Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μνημόσυνο στον μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο από τον διάδοχό του Πατριάρχη Θεόδωρο

από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την 7η Φεβρουαρίου 2013 , ημέρα καθ΄ ην η Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄  στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων της Πατριαρχικής Καθέδρας, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Προκατόχου και Γέροντός Του, Πατριάρχου κυρού Παρθενίου του Γ΄.
Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος εν βαθεία συγκινήσει και ευγνωμοσύνη πολλή, ανεφέρθη στην ζωή και την προσωπικότητα του μακαριστού Πατριάρχου ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος Αιγυπτιώτης Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρός Παρθένιος (κατά κόσμον Άρης Κοϊνίδης)γεννήθηκε το 1919 στο Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου και η οικογένειά του καταγόταν από την Χίο. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μετεκπαιδεύτηκε στην Οξφόρδη και στο Παρίσι. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1939 και Πρεσβύτερος το 1948.Εξελέγη Μητροπολίτης Καρθαγένης το 1958 και Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 1987.Διεκρίθη για την θεολογική του κατάρτιση και την πολυσχιδή δραστηριότητα του στην Οικουμενική Κίνηση και τους Θεολογικούς Διαλόγους, χαρακτηρισθείς ως «ο Πατριάρχης των Διαλόγων». Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Εργάσθηκε ακατάπαυστα για την εδραίωση της ορθοδόξου Ιεραποστολής ιδιαιτέρως στην Ουγκάντα, στην οποία ίδρυσε την Μητρόπολη Καμπάλας, και στην Κένυα.Το έτος 1990 εχειροτόνησε Επίσκοπο Κυρήνης και διώρισε Εκπρόσωπό του στην Αθήνα τον πνευματικό του υιό και μετέπειτα διάδοχό του , νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρο Β΄, ο οποίος και τον συνώδευσε στις ιεραποστολικές αποδημίες του στην Αφρικανική ήπειρο, ως και σε διεθνή, πανθρησκειακά και Θεολογικά συνέδρια. Εκοιμήθη αιφνιδίως στην Αμοργό την 23η Ιουλίου 1996.

http://www.amen.gr/article12367

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου