Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το ιστορικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής



Από τον 19ο αιώνα, Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι και άλλοι ορθόδοξοι της Ευρώπης ήρθαν στο Κογκό για να εργασθούν ως υπάλληλοι, επιχειρηματίες, έμποροι, αγρότες, πανδοχείς, κλπ. Πολύ σύντομα ο γιατρός Παναγιώτης Ποτογκός, το 1872 γίνεται ο Έλληνας εξερευνητής που πάτησε το πόδι του στην Κογκολέζικη γη και πρόσφερε αφιλοκερδώς τις ιατρικές υπηρεσίες του.
Μετά την συνάθροιση των ορθόδοξων πληθυσμών, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ίδρυσε το 1958 την Μητρόπολη (Αρχιεπισκοπή) της Κεντρικής Αφρικής και «Έξαρχο όλου του Ισημερινού με πρώτο αρχιεπίσκοπο τον Μητροπολίτη Κυπριανό. Τον Κυπριανό διαδέχθηκε ο αξιομακάριστος Νικόδημος, και αυτόν ο Μακαριστός Τιμόθεος Κοντομέρος το 1977 ο οποίος εργάσθηκε ιεραποστολικά μέχρι τον θάνατό του το 2003.
Το 2003, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης Πατριάρχης Πέτρος VII χειροτόνησε τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μαδενλίδη Μητροπολίτη της Κεντρικής Αφρικής. Αυτός εργάσθηκε ιεραποστολικά για περίπου είκοσι χρόνια στην πόλη Κανάγκα. Παραιτήθηκε το 2010.
Τον Οκτώβριο του 2010, η Αγία Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Μικραγιαννανίτη, καθηγητή και γενικό ακαδημαϊκό γραμματέα του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου της Κεντρικής Αφρικής. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 24 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια από τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο ΙΙ και ενθρονίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2010 στον Καδεθρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κινσάσα.
Σήμερα η δικαιοδοσία της Αγίας Αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής εξαπλώνεται στην περιοχή του Κογκό με εξαίρεση την επαρχία της Κατάνγκα η οποία αποτελεί αυτόνομη Επισκοπή έχοντας ως επίσκοπο τον Θεοφιλέστατο Μελέτιο Γρηγοριάτη.
Στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπηρετούν 38 ιερείς, 1 διάκονος και 3 μοναχοί. Υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό Ορθόδοξο πληθυσμό ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Έλληνες, Ρώσσους, Ρουμάνους και Ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων.
Το 2007 ιδρύθηκε η Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» στην οποία σήμερα φοιτούν 76 σπουδαστές. Οι καθηγητές που διδάσκουν προέρχονται από το Κογκό, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα,, το Σίδνεϊ, το Στρασβούργο και την Κύπρο. Επίσης μαθήματα παραδίδονται επιτυχώς και εξ’ αποστάσεως.
Με ευθύνη και έξοδα της Αρχιεπισκοπής λειτουργούν σχολεία με ένα μεγάλο αριθμό ντόπιων μαθητών. (Μόνο στην Κεντρική Ιεραποστολή της Κανάνγκα, το Σύμπλεγμα της Ιεραποστολής αποτελείται από περίπου 1000 μαθητές).
Η Ιερά Μητρόπολη της Κεντρικής Αφρικής επιτελεί πολυδιάστατο Ορθόδοξο κοινωνικό έργο.
Το έργο της Αρχιεπισκοπής ενισχύεται με επισκέπτες γιατρούς από την Ελλάδα, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς χωρίς θρησκευτικά κίνητρα.

http://pa-imka.org/index.php/el/archbishopric-el/history-el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου