιλιετή παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, θεωρώντας την παρουσία τού Πατριαρχικού Θρόνου εξαιρετική τιμή για τη χώρα του.
Χαιρετισμοί δόθηκαν επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και Θρησκευμάτων κ. Αράο Λιτσούρη, καθώς και από τον επιτετραμμένο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέργιο Βαρβαρούση.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Νούντσιος τού Βατικανού, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, οι Πρέσβεις της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Ινδονησίας, καθώς και διπλωμάτες εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών.
Ακολούθησαν οι ομιλίες στην Πορτογαλλική και Αγγλική τού Αρχιμ. Αθανασίου Ακούντα με θέμα: "Η επιρροή τού Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου στην Αφρικανική Ήπειρο" και του πρωτοπρ. Σπυρίδωνος Τσιμούρη με θέμα «Εκκλησία- η ζωντανή σχέση Θεού και Ανθρώπου».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο καρδιολόγος Ιατρός του Στρατιωτικού νοσοκομείου τής Μοζαμβίκης Dr Augoystinho Alfonso, o οποίος σπούδασε στην Ελλάδα. Εν συνεχεία ο Επίσκοπος Ιωάννης εγκαινίασε την έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης στον παράπλευρο χώρο εκδηλώσεων τού ιεραποστολικού κέντρου τής επισκοπής, όπου ο π. Σπυρίδων εισηγήθει το θέμα: «Η Ιστορία και η Θεολογία της Βυζαντινής Εικόνας».
Ο Επίσκοπος Ιωάννης ευχαρίστησε τους συντελεστές των εκδηλώσεων και κυρίως τον γνωστό εικαστικό κ. Διονύσιο Πάλμα, έργα του οποίου εκτέθηκαν, εντυπωσιάζοντας το κοινό.
Ο Επίσκοπος Ιωάννης με ιδιαίτερη συγκίνηση επίσης ευχαρίστησε τους συντελεστές και χορηγούς τού έργου ανεγέρσεως του ιεραποστολικού κέντρου της επισκοπής και έκανε έκκληση για συντονισμό των προσπαθειών για την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ τίμησε τον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Γεώργιο Δάικο και την ενορία των Αγ. Αναργύρων Παλαιάς Κοκκινιάς της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς για την οικονομική τους συνεισφορά στο πρόσωπο του π. Σπυρίδωνος Τσιμούρη, κληρικού της Ι. Μ. Πειραιώς.
Η Επισκοπή Μοζαμβίκης ζητά τις προσευχές των αδελφών μας στην Ελλάδα ώστε ο Μέγας και Μόνος ιεραπόστολος, ο Αναστάς Κύριος μας να ενισχύει το ταπεινό έργο Του στις εσχατιές της Αφρικανικής γης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου