Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα συγκινητικά εγκαίνια του ναού στο Άγιον Όρος, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στη μνήμη του αδικοχαμένου Πέτρου Ζ΄

pyramisnews.gr

Άγιον Όρος, αποστολή:
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
 
Ένα πανέμορφο, πετρόχτιστο παρεκλήσσιο που ατενίζει το θαλάσσιο χώρο όπου χάθηκε ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος και η 17μελής συνοδεία του, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004, στο Άγιον Όρος, αποτελεί από τις 15 Μαΐου, το σύμβολο που θα συνδέει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, όπου ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου εγκαινίασε σήμερα το πρωί την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ιδρυτού του ιεραποστολικού πατριαρχείου, εις μνήμην του αδικοχαμένου Πατριάρχου και όσων χάθηκαν εκείνη την ημέρα μαζί του, στη θάλασσα που αγκαλιάζει το «περιβόλι της Παναγιάς».
 
Πριν συνεχίσουμε το ρεπορτάζ, δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:



Συγκινητικές οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο εκκλησάκι αυτό που φέρνει λοιπόν πιο κοντά την Αθωνική πολιτεία με την Αλεξανδρινή Εκκλησία και στο οποίο μεγάλο μοναστήρι του Αγίου Παύλου και στον Καθηγούμενό του Αρχιμανδρίτη κ. Παρθένιο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφιέρωσε την τιάρα που φορούσε ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος την ημέρα που ενθρονίστηκε το 1997. Όπως επίσης, αφιέρωσε και τα εγκόλπια του μακαριστού Προκατόχου του, ευχαριστώντας θερμά όλη την Αδελφότητα της Μονής για το έργο τους να δημιουργήσουν αυτήν εκκλησία – κάθισμα και να την αφιερώσουν στον Άγιο Μάρκο, αποκαλύπτοντας μάλιστα και στην είσοδό της αναθηματική πλάκα που περιγράφει το ιστορικό γεγονός.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στη σεπτή εκδήλωση των εγκαινίων του ναού, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συνόδευαν τρεις Επίσκοποι της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουϊνέας Γεώργιος και Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ Μπιάζης, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο Αρχιμανδρίτης κ. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης, ενώ στον ιερό χώρο βρέθηκε και ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, και στην τελετή παραβρέθηκαν οι αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Πολιτικό Διοικητή της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου.
 
Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου