Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΚΟΝΓΚΟ-ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΕΡΩΝ ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΩΝ

Παντελεήμων Αράθυμος

Image may contain: one or more people and indoor

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

No automatic alt text available.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΕΡΩΝ ΑΝΤΙΜΗΝΣΙΩΝ
Την Κυριακή, 13η Μαΐου 2018, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής προαστείου Mpaka του Pointe-Noire, όπου εκήρυξε τον θείο λόγο.
Αμέσως μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως υπέγραψε, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, τα ιερά αντιμήνσια που καθιερώθησαν κατά την τελετή των εγκαινίων του προαναφερθέντος Ενοριακού Ναού, την παρελθούσα Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6η Μαΐου ε.ε.
www.orthodoxchurchcongo.com
----------------------------
Η λέξη Αντιμήνσιο προέρχεται από την ελληνική λέξη «αντί» και τη λατινική λέξη «Μένσα» (mensa), που σημαίνει τράπεζα.
Μετά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, όταν για λόγους ποιμαντικούς χρειαζόταν να τελεσθή Θεία Λειτουργία σε χώρους εκτός των καθαγιασμένων Ναών, επινοήθηκε η φορητή Αγία Τράπεζα, το Αντιμήνσιο. Αυτό κατασκευαζόταν από ξύλο ή τις περισσότερες φορές από ύφασμα. Υπάρχει πιθανότητα η χρήση του να άρχισε την εποχή της Εικονομαχίας, όταν οι Ορθόδοξοι εκδιώχθησαν από τους Ναούς και δεν διέθεταν λατρευτικούς χώρους, οπότε η Θεία Ευχαριστία ετελείτο σε οικίες ή στην ύπαιθρο.
Στο κέντρο του Αντιμηνσίου εικονίζεται η ταφή του Κυρίου, γιατί η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον τάφο Του. Στις γωνίες του (πρέπει να) έχει ραμμένα ιερά λείψανα αγίων Μαρτύρων διότι αντικαθιστά την εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα, η οποία στο εσωτερικό της (πρέπει να) έχει ιερά λείψανα αγίων μαρτύρων που τοποθετεί τελετουργικώς ο επιχώριος Επίσκοπος κατά την τελετή των Εγκανίων του Ναού.
Σήμερα τα Αντιμήνσια χρησιμοποιούνται σε κάθε Ναό, εγκαινιασμένο από Αρχιερέα ή μη, σε εξωκλήσια, στην ύπαιθρο κλπ, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ενώ φέρουν πάντοτε την υπογραφή του τοπικού Επισκόπου, η οποία επιβεβαιώνει την Κανονικότητα της Ευχαριστιακής Συνάξεως και την άρρηκτη ενότητά της με την υπ’ ουρανόν Ορθόδοξη Εκκλησία.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100013089222974


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου