Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Βόρειο Καμερούν - ποιμαντική περιοδεία, στις πρόχειρες εκκλησίες από άχυρο | Φεβρ.2022 π. Αναστάσιος

apantaortodoxias1

apantaortodoxias1


Εικόνες από την ποιμαντική περιοδεία που πραγματοποιήθηκε, με μερικούς νέους από την πρωτεύουσα Γιαουντέ, στην Βόρεια Επαρχία του Καμερούν, κοντά στη Garoua, σχεδόν στην έρημο. Τα παρεκκλήσια φτιάχνονται από τους πιστούς με άχυρα, ξύλα και σχοινιά, χωρίς ούτε ένα καρφί, γιατί είναι πολύ ακριβό γι' αυτούς. Δεν έχουν μόνιμο ιερέα, παρά μόνο έναν κατηχητή. Η Θεία Λειτουργία γίνεται μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της ξηρασίας. Κατά τους τρεις μήνες των βροχών δεν γίνεται λειτουργία, γιατί οι δρόμοι είναι δύσκολοι, πλυμμηρισμένοι και ο ιερέας δεν μπορεί να φθάσει.

________

15.02.2022 Στην πρώτη ενορία, στην Dobinga, 150 χιλιόμετρα από τη Garoua (όπου είχαμε την έδρα μας), τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία. Ο αρχιμανδρίτης π. Αναστάσιος έκανε κήρυγμα και επίσης μια μικρή συζήτηση με τους πιστούς για την εν Χριστώ ζωή. Ο p. Jean, ο τοπικός ιερέας, μεταφράζει παράλληλα στην τοπική γλώσσα. Οι πιστοί ήταν πολύ πολύ χαρούμενοι με την επίσκεψη, περήφανοι που ήρθαμε από μακριά για να τους επισκεφθούμε, υπήρχε μεγάλη χαρά!

Στη συνέχεια ο αρχηγός του χωριού μας προσκάλεσε να μοιραστούμε το γεύμα μαζί τους.

________

15.02.2022 Την ίδια μέρα η δεύτερη στάση μας ήταν στην ενορία των Θεοφανίων, όχι μακριά από την τεχνητή λίμνη του Λαγδού που δημιουργήθηκε στον ποταμό Beneue, μια πολύ όμορφη περιοχή, με μια πεδιάδα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη γεωργία.

Εδώ σταματήσαμε για μισή ώρα και ο π. Αναστάσιος μίλησε με λίγα λόγια για τη ζωή εν Χριστώ και τη ζωή της Ενορίας. Έγινε ευλογία των πιστών με αγιασμένο λάδι από το Άγιο Όρος. Οι πιστοί έκαναν μια περίμετρο για τη θεμελίωση του μελλοντικού Ναού με τούβλα. Η κατασκευή γίνεται με δικά τους μέσα.

_______

15.02.2022. Την ίδια μέρα στην τρίτη ενορία (αν ευλογηθεί ο Άγιος Καμερούν θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Φίλιππο, ο οποίος βάφτισε τον πρώτο μαύρο Αφρικανό), στη Zera, 150 χιλιόμετρα νότια της Garoua. Είναι μια πολύ πολυάριθμη και πολύ δραστήρια ενορία, με 3 κατηχητές. Έχουν ήδη φτιάξει περισσότερα από 800 τούβλα για την ανέγερση της εκκλησίας με δικά τους μέσα. Καλλιεργούν βαμβάκι για να βγάλουν χρήματα για την Εκκλησία. Εκεί κάναμε τον αγιασμό του νερού και με την ευλογία του Αγίου Καμερούν κάναμε την τοποθέτηση του πρώτου λίθου της μελλοντικής Εκκλησίας, με πολλή χαρά σε όλους. Μας κάλεσαν να φάμε, αλλά είχε ήδη σχεδόν σκοτεινιάσει, ευλογήσαμε μόνο το φαγητό και φύγαμε. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να σκάψουμε ένα πηγάδι για το νερό εκεί, θα βοηθούσε πολύ την κοινότητα.

Συνολικά εκείνη την ημέρα κάναμε 490 χιλιόμετρα στην έρημο, το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου χωρίς άσφαλτο. Ήταν κουραστικό, αλλά όλοι ήταν χαρούμενοι, ο Ferdinand και ο Macaire οι βοηθοί μου ήταν πολύ χαρούμενοι.

π. Αναστάσιος

Ιερά Μητρόπολις Καμερούν


https://www.youtube.com/watch?v=3OUeuNiW_ug&ab_channel=apantaortodoxias1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου