Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Εγκαίνια Ι.Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ζάμπια

Orthodox Metropolis of Zambia and Malawi


Image may contain: people standing, sky and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, tree and outdoor

Image may contain: one or more people, people sitting, drink and indoor

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

Image may contain: 2 people, people standing, child and indoor

Image may contain: 9 people, people standing and indoor

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 Εγκαίνια Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου ,Lusanhya - Zambia.
Η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας, με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’ συνεχίζει την ιερά πορεία της ανά την Ζάμπια ευαγγελιζόμενη τον λόγον του Θεου.
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και συμφώνως με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη ετελέσθησαν το Σάββατο 25 Μαρτίου από το Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννη τα εγκαίνια του Πάνσεπτου και Περικαλλούς Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Lusanhya της Zambia.
Το πρωί του Σαββάτου, ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος της οποίας ξεκίνησε η Ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού.
Ο Ιερός Ναός ήταν γεμάτος από πιστούς, που προσήλθαν από νωρίς, για να παρακολουθήσουν με την δέουσα κατάνυξη και ευλάβεια τα τελούμενα της Ακολουθίας, ευχαριστώντας τον Πανάγαθο Θεό που τους αξίωσε να ζήσουν από κοντά αυτή την μοναδική και ξεχωριστή ημέρα στον Ιερό αυτό Ναό.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Εγκαινίων ετελέσθη η Πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.Ιωάννη καί τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλης. Στη συνέχεια τελέστηκε η Πανηγυρική Δοξολογία τις 25ης Μαρτίου 1821 για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας παρουσία του Δημάρχου της πόλης της Lusanhya κ.Nathan C.Bwalya
Ο Μητροπολίτης κήρυξε το θείο λόγο αναφερόμενος στο χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 <<Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική τόσο από θρησκευτικής όσο κι από εθνικής πλευράς. Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας και την επέτειον της ενάρξεως του μεγάλου ξεσηκωμού του Έθνους το 1821 που οδήγησε στην ελευθερία μας και στην αξιοπρεπή
παρουσία του Ελληνικού Κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Παγκόσμιας Κοινωνίας.>> τόνισε μεταξύ άλλων .
Θερμό χαιρετισμό και μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης , που διάβασε ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια Μιχαήλ Κρούπινκ
Μήνυμα υφυπουργου Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη
“Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευλάβεια απευθύνω τόσο τις προσωπικές όσο και τις από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών ευχές για την τέλεση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σε όλα τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της ελληνικής Ομογένειας στην Ζάμπια.
Με την τελετή των εγκαινίων καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα. H αφή της Ακοίμητης Κανδήλας και το ιδιαίτερο τελετουργικό, που ακολουθείται ευλαβικά κατά τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας, μεταφέρουν στα βάθη των αιώνων την ισχύ της ενιαίας φωνής της Ορθόδοξης Πίστεως και μαζί της τα οικουμενικά μηνύματα τις αδελφοσύνης, της συμπόνιας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο πέρα από σύνορα και κράτη.
Με πίστη και προσήλωση στην ορθόδοξη διδαχή της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο καρποφορούν οι άοκνες προσπάθειες τόσο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’, που ως έμπειρος ιεραπόστολος δαπανάται προκειμένου η Αλεξανδρινή Εκκλησία να υφίσταται ως η κατ' εξοχήν Ιεραποστολική Εκκλησία και μ' αυτήν την προοπτική και πορεία προσανατολισμού να προχωρεί και να ριζώνει στα βάθη της Αφρικανικής γής, όσο και του εξαίρετου, αγαθοποιού και ιλαρού οικείου ποιμενάρχου, του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, που συντελεί το έργο του διακριτικά, αθόρυβα, σεμνά αλλά με καλή διάθεση και ένζηλη προσπάθεια για προσφορά. Στον δύσκολο καθημερινό αγώνα τους θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι έχουν την υποστήριξη και την αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας.
Με οδηγό την μακραίωνη μνήμη, την ιστορία και την παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και σε πνεύμα αδελφοσύνης και ευλάβειας, εύχομαι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να αποτελέσει σημείο αναφοράς, πνευματικότητας και συνέχειας της ελληνορθόδοξης παράδοσης.”
Ο Σεβ. στο τέλος, ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους όσους κοπίασαν και συνέργησαν για την ανοικοδόμηση του Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου ενώ δεν λησμόνησε να μνημονεύσει τους Κτήτορες του Ναού όπως και τους δωρητές.

 https://www.facebook.com/Orthodox-Metropolis-of-Zambia-and-Malawi-391805074291380/?hc_ref=NEWSFEED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου