Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Οι Σταυροί των Βαΐων από φύλλα του φοίνικα στο Μαπούτο Μοζαμβίκης

 Orthodox Metropolis of Zambia 

16 Απριλίου 2022 Μαπουτο

Σταυροί από Βάγια Φοινίκων. Οι Σταυροί των Βαΐων από φύλλα του φοίνικα στο Μαπουτο Μοζαμβικης
Η Εκκλησία μας την λέξη «Βάιο» την έχει πάρει από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (12,12 - 13) που σημειώνει, ότι μετά την ανάσταση του Λαζάρου, όταν ο Ιησούς πήγαινε στα Ιεροσόλυμα, «....όχλος πολύς… ....ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτῷ, καὶ ἐκραύγαζον Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, καὶ ὁ Βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ.».
Βάγιο είναι ο νέος βλαστός που βγαίνει από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που πάντα πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του Χριστού μας
Έτσι, μόνο στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, προσδιορίζεται το ποια βάγια πήρε ο όχλος για να προϋπαντήσει τον Ιησού, γράφοντας «τα βάγια των φοινίκων», που από παλιά συμβόλιζαν την βασιλική δόξα!
Την Κυριακή αυτή, κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια και μάλιστα έχει και τα δικά του βάγια που είναι σύμφωνα με τη χλωρίδα του τόπου του.
Σε πολλά μέρη τα βάγια είναι δάφνες, πανάρχαιο λατρευτικό φυτό και αλλού ιτιά και μυρτιά ή ακόμη και άλλα νικητήρια φυτά.
Μπορεί τα βάγια να 'ναι μια φορά το χρόνο, όμως η κατανυκτική περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδος είναι μια ιδιαίτερη προσέγγιση στις ψυχές μας, πολύ δε περισσότερο με το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως που μας αφήνουν μια γλυκιά και γαλήνια αίσθηση στην ψυχή μας!
Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση

https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-391805074291380/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου