Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μαλάουι: Η αγάπη δε θα πάψει να υπάρχει ποτέ



 

Με τις ευχές του νέου μας Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που όλοι μας διανύουμε, ζούμε ένα θαύμα…
Πράγματι, αληθινός ο λόγος του Ευαγγελίου μας, που μας διαβεβαιώνει ότι ποτέ η αγάπη δε θα πάψει να υπάρχει! Τι μεγαλύτερη απόδειξη μπορεί να ζητά η ψυχή μας να βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές, όταν, εν μέσω μεγάλης κρίσης, άνθρωποι από την Ελλάδα απλοί, ανώνυμοι και φτωχοί συνεργάζονται και κατορθώνουν να γεμίσουν ένα εμπορευματοκιβώτιο 25 τόνων με ένα σωρό καλούδια και να το στείλουν, για να μοιραστεί στους φτωχούς και δυσκολεμένους αδελφούς τους στο Μαλάουι;
Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος πείνας, ανησυχίας και αβεβαιότητας, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει με συνεχόμενες υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, ενώ η αφύσικη καθυστέρηση των βροχών δείχνει ότι η επιβίωση θα εξελιχθεί σε μια μονίμως εναγώνια κατάσταση! Στις βροχές στηρίζεται η επιτυχία κάθε νέας σοδειάς. Το καλαμπόκι, που είναι και η βασική τροφή των Μαλαουιανών, από το Νοέμβριο και μετά, φυτεύεται και περιμένει τις βροχές, για να μεγαλώσει. Φέτος όμως, είναι πολύ αμφίβολη η επιτυχία του… Οι πλουσιότεροι έχουν βάσιμες υποψίες ότι θα φτωχύνουν και οι φτωχοί ότι θα πεθάνουν από την πείνα!
mw2
Μέσα σε αυτήν την ανασφάλεια, το κοντέινερ έφτασε στη χώρα σαν δώρο Θεού! Όλοι όσοι παρευρεθήκαμε εκεί στο άνοιγμα του «μεγάλου δώρου», γεμίσαμε από χαρά, καθώς το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν τόνοι τρόφιμα, τόνοι ρούχα και τόσα άλλα. Αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι, όσπρια, ρούχα και παπούτσια, είδη σχολείου, εκκλησιαστικά είδη και πολλά ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.
Προτεραιότητα στις ομάδες που θα μοιραστεί το κοντέινερ έχουν οι φυλακισμένοι. Η χαρά που κάνουν με ένα σαπούνι είναι απερίγραπτη. Με ένα σακουλάκι ρύζι που τους μοιράζουμε, έχουν μεγάλη χαρά που θα μπορέσουν να το μουλιάσουν αποβραδίς στο νερό και μαζί με ζάχαρη να το απολαύσουν σαν το καλύτερο γλυκό του κόσμου… Στις γυναικείες φυλακές, δυστυχώς πάντα υπάρχουν και λίγα παιδάκια μέχρι 2-2,5 χρονών, που συνοδεύουν τις φυλακισμένες μητέρες τους… Συνήθως είναι συνεσταλμένα και δειλά. Μόλις όμως αντιληφθούν ότι υπάρχουν παιχνίδια και ότι θα τους δοθούν, τότε αλλάζει η όψη τους!
Στις ενορίες η διανομή είναι πιο χαρούμενη και πανηγυρική. Συνήθως μετά από μια λατρευτική σύναξη, η χαρά είναι πάντοτε το ίδιο μεγάλη… Εκεί δεν ξεχωρίζεις ποιος έχει την μεγαλύτερη χαρά: αυτός που δίνει, ή αυτός που παίρνει;
mw1
Αδελφοί μας, η διανομή ήδη ξεκίνησε και με τη βοήθεια του Θεού υπολογίζουμε να έρθει γρήγορα σε πέρας. Η χαρά και η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι και η ευθύνη και ο κόπος, ώστε να γίνει δίκαιη, αμερόληπτη και καλά οργανωμένη διανομή. Μόνον έτσι θα έχουμε την ικανοποίηση, ότι και ο δικός σας κόπος και ο δικός μας δεν πήγαν χαμένοι, αλλά έπιασαν τόπο.
Είναι ακόμη μεγάλη η χαρά μας, καθώς τα νέα έργα που μας αναθέσατε για την ανόρυξη πηγαδιών στις περιοχές Γκοβάτι και Καλιμπούγκα, με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκαν. Η ευγνωμοσύνη όλων των ιθαγενών αδελφών μας απέναντι στους δωρητές είναι πολύ μεγάλη. Ο ενθουσιασμός και η χαρά όλων στη γύρω περιοχή για το νερό, το μεγάλο αυτό αγαθό που αποχτήσανε, νοιώθουμε να βγαίνει σαν προσευχή, σαν ευχαριστία, σαν δοξολογία προς τον Πανάγαθο Θεό μας, που αληθινά είναι Αυτός που εμπνέει στους δικούς του ανθρώπους τέτοιους ευσεβείς πόθους.
mw3
Προσευχόμαστε και παρακαλούμε, ο Θεός να ενισχύει όλους εσάς, που εργάζεστε για την δόξα Του και για την ανακούφιση του δυσκολεμένου, Μαλουιανού αδελφού μας! Και πάλι σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη συμπαράστασή σας προς εμάς. Ο Θεός να σας ευλογεί και αγιάζει όλους.
Με αγάπη Χριστού
π. Ερμόλαος από Μαλάουι

http://ierapostoles.gr/?p=8048

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου