Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η θρησκευτική κατάσταση στο Μπουρούντι και η τριετής παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 
Συνεχίζουμε την έρευνά μας για τη θρησκευτική κατάσταση και σήμερα θα ασχοληθούμε με το Μπουρούντι, μια χώρα της Αφρικής, στην οποία η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει παρουσία 3 χρόνων.Το Μπουρούντι είχε πληθυσμό , στην απογραφή του 2008 , 8.050.000, ο οποίος έχει ανέλθει μέσα το 2012 στα 8.750.000, σύμφωνα με υπολογισμούς. Στο θρησκευτικό τομέα, υπολογίζεται ότι το 75% των κατοίκων ανήκουν σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση ( η πλειοψηφία από αυτούς είναι ρωμαιοκαθολικοί 60% , αγγλικανοί και προτεστάντες το άλλο 15% ), ένα 5% είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 20% ανήκει σε ανιμιστικές αφρικανικές λατρείες ή δεν θρησκεύει. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία έχει παρουσία στο Μπουρούντι εδώ και 3 χρόνια και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που έχουν βαπτιστεί ανέρχονται σε, περίπου, 3000 πιστούς. Όπως καταλαβαίνουμε υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της Ορθόδοξης ιεραποστολής στο Μπουρούντι ( αλλά και στη γειτονική Ρουάντα ), ώστε να δοθεί η Ορθόδοξη μαρτυρία της πρώτης, αρχέγονης Χριστιανικής Εκκλησίας και της πρωτοχριστιανικής Αποστολικής πίστης των Πατέρων και των Συνόδων. Ο νέος ορθόδοξος επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας είναι Αφρικανός ( Ιννοκέντιος ) και η δικαιοδοσία της Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας εκτείνεται στα κράτη Μπουρούντι και Ρουάντα, αλλά και τις επαρχίες North Kivu, South Kivu, Maniema και Ituri του ανατολικού Κογκό. Ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος είναι ο 3ος Αφρικανός Ορθόδοξος Επίσκοπος, οπότε ελπίζουμε, με τη χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού, να έχει φέρει στην Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμα περισσότερους κατοίκους του Μπουρούντι, της Ρουάντας και του Ανατολικού Κογκό. Παρακάτω θα διαβάσετε έναν απολογισμό του προηγούμενου Επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββα, ο οποίος έγινε Μητροπολίτης Άκκρας ( Γκάνα ).

Αγαπητοί αδελφοί εν Χριστώ!
Ανοίγω την επιστολή μου με πολλές ευχαριστίες και διαρκή συγκίνηση για την αγάπη σας. Κατά τα 3 χρόνια λειτουργίας της Ιεράς μας Επισκοπής, εδώ στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, δε λησμονήσατε να μας συμπαρασταθείτε. Με τη διαρκή ενίσχυση της Αδελφότητάς σας, επιτελέσαμε πολλά ιεραποστολικά έργα, τα οποία επιτρέψτε μου με χαρά να σας τα παρουσιάσω:
Άγιος Δημήτριος Kinama, BR
Από την Αδελφότητά σας έλαβα το ποσό των 70.000 €. Ο Ι. Ναός συνολικού εµβαδού 540 τ.µ. έχει κοστίσει 130.000 € και έχει ολοκληρωθεί το 90% της κατασκευής του. Αποµένουν το πάτωµα, οι πόρτες και το βάψιμο. Όλα προχωρούν σιγά-σιγά, αλλά σύντοµα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.
Αγία Τριάδα Kigali, RW
Η Αδελφότητα προσέφερε για την αγορά του οικοπέδου και το κτίσιμο του Ι. Ναού το ποσό των 55.000 €. Ο προϋπολογισµός προβλέπει την ολοκλήρωση µε 90.000 €. Έχει ολοκληρωθεί το 60% του έργου και αποµένουν η οροφή, το πάτωµα, οι πόρτες, σοβατίσµατα, βαψίµατα κ.α.
Υδροδοτήσεις
Με το χρηματικό ποσό των 31.500 €, που μας διαθέσατε, προχωρήσαμε στη διάνοιξη νέων πηγαδιών αλλά και την επισκευή και την επαναλειτουργία υδραγωγείων και γεωτρήσεων που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Πολυκλινική
Με την προσφορά ανώνυμης δωρήτριας – τακτικού μέλους της Αδελφότητάς σας, ολοκληρώθηκε σχεδόν η κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου φροντίδας υγείας, που αναβαθμίζει την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρούντι. Απομένουν μόνο οι συνδέσεις με το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας για την άδεια λειτουργίας του.
Βαπτίσεις στο Μπουρούντι
Η Αδελφότητα με πολλή αγάπη καλύπτει τα έξοδα πολλών βαπτίσεων, ένεκα του ότι συνεχώς προσέρχονται ιθαγενείς αδελφοί μας στην Εκκλησία του Χριστού.
Φαλδάμεια Τεχνική Σχολή
Η Ηλεκτρονική Σχολή εξοπλίστηκε με χρήματα της κας Φαλδαμή μέσω της Αδελφότητάς σας και είναι πλέον έτοιμη. Αναμένουμε την άδεια λειτουργίας από το κράτος, ώστε να αρχίσουμε να δεχόμαστε σπουδαστές.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναδείχθηκε με τη βοήθειά σας σε μία από τις κύριες δυνάμεις που συνδράμουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην παροχή βοήθειας και πόσιμου ύδατος.
Αγαπητοί μου, έχοντας όλοι σας πείρα από την Ιεραποστολή, γνωρίζετε, ότι πάντα προκύπτουν έκτακτα έξοδα εκτός προϋπολογισμού σε όλα τα έργα με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Άμεσο παράδειγμα η έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος εδώ και ένα μήνα στη χώρα, που αποτελεί μείζονα αιτία καθυστερήσης των εργασιών και οικονομικής επιβαρύνσης.
Θερμότατα σάς ευχαριστώ για την ηθική και υλική συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής μας. Σας νιώθουμε δικούς μας· είστε οι δικοί μας άνθρωποι, οι συμπαραστάτες στο έργο μας.
Με τη βοήθειά σας δημιουργήσαμε δύο νέα Ιεραποστολικά Κέντρα, ανοικοδομούμε δύο Ναούς, ολοκληρώσαμε μία Κλινική και μία Σχολή, ανοίξαμε ή επισκευάσαμε γεωτρήσεις και βαπτίσαμε περί τις 3.000 αφρικανούς σε μόλις δυόμισι χρόνια.
Συνολικά για το οικοδομικό και πνευματικό έργο από την Αδελφότητα λάβαμε το ποσό των 275.500 ευρώ, τα οποία τα διαθέσαμε όλα για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν, σεβόμενοι εσάς που τα στερηθήκατε για την προκοπή της Ιεραποστολής.
Με αγάπη Χριστού,
Ο πρώην Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας και τωρινός Μητροπολίτης Άκκρας ( Γκάνας ) Σάββας
http://ierapostoles.gr/?p=4270
Σε λίγες μέρες πρόκειται να επισκεφτεί το Μπουρούντι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και να εγκαταστήσει το νέο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο στη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εύχομαστε και προσευχόμαστε στον ελεήμονα Θεό να φωτίσει πολλούς δωρητές από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλου του κόσμου, ώστε να συνεχίσουν να ενισχύουν το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα. Κι αν δεν έχετε κάτι να δώσετε, δώστε ολόθερμες προσευχές στο Θεό να οδηγήσει όλους τους Αφρικανούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και να ενισχύσει τους Ορθόδοξους ιεραποστόλους σε όλο το κόσμο.
Μπορείτε να καταθέσετε την οικονομική σας ενίσχυση για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες, τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλέφωνα επικοινωνίας δείτε εδώ ( με την σημείωση ότι οι δωρεές απευθύνονται στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Μπουρούντι ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου