Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Κυριακή του καλού Σαμαρείτη στην Λουσάκα, Ζάμπια

 Orthodox Metropolis of Zambia

"Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Λουσακα-Ζαμπια

Κυριακή Του καλού Σαμαρείτη
Αρχιερατική Θεια Λειτουργία στον Ιερό Ναο Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσακα από τον Μητροπόλιτη Ζάμπιας Ιωάννη ,κήρυγμά και αρτοκλασία ανάγνωση πράξης περί της ανακηρύξεως του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως ως προστάτου και Εφόρου της Ιερας Μητροπόλης Ζαμπιας ,παρουσία των Προξενων Ελλάδας κ.Μιχαηλ Κρουπνικ Κύπρου κ.Χρήστου Σπαιρον του προεδρου της Ελληνικής κοινότητας Λουσακα κ.Γ.Ηλιακοπουλου και εκπρόσωπου της Κυβέρνησης της Ζάμπια Dr D. Samoulempa.
Ο Σεβασμιωτατος στο λόγο της ημερας Αναφέρθηκε στο ιστορικό και παροικιακο γεγονός των εγκαινίων του Αγίου Νεκταρίου στην Chingola στο πρόσωπο του Αγίου, την υπομονή του και το σπουδαίο έργο που άφησε ως ιερά παρακαταθήκη.
Ο Σεβασμιοτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό, παρέδωσε δε ευλογία εκ μέρους του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας το ειδικό αφιερωματικό έμβλημα για τα εκατό χρόνια του Αγίου Νεκταρίου για να κοσμεί το Γενικο Προξενείο της Ελλάδας στην Ζάμπια.
Ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια κ Μιχαήλ Κρουπνικ με τη σειρά του στην ομιλία του μεταξύ άλλων τονισε
«Η διάκριση αυτή ειναι μεγάλη τιμή οχι μόνο για το Προξενείο αλλα για όλη την ελληνική κοινότητα της Ζάμπιας. Πιστεύω ότι οι μεγάλες αρετες του Αγίου Νεκταρίου, του προστάτη της κοινότητά μας, από τις οποίες ξεχωρίζουν η άκρα ταπεινότητά του και υπομονή σε όλες τις αδικιες και δυσκολιες της ζωής του, είναι στοιχεία άκρως σημαντικά και για την δική μας ζωή: στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει -και ακομη περνάει δοκιμασίες και προκλήσεις- αλλά και στην κοινότητά μας με προβλήματα ενότητας και γενικά στη ζωή μας στην Ζάμπια που αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικά και οικονομικά. Η διατήρηση της εθνικής μας συνειδησης και της ελληνικης γλώσσας σε περιόδους κρισιμων εθνικών περιστάσεων οφείλονται στην Εκκλησία και τους φλογερους ιεράρχες που με τίμημα την ζωή τους πολλές φορές συνέχισαν την διαφώτιση και καθοδήγηση του έθνους Και στην Ζάμπια (αλλά και σε όλα σου τα πόστα στην Αφρική),
Εσυ ,Παπα Γιάννη, ο δικός μας Μητροπολίτης, μάχεσαι να πραγματοποιήσεις ένα όραμα που δεν είναι αυστηρά εκκλησιαστικό αλλά και εθνικό.
Μάχεσαι με όλες σου τις δυνάμεις, με ζήλο και αφοσίωση να στηρίξεις την πίστη μας και τον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα, και να αναδείξεις την Ελλάδα και τις αξίες του ελληνικού μας πολιτισμού.
Το Προξενείο της Ελλάδος και εγώ προσωπικά είμαστε στο πλευρό σου σ’ αυτό τον καλό αγώνα, σ’ ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε δύναμη και επιτυχία.».."

https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-391805074291380


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου